Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Ја знаете онаа изрека " Хард дисковите се делат на оние кои се расипале и они кои ќе се расипат", така?

Бекапирајте ги фотографиите и личните видеа по клауди, двд-а, блу рееви, дискови. Единствено тие се ненадоместливи.
Другото е (мање више)

18 август 2019
1.245
1.238
Малку збунувачки... Значи ли ова дека имаш 6 диска?

Секој диск „краде“ по 5-10%. Зошто е така, не знам, ама досега не сум сретнал некој со декларираниот капацитет. Исто се однесува и за УСБ. Претпоставувам дека тоа се користи за интерни потреби.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Малку збунувачки... Значи ли ова дека имаш 6 диска?

Секој диск „краде“ по 5-10%. Зошто е така, не знам, ама досега не сум сретнал некој со декларираниот капацитет. Исто се однесува и за УСБ. Претпоставувам дека тоа се користи за интерни потреби.
Хахаха, не се однесува за интерни потреби. Капацитетот на дискот е навистина толку, но:

18 август 2019
1.245
1.238
Хахаха, не се однесува за интерни потреби. Капацитетот на дискот е навистина толку, но:

Значи прават двојна кражба. Прво лошо ја прават пресметката од бајти до гигабајти и второ, ниту по тој принцип не излегува точен резултат. УСБ од 32 гигабајти има помалку од 31 милијарда бајти. Дополнително украле еден гигабајт.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.366
11.999
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585
Значи прават двојна кражба. Прво лошо ја прават пресметката од бајти до гигабајти и второ, ниту по тој принцип не излегува точен резултат. УСБ од 32 гигабајти има помалку од 31 милијарда бајти. Дополнително украле еден гигабајт.
1670512413529.png

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
Срам да им е, исти лопови како ЕВН...
Одвај чекам ЕВН да ми смета еден Киловат час како Џули или Калории да се усогласат со Американскиот стандард каде ќе треба да плаќам посебни услуги во нотарски канцеларии за формули и претварање.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Дечки ми требаат дискови за Synology NAS, се мислам да купам три од ОВИЕ.

Дали се добри овие од 16тб? Или можеби подобро е да земам повеќе со помал капацитет?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.873
5.587
Дечки ми требаат дискови за Synology NAS, се мислам да купам три од ОВИЕ.

Дали се добри овие од 16тб? Или можеби подобро е да земам повеќе со помал капацитет?
Арни се, ама се поприлично бучни да знаеш. Ако НАСот ти е негде кај што си бкиску до него, ќе ти смета веруј.

Sent from my Telefon using Tapatalk

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Арни се, ама се поприлично бучни да знаеш. Ако НАСот ти е негде кај што си бкиску до него, ќе ти смета веруј.

Sent from my Telefon using Tapatalk
Прашањето ми беше дали се долготрајни? Читав некаде дека 4ТБ биле најдобар избор, ама многу дискови ќе треба...

Во план сум да го ставам во друга соба, и некој панел обложен со звучни панели (заедно со камерите). Би требало да не се слуша така.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.873
5.587
Прашањето ми беше дали се долготрајни? Читав некаде дека 4ТБ биле најдобар избор, ама многу дискови ќе треба...

Во план сум да го ставам во друга соба, и некој панел обложен со звучни панели (заедно со камерите). Би требало да не се слуша така.
Прашај ме за некоја година :) Моментално немаат ни 1 година, таму кај што ми се ставени, ама би требало да издржливи. За IRONWOLF PRO на пример можам да потврдам еве барем 5 години, WD RED 8+ години, WD Green 11+ години (со само 1 од 4 рикнат пред некој месец)...

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
ХаЌери, едно прашање имам. Ккористев 2 диска 4ТБ во RAID1 и ги користев на NAS пц, со OMV платформа.
Арно ама го расклопив тој пц и отиде на делови и заборавив да ги тргнам дисковите од array.
Дали има шанса некако преку Windows/Linux да пристапам до фајловите?
И да, уштекав еден хдд на Windows11 и не го пронајде.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io
ХаЌери, едно прашање имам. Ккористев 2 диска 4ТБ во RAID1 и ги користев на NAS пц, со OMV платформа.
Арно ама го расклопив тој пц и отиде на делови и заборавив да ги тргнам дисковите од array.

Па мора 2 да уштекаш за било што да прочита. Не сум сигурен дали под реид на матичната ќе може , или под Виндоус реид ама со Опенмедиаволт сигурно ќе може .
(пошто матичната има реид на хардверско ниво - Виндоус софтверски реид а ОМВ свој софтверски пропрајатери реид)
Пробај најбоље на Редит постави прашање - сигурно некој ќе ти помогне (само незнам на кој субредит - нешто со ОМВ ?) r/OpenMediaVault

Последна промена:

kokion

read-only
26 февруари 2013
16
9
Negotino

Со раид1 на линукс би требало да може со едниот од дисковите. А за на виндоус ќе ти треба некоја алатка што чита линукс партиции.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io
Со раид1 на линукс би требало да може со едниот од дисковите. А за на виндоус ќе ти треба некоја алатка што чита линукс партиции.
Е ај како ќе назначиш 1 диск во реид ? :cautious:
Податоците се наизменично запишуваат на двата диска ! Пола податоци од еден фајл на едниот - другата половина на другиот . Тоа е реид (барем реид0 и реид 1 )!

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Е ај како ќе назначиш 1 диск во реид ? :cautious:
Податоците се наизменично запишуваат на двата диска ! Пола податоци од еден фајл на едниот - другата половина на другиот . Тоа е реид (барем реид0 и реид 1 )!
raid1 е mirror - Standard RAID levels - Wikipedia

raid1 array се дига многу лесно со само еден диск во degraded режим, после што можеш да ги mount-ираш партициите во него.
OMV колку гледам е базиран на Linux така да тоа е најпаметната опција за враќање на податоците.

види ги опциие на mdadm --assemble
и

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно