Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Заработка преку интернет поточно Envato.com

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Направив неколку проекти на енвато и успеав да заработам некаде околу 4000долари. Па сега се мислев доколку некој има искуство со повлекување пари од овој сајт да ми каже која е подобрата опција за трансфер. Да одам со Свифт или да си ги префрлам преку стариот добар moneybookers(скрил). Ги разгледав провизиите на скрил и неможам да утврдам дали се фиксни или се менуваат во сооднос на износот на средствата. Досега немам повлекувано пари од скрил но имам плаќано или префрлано пари и целиот акаунт ми е верификуван.

Секое мислење е добредојдено и благодарам за истото!

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.046
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Префрли ги на Skrill, па после префрлај колку ти требаат на трансакциската сметка. Ако повлечеш толку пари на трансакциската директно, знај дека ќе треба да платиш данок, околу 11%. Ако ги повлекуваш малку по малку може да поминеш и без данок. Најубаво прашај некој сметководител како да ги префрлаш парите.

Провизијата за префрлање пари е фиксна, ако ги префрлаш на девизна сметка(USD), ако треба да ги конвертираат парите од долари во денари, ќе ти земат процент, додека кај нас во банка може да не ти земат ич, или некоја мала номинална сума.

Јас префлрав пари од скрилл директно во банка, и ми земаа само 3.5 долари, тука ми стасаа точно колку што повлеков.

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Фала за одговорот, ќе почекам да видам уште некој ако има да ми каже за тоа какво искуство има со свифт и замарањето таму. чисто како додатна информација свифтот ми е на комерцијална а скрилот ми е на нлб а парите се префрлаат од австралиска банка!

Префрли ги на Skrill, па после префрлај колку ти требаат на трансакциската сметка. Ако повлечеш толку пари на трансакциската директно, знај дека ќе треба да платиш данок, околу 11%. Ако ги повлекуваш малку по малку може да поминеш и без данок. Најубаво прашај некој сметководител како да ги префрлаш парите.

Провизијата за префрлање пари е фиксна, ако ги префрлаш на девизна сметка(USD), ако треба да ги конвертираат парите од долари во денари, ќе ти земат процент, додека кај нас во банка може да не ти земат ич, или некоја мала номинална сума.

Јас префлрав пари од скрилл директно во банка, и ми земаа само 3.5 долари, тука ми стасаа точно колку што повлеков.

drownz

Master
8 март 2007
1.455
203
Куманово
iwmnetwork.com
ПАко повлечеш толку пари на трансакциската директно, знај дека ќе треба да платиш данок, околу 11%. Ако ги повлекуваш малку по малку може да поминеш и без данок.

Треба да платиш персонален данок без разлика дали повлекуваш по 100е месечно или по 1000е. Откако ќе го платиш, треба да пријавиш во УЈП дека си платил (во март мислам дека се пријавуваше...).

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Треба да платиш персонален данок без разлика дали повлекуваш по 100е месечно или по 1000е. Откако ќе го платиш, треба да пријавиш во УЈП дека си платил (во март мислам дека се пријавуваше...).

Данокот јасен ми е мене, нема потреба од објаснување! Друг е делот со провизиите за кој се расправа на темава!

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.046
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Фала за одговорот, ќе почекам да видам уште некој ако има да ми каже за тоа какво искуство има со свифт и замарањето таму. чисто како додатна информација свифтот ми е на комерцијална а скрилот ми е на нлб а парите се префрлаат од австралиска банка!

Чим ти плаќаат на Skrill не прави разлика они од која банка се. На скрилл внеси ја сметката од банка, со swift и сл, и директно на таа сметка ќе ти стасаат, не на картичката. Јас немам верифицирано картичка на Skrill, само сметка од НЛБ.

Тоа е точно, но треба сам да си ги пријавиш, и со помали суми може да поминеш и без да плаќаш данок. Додека ако повлечеш толку пари наеднаш може да те регистрираат дека си имал толку прилив па да ти дојдат на врата со сметка и камата, во банка секако ќе те прашат по кој основ се добиени парите. Ова кај нас со персоналниот данок за физички лица е малку лабаво.

Колку од нашите фриленсери плаќаат персонален данок? Скоро никој од тие што прават помали суми.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
http://support.envato.com/index.php?/Knowledgebase/Article/View/415/93/payoneer-faqs

Нема подобра опција од оваа. Парите ти стигаат на сметката на Payoneer, тие ќе ти испратат картичка на домашна адреса. Таа картичка можеш да ја користиш за подигање на средства на сите банкомати на MasterCard. Провизијата е единечна кога префрлаш средства од Envato кон твојата Payoneer сметка. Потоа уште еднаш се плаќа минимална сума за префрлање на парите од таа сметка на твојата Payoneer картичката.
Картичката е бесплатна. Се плаќа за активирање 15 долари мислам.
Ако направиш математика, со оглед дека нема да плаќаш персонален данок, бидејќи нема основ државата да ти наплати данок,ќе заштедиш околу 370 долари.

Го применувам ова на Elance. Прекрасно фукнционира.Во рок од макс 20 дена ќе имаш картичка и парите во џеб.
Нема за што фала ;)

R

Roncic

Гостин
Никој и од тие што прават поголеми суми.
Префрлаш пари од свое име на свое име, значи парите се оданочени без разлика од каде доаѓаат.

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Вака, можеби погрешно сум напишал или не сум допишал. Понудените опции ми се скрил, свифт, пејпал и пајонеер картица. Тука ми беше да знам отприлика кој со што работи по страна за да знам кое би ми донело најдобар резултат и помалку изгубени пари.

Costigar_Jr фала за препораката баш ќе ја разгледам и таа опција!

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.046
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Payoneer во овој случај не е најдобра опција. За секој load на картичката ти зимаат долар. За секое повлекување од банкомат зимаат 3.15 долари плус провизија за конвертирање во денари.
Ако плаќаш директно со неа, немаш никави трошоци.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Payoneer во овој случај не е најдобра опција. За секој load на картичката ти зимаат долар. За секое повлекување од банкомат зимаат 3.15 долари плус провизија за конвертирање во денари.
Ако плаќаш директно со неа, немаш никави трошоци.
Toa ne e minus. Ke gi podignes sredstvata site naednas. Posle toa sto sakas pravi so parite.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.626
6.899
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Провизија од 3 посто зимаат Payoneer? Toa не е многу?

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Toa ne e minus. Ke gi podignes sredstvata site naednas. Posle toa sto sakas pravi so parite.

Искрено гледам сега во пејмент за пајонеер и сигурно ќе треба на повеќе наврати да вадам од банкомат. Незнам колку е максималната дозволена сум за вадење од пајонеер картица кај нашиве банкомати. Единствено методов го вади персоналниот данок што и покрај тоа што еве да речеме треба да вадам 10пати пари и ми земат провизија од 5 долари нека се, повторно не стига од 11% од целосниот износ при плаќањето на данок. Со скрил незнам дали се плаќа перосоналец немам искуство, но претпоставувам дека треба бидејќи парите ти стигаат на сметка од друга странска фирма, а со свифт знам дека треба да се плати персоналец бидејќи методов го имам користено во поранешна фирма како што бев вработен!

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.626
6.899
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Zarem e podobro drzavava koja so prst ne mrdnala da te vraboti i te ostavila sam da se trudis da rabotis nadvor da ti zeme 10% personalen? :) Nekade nekomu mora da platis provizija.

Да, во право си, мислам дека и јас ќе извадам ваква картичка.

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Вака тера математиката:

Правам превентивно невкалкулирани трошоци во случај на проблем - 50долари
Преку свифт автоматски ми зима енвато - 35долари

Свифт = 4000-50-35= 3895-0,5% провизија од кб= 3895-11% персоналец=3466долари
Скрил = 4000-50= 3950-5долари провизија од скрил(парите се усд сметката е усд) =3945-11% персоналец = 3511долари
Пајонеер = 4000-50-30(отварам сметка)-3% (парите ги вадам во денари не во долари)= 3802 - 32долари (рачунајќи дека ќе вадам 10пати пари од сметката ради сумата) = 3771долари

Пајонеер е подобра опција бидејќи даноков е*е матер ... разликата во најдобар случај се 250долари кој не се малку пари искрено.

Таа ми е пресметката моја е сега +- може да има и други трошоци ама мислењето е тоа! Фала за сите одговори многу ми беа од помош поздрав и се најдобро!

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Извади ги парите преку Western Union и УЈП можат петел да бричат. Преку WU не се плаќа данокот, они го покриваат тоа, и 5К евра на ден да ги вадиш не треба ништо да пријавиш. Се пријавува само кога треба книжење на даноок т.е вадиш пари преку банка или се што е останато преку банка, wire transfer, check, cc...

yopih7

read-only
4 ноември 2012
12
0
Вака тера математиката:

Правам превентивно невкалкулирани трошоци во случај на проблем - 50долари
Преку свифт автоматски ми зима енвато - 35долари

Свифт = 4000-50-35= 3895-0,5% провизија од кб= 3895-11% персоналец=3466долари
Скрил = 4000-50= 3950-5долари провизија од скрил(парите се усд сметката е усд) =3945-11% персоналец = 3511долари
Пајонеер = 4000-50-30(отварам сметка)-3% (парите ги вадам во денари не во долари)= 3802 - 32долари (рачунајќи дека ќе вадам 10пати пари од сметката ради сумата) = 3771долари

Пајонеер е подобра опција бидејќи даноков е*е матер ... разликата во најдобар случај се 250долари кој не се малку пари искрено.

Таа ми е пресметката моја е сега +- може да има и други трошоци ама мислењето е тоа! Фала за сите одговори многу ми беа од помош поздрав и се најдобро!

Здраво се мислам дали се исплака да ја земам пајонеер картицата.

Гледам сите ја сметате само 3% провизија за пајонеер за промена долари-денари. А зошто не ја сметате провизијата која ја наплакаат нашиве банки за вадење пари од автомат? Дали некој има лицно ускуство со ова?

Колку се провизиите при повлекување пари од картичка од автомат? Од кој автомат/банка провизиите се најниски?

И колку средства максимум можат да се повлечат на едно вадење од нашиве автомати? Ова последново може драстично да влијае на трошоците.

unhcR

read-only
9 април 2007
40
6
Skopje
www.vertex-design.com.mk
Здраво се мислам дали се исплака да ја земам пајонеер картицата.

Гледам сите ја сметате само 3% провизија за пајонеер за промена долари-денари. А зошто не ја сметате провизијата која ја наплакаат нашиве банки за вадење пари од автомат? Дали некој има лицно ускуство со ова?

Колку се провизиите при повлекување пари од картичка од автомат? Од кој автомат/банка провизиите се најниски?

И колку средства максимум можат да се повлечат на едно вадење од нашиве автомати? Ова последново може драстично да влијае на трошоците.

Има пресметано и тоа :) Пајонеер = 4000-50-30(отварам сметка)-3% (парите ги вадам во денари не во долари)= 3802 - 32долари (рачунајќи дека ќе вадам 10пати пари од сметката ради сумата) = 3771долари - СО БОЛД - 3.2 долари ти зема на секое вадење од банкомат, рачунајќи дека ќе вадам 10 пати ги пресметав директно како 32 долари

yopih7

read-only
4 ноември 2012
12
0
Има пресметано и тоа :) Пајонеер = 4000-50-30(отварам сметка)-3% (парите ги вадам во денари не во долари)= 3802 - 32долари (рачунајќи дека ќе вадам 10пати пари од сметката ради сумата) = 3771долари - СО БОЛД - 3.2 долари ти зема на секое вадење од банкомат, рачунајќи дека ќе вадам 10 пати ги пресметав директно како 32 долари
ама тоа е само провизија која ја зема пајонеер, фиксно 3 долари плус 3 %. А јас прашувам за нашиве банки и автомати колку земаат.

Од лицно искуство ми имаат земено 100 денари при вадење 1000 денари од автомат на наша банка бидејки картичката беше виза од тутунска а они наплакале 2 евра фиксна провизија за виза картици. А ова беше со наша картица и од наш автомат, само различна банка. Заради ова се мислам дали се исплати да се земи странска картица бидејки не знам колку ке ме избричат нашиве.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.046
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Еве ви неколку бројки што може да то помогнат со математиката.
Минатата недела ми требаше малку кеш па морав да извадам од банкомат(НЛБ).
Повлеков 4000 денари, а на сметката ми покажа минус од $94.07.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно