Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

18 август 2019
1.226
1.201
Може ли малку подетално?

Каде се наоѓа броилото (град, село)?
Активно или пасивно броило (живее некој таму или не)?
Има ли улично осветлување?
Имаат ли пристап до броилото (надвор, внатре)?
За кој период е сметката?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.512
2.965
Те разбрав,но броилото немам пристап до него, може ли без него?
Ќе му се јавиш по телефон на тој што има пристап до броилото, и ќе ти ги издиктира киловатите што ќе ги види на лице место, а ти после ќе си ги внесиш преку онлајн формата.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Novogodisnata cestitka stigna,ama seuste ne moze da se otvori smetkata-vo izrabotka, inaku na ednata lokacija nema potrosuvacka a na drugata e kaj stari lica vo selo okolu 500 bese,sega e za povejke od 200mkd,kacena, tamu poteosuvackata e fiksna 30~50mkd, +/-

Атачменти

• IMG_20240112_113220.jpg
    IMG_20240112_113220.jpg
    168,5 KB · Прегледи: 33
  • Screenshot_2024-01-12-11-31-30-426_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-01-12-11-31-30-426_com.android.chrome.jpg
    287,1 KB · Прегледи: 32

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
255
243
Колку што знам ставката пристап до мрежа се анулира со некои 300КВ/ч потрошени, односно за околу 200ден се намалува мрежарина ако се потрошат околу 300кв/ч.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Колку што знам ставката пристап до мрежа се анулира со некои 300КВ/ч потрошени, односно за околу 200ден се намалува мрежарина ако се потрошат околу 300кв/ч.
Od Rke, na kalkulator za 0kwh ,dava 420mkd od start(ulicno/pristap i ddv)
Neka e nazdravje bricejneto na suvo ...

Атачменти

• Screenshot_2024-01-12-12-23-16-380_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2024-01-12-12-23-16-380_com.android.chrome-edit.jpg
    595,6 KB · Прегледи: 43

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
255
243
Па де, ако имаш 0 кв/ч си е 200денари. Ако трошиш помалку влијаат тие 200 денари бидејќи мрежарина е намалена.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
дали некој на новите сметки во 2024та, први оваа година,
има забалежано дека

1. е исполнето како што наговестија нова такса наплата од 200мкд (плус ддв) за пристап до електродистрибутивен систем

2. меѓутоа дали е исполнето намалување на надомест за пренос и дистрибуција на електрична енергија
кој што ветија дека ќе го намалат за одредени групи на потрошувачи???

18 септември 2020
933
875
Македонија
дали некој на новите сметки во 2024та, први оваа година,
има забалежано дека

1. е исполнето како што наговестија нова такса наплата од 200мкд (плус ддв) за пристап до електродистрибутивен систем

2. меѓутоа дали е исполнето намалување на надомест за пренос и дистрибуција на електрична енергија
Кај мене дома има намалување, во првиот и вториот блок е намалена, а во третиот блок е зголемена. Ајде ќе биди кај сите намалена, немате гајле, на кој порано на кој покасно.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Еве напрајв во google spreadsheet.
1705065715266.png
Само првиот блок и преносот е намален, тој дебелиот излажа.
Вториот блок има мало покачување, а највеќе ниската тарифа 20% .

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.377
5.512
erc tarifi.pdf
Погледнете го атачментот 133738
Нема врска дали си потрошил или не, сите ќе ја плаќаат новата тарифа во сметките.
Како што рече @petkotrajko новогодишна честитка на сите корисници.
Ова треба да почне да се фактурира во јануарските сметки, значи од следниот месец. Сега доаѓаат сметките за декември месец.
Освен ако не почнат пак со демагогии дека сметките се издавале во јануари, па затоа треба да го има.

Мрежарината е намалена за 2,6230-2,3032 = 0,3198 денари. Тие двеста денари се анулираат на 625 kW/h, не на 300. Дури после почнува да влијае намалената мрежарина. Ама со оглед дека поскапе стгрујата тоа влијание нема да се забележи.

Со други зборови, сметките ќе се повисоки. Можеби има некој мал опсег на потрошувачка каде што ќе излезат пониски, ме мрзи сега да правам калкулации, но мнозинството корисници сигурно нема да го потрефи.
Мислењето е автоматски споено:

Еве напрајв во google spreadsheet.
Погледнете го атачментот 133770
Само првиот блок и преносот е намален, тој дебелиот излажа.
Вториот блок има мало покачување, а највеќе ниската тарифа 20% .
Треба да ги собереш цената на струјата и надоместокот, и сумите да ги споредиш за да ја добиеш реалната промена.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Треба да ги собереш цената на струјата и надоместокот, и сумите да ги споредиш за да ја добиеш реалната промена.
Веќе е израчунато на стрната од РКЕ Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија кај полето за споредба на цени.
Сепак излажаа дека ниската тарифа и вториот блок дека ќе бидат исти.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Веќе е израчунато на стрната од РКЕ Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија кај полето за споредба на цени.
сега ако си печел коковче за Нова Година или си мутел торти, секако дека оваа сметка нема да се осети баш... дали лажел "некој дебел" за прв и втор блок ќе се види реално на Јануарска сметка...

во секој случај според математикава намалување од .03 мкд нема да компензира додатна такса од 200 денари (без врачунато ддв)

Последна промена:
18 август 2019
1.226
1.201
Со други зборови, сметките ќе се повисоки. Можеби има некој мал опсег на потрошувачка каде што ќе излезат пониски, ме мрзи сега да правам калкулации, но мнозинството корисници сигурно нема да го потрефи.
Мнозинството нема да го потрефи, ама малцинството секако ќе го потрефи. Мислам на Арачиново, Слупчане, Кондово...

Како ли ќе биде сега таму? Ќе плаќаат по 200 денари за ништо. Принудени се да ја зголемат кражбата за да компензираат.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Мнозинството нема да го потрефи, ама малцинството секако ќе го потрефи. Мислам на Арачиново, Слупчане, Кондово...

Како ли ќе биде сега таму? Ќе плаќаат по 200 денари за ништо. Принудени се да ја зголемат кражбата за да компензираат.
E bas taka ke bidi .!

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.377
5.512
Сѐ што најавија испадна дека не е така. Не дека очекувавме нешто поинакво.
сега ако си печел коковче за Нова Година или си мутел торти, секако дека оваа сметка нема да се осети баш... дали лажел "некој дебел" за прв и втор блок ќе се види реално на Јануарска сметка...
Не треба сметка, цените се знаат, можеш сам да пресметаш.
Ако не ти оди математика, ете погоре и линк до калкулаторот на страницата на РКЕ.
За иста количина на потрошена струја, сметката ќе е повисока.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Не треба сметка, цените се знаат, можеш сам да пресметаш.
Ако не ти оди математика, ете погоре и линк до калкулаторот на страницата на РКЕ.
За иста количина на потрошена струја, сметката ќе е повисока.
остај дали мене ми оди математика, генерално вака ја гледам математиката:
кога се станува збор за мали проценти, генерално во нагорна линија, за голем број корисници

тогаш најверојатно станува збор за одреден мал број процент на покачување на арач на народот (па и бизнисот)
отприлика според моја проценка окулу 4-6М на месечно ниво

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Стига сметка денеска, 11к, обично зима плаќам по 5-6к бидејќи не користам многу струја за греење. Гледам состојба од фактура и фактична состојба од броилото, огромна разлика. Остај што нема измерено броило месецот, туку и целото "паушал" колилина ставена во висока тарифа, т.е. разлика од 265kWh на високата тарифа и 75kWh на ниската тарифа. Да не приметив, тоа би значело уваб ќар за ЕВН, бидејќи и кога ќе се "рамни" состојбата нареден месец кога ќе читат броило, нема да е исто бидејќи сега плаќам и 3 блок а тогаш само помалце струја на прв блок ќе платив.

Им пуштив емаил со слики и видео со сегашната состојба, па да видиме што ќе речат. Обично сум платил по 500-600ден разлика вака на паушал и затоа никогаш не ми било толку проблем, но месецов претерале.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Стига сметка денеска, 11к, обично зима плаќам по 5-6к бидејќи не користам многу струја за греење. Гледам состојба од фактура и фактична состојба од броилото, огромна разлика. Остај што нема измерено броило месецот, туку и целото "паушал" колилина ставена во висока тарифа, т.е. разлика од 265kWh на високата тарифа и 75kWh на ниската тарифа. Да не приметив, тоа би значело уваб ќар за ЕВН, бидејќи и кога ќе се "рамни" состојбата нареден месец кога ќе читат броило, нема да е исто бидејќи сега плаќам и 3 блок а тогаш само помалце струја на прв блок ќе платив.

Им пуштив емаил со слики и видео со сегашната состојба, па да видиме што ќе речат. Обично сум платил по 500-600ден разлика вака на паушал и затоа никогаш не ми било толку проблем, но месецов претерале.
Крадат криминалците, тоа е илегално. Директ тужба мавни им.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Крадат криминалците, тоа е илегално. Директ тужба мавни им.
Ke cekam da vidam dali ke koregirat spored informaciite sto im prativ, ako ne izgleda ke moram da reagiram na drug nacin.

Porano bez blokovite ne bese mnogu problem, prviot mesec smesna visoka suma pa posle naredniot smesna niska i ne bese tolku problem ama sega so blokovite ocajna krazba e da.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.381
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
За 2023та година на ЕВН за струја сум платил 21.519ден што и не е така лошо.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно