Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Не знам што години си и дали добро се сеќаваш на ТАТ, односно што претходеше на пропаста, какви реторики се тераа додека оваа дубара штедилница функционираше?

На прашањето „Нели ти е сомнително штедилницава да дава дупло повеќе камата од нормална банка“ одговорите, отприлика, беа дека банките се лакоми а оваа е „душа од човека“
Ова е, нормално, карикирано до бол ама you get the point.

Немаш флешбекови со криптово и 90-те? :D
„Хм хм ... Кажем све су то пирамиде..„ шо би рекле Србите :D
Ама сега овие „копачиве (независни акционери од планета Еутеријум) ќе направеле Се да се плаќало со ЕТХ . .. Не дека немаат програмери топ - имаат. разработен систем абе само ко ќе почне сеа да расте ЕТХ ... Ќе ги молиме за совет после ... На улица џандар ко ќе те сретне - „Каде бе ти без Еутеријум?„
(Да да Деко - И Англиски часови ќе се плаќаат со ЕТХ . Ќе видиш :) )
Ма ТАТ је мало дете за овие бе...

Последна промена:

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
Не знам што години си и дали добро се сеќаваш на ТАТ, односно што претходеше на пропаста, какви реторики се тераа додека оваа дубара штедилница функционираше?

На прашањето „Нели ти е сомнително штедилницава да дава дупло повеќе камата од нормална банка“ одговорите, отприлика, беа дека банките се лакоми а оваа е „душа од човека“
Ова е, нормално, карикирано до бол ама you get the point.

Немаш флешбекови со криптово и 90-те? :D

„...нема везе, ја брат не мајнам ради профит, ја веруем у BTC и сакам да го поддржам па ако треба и у минус нека идам, ќе купуем графички. Ј***ш тоа фиато и банкиве“
Enter ASICS по еден месец
„...нема везе, ја брат не мајнам ради профит, ја веруем у ETH и сакам да го поддржам па и у минус нека идам, не давам графичкиве. Ј***ш тоа фиато и банкиве“
Enter ETH2.0 по еден месец
„...нема везе, ја брат не мајнам ради профит, ја веруем у RVN и сакам да го поддржам па у минус нека идам, уше ќе купуем графички. Ј***ш тоа фиато и банкиве“
Enter halving по еден месец

„...нема везе, ја брат... усвари остај тоа, да не сакаш едно 20-30 графички? Да бе, нешо у криза сме периодов па да не ми збираат прашина... Хаха не бе таман работа, за игри онака знаеш... спајдер солитер, миниклип, ова она... не бе кое мајнинг, што ти е на тебе, тоа све тешка превара брат, веруј ми.“

A short FOMO story

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Ај за сите што сте им испиздени на копачите шо не ви оставија графичка за лек да си купите, еве ви уште едно решение од мене:

Знаеме дека Етереум е веќе најзастарена смарт-контракт платформа, и практично единствена со proof-of-work консензус, а веројатноста да премине на proof-of-stake со тек на време асимптотски паѓа кон нула.

Се што треба да направите е да ги проучите другите смарт-контракт платформи и да почнете масовно да ги проповедате колку се подобри од Етереум.

Штом ќе убедите доволно маса на ходлери да го напуштат Етереум за подобри платформи, ќе си добиете ефтини графички картици :).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.576
19.283
Иван исцелител предлагаше во зимо сите по договор да ги отвориме прозорите при што заедно со топлиот воздух нагоре ќе се крене и загадениот па од тука натаму кај сака нека крши глава.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Ај за сите што сте им испиздени на копачите шо не ви оставија графичка за лек да си купите, еве ви уште едно решение од мене:

Знаеме дека Етереум е веќе најзастарена смарт-контракт платформа, и практично единствена со proof-of-work консензус, а веројатноста да премине на proof-of-stake со тек на време асимптотски паѓа кон нула.

Се што треба да направите е да ги проучите другите смарт-контракт платформи и да почнете масовно да ги проповедате колку се подобри од Етереум.

Штом ќе убедите доволно маса на ходлери да го напуштат Етереум за подобри платформи, ќе си добиете ефтини графички картици :).
Уште одма кога некој сака нешто да ти протне лага да те убеди или продаде нешто , обично почнува со зборовите како „ Знаеме... „ или „Во светот е општо познато дека...тоа и тоа„ или „На запад сите веќе .. во светски рамки познато е дека....„
Јас лично немам ништо против тоа некој ( а поготово братче Македонче ), да се снајде и заработи . Имам против да заработи на „валкан„ начин , несигурен . еднаков на коцка и притоа да убедува дека „Ние„ не разбираме и дека „место многу да мудруваме - да земеме да се „образуваме„ и прифатиме дека „тоа е иднината 100%„ .
Уште вие копачите се сметате за привилегирани што на време сте ги собрале картиците и заработувате...На ваше место би размислил дали е стварно така ... Јас мислам дека сте заслепени , и ве залажуваат се повеќе .

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235

Вицкаст си :ROFLMAO:

Ти гарантирам дека мнозинството од тие што копаат немаат ни појма што е крипто валута (не пак да знаат детали за технологијата и разлика помеѓу proof-of-work и proof-of-stake). Едноставно, имаат кеш и го инвестирале бидејќи некој познат им кажал дека во моментов се вадат пари.

На дискорд повеќе од пола купуваат преку ботови, пиши инфо дека нешто ќе оди нагоре, за 2 минути имаат купено пола сервер :D

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Ама копањето нема да ве направи богати, тоа е главниот проблем тука. Во најдобар случај ако купите карти по топ цени, може да ги дуплираш или тродуплираш парите за година две, но можеш и да останеш без ништо. Помина времето за копање. Лани еден килав риг копаше пола етх, или 1500 евра денешни на месец. Тие што тогаш копале сега се богатат. Тие што сега почнуваат незнам кај им е паметот. Особено по вакви цени и на врв на маркет.
Еве статија што ја пишав за мајнинг пред 4-5 месеци, што важи и за сега. Т.е сега е уште полошо. По денешни цени треба да копаш преку 2 години за да ја исплатиш картичката.
Летово поради залихите од ЛХР карти и привлечни цени пак беше ок да се купи по некоја картичка. Сега ништо веќе не е ок.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Тие што сега почнуваат незнам кај им е паметот. Особено по вакви цени и на врв на маркет.
Пред некое кусо време убедувавме еден пријател ( кој никогаш не се занимавал нит со компјутери нит копање) дека не е добра идеа да инвестира во Asic (не специфицира за кој коин), особено не во овој момент.
Си направил математика дека апсолутно ќе биде во енормна добивка и дека дури можеби ќе се збогати преку ноќ.
Математиката кога ја испитавме беше базирана на некое си kanye west power trip сценарио каде него се му оди перфектно,станува Кралот Мидас и се што ќе чепне се претвара во злато одкога ќе го набави Asic-от... И да е уште потрагично се почесто среќавам вакви ликови последнава година.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Ама копањето нема да ве направи богати, тоа е главниот проблем тука. Во најдобар случај ако купите карти по топ цени, може да ги дуплираш или тродуплираш парите за година две, но можеш и да останеш без ништо. Помина времето за копање. Лани еден килав риг копаше пола етх, или 1500 евра денешни на месец. Тие што тогаш копале сега се богатат. Тие што сега почнуваат незнам кај им е паметот. Особено по вакви цени и на врв на маркет.
Еве статија што ја пишав за мајнинг пред 4-5 месеци, што важи и за сега. Т.е сега е уште полошо. По денешни цени треба да копаш преку 2 години за да ја исплатиш картичката.
Летово поради залихите од ЛХР карти и привлечни цени пак беше ок да се купи по некоја картичка. Сега ништо веќе не е ок.
Е да си ми жив и здрав ! Значи пирамида од типот „прати писмо на 10 души - тебе ќе ти пратат 1000 „ . Епа така беше и со Биткоин - така и со ова.

Едитче, Абе со ова и некако картиците ке се продадат ама со Чијава шо праиме ? Беско,Марио-бог,Декса ? На кој му требаат сега дискови од 8ТБ , 12ТБ - кај да ги дадат ? Не се смеам на туѓа несреќа ама ако испаднат нови добри картици 2022-23 -шо мислат овие ? (тродупло ќе ги продале) :ROFLMAO:

Последна промена:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Значи пирамида од типот „прати писмо на 10 души - тебе ќе ти пратат 1000 „ . Епа така беше и со Биткоин - така и со ова.
Шознам, друга анегдота на мој пријател зет на шала купил околу 30 етх пред 2-3 години со кој онака си играл и ги заборавил. Кога беше пикот на етх случајно му текнало и разменил околу 20тина коини во кеш.
Пирамида,кладилница шо ти знам не е битно, али на некој ќе им се посреќи и ќе направат смешни пари, други ќе изгорат, за нас графички јок итд .
Ај бар нема нишо ново интересно за играње, таман ќе си исчистам испити дур се стабилизира маркетот :ROFLMAO:.

BESKO

hello world
9 јуни 2015
276
404
Е да си ми жив и здрав ! Значи пирамида од типот „прати писмо на 10 души - тебе ќе ти пратат 1000 „ . Епа така беше и со Биткоин - така и со ова.

Едитче, Абе со ова и некако картиците ке се продадат ама со Чијава шо праиме ? Беско,Марио-бог,Декса ? На кој му требаат сега дискови од 8ТБ , 12ТБ - кај да ги дадат ? Не се смеам на туѓа несреќа ама ако испаднат нови добри картици 2022-23 -шо мислат овие ? (тродупло ќе ги продале) :ROFLMAO:
Што е тоа ЧИЈАВА?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Што е тоа ЧИЈАВА?
Абе дигитална крипто валута - еве линк ако си заитересиран - таман имаш јаки дискови (такви требало ;) )
Лесно било викаат -само „верглаш„ дискови и ти стигаат пари.

Последна промена:

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Што е тоа ЧИЈАВА?

Најретардиран коин што може да постои.

Во 2021 креираат коин базиран на proof-of-work консензус. Или поточно proof-of-space-and-time, ама ефективно исто срање како и proof-of-work, не само што уништува хардвер и електрична енергија, туку и безбедноста му е примитивна како на биткоин и етереум.

Сите варијанти на proof-of-stake користат PBFT алгоритам за финалност што гарантира апсолутна финалност после конечен број на блокови кој е унапред дефиниран (1 блок за Cosmos, 336 блока за EOS, итн).

Сите proof-of-work, proof-of-space, proof-of-time мрежи користат Накамото алгоритам за пробабилистичка финалност што уствари никогаш не гарантира финалност, само асимптотска веројатност, затоа стално имаат опасност од chain reorg.

Крипто светот сеуште не е свесен колкав потенцијален проблем е ова, за малку можеше да се случи кога бинансе го хакнаа за 30 милиони $ во 2019та и разгледуваа reorg како опција, среќа не пробаа да ја изведат, ама со преполовувањето на инфлацијата на секои 4 години, за неколку циклуси овој проблем ќе станува се поизразен.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje

Паднат е фб неможам сликите да ги симнам, само оваа ја чувам. Јас ако добро памтам, лани ни со 4 карти 1060ки или 470/480ки, не се копаше ни 0.3 месечно.

Кога влеговме ние у ова, исто вака од улица муабет, си слушнал не си дослушал, си читал нешо на нет - појма немаш што читаш, глеаш клипови се палиш како брзо се праеле пари... Сеа нели, си викаш да можеш да го вратиш тој филм па другачие да изиграш.

Фрлаш пари за карти, за опрема, склопуваш ригови, чекаш од кина рајзери (рејзери, како и да се викаат), па миљарда пулови пробуваш, бладаш...

Во 2016 со 4-ри карти 580ки, се копаа по пола етер дневно, крај на 2016 се копаше негде 1 етер на 2/3 дена, до март 2017 се копаа околу 5 етера месечно. Ние почнавме 2017 Мај. Закаснивме само „неколку“ месеци, а веќе беше све у курац отидено. Со сите пари што сме ги дале за опрема, за карти, за клауд мајнинг, за сите глупости, само да сме купеле БТЦ (или етер, небитно), сеа искрено вака, ќе си го ладев негде со Корона на плажа. БТЦ беше околу 1400/1500, Етерот не памтам. Тие пари што ќе си ги направел само да си го купел, ни 30% неможеш со копање. Ова е мое мислење, може грешам и не е за сите исто, али за мене уложување у копање беше утка. А и доста глупости направивме со клауди, се палевме ко мали деца, само вложувавме.

У тоа време, на хаш флер ако го памтите, имавме 1.1 БТЦ за копање пакети, а на Генесис околу 0.5 БТЦ. Абе ми иде да се пукам у колено. Screenshot_5.png

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Паднат е фб неможам сликите да ги симнам, само оваа ја чувам. Јас ако добро памтам, лани ни со 4 карти 1060ки или 470/480ки, не се копаше ни 0.3 месечно.

Кога влеговме ние у ова, исто вака од улица муабет, си слушнал не си дослушал, си читал нешо на нет - појма немаш што читаш, глеаш клипови се палиш како брзо се праеле пари... Сеа нели, си викаш да можеш да го вратиш тој филм па другачие да изиграш.

Фрлаш пари за карти, за опрема, склопуваш ригови, чекаш од кина рајзери (рејзери, како и да се викаат), па миљарда пулови пробуваш, бладаш...

Во 2016 со 4-ри карти 580ки, се копаа по пола етер дневно, крај на 2016 се копаше негде 1 етер на 2/3 дена, до март 2017 се копаа околу 5 етера месечно. Ние почнавме 2017 Мај. Закаснивме само „неколку“ месеци, а веќе беше све у курац отидено. Со сите пари што сме ги дале за опрема, за карти, за клауд мајнинг, за сите глупости, само да сме купеле БТЦ (или етер, небитно), сеа искрено вака, ќе си го ладев негде со Корона на плажа. БТЦ беше околу 1400/1500, Етерот не памтам. Тие пари што ќе си ги направел само да си го купел, ни 30% неможеш со копање. Ова е мое мислење, може грешам и не е за сите исто, али за мене уложување у копање беше утка. А и доста глупости направивме со клауди, се палевме ко мали деца, само вложувавме.

У тоа време, на хаш флер ако го памтите, имавме 1.1 БТЦ за копање пакети, а на Генесис околу 0.5 БТЦ. Абе ми иде да се пукам у колено.Погледнете го атачментот 104808
Ха..Викаш „да сме купеле БТЦ (или етер, небитно),..„ Па вие ако не копавте - цената на Етерот немаше ни да мрдне туку ќе паднеше .

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Не сум копач и онака гледав малку со заебанција кон копачиве, си викам овој Пане филмови ми прави, некако не го сваќав сериозно.
Арно ама кога ми дојдоа дома двајца копачи кога ми искешираа за Сафирките кеш се замислив малку.
Знам двајца-тројца копачи пред да почнат со копањево во каква состојба беа и сега како добро стојат, можеби немаат за ламбо, ама голема разлика се гледа. :cool:
Незнам дали некој зимал кредити правел ова или она, што како прават, ама во моментов се врти кеш со криптово лудница.
Дали е пирамида или не е, што ќе се случува понатаму господ знае, а можеби ни тој незнае. ;)
Па си викам ако е бал нек биде маскенбал еве сега кулери им шиткам и што да кажам нека тера ова додека тера. :LOL:
Ко ќе погледнеш вака и не е толку лошо. :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Не сум копач и онака гледав малку со заебанција кон копачиве, си викам овој Пане филмови ми прави, некако не го сваќав сериозно.
Арно ама кога ми дојдоа дома двајца копачи кога ми искешираа за Сафирките кеш се замислив малку.
Знам двајца-тројца копачи пред да почнат со копањево во каква состојба беа и сега како добро стојат, можеби немаат за ламбо, ама голема разлика се гледа. :cool:
Незнам дали некој зимал кредити правел ова или она, што како прават, ама во моментов се врти кеш со криптово лудница.
Дали е пирамида или не е, што ќе се случува понатаму господ знае, а можеби ни тој незнае. ;)
Па си викам ако е бал нек биде маскенбал еве сега кулери им шиткам и што да кажам нека тера ова додека тера. :LOL:
Ко ќе погледнеш вака и не е толку лошо. :)
Да бе . Ја шо иам 10 другари коцкари - 5 од нив абе глупи - све на зијан идеа - ама другиве петорица на паметно се коцкаа - добри се сега - ама до кога...? :ROFLMAO:
Иначе и јас си ја продадов 580ката за трипати повеќе од што ја купив од Пане - па и нас неупатените во крипто да ни капне малку ..;)

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Ха..Викаш „да сме купеле БТЦ (или етер, небитно),..„ Па вие ако не копавте - цената на Етерот немаше ни да мрдне туку ќе паднеше .

Ништо немаше да смени у животот ако ние 4ца буљаши не купевме графички. Реков лично за нас, не општо за сите што копаат. А сигурен сум дека и други биле или се, во иста позиција.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.308
5.307
Скопје
hackitfree.github.io
Ништо немаше да смени у животот ако ние 4ца буљаши не купевме графички. Реков лично за нас, не општо за сите што копаат. А сигурен сум дека и други биле или се, во иста позиција.
Е како немаше да се смени - колку повеќе копаат (го подржуваат тој проект) ЕТХ расте . Не дека 4 души туку еве сите што копаат од МК - да не копаа сигурно нема да растеше ЕТХ . Нема голем интерес и коинот пропаѓа.Зошто не растат помаливе коини ? Нема интерес и тоа е...

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Е како немаше да се смени - колку повеќе копаат (го подржуваат тој проект) ЕТХ расте . Не дека 4 души туку еве сите што копаат од МК - да не копаа сигурно нема да растеше ЕТХ . Нема голем интерес и коинот пропаѓа.Зошто не растат помаливе коини ? Нема интерес и тоа е...

d7c039271687ad3d05d79f6737369cbb.jpg

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294

Дали кучето ја мае пашката, или пашката го мае кучето?

Вечно нерешена мистерија :alien:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A