Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Да споредбата е сам со себе АМД, но донесе и прилично забележлив раст и општо, што во чисти перформанси, што во пер долар.
Не знам колку си во тек со моменталните цени на процесорите за десктоп, воркстејшн и сервер, ама пер долар повеќе не е предност на АМД.

Но, Интел последнава година две, изгледа пак несака. Или овојпат неможе?
Годинава или две или три неможе. Ама од 2005-та па се до 2018-та Интел донесе перформанси само кога сакаше. Со Core2 тотално го згази AMD, за потоа трошките да му ги исчисти со Core 1st gen. Чекор понатаму 2nd gen Core само му наби на АМД дистанца која АМД не успеа да ја достигне малтене 10 години.

Некоја чудна бизнис логика тера сѐ уште, иако акции му паѓаат, продажба му паѓа, застапеност му паѓа, почна да го мењаат и по дата центри и слично кај се држеше...
Нешто ќе да си во заблуди околу паѓањето на продажбата и акциите. Годинава акциите на Интел има рекордно висока цена, производството на процесори му е двојно зголемено во однос на лани и има зголемена продажба и приходи од годоина во година изминатите 5 години. Да, застапеноста му е намалена затоа што почнаа луѓето да купуваат и АМД. Но побарувачката за процесори расте од година во година, па така Интел не е кус со продажба.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Нешто ќе да си во заблуди околу паѓањето на продажбата и акциите. Годинава акциите на Интел има рекордно висока цена, производството на процесори му е двојно зголемено во однос на лани и има зголемена продажба и приходи од годоина во година изминатите 5 години. Да, застапеноста му е намалена затоа што почнаа луѓето да купуваат и АМД. Но побарувачката за процесори расте од година во година, па така Интел не е кус со продажба.

intel.PNG

И

Избришан член 18474

Гостин
Паѓаат Интел гојдо, не само што имаат од АМД проблем него и од ЕПЛ.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Не знам колку си во тек со моменталните цени на процесорите за десктоп, воркстејшн и сервер, ама пер долар повеќе не е предност на АМД.
Може не колку тебе, но бројкиве или не ги гледаме исти или некои специјални имаш. Passmark, anandtech, tomshardware... Кај сите Price/Performance е на страната на AMD.
Годинава или две или три неможе. Ама од 2005-та па се до 2018-та Интел донесе перформанси само кога сакаше. Со Core2 тотално го згази AMD, за потоа трошките да му ги исчисти со Core 1st gen. Чекор понатаму 2nd gen Core само му наби на АМД дистанца која АМД не успеа да ја достигне малтене 10 години.
Па за сега збориме. Не за историска комисија од пред 15 години. Да топ беше Интел. Да го смачка АМД пред 15години и навака до пред скоро. И што? Што тоа мене, тебе или на било кого му значи во моментов.
До пред 2-3 години, кој и да ме прашаше или сам за себе/фирма Интел препорачував/купував без размислување. Сега? Годинава? Не. Последни 3-4 компјутери секогаш АМД, и секогаш за парите сум добивал далеку повеќе перформанси (барем за работи и таскови што користам јас, а богами и малиот гледам у играње не се жали), независно дали одиме на постара (или баш на старо конфигурација Zen/Zen+/Zen2) или моментално нова. Добро ова сѐ не секогаш важи кај нас и ненормалните цени, микро лагери и макро маржи, на нашиве трговци. Земаш на старо на пример 1год стара платформа од сега, АМД и Интел? Во моментов би одбрал АМД.
Нешто ќе да си во заблуди околу паѓањето на продажбата и акциите. Годинава акциите на Интел има рекордно висока цена, производството на процесори му е двојно зголемено во однос на лани и има зголемена продажба и приходи од годоина во година изминатите 5 години.
Пак изгледа гледаме различни бројки. Еве како е Интел годинава. Рози му цветаат. И да не заборавиме дека акциите во последниве години во голем дел му растеа на ниво на шпекулации, а нарочито годинава кога мафташе дека решил проблемите (и после нормално му се удри од глава тоа), а растеа и на база и на други технологии не дека процесорите у задњи 2-3 години му се за фалење. Истото важи и за продажбата и приходите од процесори. Има генерално зголемување на продажба на процесори, но Амд лапа моментално најголем дел од процентуалниот раст. Производството исто така не му е зголемено (според официјални бројки) на конзјумер левел десктоп процесори, него општо во Client Computing делот (desktop, mobile, phones..), и раст има во IOТ делот, стагнација во NVM делот, и веќе 4ти квартал пад во Data Center Group. (Ова се официјални податоци од Интел и берза).
Или скратено годинава Интел има пад од 20% на акции, АМД раст од 78%.
Еве и многу убава кратка анализа што се случува во моментов (историја за историчари), проблеми со вредноста, зашто како и нормално конечно почнаа да се договараат со и да не се инатаат со TSMC. Верувам дека ќе извадат нешто боље и ќе си се вратам на омилениот Интел (уште од времето на 386ка).

1609111985701.png

Да, застапеноста му е намалена затоа што почнаа луѓето да купуваат и АМД. Но побарувачката за процесори расте од година во година, па така Интел не е кус со продажба.
А кој рече дека е кус. Муабетот беше дали несака или неможе, да се лигави веќе. Неможе.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@marv

Тоа што си набројал неколку страници не е некаков факт или доказ. Те молам посочи ми примери со моменталните(не препорачаните, туку во продавница) цени на актуелните процесори каде AMD нуди повеќе за парите од Intel. На пример Ryzen 5 3500X vs i5 10400f имаат иста цена. Кој нуди повеќе за парите?
Или на пример Ryzen 7 3700X vs i7 10700f со иста цена. AMD нуди повеќе?
Да споредиме Ryzen 5000?

Понатаму, дискусијата беше за рамка од 10 години, а не за 5 месеци, т.е. Ти спомна последни 2 години, па ѕирни ги бројките во последните 2 години, а не во последните 5 месеци. Види како се движат приходите, акциите, производството и слично. Спореди ја просечната цена на акциите во 2020 со 2019.
Или ако мислиш дека појако ќе докажеш нешто, направи ултра кратка анализа од селективно избрана една недела и тврди овде дека изминативе 10 години се дешава тоа што се дешавало во таа една недела.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
@marv

Тоа што си набројал неколку страници не е некаков факт или доказ. Те молам посочи ми примери со моменталните(не препорачаните, туку во продавница) цени на актуелните процесори каде AMD нуди повеќе за парите од Intel. На пример Ryzen 5 3500X vs i5 10400f имаат иста цена. Кој нуди повеќе за парите?
Или на пример Ryzen 7 3700X vs i7 10700f со иста цена. AMD нуди повеќе?
Да споредиме Ryzen 5000?

Понатаму, дискусијата беше за рамка од 10 години, а не за 5 месеци, т.е. Ти спомна последни 2 години, па ѕирни ги бројките во последните 2 години, а не во последните 5 месеци. Види како се движат приходите, акциите, производството и слично. Спореди ја просечната цена на акциите во 2020 со 2019.
Или ако мислиш дека појако ќе докажеш нешто, направи ултра кратка анализа од селективно избрана една недела и тврди овде дека изминативе 10 години се дешава тоа што се дешавало во таа една недела.

Анализата е погоре детално објаснета. И да не за последните 10г, не ме интересираат за 2015 или 2010, него баш за последните 2. Нејкеш да ја прочиташ. Вештачки раст на акциите, речено од сите економски експерти не од мене, и стрмоглав пад кога се виде дека дуваат балон на лажни ветувања. Погледни ја Годинава. Сликата е од цела година или YtD (50 недели) а не само за една недела, не импутирај.
А за цените кај нас не праам муабет и не е никаква мерка, го реков и тоа. Толку од анализите.
Факти: ме трефна со 3700х и 10700ф. Прво поефтин е 3700х дури и кај нас (проверено пред 5мин za 1000ka поефтин). Второ во сѐ освен сингле коре по некаде, тепа 3700х. Во мултикор, рендања, виртуелки итн, ги мачка интелот, а да не зборуме дека е поефикасен и поладен на ист стрес. Дојди имам баш такви 2 машини, со слични други компоненти. Дојди да пуштиме премиер, АЕ, блендер, 2, 3 виртуелки, па да видиш.

Sent from Телефон using Tapatalk

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@marv
Иста цена:

Имам и јас машини и со едно и со друго, пробано, пуштено, истестирано. Смешен ми е муабетот со мачкање на леб, пред се затоа што процесорите имаат горе долу исти перформанси со тоа што 10700f е маргинално(1-5%) побрз во просек во апликации и околу 10% во игри. И да тука побрз и во CineBench како светиња на сите AMD фанови.

И кога веќе спомна ладноќа, ај провери убаво кои се работни температури на 3700X, а кои на 10700f.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не мора вие да ги имате процесорите има доволно рецензии на цел интернет за да може и слеп да направи fact check.

За да не листам 20 видеа од јутуб и десетици пишани рецензии, мислам дека овој сајт као сумаризација најдобро има прикажано pros и cons на двата:

1609156696432.png

3700x е маргинално подобар процесор низ палета на тестови. Секако зависно од потребите некому може ќе му одговара 10700ф повеќе (пример ако го користи само во тие ситуации каде 10700ф е побрз).

Околу цената, дури и да се инсистира за цени кај нас 3700Х е обично малку поевтин (најевтина цена во сетек 18.900 наспроти најевтина цена за 10700ф која е 19800 кај сиве фирми) - нешто шо пак ќе кажам било кој со пристап до интернет може да провери. Дополнително што сигурен сум дека цениве може и поевтино да се најдат со оглед на тоа дека многумина имаат попусти а и форумски цени се наоѓаат.

Дополнително околу цената тука треба да се земе предвид дека 3700х доаѓа со сосема солиден кулер, а за 10700ф треба да се доплати најмалку 1500 денари за споредлив/добар кулер.

Значи сума сумарум цена на процесор + кулер 10700ф е 2500 денари поскап.

За матични нема ни да дискутирам, и за upgrade опции за понатака со секоја платформа.

Како некој шо често обвинува за фанбојизам @gOJDO покажува голема наклонетост кон интел, да не речам се понаша као фанбој. Фактите се дека во моментов АМД се подобри, но таа разлика не е нешто драстична најмногу поради тоа што сите цени (посебно кај нас) на компјутерски делови се надувани и прилично изедначени.

Ако во 2021 интел не мрдне малку подрастично, а истото важи и за АМД - ако не продолжи да зголемува перформанси со исто темпо - мислам дека сите имаат простор да изгубат многу. Апле им е зад петици а исто има најави за Мајкрософт АРМ процесор, валјда ќе има и други играчи. На крај се надевам дека од се ова ќе видиме зголемување на перформанси за иста цена или пак намалување на цени на некои рангови на перформанси.

Корисникот мора да биде во ќар на крај, но кај нас дури има стари залихи се шо е подобро ќе го начукаат со пропорционално повисоки цени. Купувајте од страна ако можете кај што има понормални цени, или чекајте да се стабилизираат работите. Купувајте и на старо. Стално ова го велам во последно време.

EDIT: прогуглав и можно е да 10700ф доаѓа со тој минијатурниот интел бокс кулер, не можам да најдам конкретно финално инфо кај нас како е пошо по сајтовиве не е специфицирано а гледам 10600К и некои други им е пишано дека се без кулер. Да бидеме реални интел бокс кулерот е смешка ама ете и да е вклучен кулер пак има разлика во цена и веројатно 90% од луѓето кои бараат перформанси и ладење ќе апгрејднат барем на Кулер Мастер ЕВО кулер.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
@marv
Иста цена:

1000ка поефтин АМД
Имам и јас машини и со едно и со друго, пробано, пуштено, истестирано. Смешен ми е муабетот со мачкање на леб, пред се затоа што процесорите имаат горе долу исти перформанси со тоа што 10700f е маргинално(1-5%) побрз во просек во апликации и околу 10% во игри. И да тука побрз и во CineBench како светиња на сите AMD фанови.
Јас незнам кај ги гледаш резултативе и кои апликации ги работиш (за Ворд ли ми збориш, или за Хром?) ама во голема заблуда си. Дојди да пуштиме гаусиан блур на пример во Фотошоп на 4К слика роу и да мериме. Или да пуштиме рендер на 1 минута у АЕ, со неколку филтри и пак да мериме. За игри еве ќе ти верувам, не играм, мада јутубериве и не викаат баш така ко тебе.

Ама ај да небиде на памет.
1609156981329.png
1609157040296.png
1609157062318.png
1609157093399.png
или од друго место
1609157198159.png
И кога веќе спомна ладноќа, ај провери убаво кои се работни температури на 3700X, а кои на 10700f.
И нема што да проверувам работни температури, т.е. технички спецификации. Да АМД има демек 95C а Интел демек 71-2C.
Јас знам како се понашаат секојдневно и на на ист workload. Пред 5 мин - после 15 мин блендер рендер 3700x - 62-3C, 10700f 68-69C. После 10мин OCCT linpack слично, со тоа што 10700f почна и да throttle-а. Знаеш кога ми отишол АМД над 75Ц. Точно никад.

И немој со АМД/Интел фанбои, светињи и остали финти. Ме заболе и за едниот и за другиот. Кој ми даје више у моментот за тој сум моментално. Кажав 2пати до сега. Јас стварно за генерална дискусија за хардверов ти скинувам капа, и ве следам и се информирам од вас (но и проверувам и други форуми/реддит/јутуб кога бирам). Ама кога нештото едноставно не е така како тврдите а го имам до мене спремно за тест, морам да си кажам.

И

Избришан член 18474

Гостин
Ако зборуваме за цена перфоманси, процесорот на ЕПЛ има потенцијал да ги стигне интел и амд. За разлика од Windows, имаат цел екосистем и фан база што ги подржува и ако издадат и 2000$ мек.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако зборуваме за цена перфоманси, процесорот на ЕПЛ има потенцијал да ги стигне интел и амд. За разлика од Windows, имаат цел екосистем и фан база што ги подржува и ако издадат и 2000$ мек.

Дап, доста фантастичен играч излегоа и они - ама затвореноста на тој нивни систем е нешто што не ми одговара лично. Во смисла - прават одличен процесор ама само за нивните системи и софтвери. Ако сакам да го користам за оперативен или систем по мој избор - не можам. Ако си гејмер и сакаш да ставиш 3090 графичка на тој процесор - не можеш.

Ако работиш нешто шо зависи од тоа да имаш барем 32 гига рам - пак не можеш (бар за сега). Итн. Ќе има и таму подобрувања и ќе се најдат и лимитите на тоа. Јас пред се би кажал таму голем дел од придобивките се заради софтверски оптимизации, но да не ме сфатите дека го потценувам и хардверот. И хардверот е вадење максимум од тоа што го дизајнирале.

Се на се ќе биде (се надевам) поинтересно во иднина и ко шо сто пати кажав веќе се надевам дека најголем ќар од се тоа ќе видиме ние - крајните корисници на ИТ опрема (подобро, поевтино, побрзо).

deadpool

hello world
31 декември 2018
272
343
Дап, доста фантастичен играч излегоа и они - ама затвореноста на тој нивни систем е нешто што не ми одговара лично. Во смисла - прават одличен процесор ама само за нивните системи и софтвери. Ако сакам да го користам за оперативен или систем по мој избор - не можам. Ако си гејмер и сакаш да ставиш 3090 графичка на тој процесор - не можеш.

Ако работиш нешто шо зависи од тоа да имаш барем 32 гига рам - пак не можеш (бар за сега). Итн. Ќе има и таму подобрувања и ќе се најдат и лимитите на тоа. Јас пред се би кажал таму голем дел од придобивките се заради софтверски оптимизации, но да не ме сфатите дека го потценувам и хардверот. И хардверот е вадење максимум од тоа што го дизајнирале.

Се на се ќе биде (се надевам) поинтересно во иднина и ко шо сто пати кажав веќе се надевам дека најголем ќар од се тоа ќе видиме ние - крајните корисници на ИТ опрема (подобро, поевтино, побрзо).

Поради големината на компанија како Епл, RISC архитектурата ќе се популаризира поради перформансите и малата потрошувачка која што ја нуди М1. Би требало да има некаков премин од х86 (CISC) на АРМ или слични кои се RISC.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Не дека за брзо ќе извадат процесор, ама да не заборавиме дека има уште еден играч - Nvidia Arm

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Со ова АРМов умрев чекајќи 10 години веќе, имам пари тргнато настрана за преоѓање, никако да искочи нешто спремно за смена. Само ме држат во неизвесност!

Ве молам, да не го мешаме процесорот на Apple. Комплет затворен систем си е, и ги засега само Mac корисниците и никој друг. Беше една недела на вести и толку. Ви текнува на PS3 со cell процесорот? И тој беше state of the art :)

deadpool

hello world
31 декември 2018
272
343
Со ова АРМов умрев чекајќи 10 години веќе, имам пари тргнато настрана за преоѓање, никако да искочи нешто спремно за смена. Само ме држат во неизвесност!

Ве молам, да не го мешаме процесорот на Apple. Комплет затворен систем си е, и ги засега само Mac корисниците и никој друг. Беше една недела на вести и толку. Ви текнува на PS3 со cell процесорот? И тој беше state of the art :)

Првичниот дизајн на PS4 со Cell 2 ќе беше уште поголем state of the art со 4PPE 32SPE, ама отидоа јабана егзотични дизајни.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
За игри еве ќе ти верувам, не играм, мада јутубериве и не викаат баш така ко тебе.

Исто ко со ЦС:ГО кога се расправавме, ако пратевте. По теорија вика дека колку херци толку фпс, ама ингејм е друга прича. Исто е и со ова. На папир вика едно, али во реалност е друго.

Интел вади секогаш повеќе фпс од Рајзенов, прашај дечки што играат „сериозно“ (competitive), исто ќе ти кажат. Подобар избор е за тој свет...
А и јас имам Рајзен дома, и искрено не сум задоволен. Поевтин ми беше кога го зимав да, ама да можам да бирам, да имам опција таква, Интел зимам без размислување.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Исто ко со ЦС:ГО кога се расправавме, ако пратевте. По теорија вика дека колку херци толку фпс, ама ингејм е друга прича. Исто е и со ова. На папир вика едно, али во реалност е друго.

Интел вади секогаш повеќе фпс од Рајзенов, прашај дечки што играат „сериозно“ (competitive), исто ќе ти кажат. Подобар избор е за тој свет...
А и јас имам Рајзен дома, и искрено не сум задоволен. Поевтин ми беше кога го зимав да, ама да можам да бирам, да имам опција таква, Интел зимам без размислување.

Еве ќе ви верувам. Не ме занима играње, т.е. не такви игрици каде најважна работа е ФПС, и сингл кор перформанси или 2-3 кора макс. Какорековќе ви верувам на гејмерите но и на јутуберине кај кои едните кажуваат едно едните друго, но тука во целата слика влијаат и мемории, графички, итн..

Sent from Телефон using Tapatalk

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Ја раскрстив со АМД откако три пати откорнав процесор сосе кулерот и тоа не на мој компјутер. Сокетот е пластикарија.

А таа приказна со надградби врска нема во пракса. АМ4 е едно ама низ годиниве како да направија 3 генерации некомпатибилни меѓу себе. Сега другар чека 5900х, неможе да го искористи мојот стар 1700х од што му е "јака" плочата.

А "мртвата" платформа z490 ќе поддржи 11та генерација и pcie 4.0 сите производители освен асус мислам.

Јас имав на располагање h470 плоча и направив сајдгрејд според бенчмарк од 1700х на i5 10600, а во пракса ми е побрз компјутеров за 30%. Имам спор рам 2400 и тоа на интелов ама воопшто не му пречи.

Имав рајзен 1700х во истиот ден кога дојде во анхоч, уште ни плочи немаа. Бев задоволен дека имав повеќе јадра за парите, денес таа предност веќе ја нема. Го ладев со Ноктуа ламја од кулер и не го симнав испод 75 степени при лоад, никад више.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас иам Б450 плоча и рајзен 3700Х. Супер ми е за сите потреби. Кога ќе сакам можам да ставам 5800Х пример. Тоа значи дека не мора да купувам целосно нова конфигурација барем во следните 4-5 години (за мои потреби). И јас сум среќен со тоа. За 4-5 години кој ќе нуди највеќе за парите со тој ќе идам. Дали интел дали АМД ич не ми е гајле. Ама во моментов, зборам Б450/Б550 и рајзен 3000/5000 се најдобра опција.

За CS:GO 5600Х има под да избрише со било кој интелов процесор, ама во такви 300+ FPS игри некогаш има и пласибо ефект. Кој си сака интел моментално нека си купи никој не ви брани. Реално и 10700 е супер процесор.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Ја раскрстив со АМД откако три пати откорнав процесор сосе кулерот и тоа не на мој компјутер. Сокетот е пластикарија.
А ова е проблем на АМД или на производителите на плочи. Инаку никад ама никад не ми се десило ова.
А таа приказна со надградби врска нема во пракса. АМ4 е едно ама низ годиниве како да направија 3 генерации некомпатибилни меѓу себе. Сега другар чека 5900х, неможе да го искористи мојот стар 1700х од што му е "јака" плочата.
И демек за чудење е ова. Па кај интел едвај држеа и по една генерација, сега се свестија за 2, од кога АМД издржа со една платформа 2.5генерации (Zen,Zen+,Zen2) а дури на B450-X470 некои и Зен3 ќе тераат како така, зависно од желбите на производителот (нормално нема да се многу такви иначе што ќе продаваат).
А "мртвата" платформа z490 ќе поддржи 11та генерација и pcie 4.0 сите производители освен асус мислам.
Замисли цели 2 генерации, ако воопшто кај интел можеме у последно време да збориме за вистински генерации а не шминки.
Јас имав на располагање h470 плоча и направив сајдгрејд според бенчмарк од 1700х на i5 10600, а во пракса ми е побрз компјутеров за 30%. Имам спор рам 2400 и тоа на интелов ама воопшто не му пречи.
3 години разлика, и за тебе тоа е реален сајдгрејд. Ај важи. Незнам каде си гледал пред да го правиш дека 1700X=I5-10600 па да бидеш разочаран. Плус се знае дека ти треба брз рам за АМД.
Имав рајзен 1700х во истиот ден кога дојде во анхоч, уште ни плочи немаа. Бев задоволен дека имав повеќе јадра за парите, денес таа предност веќе ја нема. Го ладев со Ноктуа ламја од кулер и не го симнав испод 75 степени при лоад, никад више.
И му стана ли нешто на лоад од 75C? Што е тука страшно.

Јас иам Б450 плоча и рајзен 3700Х. Супер ми е за сите потреби. Кога ќе сакам можам да ставам 5800Х пример. Тоа значи дека не мора да купувам целосно нова конфигурација барем во следните 4-5 години (за мои потреби). И јас сум среќен со тоа. За 4-5 години кој ќе нуди највеќе за парите со тој ќе идам. Дали интел дали АМД ич не ми е гајле. Ама во моментов, зборам Б450/Б550 и рајзен 3000/5000 се најдобра опција.

За CS:GO 5600Х има под да избрише со било кој интелов процесор, ама во такви 300+ FPS игри некогаш има и пласибо ефект. Кој си сака интел моментално нека си купи никој не ви брани. Реално и 10700 е супер процесор.
Ама не мртва била платформата. Интел што не цицаше на секој процес нова плоча одлично било :)

И

Избришан член 18474

Гостин
Ти можеш да ставиш 7700к на z490 плоча... Муабетов ти е емотивен.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
А ова е проблем на АМД или на производителите на плочи. Инаку никад ама никад не ми се десило ова.

Процесорот да излезе надвор од затворен сокет при вадење на кулер мене ми се деси 3 пати, изгуглав, гледам дека е познат проблем, слабост на механизмот. И со сток кулер и со bequiet, и со сток паста и со arctic. И не сум единствен еве погледни на реддит.
chrome_yx5J0ZQVik.png

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Што се дешава тука сега:

личат ко истите перформанси како 5800X кога би работел на 5GHz … секако 5800X не е таков производ, али сакам да кажам не е некој спектакуларен помак во однос на AMD. секако 11th gen од Intel конечно е тоа што треба да биде

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно