Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царина и данок за пратка преку ДХЛ?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.212
18.898
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
мене ме нервира ова нашиве зошто не зимаат ддв и царина само на производот, него ти ја рачуна цела сума со се шипинг
Така е законски, не е тоа до дхл и во пошта така ќе ти пресметаат.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.510
7.818
Скопје
www.facebook.com
Мене за 100 рејзери со вкупна вредност од 250е ме репнаа давачки, царина и шпедиција уште плус 150е па жив и здрав сум.
Од почеток боли али тоа е тоа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.778
Нели за точоци немаше царина, а само 5% ДДВ. Најверојатно сум грешка, ама се мислев дека помали се давачките.

123456

poweruser
12 април 2013
2.077
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Така е законски, не е тоа до дхл и во пошта така ќе ти пресметаат.

Не зборам ја за ДХЛ, него за Царина,ама треба ова сајтовите да идат преку две наплати првин плакаш прозиводот после наплакаш шипинг, за кога ке ти побарат транскациска од прозиводот ке го приложиш само купениот производ.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
мене ме нервира ова нашиве зошто не зимаат ддв и царина само на производот, него ти ја рачуна цела сума со се шипинг
И со регуларен увоз на стока (палети со роба преку шпедиција) е така, во основицата влегува и превозот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.037
1.845
Скопје
Ај вака едно позитивно искуство со DHL ... нарачав точак стигна 7миот ден сабајле пред врата и го возев.
За 2 дена беше у Скопје!!!
DHL си ја бркаа работата за царина и ддв ... стигна буквално истиот мејл, погоре што го постираше членот.

Ми земаа 1500ден ... и алал нека им се парите.
Немаше никакви лежарини и слични трошоци некои, како што наведуваат други од 3000ден. , а сепак велосипедот беше стигнат 4-5 дена мислам во СК пред да го достават.

Не се замрав со ништо, буквално се завршив онлајн од нарачката до праќањето на формуларите на DHL, дечките си беа профи.

Претпоставувам дека за проблемот е за помали пратки т.е. поефтини, во мојот случај цената од 1500ден радо ја платив бидејки велосипедот беше 1050еур.

Точакот беше пиц пец, ни гребка.

Мој совет би ви бил да не ги користите DHL за ефтини пратки.

Погледнете го атачментот 89020
разликата е што за твојава пратка треба шпедиција (над 800 еура), а се под таа сума не треба и сеправи усна декларација. Проблемот и револтот е што за пратки од 22 - 90 еура (најчесто) ДХЛ зима исто пари за услугата ко што ти земало и тебе за целосна шедитерска постапка.
Никој не оспорил дека се најбрзи за испорака .. а ова со онлајн форумларите е новитет (за пофалба нешто конечно позитивно и користно), до пред некој месец исто тоа беше замарање, пошто мораше да се достави на рака во центар карши влада овластувањето, не на секој му е тоа уз пат пример за да остави овластување.
Значи ем за мали пратки репаа такси нивни ем што мораше да се трча наваму натаму за да ја добиеш дома на рака после пратката :)

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
разликата е што за твојава пратка треба шпедиција (над 800 еура), а се под таа сума не треба и сеправи усна декларација. Проблемот и револтот е што за пратки од 22 - 90 еура (најчесто) ДХЛ зима исто пари за услугата ко што ти земало и тебе за целосна шедитерска постапка.
Никој не оспорил дека се најбрзи за испорака .. а ова со онлајн форумларите е новитет (за пофалба нешто конечно позитивно и користно), до пред некој месец исто тоа беше замарање, пошто мораше да се достави на рака во центар карши влада овластувањето, не на секој му е тоа уз пат пример за да остави овластување.
Значи ем за мали пратки репаа такси нивни ем што мораше да се трча наваму натаму за да ја добиеш дома на рака после пратката :)

Друже како што ми објасни типката од ДХЛ ... за пратки во вредност над 800 евра, мора некоја шпедиција да си ангажираш за царина.
Немора да се тоа ДХЛ, може слободно да си одбереш друга шпедиција (цените се отприлика исти) и тогаш ќе си платиш на таа шпедиција, а ДХЛ само ќе ти го достават пакетот без да ти наплатат ништо.
Ова ми го кажаа преку телефон од преставништвото спроти влада.

За пратки со вредност под 800евра можеш сам како физичко лице да се акаш и да си бркаш документи и да не платиш на ниедна шпедиција (се плаќало околу 300денари за административни такси и некои срања).

Јас досега немам нарачано преку било која од овие брзи пошти за мали пратки (до 100тина евра), препорачувам да си идете преку регулар пошта за поефтини пратки.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.037
1.845
Скопје
Друже како што ми објасни типката од ДХЛ ... за пратки во вредност над 800 евра, мора некоја шпедиција да си ангажираш за царина.
Немора да се тоа ДХЛ, може слободно да си одбереш друга шпедиција (цените се отприлика исти) и тогаш ќе си платиш на таа шпедиција, а ДХЛ само ќе ти го достават пакетот без да ти наплатат ништо.

За пратки со вредност под 800евра можеш сам како физичко лице да се акаш и да си бркаш документи и да не платиш на ниедна шпедиција (се плаќало околу 300денари за административни такси и некои срања).

Јас досега немам нарачано преку било која од овие брзи пошти за мали пратки (до 100тина евра), препорачувам да си идете преку регулар пошта за поефтини пратки.
е тоа реков де, над 800 еура мора шпедиција да од кај сакаш нарачај ил преку што пошта сакаш, тоа си е на ниво на царина регулирано не на поштите.
И тоа збориме цело време, ако нема потреба да се бега што подалеку од ДХЛ :D

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com

Јас сам бркав документи, не платив ни една шпедиција и пак ме бричеа на голо, така да тој што ти кажал „околу“ 300 денари појма нема.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.968
8.507
2320 денари ме репнале од ДХЛ. 1593 ден за ДХЛ лоповите, и 727 денари увозни давачки. Да биед иронијата поголема, пратката ке треба да си ја земам од Куманово.. Немало да ми ја достават на домашна адреса.. Комедии. Брза Пошта.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.212
18.898
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Јас сам бркав документи, не платив ни една шпедиција и пак ме бричеа на голо, така да тој што ти кажал „околу“ 300 денари појма нема.

1000 денари се фиксни, тие 590 паѓаат на 300 ако сам бркаш.

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
Ајде и јас да ја сефтосам темава.
Ми стигна преку DHL пратка на царина. Избрав тие да ме застапуваат во царинската постапка.
Откако од DHL првично ми пишаа мејл дека во прилог ги имам документите за пополнување (кои патем, не беа прикачени), се јавив, имав типичен триминутен разговор кој резултира со повеќе прашања отколку одговори, и добив уште еден мејл, овојпат со прикачени документи.

Еве кои документи ги добив.

upload_2020-9-10_12-47-32.png

Е сега, тука имам 2 забуни, и би ве замолил за појаснување.

Во документот „Авиз физички лица“ пишува дека ќе треба да ги доставам пополнетите податоци во една од канцелариите на ДХЛ.

upload_2020-9-10_12-51-50.png

Истовремено, последната имејл порака од DHL, во која беа прикачените документи, го вели ова:
upload_2020-9-10_12-48-42.png

1. Според вашите искуства, што од ова треба да направам? Мејл, или одење до канцеларијата карши влада? Кое е точно?
2. Заверени? На какво заверување се мисли? Нотарско? Зошто? Како? Отсекогаш ли било вака за оваа процедура? (прилично сум сигурен дека пред 2 години, кога го имав првото искуство со DHL, немаше никакво заверување)

Однапред се извинувам ако со прашањава делувам на тотален почетник, и ви благодарам на одговорите!

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.778
Dude, прати им само принт скирн од Банка, опиши што е производот (пример играчка, компјутерски дел итн) и потврди им дека сакаш они да ти ја тераат процедурата. Само толку треба. Инаку, да знаеш дека за тоа ќе ти наплатат 1590 денари.

Nightwalker

hello world
18 ноември 2007
242
408
Nightwalker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 14400F & Noctua NH-U12S redux
Motherboard
Gigabyte B760M DS3H DDR4
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 980 PRO 1TB & 970 EVO Plus 500GB & 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue
PSU
Gigabyte P750GM Real Power, 80Plus GOLD, Modular
RAM
Kingston 3200MHz DDR4 CL16 Fury Renegade Black (2x16GB)
Video card
ASUS GeForce RTX 4070 SUPER EVO OC Edition
Case
Genesis Irid 503 ARGB
Mouse
Glorious Model I 2 Wired
Keyboard
Glorious GMMK 3 PRO HE 100% Wireless
Audio
Onboard
Monitor
MSI G27CQ4
OS
Windows 11 Pro
Dude, прати им само принт скирн од Банка, опиши што е производот (пример играчка, компјутерски дел итн) и потврди им дека сакаш они да ти ја тераат процедурата. Само толку треба. Инаку, да знаеш дека за тоа ќе ти наплатат 1590 денари.

Фала ти. Значи да пратам по мејл и да игнорирам ова што пишале „заверено“ и „да однесам копии во канцеларија“?

I

itstheigyg

Гостин
Подалеку од дхл, неколку пати ме имаат изгорено и пак не ми доаѓа памет, за работи од по 200,300 денари што ми требале хитно ми испаѓале по 100 евра.
Давачките идат вака
Цената на тоа што го купуваш плус доставата(30-40 USD минимум)
1590 фиксни за царинска постапка, без разлика што нарачуваш
Плус царина и ддв во која е вклучена цената за достава.

Додека со федекс(тнт) многу пратки(и тие од околу 50е) ми поминувале со 0 давачки и достава пред врата.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.778
Додека со федекс(тнт) многу пратки(и тие од околу 50е) ми поминувале со 0 давачки и достава пред врата.

Proof? За мене секогаш било исто без разлика дали идело со Федекс или DHL сум бил царинет на се што било над 45 евра порано (90 евра сега). А од секогаш ми наплаќале ДДВ на сите пратки над 22 еври.

Башка, Федекс наплаќа 2000 денари за истите работи што DHL наплаќа 1590.

I

itstheigyg

Гостин
Proof? За мене секогаш било исто без разлика дали идело со Федекс или DHL сум бил царинет на се што било над 45 евра порано (90 евра сега). А од секогаш ми наплаќале ДДВ на сите пратки над 22 еври.

Башка, Федекс наплаќа 2000 денари за истите работи што DHL наплаќа 1590.
Можно е да е случајност, до сега на 3 пратки преку тнт не сум платил ништо, каков доказ сакаш дека не сум платил?

Jedah

user
6 ноември 2007
1.332
2.324
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
DHL се легенди.
Порачав контактни леќи од 3000ден.
Ми побараа да одам Министерство за Здравство да извадам Потврда за Увоз на Медицински помагала.
Ко небаре 100 инвалидски колички ме чекаат во депо.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.037
1.845
Скопје
DHL се легенди.
Порачав контактни леќи од 3000ден.
Ми побараа да одам Министерство за Здравство да извадам Потврда за Увоз на Медицински помагала.
Ко небаре 100 инвалидски колички ме чекаат во депо.
за одредени категории имаме вакви нажалост .. хинт .. не пробувајте не монтирани гуми преку граница да внесете :D

ова веќе е до царина и царински закони, дхл може ги спроведува пре строго не знам, ама истово би требало да важи со било која пошта, со тоа што со обична пошта може да не биде земено на царински преглед и да помине така ..

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно