Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ти си се одлучил што да купиш, и дојде да добиеш потврда дека тоа е прав избор, ние не се согласивме и тоа е тоа. А за 7700 vs 3600 вс 9500f, чим 7700 го гази 3600, кој според тебе е за нијанса побрз од 9500f каде е логиката да купиш 9500f?

Кој кого трола овде??

mdeni

senior
24 септември 2012
6.089
6.026
AMD го раздига Intel нак*р, наклоци.... :)

Со последново ја заокружија палетата, поточно влегоа на голема врата во high-end mobile computers сегментот. Во Workststion само ставиа шлаг на тортата. Сепак со цената на TR 39X0 процесорите AMD се понаша монополистички. Иако е многу поефтина од било кое друго решение, сепак е двојно поскапа по јадро во однос на AM4 Ryzen. Поточно AMD заработува три пати повеќе по чиплет во TR4 отколку во AM4.
Ем најефтини ем премногу пари правеле?
Win-Win!?

Секој бизнис цели кон тоа.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ем најефтини ем премногу пари правеле?
Win-Win!?

Секој бизнис цели кон тоа.
не правеле премногу пари, можат и многу повеќе. Чисто спомнав бидејќи овде вени посекоа за AMD ко баба за внуче.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
Неколку пати помислив ај ќе покажат што имаат сработено додека амд беше во кал, си молзеја на стара слава веќе 5-6 итерации бидејќи немаа конкуренција но на крај испаѓа само раце триеле... да не спомнувам за пропустите што ги уште имаат....

Кога компанија нема ништо ново - си се игра со емоџи??! Оваа го приметив и кај епл, незнам што би се случило ако не постоеше и 100 вида на смајли е**го

Screenshot_20200107-170031.jpeg

NEVER SETTLE

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.331
Скопје
androgaming.com
Ти си се одлучил што да купиш, и дојде да добиеш потврда дека тоа е прав избор, ние не се согласивме и тоа е тоа. А за 7700 vs 3600 вс 9500f, чим 7700 го гази 3600, кој според тебе е за нијанса побрз од 9500f каде е логиката да купиш 9500f?

Кој кого трола овде??

Ти очигледно не читаш и не ти е првпат. Првиот пост споменав дека се работи за втора конфигурација.

Аме сега откако ги спуштија интел на земја, цениве идат во корист на АМД.

Сега гледав да земам уште една конфигурација за по дома, АМД 3600 во Анхоч е 13.115 ден, а интел 9400F е 9.155 ден, а 9500F e 11.875 ден.

И со плоча и со рам, поефтин излага интелот за горе доле исти перформанси.

Ти си изгубил другар осет за нормална комуникација и не ти е првпат. Се изнабилда постови и лајкови со тролање по теми за телефони ајфони самсунзи и што ти ја знам. Сега буквално си изгубил способност да одговориш нормално, без сарказам и потценување. Добредојде во мојот ексклузивен игнор клуб.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Ајде ајде, не се карајте. И двајцата се анти-ајфон, по таа врска мора да се сложувате.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ајде ајде, не се карајте. И двајцата се анти-ајфон, по таа врска мора да се сложувате.

Гледајќи го твојот потпис, сфатив дека е непрецизно дефиниран. Што да се прави поточно.
-99% не претекнуваат на полна линија во непрегледна кривина.
-99% не оставаат по 1000 евра во кладилница.
-99% завршуваат средно училиште
-99% се женат
-99% имале секс
-99% не се педери
-99% не лежеле во затвор

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.180
16.275
Гледајќи го твојот потпис, сфатив дека е непрецизно дефиниран. Што да се прави поточно.
-99% не претекнуваат на полна линија во непрегледна кривина.
-99% не оставаат по 1000 евра во кладилница.
-99% завршуваат средно училиште
-99% се женат
-99% имале секс
-99% не се педери
-99% не лежеле во затвор

и 99% не одат на психијатар, тролололо

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ти очигледно не читаш и не ти е првпат. Првиот пост споменав дека се работи за втора конфигурација.

Ти си изгубил другар осет за нормална комуникација и не ти е првпат. Се изнабилда постови и лајкови со тролање по теми за телефони ајфони самсунзи и што ти ја знам. Сега буквално си изгубил способност да одговориш нормално, без сарказам и потценување. Добредојде во мојот ексклузивен игнор клуб.

1. Aпсолутно не е битно за која конфигурација се работи, (и да прочитав дека е 2) да се потсетиме што напиша ти,

Да. Тој ПЦ ќе биде само за гејминг.

5% подобри перформанси за 35% поскапа цена не ми иде математика. Да беше АМД 3600 околу 10.000 без конкуренција би бил избор бр.1.

Нема основа да биде ова вистина. Не сум пророк а не си ни ти така да шепекулации се тоа.

9400F е во некои игри доста послаб, а во некои е побрз. Разликата е маргинална како што спомнав 5%, ама цената не е маргинална. Единствено видов дека во Division 2 и AC Origins е разликата во корист на амд 18%, ама затоа во FC new dawn интелот е побрз.

Колку за инфо мојот 7700 го гази 3600-ката во сите игри што ги пробав со колегата со иста графичка. АМД-то има предност во побрза меморија, а ради послабите single core перформанси игри како battlefield и planetside 2 просто не се споредуваат кога се бара интензивна математика со 256+ луѓе на серверот.

3600 е побрз како што реков, ама според мене не е 4000 ден. побрз.

2. Наводно според пресметките за перформанси/цена, и спроед твоето споредбено искуство кое не се поклапа со ниту една рецензија некогаш направерна - тоа значи дека платено/добиено ти е приоритет, е сега ако се знае дека на форумов може да се најде 7700 за некои 5-6k, секој нормален човек би си купил 7700 на старо како што сугерирав, и ти ја побив "логиката" ама кога сфати дека си кажал глупост, се префрли на лични напади, и проба да избегаш од дискусија заради наводно тролање. Ќе купувал 4к поскап процесор, кој е поспор, наместо 7700 кој "го гази 3600" Овие 2 поста се пример како не треба да се бираат делови за купување.

3. Следен пат потврда на твојот избор барај на друго место.

Честито иначе, влезе во клубот на дечките со кремата.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Мене пак ме нервира коа се прават затворени API шо работат поарно или само со еден хардвер. Не е ко да не може да развијат нешо слично у соработка со АМД но добиле кеш од интел и сеа ајде перформанси.

Но затоа многу луѓе преминуваат од Premiere на DaVinci Resolve, пошо не бира фаворити толку колку Адобе а и е бесплатно. Да - бесплатно.

Е сеа за фотошоп може нема некоја толку добра алтернатива ама времето ќе покаже дали вакви политики на компанииве ќе останат неказнети од потрошувачите. И ќе видиме дали овие опции шо ги демонстрираа у видеово ќе бидат заклучени за АМД процесори.

Пошо не ме зезај ваков алгоритам сигурно и на Разбери Пај да го пуштиш (може ќе му треба повеќе време ама) ќе ти ја оддели позадината од субјектот.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Мене пак ме нервира коа се прават затворени API шо работат поарно или само со еден хардвер. Не е ко да не може да развијат нешо слично у соработка со АМД но добиле кеш од интел и сеа ајде перформанси.

Но затоа многу луѓе преминуваат од Premiere на DaVinci Resolve, пошо не бира фаворити толку колку Адобе а и е бесплатно. Да - бесплатно.

Е сеа за фотошоп може нема некоја толку добра алтернатива ама времето ќе покаже дали вакви политики на компанииве ќе останат неказнети од потрошувачите. И ќе видиме дали овие опции шо ги демонстрираа у видеово ќе бидат заклучени за АМД процесори.

Пошо не ме зезај ваков алгоритам сигурно и на Разбери Пај да го пуштиш (може ќе му треба повеќе време ама) ќе ти ја оддели позадината од субјектот.
Не дека во мојот workflow не можам јас истите резултати да ги постигнам. Поентата е да се скрати колку што може во време и да се постигнат резултатите побрзо, барем веќе ако правам пари од тоа. Не ме сфаќај погрешно, презентацијава не ме убеди да земам интел наместо АМД, секако амд е доста подобар за multithreadeding процеси што и ми треба, ама убаво е да се види дека работат на солуции. И јас инаку го осудувам екслузивниот договор на адобе со интел и сметам дека адобе на крајот ќе настрада од тоа бидејќи корисниците почнаа да се префрлаат на АМД како workstations.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.834
4.976
Писти Охту
Интел се повеќе и повеќе се во г***а и дури прават нешто шо и самите не го поддржуваат, а користат платформа од нивниот конкурент.

Intel has PCIe 4.0 Optane SSDs Ready, But Nothing for Customers to Plug Them Into | Tom's Hardware

49143ca4c84c5fa1fa4b8bfc3f94bf14.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Не дека во мојот workflow не можам јас истите резултати да ги постигнам. Поентата е да се скрати колку што може во време и да се постигнат резултатите побрзо, барем веќе ако правам пари од тоа. Не ме сфаќај погрешно, презентацијава не ме убеди да земам интел наместо АМД, секако амд е доста подобар за multithreadeding процеси што и ми треба, ама убаво е да се види дека работат на солуции. И јас инаку го осудувам екслузивниот договор на адобе со интел и сметам дека адобе на крајот ќе настрада од тоа бидејќи корисниците почнаа да се префрлаат на АМД како workstations.

Не се разбравме. Јас оправдувам да се купи тоа шо не е идеално само ако ти заштедува време или ти одговара повеќе на тоа што ти треба.

Јас купив енвидиа графичка само ради ENVENC чипот шо го имаат пошо е подобро за енкодинг, и пошо ете фотошопи и адобе софтвери се подобро оптимизирани за енвидиа.

Само реков дека таков алгоритам може ќе работи и на друг помоќен процесор (пример АМД) шо место со дедицирани оптимизации ќе постигне исти или слично брзи резултати ко и интеловиот. Такви алгоритми обично не се толку захтевни ко енкодинг па да треба посебен хардвер.

Поентата ми беше дека е смешно шо некој feature пуштиле шо може секој разумно јак хардвер на денешницата да го користи у секунда, ама го презентираат као интел ексклузивно нешто.

Не знам како попросто да го објаснам - не е нешто толку хардверски захтевно да пуштиш некој напреден алгоритам за препознавање рабови и да оддели позадина. Може е нов и ептен добар алгоритам шо бара малце повеќе ресурси ама сигурен сум дека и АМД па и Qualcom процесори би биле сосема брзи у извршување на тој алгоритам.

Проблемот е тука шо може да го направат ексклузивен за Интел со некоја проверка на тоа дали ти имаш интел хардвер или не, и ако немаш да ти забранат да користиш нешто.

Не затоа шо хардверот не ти чини, туку затоа шо Интел им платил или уатевер.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Не се разбравме. Јас оправдувам да се купи тоа шо не е идеално само ако ти заштедува време или ти одговара повеќе на тоа што ти треба.

Јас купив енвидиа графичка само ради ENVENC чипот шо го имаат пошо е подобро за енкодинг, и пошо ете фотошопи и адобе софтвери се подобро оптимизирани за енвидиа.

Само реков дека таков алгоритам може ќе работи и на друг помоќен процесор (пример АМД) шо место со дедицирани оптимизации ќе постигне исти или слично брзи резултати ко и интеловиот. Такви алгоритми обично не се толку захтевни ко енкодинг па да треба посебен хардвер.

Поентата ми беше дека е смешно шо некој feature пуштиле шо може секој разумно јак хардвер на денешницата да го користи у секунда, ама го презентираат као интел ексклузивно нешто.

Не знам како попросто да го објаснам - не е нешто толку хардверски захтевно да пуштиш некој напреден алгоритам за препознавање рабови и да оддели позадина. Може е нов и ептен добар алгоритам шо бара малце повеќе ресурси ама сигурен сум дека и АМД па и Qualcom процесори би биле сосема брзи у извршување на тој алгоритам.

Проблемот е тука шо може да го направат ексклузивен за Интел со некоја проверка на тоа дали ти имаш интел хардвер или не, и ако немаш да ти забранат да користиш нешто.

Не затоа шо хардверот не ти чини, туку затоа шо Интел им платил или уатевер.
Можело не можело АМД да го постигнат истото, како краен корисник мене само ме интересира дали можам да користам такви features во мојот workflow крај крајева. Нели. Одлуката крајна секако ќе зависи дали мене ќе ми биде убрзана и подобрена работата. Од гледна точка на инженери можеме колку сакаш да го гледаме проблемот како умна фискултура.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Можело не можело АМД да го постигнат истото, како краен корисник мене само ме интересира дали можам да користам такви features во мојот workflow крај крајева. Нели. Одлуката крајна секако ќе зависи дали мене ќе ми биде убрзана и подобрена работата. Од гледна точка на инженери можеме колку сакаш да го гледаме проблемот како умна фискултура.

Дап, ко краен корисник ко шо си кажа ти - ќе си земеш тоа шо највеќе ти прави пари и штеди време.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно