Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телекабел оптички пакети

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.581
3.051
Точно тоа е капитализам. Колку имаш толку трошиш. Тебе ти е многу +400 на @petkotrajko не му е и он може да си дозволи.

Што се криви телекабел што ти немаш рутер? И во телеком се плаќа освен ако не потпишеш договор. Не ти треба гигабитен рутер, ти земи 100/100 користи. Или ништо да не остане вишок, ма све ќе потрошам само да не оди фазла.

Јас те разбирам, ти сакаш 50/50 за 600 денари. И го правдаш тоа со некој твои гледишта што немаат врска со телекабел ни останатата понуда од други провајдери.
Така јет!

(Од друга страна, мојо интермец дома е 15/1, некој антички пакет од пред 10тина години, со кабловска, со истечен договор од пред 7-8 години.
Стопати менваше име операторо: кејблтел-блузу-вип-а1, ама претплатата од 650 денари ми ја остаја, па дур е таква, не гледам причина да сменвам или да раскинвам договор. Домашните потреби ги задоволува. Ако затреба нешто побрзо, ќе размислуваме тогаш...).

Испратено од телефоно.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io
Една лименка кока кола од 330мл е 35 денари. 2л кока кола се 80 денари. Капитализам.
Ама на што ќе личиш да ја натегнеш 2л флашана сред улица ? Плус ќе се истуриш цел , вака со лименка многу секси изгледа - со два прста си циркаш абе друго е одма ;)
Еј чекај - за што беше темава ? :ROFLMAO:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Така јет!

(Од друга страна, мојо интермец дома е 15/1, некој антички пакет од пред 10тина години, со кабловска, со истечен договор од пред 7-8 години.
Стопати менваше име операторо: кејблтел-блузу-вип-а1, ама претплатата од 650 денари ми ја остаја, па дур е таква, не гледам причина да сменвам или да раскинвам договор. Домашните потреби ги задоволува. Ако затреба нешто побрзо, ќе размислуваме тогаш...).

Испратено од телефоно.
Интермец со кабелцка за 650? Па океј е I guess, во Неготино од локален ISP имаме 50/50 оптика за 650 што е супер.

Ts011

user
31 март 2020
1.442
1.102
Одличен паќет.
Некој стар договор, промоција или?

Испратено од телефоно.
mislam 2015 ili16ta dogovor vo prvite 500korisnici koga pustija vip kombo,paket M so 2ca moduli
Мислењето е автоматски споено:

Некој стан за издавање во Неготино да не знаеш? :ROFLMAO:
haaaaa

123456

poweruser
12 април 2013
2.076
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Како тоа 400 ден помалку, на 20/20 или 150/150 пакет си?
Промоцијата важи само за 20/20

Така де, одиш салон мењаш пакет 20/20 и плакаш 600ден а ке добиеш 150/150брзина, посто телекабел нема договор за 2г, него месец за месец, баш утре ке одам во салон пошто цела процедура е 2мин работа.

моментално јас сум на 150/150

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Така де, одиш салон мењаш пакет 20/20 и плакаш 600ден а ке добиеш 150/150брзина, посто телекабел нема договор за 2г, него месец за месец, баш утре ке одам во салон пошто цела процедура е 2мин работа.

моментално јас сум на 150/150
Македонска работа. :ROFLMAO:
Ај баш кажи што си направил, дали после ќе имаш опција за користење на промоцијата. Ако е така сите ќе се префрлиме на 20/20 па нека се чудат после од Телекабел зошто контрапродуктивна им е промоцијата.
Наместо на 150 сите се враќаат на 20. :ROFLMAO:

Ts011

user
31 март 2020
1.442
1.102
Македонска работа. :ROFLMAO:
Ај баш кажи што си направил, дали после ќе имаш опција за користење на промоцијата. Ако е така сите ќе се префрлиме на 20/20 па нека се чудат после од Телекабел зошто контрапродуктивна им е промоцијата.
Наместо на 150 сите се враќаат на 20. :ROFLMAO:
Tk sega se ke napravi bidejki Mtel ke gi zgazi....

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Може некој да ми објасни што е муабетот со shared ип адреси? pros/cons?

Pros:
  • Провајдерот не троши многу пари за да обезбеди ИП адреси колку што му требаат (иако бројот на ИП4 адреси е ограничен и брзо се намалува, со пари сè може да се купи)
  • Други Pros нема

Cons:
  • Сајтови те одлогираат или нон-стоп ти бараат да решаваш CAPTCHA (а ми се случило и CAPTCHA-та да ме откачи/блокира)
  • Или директно ти викаат „не те пуштам“
  • Или се прават на глуви, не ти одговараат, бунар
  • Причината е што делиш ИП адреса со некој кој правел бељи во минатото и ја ставиле адресата/групата адреси на црна листа
  • Или чисто им е сомнително однесувањето (десетици/стотици/илјадници истовремени конекции од иста ИП адреса до некој популарен сајт, на пример Фејсбук, а сите логирани со различни лозинки) и оп, пак на црна листа
  • Големите сајтови и/или хостови како Cloudflare ги споделуваат црните листи и тие брзо се шират, а тешко е да се симнеш од нив
Ова само од аспект на корисник (жртва), за техничките аспекти некој друг нека каже.

Последна промена:

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Pros:
  • Провајдерот не троши многу пари за да обезбеди ИП адреси колку што му требаат (иако бројот на ИП4 адреси е ограничен и брзо се намалува, со пари сè може да се купи)
  • Други Pros нема

Cons:
  • Сајтови те одлогираат или нон-стоп ти бараат да решаваш CAPTCHA (а ми се случило и CAPTCHA-та да ме откачи/блокира)
  • Или директно ти викаат „не те пуштам“
  • Или се прават на глуви, не ти одговараат, бунар
  • Причината е што делиш ИП адреса со некој кој правел бељи во минатото и ја ставиле адресата/групата адреси на црна листа
  • Или чисто им е сомнително однесувањето (десетици/стотици/илјадници истовремени конекции од иста ИП адреса до некој популарен сајт, на пример Фејсбук, а сите логирани со различни лозинки) и оп, пак на црна листа
  • Големите сајтови и/или хостови како Cloudflare ги споделуваат црните листи и тие брзо се шират, а тешко е да се симнеш од нив
Ова само од аспект на корисник (жртва), за техничките аспекти некој друг нека каже.
Технички аспекти дупло нат-ирање, јавна ИП една а приватна сосем друга, да имаш камери дома, плекс сервер, сервис за автоматизација што работи без cloud или било кој друг сервис не можеш да го пристапиш од надвор.

Ова ми беше и главната причина, секако заедно со брзината зашто се префрлив на Телекабел, ми требаше личен ВПН, бекап на уредите цела фамилија на truenas локално, home assistant, Plex и TVHeadend со тјунерче за DVB-C за кога ќе патувам и слично.

sluscin

read-only
20 октомври 2022
6
0
Сакам и јас да направам нешто со home assistant и да можам преку мој впн да пристапувам од надвор. Мислев ако имам динамичка ИП дека ќе можам да го средам тоа со нешто како Duck DNS.

Малку се збунив сега дали ова е изводливо од Телекабел.

Уште неколку прашања:

Во сите соби имам приклучоци за мрежен кабел, кои мислам дека водат до кутијата над влезнната врата во станот во која мислам дека би бил сместен модемот што го ставаат при монтажа.

Дали рутерот мора да биде исто во оваа кутија па сите кабли од тука да излегуваат од рутерот, или може да го приклучам во било кој од приклучоците на ѕидовите и да ми биде само за wifi?

Ако го приклучам така во некоја од собите, и ако имам Raspberry Pi со home assistant, дали RPi-то ќе можам да го врзам во некој од приклучоците или ќе мора во рутерот (имајки го предвид муабетот од погоре со ип адресите)?

Планирам да земам ваков рутер, од претходните постови го видов - TP-LINK Archer C64

Благодарам многу!

Последна промена:

sluscin

read-only
20 октомври 2022
6
0
Не ми дозволува веќе да го едитирам постот, па да допишам:

- Ако рутерот ми е поврзан на еден приклучок во некоја од собите, и имам други уреди приклучени исто со кабел во приклучоците во ѕидот, дали сите овие уреди ќе бидат во иста мрежа и ќе можат да си комуницираат меѓу себе без компликации (пример од уред 1 приклучен во некој приклучок во ѕид со кабел да прати request до уред 2 приклучен во друг приклучок во ѕид? истото и пример од лаптоп врзан на вифи од рутерот да се пристапува до уредите приклучени директно со кабел во ѕид?)

Главната цел ми е дека ќе имам неколку уреди низ собите со интернет кои сакам да ги приклучам со кабел наместо wifi. Приклучоци имам доволно на ѕидовите, само не ми е јасно како се позиционираат модемот и рутерот за помеѓу уредите да може да има локална комуникација исто како да се сите во истата wifi мрежа на пример.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.110
6.054
Не. Тие во ѕидот некаде излегуваат во некое ормарче или позади телевизорот или кај што доаѓа интернетот. Таму треба да се штекнат сите во рутерот или свич за после да можеш да брцнеш нешто во собите. Ама согласно прашањето ти треба некој другар што малку има претстава за вмрежување на компјутери за да ти помогне.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.603
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
ова нема врска со „телекабел оптички интернет“ … али ајде (може ќе му текне на некој попаметен да премести)

каблите низ ѕид се само тоа, кабли од точка А до точка Б. На централната точка (да ја речеме Б) треба сите кабли да ги ставиш во некаков мрежен (ethernet) switch. Тогаш сите уреди од точките А ќе ти бидат во истата мрежа.

Повеќето wifi рутери доаѓаат со вграден switch, и затоа од позади има 4 ethernet порти, обично пишува и Lan. Тие 4 LAN порти се во иста мрежа и со wifi-то (бриџувани по дифолт).

Ако ти требаат повеќе од 4 порти, ќе ти треба дополнителен switch.

sluscin

read-only
20 октомври 2022
6
0
Значи ќе мора рутерот да го ставам во кутијата над влезната врата, заедно со модемот, за да бидат во иста мрежа тие што се на wifi и тие што би биле со кабел во ѕидот?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.171
3.223
Струмица
Значи ќе мора рутерот да го ставам во кутијата над влезната врата, заедно со модемот, за да бидат во иста мрежа тие што се на wifi и тие што би биле со кабел во ѕидот?
Сите кабли треба да водат до рутерот, а рутерот до модемот на Телекабел.. или со свич кај шо ќе одат сите кабли и после еден кабел од свич до рутер, ама тоа ти е додатен трошок од 1000+ ден.
Каблите треба да ти се барем Cat 5e, свичот гигабитен итн.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Еее, се префрливте ли на 20/20? Фаќа ли после промоцијата.
Ако бива кажувајте утре и ние да одиме.
400 ден кој ти ги дава. Кило стек е тоа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно