Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.170
16.258
Е.... ете ти. Види што прави Windows 10 ебате виндоузот:

Vee3vQ0.jpg

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Значи колку се за ќотег Мајкрософт, не се ни самите свесни, а исто така не знам дали приметуваат дека Убунту ке им ги преземе голем дел од клиентите (и безпари е)...
Вчера ми се случи неможев старт мени да отворам, а нити да сменам прозорец (не таб) од еден на друг Хром пребарувач (говорете македонски )
А во мегувреме убунту 17 е лудница!

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација
Radeon графичка? Ако да, тргни го драјверот и стави најнов бета од amd.com (дури и оној што windows сам ти го става го зезнува старт менито, а и не само тоа).
Ако немаш Radeon... незнам што е.

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.170
16.258
Прави, на нубови.
10 години стар хардвер, никаков значаен проблем.

Хаха, пак по грешка си помислил дека си логиран на Фемина.

Како се деси ова? После апдејт на графика?

Avid лајкс дис.

После Full Screen видео во Edge, Кој крешна и ја еба резолуцијата... тоест куј знае што се еба :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.170
16.258
@Astro Edge? Really? why?

Microsoft rep installs Chrome mid-pitch because Edge keeps crashing

Човекот прави демо и си инсталира хром. Затоа што еџот го дупи и тоа кога си игра со бекапи и миграции во Azure. :)

Го знам ова го гледав во Четвртокот, браво за дечкото.
Иначе не знам малава каде го нашла Еџов, јас го unpin од таскбар. Кога с евратив дома беше пуштен со Јутуб на него :D

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Па и јас го знам од денот кога излезе. Само чекав погоден момент да го искористам. :cool:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
И јас го гледав денот кога излезе. Мислам дека беше дури и во првите 15 минути кога беше рилиснато.

Еџ почна да ме заебава за фејсбук видеа, не ми ги лоуда.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
И јас исто одма на денот кога излезе го видов видеото.

Иначе еден период од негде пола година го користев Edge како основен прелистувач чисто за да пробам ама поради некои работи што ги има Chrome а ги нема овде се вратив на Chrome. Две работи што ми фалат од Edge се Ask Cortana и она кога ќе кликнеш во адрес барот што ти дава дропдаун од најчесто посетуваните сајтови.
Инаку со перформансите немав проблем, сега изгледа нешто усрале.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.075
Скопје, Македонија
Еве и постарите понешто знаеме, не се давај така лесно (и тоа без чепкање).
Ништо не треба да инсталираш или активираш. Чиста 7ца активирана, идеш на Accessibility at Microsoft и симињаш едно фајлче и со него си тера упгрејдот. Микрософт активно не проверува дали навистина користиш или не некоја ассистив работа.
Само кој сака вака нека побрза според ЧПП :)
The accessibility upgrade offer expires on December 31, 2017.
(зашто бе зашто. што убао си беше вака, нит кмс-и, нит глупости :) )

Да не знае некој што се случува со лиценцата на вака лиценциран Windows 10 после промена на HDD/SSD? Да не се занимавам со преинсталации и слично, сакам да го отштекам SSD-во со моменталниот OS и сите тракатанци што ги имам на него, да штекнам некое HDD без врска, чисто да инсталирам Windows 7, и после со финтава од погоре да направам upgrade на Windows 10, само колку да ми се активира лиценца на моменталнава конфигурација (без SSD-то нели), за ако некогаш решам да ставам Windows 10, да не се мафтам со активатори, па ме интересира дали има некоја дополнителна гимнастика после тоа ако решам да инсталирам Windows 10 на SSD-во, или лиценцата се врзува исклучиво за матичната, и промената на HDD/SSD не игра улога...?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.278
Да не знае некој што се случува со лиценцата на вака лиценциран Windows 10 после промена на HDD/SSD? Да не се занимавам со преинсталации и слично, сакам да го отштекам SSD-во со моменталниот OS и сите тракатанци што ги имам на него, да штекнам некое HDD без врска, чисто да инсталирам Windows 7, и после со финтава од погоре да направам upgrade на Windows 10, само колку да ми се активира лиценца на моменталнава конфигурација (без SSD-то нели), за ако некогаш решам да ставам Windows 10, да не се мафтам со активатори, па ме интересира дали има некоја дополнителна гимнастика после тоа ако решам да инсталирам Windows 10 на SSD-во, или лиценцата се врзува исклучиво за матичната, и промената на HDD/SSD не игра улога...?
Лиценцата се врзува за сите компоненти заедно. Просто кажано, се генерира HASH од нивните сериски броеви, мак адреси и слично и тоа се прќа кај Microsoft па понатаму да не објаснувам.
Има компоненти кои се посебно означени како licence critical а тоа е матичната, процесорот и дискот. Ако магично во еден ден се сменат процесор, рам, матична и диск тоа е нов компјутер а OEM Лиценцата е врзана за конкретна машина.
Кога вршиш промена на хардвер тоа е тригер кој „чека“ да се промени уште нешто па да се бара повторна активација.

Со прости зборови, ако смениш диск тогаш Windows-от чека едно 31 дена за наредна промена. Ако нема тераш понатаму.

А зошто не ја тргнеш моменталната инсталација со Acronis односно да направиш имиџ?

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.075
Скопје, Македонија
А зошто не ја тргнеш моменталната инсталација со Acronis односно да направиш имиџ?

Размислував и за ова, ама некако помалку губење време ми е да отштекам SSD-то, да штекнам HDD, да завршам работа, и да вратам SSD-то назад, отколку да правам имиџ на 200+ GB :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.278
Размислував и за ова, ама некако помалку губење време ми е да отштекам SSD-то, да штекнам HDD, да завршам работа, и да вратам SSD-то назад, отколку да правам имиџ на 200+ GB :)
Моменталната инсталација ти е пират?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.278
Океј. Еве ме

За да се прескокне (моментално) непотребната инсталација на Десетка односно надградба потребно е да се направи ова:
  1. Да се симне односно да се креира Windows ISO и тоа со Media Creation Tool од страната на Microsoft. Ова е посебно важно за Alucard затоа што „од некоја причина“ :) Windows 7 активиран со Daz Loader е третиран како легален OS.
  2. Кога процесот на симнување е готов во алатката одбираме да се креира ISO (не USB Install Media)
  3. Во ISO-то одиме во фолдерот /sources и го копираме (некаде на десктоп на пр.) фајлот наречен gatherosstate.exe, run as administrator и веднаш после тоа ќе ви биде генериран фајл со име GenuineTicket.xml
  4. После инсталацијата на Windows 10 фајлот GenuineTicket.xml го ставаме во C:\ProgramData\Microsoft\Windows\ClipSVC\GenuineTicket
  5. Рестарт на компјутерот и Виндозите се активирани

As simple as that :)
Уживајте.

btw
Еве како изгледа
Untitled.png

Флегма, хакериштето старо, ова го научи одавде
Clean Install Windows 10 Directly without having to Upgrade First

@Alucard
За во иднина да си ја имаш лиценцата од Десетка и кога вршиш измени на хардвер овој артикл:
Link Microsoft Account to Windows 10 Digital License

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно