Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Touchpad-от замрзнува од време на време

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Се работи за HP Pavilion dv6-1354us. Touchpad-от работи и наеднаш ке замрзни и по некое време пак ке проработи. Пробав преинсталирав драјвери пак е истиот проблем.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
А глушец ако ставиш, не замрзнува?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Можно е да се замрзнива поради 100% искористеност на процесорот. Кога ке го оптеретиш лаптопот он се замрзнува дур не испроцесира се и тогаш продолжува со работа. Пробај да тестираш само со еден или два програми отворени.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
А глушец ако ставиш, не замрзнува?
Не замрзнува.

Можно е да се замрзнива поради 100% искористеност на процесорот. Кога ке го оптеретиш лаптопот он се замрзнува дур не испроцесира се и тогаш продолжува со работа. Пробај да тестираш само со еден или два програми отворени.
Во право си. Замрзна кога процесорот беше 100 % искористеност. А маусот си работи без проблем. Решение некакво ?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ако не замрзнува долго време може да почекаш ако не ти е проблем.
Пребарај што го оптеретува системот, исклучи непотребни програми и сервиси кои работат во позадина. Истто така овие лаптопи се подлежни на прегрејување, пробај да исчистиш од прашина, смениш паста и додатно ладење може да биде опција, оние држачи за лаптоп со вентилатори.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
И во сејф мод замрзнува touchpad-от. Сега и тастатурата почна да замрзнува. Што можи да е проблемот ? Да загрева ? Пред неколку месеци го однесов да го изчистат ама изгледа го издуваја т.е не му сменаја пасти. Сега пак е мн жежок од долу..

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Го форматирав, без инсталација на драјвери, тачпадот си работеше без проблем. Откако ги инсталирав драјверите пак почна да заглавува. И заприметив кога ке замрзни тачпадот изчезнува икончето на taskbarot. А кога ке проработи тачпадот икончето пак се враќа.
Btw со инсталација на најновите драјвери од Synaptics тачпадот поретко замрзнува ама сепак замрнува.А и некогаш кога ке го пуштам лаптопот тачпадот скроз е замрзнат, не реагира ни копчето што е на лаптопот.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.240
666
А да го тераш без драјверите... веројатно нема да биде целосно фунционален touchpad-от, доколку има некои дополнителни функции, ама бар нема да замрзнува.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Конечно дознав што е проблемот по два месеци.
Видете и самите што беше проблемот.
nmhkxf.jpg

bdhsh.jpg

2itl8rd.jpg

Лаптпот не беше отворен од ко беше купен. Требаше да се изчисти од прашиња. Го однесов да ми го изчистат од прашина и што добив назад: матичната плоча не беше зацврстена како шо треба, фалеја еден куп страфчиња, искривени држачи, скршен конекторот за тачпадот( и запелеп со изолир). И сега ако сакам да менвам тачпад треба цела предна маска да се смени. Легендарниот талент ко го напрај ова работи во Computer Shop во Битола. Име нема да кажам.
Затоа внимавајте каде го носите лаптопот на сервис за да не се изгорите како мене.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Талентот не знаел како се вади маската, па потоа ги измешал и штрафовите, или пак не знаел од каде се наоѓале итн итн...
Затоа кога ке кажеш некому дека само отварање и затварање на лаптопот чини 1200 денари, како у око да си му збрцал...
Него дали го реши проблемот?
Ако не си го решил во тој случај да ти дадам препорака да видиш од стар ЦД ром или ДВД ром да извадиш таков држач. Постои шанса да се најде, па да можеш да го прицврстиш флет кабелот...Постојат и други решенија, но ова дефинитвно со изолиров не е решение!!!
Нешто треба да го потисне флетот да допира на контактите...Се додека не се направи тоа, проблемот ке ти постои и нема да се реши...Да си во Скопје, ја би ти го решил проблемот, но за во БТ, искрено не можам да ти помогнам.
Поздрав

• ми се допаѓа
Реакции: t0n1

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
^Ми го средија во Струга. Ацо се викаше сервисерот, секоја чест за него. А за тачпадот мислам дека го зацврсти со пластика. Во секој случај фала SaleSk за препораката за држачот. Ке имам во предвид ако имам во иднина пак проблем. Поздрав.

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
Има две решенија за проблемот: едното е (и ова го препорачувам) да одиш да го докршиш лаптопот од сервисерот, а второто исто така е да го докршиш лаптопот од сервисерот.

Мајтап на страна, Битола нема сервисер, мене ми се скина усб кабелче од волан цела битола ја свртив сите се чудеа оти воланот има 5 жици а не 4. „Сервисират“ то што му е само од таму купено и под гаранција. Под сервисирање мислам праќање на уредот Скопје и држење 44 дена (дека на 45 дена треба нов уред да ти дадат) и на крај нема никаква поправка.

Ваква приказна имав со Анхоч (Битола) и ме маткаја 3 месеци со расипан монитор.

Единствена опција да го побараш сервисерот и да го прашаш што ремек дело направил.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
^Ке одам обавезно, ке го посетам заедно со сликите само моментално не сум Битола. Кога ке се вратам ке одам.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
dobro si pominal , imas srekja so ne ti go duvaja grafickiot cip so duvalka, a za flet kabelcinja da se zalepat na kapak da bidat stabilni koristi krep traka ima i specijalni koi gi nema kaj nas a i obican ke zavrsi dobra rabota vadi toa izolirite.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
За да има повторно добра врска флет кабелчето, треба да се извади конекторот, пошто е оштетен колку што видов од сликата и флет кабелот да се залеми директно на тачпадот...Тоа е едно од најдобрите решенија. За ова да се направи, тој што ке го прави треба да има одлично искуство во работа со леткум...
Второто решение е без да се вади остатокот од конекторот. Во иднина би постоела можност по потреба да се извади и капак, и тачпад да се смени итн итн...
Него ке го задржам за себе :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно