Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 7 Shutdown problem

lon9horn

hello world
2 јуни 2010
63
1
Е вака, купив пред една недела нов лаптоп Toshiba L670 со лиценциран Windows 7 home premium 64-biten. Пред некое време почнав да забележувам проблем при процесот на гасење. Кликајки на шатдоун, компјутерот дојде до „Logging off“ и таму застане.... не замрзнува туку само врти врти врти и нема шанси да дојде до „Shutting Down“. Барав на интернет и како одговор на мојот проблем беше понудена опција да ги упдејтувам драјверите, го направив тоа но проблемот продолжи. Ако има некој решение или предлог слободно нека пишува...

П.С Проблемот е само на моменти, значи не го прави секогаш истото, понекогаш се гаси бес проблем

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Е вака, купив пред една недела нов лаптоп Toshiba L670 со лиценциран Windows 7 home premium 64-biten. Пред некое време почнав да забележувам проблем при процесот на гасење. Кликајки на шатдоун, компјутерот дојде до „Logging off“ и таму застане.... не замрзнува туку само врти врти врти и нема шанси да дојде до „Shutting Down“. Барав на интернет и како одговор на мојот проблем беше понудена опција да ги упдејтувам драјверите, го направив тоа но проблемот продолжи. Ако има некој решение или предлог слободно нека пишува...

П.С Проблемот е само на моменти, значи не го прави секогаш истото, понекогаш се гаси бес проблем

Значи,првин осигурај се дека сите драјвери ги имаш правилно инсталирано (иако мала е веројатноста ) ,компјутерот да се однесува така заради драјверите.Дали го провери компјутерот од вируси, пошто најголемите проблеми потекнуваат од нив,нез разлика што имаш оригинален виндоус 7. И како последна опција провери дали имаш некои програми кои што би можеле да дојдат во конфликт при гаснењето на компјутерот.(активни процеси).

Aleksandar!

lurker
29 јули 2010
549
175
Heacker и јас мислам дека е можно до некој процес кој не му дозволува да се исклучи нормално

lon9horn

hello world
2 јуни 2010
63
1
Вирус не верувам дека е, пошо ставив антивирус уште пред да го конектирам на нет. По конектирањето веднаш го упдејтував. Вчера му инсталирав Tuneup utilities, па ќе видам како ќе оди. Инаку еве скрин шот од процесите
capturekoa.png

mspasenoski

read-only
22 септември 2010
23
4
ako ne mozes taka ondak napravi shortcut, desen klin na desktop->new->shortcut->vnesuvas shutdown -s -t 3 ova nzaci za 3 sekundi ke ti se iskluci, malce googlaj ke najdes ili probaj da butiras preku safe mode da vidis dali drajverite ti se ok

lon9horn

hello world
2 јуни 2010
63
1
Еве ти ги сервисите од мсконфиг!!! П.С Не се ставени сите пошо испаднаа многу слики:)
captureryg.png
capture2h.png
capture3d.png
capture4h.png

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
WTF .... Па ти имаш ли живци се ова да ти се вклучи на стартувањетп (зборувам за она што гледам во TuneUp).

Епа сега јас ќе ти предложам нешто да исклучиш, а ти ако сакаш исклучи ги. Побрзо ќе ти се вклучува, а и исклучува.
Sticky Notes (Не знам што ти е, но ако го користиш остави го)
000TCrdmain
CatalystControlCenter (Сигурно не подесуваш графичка секој ден)
ConfigFree Task Tray Menu
Daemoon Tools (Ако го користиш за игри остави го)
Hardware Setup
HSON
KeNotify MFC Application
Microsoft Office Groove
Windows Problem Reporting.

А ако знаеш кажи ми ги тие што ти се
TosNcCore
TosReelTimeMonitor
TosWaltSrv
TPwrMain

Исклучи ги овие (само помери го тоа зеленото на лево, а не ги бриши), направи рестарт, вклучи го msconfig штиклирај го тоа подолу кај процесите што пишува Hide All Microsoft Processes и направи ScreenShot од останатите. Поздрав

lon9horn

hello world
2 јуни 2010
63
1
Е вака сеа, процесите:
TosNcCore
TosReelTimeMonitor
TosWaltSrv
TPwrMain
Се од toshiba.

Инаку компјутерот брзо се стартува 15-20 сек мислам, работата е во шатдоунот.
еве ти ги сликите од сервисите без windows...
pvpy.png

37781507.png

48859719.png

П.С Конфигурацијата е Toshiba 4g ram 500 hd i5 430m i ati 5670:zbunet3:

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Јас не погледнав за каков лаптоп се работи, ама со ваква конфигурација дефинитивно ти е до софтверот. Сигурно некои процеси се исклучуваат поспоро или пак блокираат и го успоруваат исклучувањето.
Што е таква конфигурацијата не мора да ги исклучуваш процесите туку симни 7Tweak 1.9.1 или некоја постара верзија и имаш таму да избереш колку секунди да чека системот да ги исклучи блокираните сервиси, програми при исклучување. Стави на најмала вредност и мислам дека ќе успееш.

lon9horn

hello world
2 јуни 2010
63
1
Ти благодарам за одговорите :bravo:, ќе го пробам ова 7Tweak иако сега забележав дека има подобрување со TuneUp Utilities, ми нема правено проблем 2-3 дена што значи дека било некој процес во прашање, за жал сеуште не знам кој али во блиска иднина можда откријам :D

one

read-only
26 мај 2010
6
0
Јас имав многу сличен проблем, исто на лап топ, само што јас имам DELL, она што го забележав е дека после долго време чекање на да се изгасне се појавува BLUE SCREEN OF DEATH. Најинтересното е што и на десктоп-от истото ми се случи, и највероватно кај мене е до тоа што не ми е лиценциран. Тоа доаѓа како некоја нова превентива на MICROSOFT од пиратерија :pPP. Чаре -> ФОРМАТ

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
До сега ваква заштита не сум сретнал, инаку на Windows 7 нивната заштита е надоградувањето KB971033.

one

read-only
26 мај 2010
6
0
До сега ваква заштита не сум сретнал, инаку на Windows 7 нивната заштита е надоградувањето KB971033.

Хахаха, абе тоа да, се шалев кога ја спомнав :p. Нема везе, кај мене и на двата ПЦа се појави тоа што го спомнав, и тоа во случајот само кога ми јави дека Windows-от не ми е лиценциран, и си дојдов до таков заклучок :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно