Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Зошто да симнувам "легален" windows од некој си сомнителен вебсајт кога можам тоа да го направам од официјалнит веб сајт на Мајкрософт?
Да купам лаптоп само ради лиценцата? Абе деца.
Пред 2-3 месеци поминуваше постапката што ја има пишано @goranzoran и без пари се добиваше легална лиценца и windows, но сега поради некоја си причина не сака да помине кај мене.
Инаку си купив OEM лицена од ибеј, куртулив од купување лаптоп. :)

Не е фината за крак.
Тие што ги прават крак-овите си оставаат задна врата за да ти шетаат по дома.
Со легална лиценца и чист windows е посигурно.
Добро си направил. Ова е наједноставна, најбрза и најчиста варијанта. За 200 денари и 15 минути си завршил работа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Во Анхоч продаваат ОЕМ лиценци за по 100 евра, иста таква добиваш од Г2А, ебај и слични за ~20 (за 5 не сум начекал).

Па да де. Тоа ми е поентата, 90 долари кошта ОЕМ лиценца, 150 долари е FPP лиценца.
какви се тие лиценци што ги купуваат за 4-5 долари тоа не ми е јасно и како тоа е воошто дозволено.

Купив OEM лиценца од ибеј за 4 долари, а џабе не сум ги фрлил затоа што имам активиран и не пиратски windows. Идејата ми е да имам што почист windows, a тоа дали сум правно легален боли ме брига.

Па не шири тогаш дезинформации дека си легален со нелегална лиценца од 5 долари. Некој ќе ти поверува па ќе заработи кривична пријава поради тоа.

Сум бил на повеќе рочишта, познавам луѓе и фирми што наебале дебело. Ова не е заебанција, што се впуштате со совети кога не ги разбирате овие работи.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515
Тотално точно. Ај купи ОЕМ или од оние G2A или како веќе се викаа па барај помош од Мајкрософт Македонија...
Јас никаде не реков ОЕМ лиценца. Јас само го спорев тврдењето дека мора да имаш ФАКТУРА кско што тврдеше.

May the Force be with you !

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Ако се сеќавам добро не реков дека ОЕМ лиценцата што ја купив е легална.
Муабетот за легален windows беше во смисла дека е симнат од официјалниот веб-сајт, а не од пиратски (кракуван, едитиран итн) од сомнителен веб сајт.
Тој муабет со легален windows го почнаа други двајца, а јас само продолжив со "легален" дека ги сфатив на што мислат.
Ич да не се секираш, одлично ги разбирам работите. ;)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Br00TCn.gif

...Кога ѓубрето (bloat-от) доаѓа од Миркософт?
Because не си ме сфатил. ;)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Ако се сеќавам добро не реков дека ОЕМ лиценцата што ја купив е легална.
Муабетот за легален windows беше во смисла дека е симнат од официјалниот веб-сајт, а не од пиратски (кракуван, едитиран итн) од сомнителен веб сајт.
Тој муабет со легален windows го почнаа други двајца, а јас само продолжив со "легален" дека ги сфатив на што мислат.
Ич да не се секираш, одлично ги разбирам работите. ;)

Добро :)
Најбитното го разрешивме.
Администрација рече стики ќе направи на оваа тема ама ништо од таа работа.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
леле
крајно сте досадни со овие дискуси за што е легално што е нелегално, оем, моем, асистивни технологии, како да се симне, од кај е чист, кај не е чист, како да го активирам, со кој активатор, лгбт верзија итн.
последниве месеци 95% за овие глупости се дискутира
не дека ја нешо допринесувам али еве, ова со сторов иконава шо се смени на пример, е топ тема за дискусија :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
леле
крајно сте досадни со овие дискуси за што е легално што е нелегално, оем, моем, асистивни технологии, како да се симне, од кај е чист, кај не е чист, како да го активирам, со кој активатор, лгбт верзија итн.
не дека ја нешо допринесувам али еве, ова со сторов иконава шо се смени на пример, е топ тема за дискусија :D
Банален си

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
леле
И ти си досаден па никому ништо. :D

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Те молам зборувај ми повеќе за што се смета за лиценца, што не, што ќе ми бара инспекција кога ќе ми дојде, што ќе ми важи како доказ, што не.
А и секако, спомни го тоа што автоматски ти инсталира драјвери.
Помината е цела недела, сеуште повторно не си се пожалил.
И ти си досаден па никому ништо. :D
Со што?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
Те молам зборувај ми повеќе за што се смета за лиценца, што не, што ќе ми бара инспекција кога ќе ми дојде, што ќе ми важи како доказ, што не.
А и секако, спомни го тоа што автоматски ти инсталира драјвери.
Помината е цела недела, сеуште повторно не си се пожалил.
Баш во моментов на Nvidia Telemetry и направив Outbound rule > Block Always. На Windows 10! Секогаш кога инсталирам Windows 10 мислам на тебе. Кога го користам уште повеќе.
Значи волку катастрофа OS сме немале одамна. Оперативен за девојчиња и метросексуалци.

Иначе баш ги заболе нив за тебе, хоум јузер, да ти проверуваат лиценци. Луѓето си купуваат OEM за да не се расправаат со тулкити.
За останатото ставам потпис на постот од Astro.
True story од A до Ш.

Уште еднаш!
За бизнис не купувајте OEM клуч online затоа што не ви се важи. Не ви се важи ни дома ама дома нема да се мавтате со активатори и имате големи шанси да ќарите нова верзија на Windows на гага.
Ова е делот кој не го разбира Avid.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Повторувањето е мајка на знаењето и потсвесна солуција за справување со нихилизмот.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.621
1.789
Зошто наеднш ми го снема индикаторот за батерија долу во статусбарот, а го има на лог ин скринот? И порано ова ми се случувало.
baterija.png

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.621
1.789
Зато што се праиш Шпанац!

:D
Од таму го купив лаптопот и тестатурата е со тој лејоут, а и збагирано е и старт менито, понекогаш го отвара одма, а понекогаш со секунда-две закаснување, а понекогаш воопшто не го отвара од прва. Најголемиот баг ми се случи пред некој ден, кога воопшто не отвараше ништо на статус барот, дури ни таск менаџер преку десен клик, ни актион мени ни старт мени. Никогаш ми се нема десено толкав баг, имаат среќа Мајкрософт што се монопол инаку ќе ги сменев.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Од таму го купив лаптопот и тестатурата е со тој лејоут, а и збагирано е и старт менито, понекогаш го отвара одма, а понекогаш со секунда-две закаснување, а понекогаш воопшто не го отвара од прва. Најголемиот баг ми се случи пред некој ден, кога воопшто не отвараше ништо на статус барот, дури ни таск менаџер преку десен клик, ни актион мени ни старт мени. Никогаш ми се нема десено толкав баг, имаат среќа Мајкрософт што се монопол инаку ќе ги сменев.

Истото од А до Ш и мене ми се случуваше вчера. Има врска со најновиов апдејт. Место да земат да поправат нешто они расипуваат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.501
Неготино
Има некој проблеми со нвидиа ? Пробав неколку верзии, значи си тера игра, крашнува и пишува дека неам инсталирано графика. После рестарт се е океј, ама се случува на ден - два и нервира.

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Истото од А до Ш и мене ми се случуваше вчера. Има врска со најновиов апдејт. Место да земат да поправат нешто они расипуваат.
Значи колку се за ќотег Мајкрософт, не се ни самите свесни, а исто така не знам дали приметуваат дека Убунту ке им ги преземе голем дел од клиентите (и безпари е)...
Вчера ми се случи неможев старт мени да отворам, а нити да сменам прозорец (не таб) од еден на друг Хром пребарувач (говорете македонски )
А во мегувреме убунту 17 е лудница!

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
Има некој проблеми со нвидиа ? Пробав неколку верзии, значи си тера игра, крашнува и пишува дека неам инсталирано графика. После рестарт се е океј, ама се случува на ден - два и нервира.
Avid знае да ти објасни.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
од еден на друг Хром пребарувач (говорете македонски
emoji1.png
)

*прелистувач, ако веќе говориме македонски.

Инаку јас слични проблеми со лагирање на старт и нереспонзивен таскбар имав со лаптопот на почеток уште кога излезе Windows 10. И не се замарав зашто тој лаптоп ионака не доби официјална поддршка за Win10. Meѓутоа со наредните апдејти се оправи и немало проблем.
Ако проблемите се случуваат на лаптопи проверете си кај производителот дали има официјална поддршка, ако нема значи дека очекувано е да има понекое багче од време на време.

А вицот дека Ubuntu ќе ги земел корисниците е актуелен со години :)

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.621
1.789
Не се лажете, единствена компанија која може да земе голем број на корисници е Аппле со Мак Ос, еве да ми е достапен Мак Ос уште сега би го баталил прозорецов. Имам користено Хакингтош и искуството е далеку подобро од Виндоус, а замислете доколку е официјално достапен, од старт прозорецот ќе изгуби 50% корисници. Но си имаат некој договор со Мајкрософт да не се закачат, да си гледаат своја работа и да си уживаат во најголемиот монопол во ИТ светот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно