Јас вчера праев нарачка, го немаше ова. Интересно.Ново е ова? Пред некои 2 недели нарачував го немаше
Јас вчера праев нарачка, го немаше ова. Интересно.Ново е ова? Пред некои 2 недели нарачував го немаше
Кај мене го има како опција и на 5000 денари и на под 1000Го нема на сите нарачки
Изгласан еСе е океј ама кај нас нели ќе се глaса закон во собрание за давачките?
Имам 2 нарачки од 7 ноември па ќе видам како ќе одат работивеИзгласан е
Putem, моите нарачки пред ноември се заглавени на царина, дали чекаа законов да стапи во сила...
Поминат е на матична комсија, ќе се гласа на 18-ти на пленарна седница. Ќе стапи на сила осум дена од објавување во службен весник, (некаде пред почетокот на Декември).Изгласан е
Putem, моите нарачки пред ноември се заглавени на царина, дали чекаа законов да стапи во сила...
Мене последната ми беше таква. На Трансфера ELT бројче ми даваше за Shipment number, a потоа ELS бројче за Tracking number и стигна преку ЕЛС.Transfera ќе ми ја носи пратката, бројчето почнува со ELT.
Не почнуваа на еко логистик така?
Кои се трансфера?
Глупости а како ќе го плати Шпедитерот ако јас не го платам при нарачката, еве порачав едно кабелче од Али па ќе видиме што како.Камен ми падна од срцето
![]()
Новиот закон за ДДВ на пратки до 22 евра нема да ги удри по џеб граѓаните туку шпедитерите
Македонските граѓани нема да имаат никакви дополнителни обврски при нарачките од ТЕМУ и по донесувањето на законот со кој и пратките до 22 евра ќе бидат оданочени со ДДВ.sitel.com.mk
Глупости а како ќе го плати Шпедитерот ако јас не го платам при нарачката, еве порачав едно кабелче од Али па ќе видиме што како.
Имаше една госпоѓа министерка претходно што рече пред камерите на тв екипи дека нема да важат сметкопотврдите...Глупости а како ќе го плати Шпедитерот ако јас не го платам при нарачката, еве порачав едно кабелче од Али па ќе видиме што како.
...вели министерката која најави дека државата ќе ги следи и царинските одлуки на ЕУ во однос на стоките кои потекнуваат од Кина.
Европската унија веќе почна постапка за царинска кочница на евтиниот кинески шопинг. Министрите за финансии усогласија укинување на царинското ослободување уште во првиот квартал од 2026 години, две години порано од првично планираното.
Немате поим колку малку домашни производствени фирмички се уништени од тему. Тоа што сте во некој меур и не познавате луѓе што произведуваат нешто, не значи дека не постојат.
Царината треба да 300% и да има реална поштарина за пратка колку што би била и обратно.
Пробајте да пратите игла во кина и видете колкава поштарина ќе ви побараат.
Сериозно? Цела држава мислиш дека се (глупи) програмери? Не бе, не се ни 5%. Другите 95 се државна администрација што ги краде програмерите.што произведуваат друже нашите? Дај некој пример.
Сериозно? Цела држава мислиш дека се (глупи) програмери? Не бе, не се ни 5%. Другите 95 се државна администрација што ги краде програмерите.
Излези и прошетај, ќе видиш.
Бате, најлесно е да се употребат надворешно трговски инструменти, тешко е да се згне нацијата да почне со своја глава и раце да се бори, а не тури претури економија и кој стигне на власт џебот да го полни... Тоа не е држава, тоа е приватно претпријатие.Немате поим колку малку домашни производствени фирмички се уништени од тему. Тоа што сте во некој меур и не познавате луѓе што произведуваат нешто, не значи дека не постојат.
Царината треба да 300% и да има реална поштарина за пратка колку што би била и обратно.
Пробајте да пратите игла во кина и видете колкава поштарина ќе ви побараат.
Ко што кажав неколку пати: тоа што ти не си информиран е твој проблем. Не мора да се фалиш колку си неписмен. Ем се гледа ем не е за фалење. Сите се препродавачи и сите имаат завера против тебе. Да.те прашав за пример, што Тему продава а ние произведуваме? Скоро ништо. Таа роба на тему едино кај препродавачи можеш да ја најдеш. Тие се оние што пропаднаа, не производителите.
Кина субвенционира домашно производство. Колку што е субвенционирано, толкава царина и данок треба да има. Воедно, ако сакаш како фирма да работиш во моја економска зона/држава, отвори претпријатие кое ќе ги почитува сите локални закони и ќе ги плаќа сите локални давачки. Ќе видиш како одеднаш тие евтини ѓубриња ќе станат со иста ако не и со повисока цена од локално произведени производи.Бате, најлесно е да се употребат надворешно трговски инструменти, тешко е да се згне нацијата да почне со своја глава и раце да се бори, а не тури претури економија и кој стигне на власт џебот да го полни... Тоа не е држава, тоа е приватно претпријатие.
Научно е докажано дека заштитените индустрии во одреден период од циклусот забавуваат со својот развој и не ги постигнуваат очекуваните ефекти. Друга работа, една Америка не може да излезе на крај со Кина, а ти се буниш за нас, сега Северна, за некој година Вардарска и сл..
Бесплатна достава
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден
Бесплатна достава
PSU 2200W SEASONIC PRIME PX-2200 ATX 3.1, 80 Plus PLATINUM FULL MODULAR, SRP-PPX222-A5A22ST
35.950,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V4U, 2xMIC, USB-C Receiver, Black, BY-V4U
8.490,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED FABRIC, 120KG MAX, Black/Grey, CF-9010052-WW
17.220,00 ден