Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515
Во случајов не се работи за поинакви вредности туку за лош распоред на потрошената енергија. Барем јас така разбрав.
Баш така. И тоа за видливо очигледно глупо распределено, за кое се прават будали дека е ОК.
Мада ништо чудно претходните состојби да не биле точно читани, т.е. биле подчитани и сега мора некаде да ги пишат.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Algebra

read-only
8 април 2018
39
27
Што поточно се подразбира под Трошоци за дистрибуција на струја? Плаќам ради "трошење" на инфраструктурата што ја користила струјата да дојде до мојот стан? Чудно ми е затоа што Потрошена струја ми е околу илјадарка а за Дистрибуција треба да платам 1400 плус :/

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Што поточно се подразбира под Трошоци за дистрибуција на струја? Плаќам ради "трошење" на инфраструктурата што ја користила струјата да дојде до мојот стан? Чудно ми е затоа што Потрошена струја ми е околу илјадарка а за Дистрибуција треба да платам 1400 плус :/
Поделени се ставките сега, порано беа под една ставка. Нема разлика, освен тоа што сега е по “транспарентно“ каде ти одат парите.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Дали има формула за пресметка на трошоците за дистриубуција односно транспорт односно пренос на електрична струја до броило па да се водиме по нешто или само си го сметаат од ракав.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Дали има формула за пресметка на трошоците за дистриубуција односно транспорт односно пренос на електрична струја до броило па да се водиме по нешто или само си го сметаат од ракав.
Си пишува на фактурата.

Атачменти

• Screenshot 2023-02-16 150102.jpg
    Screenshot 2023-02-16 150102.jpg
    71,2 KB · Прегледи: 38
18 август 2019
1.226
1.201
Баш така. И тоа за видливо очигледно глупо распределено, за кое се прават будали дека е ОК.
Мада ништо чудно претходните состојби да не биле точно читани, т.е. биле подчитани и сега мора некаде да ги пишат.

Случајно или намерно, бројките се испретумбани. Наместо 8 KWh за декември и 200 KWh за јануари, овде е напишано обратно.
Имам при рака туѓа сметка, за 2 дена потрошени 30 KWh, а за 27 дена 36 KWh. И ова нема логика, ама не се исплати приговор, паричната разлика е минијатурна.

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Случајно или намерно, бројките се испретумбани. Наместо 8 KWh за декември и 200 KWh за јануари, овде е напишано обратно.
Имам при рака туѓа сметка, за 2 дена потрошени 30 KWh, а за 27 дена 36 KWh. И ова нема логика, ама не се исплати приговор, паричната разлика е минијатурна.
Пријави ги на ДПИ дека не им се точни броилата. За почеток. Ама како што сите пишувате, сите изгледа дигнавме раце од решавање на проблемите, туку се навикнуваме... Или веќе навикнавме.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Јас пријавувам состојба за три различни броила секој месец на ист датум. Дали е коинциденција или не, мене ми се нема десено да ми дојде фактура со поинакви вредности.
Aко сметките ти стигаат фактурирани заклучно со оние состојби што ти им ги даваш тоа значи дека нема инкасатор во твојот реон.

18 август 2019
1.226
1.201
Мислев дали фигурира некоја блискост до Трафостаница или далечина до далекувод зошто не би требало некој што е на 100м да плаќа иста сума како некој што е 30км од него.
Ако се пресметува така тогаш ќе водиме војна дали трафостаницата да биде поставена пред твојата или пред мојата врата.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Ако се пресметува така тогаш ќе водиме војна дали трафостаницата да биде поставена пред твојата или пред мојата врата.
Да, а ние од Битола ќе требаше -75% дека Rек е блиску така? ;)
Се имало план кога се градеше Рек, демек Битола ќе имала помали сметки, па ќе се поставело цевки за топлината да се користела за топлење на градот абе џабе се.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Сагата продолжува. Комплетно ми ги изигнорираа прашањата во мејлот, и повторно добив одговор дека направено е отчитување на 31.1.2023 и нема простор за корекција.
Се јавив во контакт центарот, госпоѓата почна да ми го тврди истото 3 минути, и се случи следново:
„Еве сега ќе ви објаснам: Од 30.12.2022 до 31.12.2022 имате потрошено 200 киловати во висока тарифа. Од 1.1.2023 до 31.1.2023 имате поттрошено 8 киловати. <пауза од неколку секунди, конечно падна жетонот>. Сега ќе направам жалба за да проверат колегите.“
Како што е тргната работава, очекувам пак да се одбие жаалбата, ама ај да видиме. Лошата страна е што денес е крајниот рок за плаќање на фактурите, па од утре се пресметува камата.

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Сагата продолжува. Комплетно ми ги изигнорираа прашањата во мејлот, и повторно добив одговор дека направено е отчитување на 31.1.2023 и нема простор за корекција.
Се јавив во контакт центарот, госпоѓата почна да ми го тврди истото 3 минути, и се случи следново:
„Еве сега ќе ви објаснам: Од 30.12.2022 до 31.12.2022 имате потрошено 200 киловати во висока тарифа. Од 1.1.2023 до 31.1.2023 имате поттрошено 8 киловати. <пауза од неколку секунди, конечно падна жетонот>. Сега ќе направам жалба за да проверат колегите.“
Како што е тргната работава, очекувам пак да се одбие жаалбата, ама ај да видиме. Лошата страна е што денес е крајниот рок за плаќање на фактурите, па од утре се пресметува камата.
Плати ја, кога ќе стигне одлуката за приговорот на следната сметка ќе ти одбијат. Да не се секираш :(

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.769
6.477
SK
Називно толку ги чини да ти донесат енергија дома но во пракса ова е еден од начините како ги покриваат загубите од украдената струја (Арачиново, Грчец, и другите рурални средини на малцинството).
Како давачка ова секогаш го имало но сега го гледаме како одделна ставка. Дел се реални трошоци, но поголемиот дел сметам дека е наплата за загубите... Не само што е чудно, туку е нелегално и криминално.

"Крадењето" се прави сега со пишење вишок KWh во еден месец, па корисникот влегува со дел од нив во трет или четврт блок.

Нареден месец ќе се порамни сметката, ама ти веќе си платил дел од KWh во повисок блок претходниот месец.
Баш од ова се плашевме и предупредувавме.

Затоа не треба да се биде мрзлив, потребни се две минути да пријавиш состојба.
Без разлика, ЕВН тоа никако не ги опрадвува за начинот и непрофесионалноста.

Да ама замисли кај поголем потрошувач кој со ова ќе треба да плати куп енергија во најскапата тарифа... На крај не е до сумата, туку до фактот дека очигледно нѐ манипулираат и нѐ крадат.

Полека, без неревози само... Не реков да ми ја платиш сметката... :)

Еве во мојот случај не бев во можност да излезам од дома, така да морав да ги контактирам преку мејл. Мејлот како што знам јас е затоа ставен, или не?
Сарказам беше, скроз си ме промашил... Ама скроз! :)

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Мојот приговор ги прифатија, ги искорегираа фактурите, и тоа ги поништија од август до сега, издадоа една со вкупно пресметано за сите месеци и излезе за доплата со 3500ден помалку.
Точно како и моите пресметки.
Ја гледам новата фактура онлајн ама нема можност се уште за печатење за да видам кој пресметковен период е ама сумата е како што треба.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515
Мојот приговор ги прифатија, ги искорегираа фактурите, и тоа ги поништија од август до сега, издадоа една со вкупно пресметано за сите месеци и излезе за доплата со 3500ден помалку.
Ја гледам новата фактура онлајн ама нема можност се уште за печатење за да видам кој пресметковен период е ама сумата е како што треба.
Не им крши сега филм. Не крадат на големо ама не знаеме.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дали го реши ова само преку мејл или мораше и да се јавуваш во контакт центарот? Ги платив јас сега фактурите иако беа погрешни за да не ми наплаќаат камати, па ако го прифатат приговорот се надевам ќе ми одбијат од следните фактури.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Има наплатен центар близу до мојата работа, па скоцкав еден приговор и им го оставив таму.
Инаку имам пишувано приговор и преку маил и пак имам средувано работа.
А за првиот приговор не можев да се разбереме ниту во наплатниот центар, ниту преку тел па на крај преку маил ми средија работа.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Новата фактура, нема да можиш да ја спуштиш.
Сега пробав, фактура од Ноември што е корегирана не се спушта уште.
Едино да пратиш маил да ти ја пратат фактурата.

SimeonS

read-only
4 февруари 2017
49
18
Малку ми е нејасно како оди процесот сам да пријавам состојба на броилото.
Не живеам во објектот и таму речиси и да нема потрошувачка, ако добро сфатив од погоре би било идеално да го користам веб сајтот на евн за да пријавувам нова состојба секој месец. Во кој период од месецот да го правам тоа пријавување?

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Види кога ти е периодот на сметката 15.03-14.04 на пример, ти ќе си пријавиш на 12-13ти април и готово.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв