Oва дефинитивно е проблем со Асус и менаџирањето на меморија или некој друг баг. Музика во позадина не запира ни со 512 рам, па уште и инстаграм многу тешката апп.Со Google Play Music не се случува толку често, но знае да се случи ако на Tumblr или Instagram одам многу длабоко подоле.
Претпоставувам дека апликацијата колку што може од сликите ги запишува во RAM меморијата, па после андроидот се з*ркува и чисти све' што ќе му е најде на пат.
Се глеа дека во андроид е најбитен рамот, но понекогаш и да имам слободен рам, апликацијата од која сум излегол преку HOME (односно сум ја минимизирал) и само сум се вратил на Home Screen ништо друго и веднаш сум се вратил на истата, знае да се превчита. Тоа кај некои апликации се случува, кај некои не - разбирам дека тоа е до кодот, но сепак мислам дека овие скинови за Android што ги прават производителите имаат импакт врз перформансите и вистинскиот мулти такинг.
Oва дефинитивно е проблем со Асус и менаџирањето на меморија или некој друг баг. Музика во позадина не запира ни со 512 рам, па уште и инстаграм многу тешката апп.
Види да има најави за апдејт по форуми ваму таму. И пробај со друга апп. за музика дали ќе запира,пример https://play.google.com/store/apps/details?id=com.locomain.nexplay&hl=en или https://play.google.com/store/apps/details?id=another.music.player
Може некои апп. имаат баг ради интел процесорот, пиши на девелоперите што ти се дешава, неможе музика да запира додека скролаш по фб, и да се тргна апликацијата за музика од рам аудио сервисот ќе си тера во позадина без разлика што апликацијата за музика не е кеширана во рам.
Тоа е уникатно на софтверот а не на оперативниот систем. Буквално е испрограмирано да не се гаси апликацијата ако идеш back, туку да е исто ко да си стиснал home.BTW ова со кликање на back незнам дали више работи, бидејќи на ASUS таблетов приметив, стискајќи back не ми ја уништува апликацијата, само ја остава у позадина како да сум стиснал Home. Тоа го приметив на тој начин што имам вграден бројач на слободен РАМ.
Ако ја тргнам од recent apps (ја swipe-нам), тек тогаш ја kill-нува апликацијата, се ослободува меморија и ако ја пуштам ќе се пушти од почток, нема да resume-ира.
Е сеа може така намерно си го програмирале ASUS таблетот кој патем е на четиријадрен Intel Atom Baytrail процесор, со 1GB рам и Android 4.4.2 KitKat со ZenUI
Ај сега прочитај ја темава од почеток.BTW ова со кликање на back незнам дали више работи, бидејќи на ASUS таблетов приметив, стискајќи back не ми ја уништува апликацијата, само ја остава у позадина како да сум стиснал Home. Тоа го приметив на тој начин што имам вграден бројач на слободен РАМ.
Ако ја тргнам од recent apps (ја swipe-нам), тек тогаш ја kill-нува апликацијата, се ослободува меморија и ако ја пуштам ќе се пушти од почток, нема да resume-ира.
Е сеа може така намерно си го програмирале ASUS таблетот кој патем е на четиријадрен Intel Atom Baytrail процесор, со 1GB рам и Android 4.4.2 KitKat со ZenUI
....
Правилното користење на копчињата се состои од "НАЗАД [BACK]" копчето за "исклучување" на апликацијата (кеширање на истата во РАМ за брзо користење во блиска иднина) - со тоа и поефикасно користење на РАМ-от и побрз оперативен систем.
Од друга страна, "ДОМА [HOME]" копчето треба да се користи само кога правите моментален Мултитаскинг т.е. паузирате видео, пишување, игра, итн. за да завршите друга работа (на пример сакате да видите нешто запишано во мејловите), но штом ќе ја завршите работата - да се вратите на тоа што го правевте (видео, пишување, игра, итн.)
.....
Значи ме напраи будала у здрав памет
Ти тука викаш дека преку HOME копчето се прави моментален мултитаскинг - пример си на ФБ и после се префрлуваш на месенџер - и двете работат истовремено во позадина. Арно ама кај мојот таблет, а home си стиснал a back истата функција ја вршат.
Токму тоа и го зборам - кога ќе кликнам back на таблетот, ништо не се случува - не ја кешира во меморија, ниту слободната РАМ меморија не се зголемува, туку е ИСТО КАКО да сум стиснал HOME копчето - апликацијата си работи во позадина. Бидејќи со тој 1 гига рам и овака и онака можам да правам брз мултитаскинг помеѓу две апликации и со back и со home копчето.
Со други зборови, кај мојот таблет [BACK]<==>(е еквивалентно со) [HOME].
Од друга страна, на мојот HTC Desire X, кога ќе одам со [BACK] да излезам од апликацијата, тој тотално ја гаси и ако одберам да ја пуштам, повторно ја вчитува од перманентната меморија во РАМ-от, не ја resume-ира (да работи во позадина) како што би требало да го прави стискајќи [HOME], како што е тука и секаде на интернетот наведено.
Единствено експлицитно кога ќе стиснам [RECENT APPS] и ќе swipe-нам од листата апликација само тогаш вистински ја гаси.
Знам дека [RECENT APPS] е (според твојот а и сечиј пост на интернетов за андроид, што е ОК) само за претходно користени апликации а тоа НЕЗНАЧИ дека сите тие работат во позадина (таман работа).
Ни кај мојот таблет не работат сите тие во позадина, но ако ги иссвајпнам сите, рамот ми се ослободува и уредот ми е брз и стабилен, наспроти како што би се однесувал со полн Recent Apps Screen!
Јас не ти се противам на мислењето, туку зборам што ми се случува на таблетот.
Ако го имаш таблетот, сам ќе видиш.
Имаш опција на таблетот да бираш кое копче која функција ќе ја врши ?
Мене нешто ме чуди. НА секој андроид кога сум кликал home копче ме враќа на ПОЧЕТНА страна(десктопот), а дали ти кога ќе кликнеш на back копчето те враќа на десктопот?Со други зборови, кај мојот таблет [BACK]<==>(е еквивалентно со) [HOME].
@edin.ademovic Тоа што го кажувам во ова упатство важи и за твојот таблет. Ќе се повторам од првиот пост: Тоа што ќе излезеш од апликацијата со [НАЗАД] копчето не ја вади апликацијата од рам меморијата, напротив ја чува во истата за побрз пристап нареден пат. Но овој вид на чување зафаќа помалку рам меморија од случајот ако излезеш со [ДОМА] копчето, и има помал приоритет апликацијата кога оперативниот систем одлучува дали треба да се чува во рам истата.
За да го потврдиш ова, пробај со Facebook апликацијата, лизгај надоле по новостите и застани на некој случаен пост. Излези прво со [ДОМА] копчето, па врати се во истата - треба да те врати на истиот пост каде што си застанал. Одма потоа излези со [НАЗАД] копчето, па вклучи ја пак апликацијата, треба да те врати на почеток.
Ако вака ти функционира, значи се е нормално и немодифицрано.
Досега не сум сретнал ЕДЕН андроид оперативен систем, кој што некој го модифицирал да има различна функционалност на толку основно ниво, а не верувам ни дека ќе има некогаш. Твојот таблет не е исклучок, едноставно не е доволно оптимизиран и затоа ти се успорува.
Мене нешто ме чуди. НА секој андроид кога сум кликал home копче ме враќа на ПОЧЕТНА страна(десктопот), а дали ти кога ќе кликнеш на back копчето те враќа на десктопот?
,Ама ти велиш дека хоум и бек копчињара вршат иста работа а штом не те враќа на почетна кога ќе кликнеш бек... Значи сепак не се исто програмирани тие.А и ако стои во позадинаапликацијата самата ќе се изгасне по потреба.Ова нешто иронија или?
Со HOME секогаш се враќам на десктопот. А со BACK во зависност каква е апликацијата.
,Ама ти велиш дека хоум и бек копчињара вршат иста работа а штом не те враќа на почетна кога ќе кликнеш бек... Значи сепак не се исто програмирани тие.А и ако стои во позадинаапликацијата самата ќе се изгасне по потреба.
Бесплатна достава
MICROPHONE BOYA BY-M1 PRO II, 1x 3.5mm jack, 6m length, Black, BY-M1 Pro II
1.490,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00194A
1.590,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM BROWN switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D3
7.380,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN, Low-Noise PWM, 2000 RPM Max, BLACK, ACFAN00348A
740,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X15 CM - KM02 COSMETIC BAG, BEIGE
1.460,00 ден