Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Во слична дилема бев, само кај нас мајсторот што ја проектираше и правеше кујната не сакаше да слушне за аспиратор со филтри. Ќе речеше на шала ако го користиш кога ќе вариш кафе земај :)
Исто требаше да се буши дупка, тоа беше причина што сакавме да земеме аспиратор со филтри. Негов став беше аспиратор со два мотора и таков земавме.
Мајка ми ден денес вика добро е што поминал да зема мерки кога одлучувавме за аспиратор, аспираторот е лудница, влече како луд :)
Само да не ставаш грејно тело во негова близина
Ја па вака на времето се заебав со аспиратор на филтри, као многу кршење/бушење било ,,цевка,, да се извлече до вентилацијата. Еве после 10 години ми седи за украс, стварно освен за пареа од варање кафе, за ништо не го бива. Па готвиме претежно на тераса (среќа немам комшии над мене). @ZeroCool666 мој совет, стај саглам аспиратор, еднаш ќе се инсталира а ќе се користи со години.

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
Во слична дилема бев, само кај нас мајсторот што ја проектираше и правеше кујната не сакаше да слушне за аспиратор со филтри. Ќе речеше на шала ако го користиш кога ќе вариш кафе земај :)
Исто требаше да се буши дупка, тоа беше причина што сакавме да земеме аспиратор со филтри. Негов став беше аспиратор со два мотора и таков земавме.
Мајка ми ден денес вика добро е што поминал да зема мерки кога одлучувавме за аспиратор, аспираторот е лудница, влече како луд :)
Само да не ставаш грејно тело во негова близина

Каков аспиратор зема? Која цена и спецификации, ти текнува?
А да ја пришириш не може? Ако не онда што појак повеќе ќе успее да истиска низ потенко црево. Инаку мојот беше мислам 500ка со 5 брзини, и до 3ка не сметаше ич буката а бркаше работа. На 5ка стварно беше ко џамбо џет али шмукаше запалена цигара на 3 метара од него. 120ка црево имаше од влез до излез. Зборам во минато време пошто не сум во тој стан веќе, ама старите ми се таму и сѐ уште го користат. Во сегашнуот имам Faber Maxima Touch (до 700макс) исто на 120ка издув, бука од 50 до 70dBбарем според спецификации. По мене 400 е малце кога тоа е макс, некад ќе ти затреба да повлече саглам.

Sent from my Telefon using Tapatalk

Не можам, стан на приземје во нова зграда е :) Тој што сакав да го земам првично беше 150ка и затоа ме разубедуе мајсторов. ама па сеа сакам да чујам мислење од паталец :) Би ги дал плус тие 50 евра ако знам дека стварно ќе бидам задоволен :)

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Како тоа не грејно тело? Па над шпорет се ставаат по дифолт.

Sent from my Telefon using Tapatalk
Мислев да не се става калорифер, панелка, шпорет на дрва во негова близина бидејќи ќе ја влече топлината
Мислењето е автоматски споено:

Каков аспиратор зема? Која цена и спецификации, ти текнува?
Беко, околу 6- 6.5к. Ова од Нептун знам кога побарав аспиратор со два мотора само тој модел беше. Не прашав за подетални спецификации. Може утре да побарам гаранција ако стои, сигурно пишува што модел е.
Беко аспиратор многу личи овој модел, ако не е истиот

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Мислам мора да има по вертикали во секоја зграда.
А најде асални вентили да купиш?
И добар предлог даде @DemoUser од време на време да се вртат вентилите заради запекување

не најдов затоа што ми рече мајсторот дека можда немора да се менуваат. Овие се од поквалитетните, траеа 20+ години. Ако може да се санираат со гумичка или слично би ги задржал. Ако не ќе купам најскапите што ќе ги најдам.

Инаку ќе ги вртам, ама сепак издржаа доволно време, таман си е за мењање.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Еден апдејт за водата кај мене, дојде дечкото за 10 минути смени гумица, затегна, запечените вентили ги среди цакум пакум и го поздравив си отиде. Рече нема потреба да се мења ништо.

Алал да му е еве негов оглас. Јас сум задоволен точно на време дојде, среди платив си отиде.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Еден апдејт за водата кај мене, дојде дечкото за 10 минути смени гумица, затегна, запечените вентили ги среди цакум пакум и го поздравив си отиде. Рече нема потреба да се мења ништо.

Алал да му е еве негов оглас. Јас сум задоволен точно на време дојде, среди платив си отиде.

Колку ти зема?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Е каква фора ми пушти сеа... Браво ;)

600 денари. Ако ти е тоа некаква мерка. Цената зависи од работата што ќе ја заврши сигурно нема и кај тебе иста цена да е. Башка кај мене е и паркинг 100 ден. саат.

Со оглед на тоа дека калап кашкавал е 500 ден. види дали е ефтин или скап.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Јас би ги заменил двата. За вода гасење не е проблем бев сега ја најдов шахтата надвор. Немаме вертикали посебно. Ќе ја изгасам на саат време па и два.
Најдов еден мајстор рече утре во 4 попладне ќе дојде. Па ќе видиме.

Него кажете добар премаз да ја заштитам вертикалната цевка. Во очајна состојба е па да ја премачкам со нешто да се заштите металот.
Нема потреба, ништо нема да му стане на металот, за тоа е предвиден. Ама ако сакаш заштита треба со месингана/челична четка да се помине цевката, да се исчисти, да се избрише и после со основна боја за метал онаа што е бордото. Не со друга, остај што ќе ти кажуваат друго. Само основна таа бордо, а после ако сакаш за лик ќе си фарбаш врз основната.

А ако не сакаш не мора, и таа си е сосем океј да стои така.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.204
1.225
Скопје
Ама ако сакаш заштита треба со месингана/челична четка да се помине цевката, да се исчисти, да се избрише
A вака лаички што размислувам, ова би било добро да се помине со Демол што е за симнување боја, нема ли да биде полесно наместо со челична четка да се чисти

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Нема потреба, ништо нема да му стане на металот, за тоа е предвиден. Ама ако сакаш заштита треба со месингана/челична четка да се помине цевката, да се исчисти, да се избрише и после со основна боја за метал онаа што е бордото. Не со друга, остај што ќе ти кажуваат друго. Само основна таа бордо, а после ако сакаш за лик ќе си фарбаш врз основната.

А ако не сакаш не мора, и таа си е сосем океј да стои така.

Ова ми го кажа и мајсторот. На металот не му е ништо, тоа што е изљупена бојата е површински. Само за еститика ако сакам да фарбам да, инаку немало потреба да се мучам ако не ми смета.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
A вака лаички што размислувам, ова би било добро да се помине со Демол што е за симнување боја, нема ли да биде полесно наместо со челична четка да се чисти
Не е поентата да се тргне бојата, туку да се тргнат некои олабавени парченца и да се огруби материјалот. Ама да, ако сакаш да ја симнеш бојата можеш да ставиш демол, па после со челична четка.

Искрено демолот е многу аљкав за работа, ама океј. Како гел е цело итн, итн. Не е баш лесен, поготово за вакви места.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.317
11.874
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Мене два пати ми пука кородирана цевка од парно во купатило, исто така си викав ништо нема да и биде, ама бидна, па мораше топлификација во два наврати да интервенира. Иста приказна и регистарот во купатило.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
600 денари. Ако ти е тоа некаква мерка. Цената зависи од работата што ќе ја заврши сигурно нема и кај тебе иста цена да е. Башка кај мене е и паркинг 100 ден. саат.

Со оглед на тоа дека калап кашкавал е 500 ден. види дали е ефтин или скап.
Тоа е џабе. Причина поради која што прашав е поради тоа што мојот би земал 1500, без пакринг и со недела дена молење :)

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
Ајде пак јас да ја живнам темава... Какво искуство имате со машина за перење/сушара комбо? Дали има некој модел што е познат дека е добар? Што да гледам кога би купувал?

И да, ги знам муабетите дека е подобро посебни машини да се. ама тоа не е баш опција бидејки немам место...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Ајде пак јас да ја живнам темава... Какво искуство имате со машина за перење/сушара комбо? Дали има некој модел што е познат дека е добар? Што да гледам кога би купувал?

И да, ги знам муабетите дека е подобро посебни машини да се. ама тоа не е баш опција бидејки немам место...
Samsung користиме веќе трета година (или повеќе) работи тоа што треба да работи, со две деца мали дома :)
нема финеси ко посебна машина (100 различни програми), ама има сушење синтетика, сушење памук (брзо сушење и сл.)
може да се комбинира во едно, пример пушташ перење и си продолжува да ги суши во едно (без да префрлаш алишта, ова е плус пример). Од друга страна тој пример е лош ако треба да правиш селекција, да пуштиш да се пере се па да тргнеш нешто што не смее да се суши во сушара па да пуштиш сушење. (не дека не обична не треба да префрлаш).

Иначе од самсунгов работи со топлотна пупма ко климите, не му треба вентилација екстра и сл. Со доводот од машината се лади (троши вода кога сушиш), а со перењето се чисти и машината (линт и сл. за разлика од обична сушара посебна) од барабанот. Има и програма за само-чистење на барабанот/машината ако некогаш повеќе е наполнета со линт и сл. (ова е во минусот зависно од гардероба некогаш почесто треба да се пушта програмава за само чистење во споредба со обична машина).

Мана си е стандард, самата машина нели пошто е две во едно, ако едно нешто откаже ги губиш двете машини дур да се сервисира нели. И неможе да переш во паралела дур сушиш, јер нели една машина е :) (поголем волумен алишта).

А главното провери си гардероба што имате, колку од тоа се смее да иде во сушара, некои работи може да се оштетат/смалат и на нежен циклус на сушење пример.

Ако нешто по конкретно те интересира пиши.

Иначе до сега само еднаш била сервисирана, запечен вентил од каменец, од Самсунг сервисот одма си дое, испоштека дијагностика уреди прво едно, две да извади грешки и параметри за сервис, па го смени вентилот и тоа е тоа. До сега друго мака немала ништо.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Здраво.
Го меркам фрижидерот SAMSUNG RB34T652ESA/EK
Ме интересира дали имате искуство или пак информација за квалитетот и дали да го купам
Со скроз истиот модел немам искуство, ама купив пред месец и пол самсунг сличен како тој на линкот, само без тоа за мраз праење.
Ок е, си работи.
Нема мраз.
Одлично е употребена големината, од аспект на искористеноста на внатрешниот волумен (колку за споредба на надворешните димензии, имав скоро ист толкав фрижидер од некоја друга марка, овај е само 5cm повисок и поширок, но има околу 40-50% повеќе внатрешен корисен волумен).
Во поглед на бучноста, малку побучен е, троа поинакви звуци испушта од претходниот (класичен, со замрзнување).
За потрошувачка, не верувам дека има некоја драстична разлика, ама не сум мерел.
И то...

Испратено од телефоно.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Здраво.
Го меркам фрижидерот SAMSUNG RB34T652ESA/EK
Ме интересира дали имате искуство или пак информација за квалитетот и дали да го купам
Морам да прашам, зошто Сетек?
Не знам , можеби е до мене, ама бела техника се купува во Нептун, евентуално Техномаркет. Сетек е за IT продукти.
Како што не би купил лаптоп од Нептун...

EnergySaving

hello world
19 март 2017
51
60
Не знам , можеби е до мене, ама бела техника се купува во Нептун, евентуално Техномаркет. Сетек е за IT продукти.
Од таму имам писмо за рати

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.317
11.874
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
И јас го делам истиот став, а сепак купив бојлер од сетек пред неколку години :D go figure me out...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.506
Неготино
Екипо, врска неам од машини за сушење, ве молам предложете нешто. Чисто онака ја гледав оваа бидејќи ми кажаа дека е подобро да е со топлотна пумпа него ли греач.
Е сеа, како тотален нуб, имам две прашања:
  • Пералната што ја имаме е 6кг, додека сушарата е 8кг. Би правело ли тоа проблем доколку се одлучам да ја земам оваа?
  • Дали треба да има одвод за вода или си собира некаде самата сушара внатре?
Благодарам.

Ficho

hello world
9 јули 2015
391
285
Скопје
Екипо, врска неам од машини за сушење, ве молам предложете нешто. Чисто онака ја гледав оваа бидејќи ми кажаа дека е подобро да е со топлотна пумпа него ли греач.
Е сеа, како тотален нуб, имам две прашања:
  • Пералната што ја имаме е 6кг, додека сушарата е 8кг. Би правело ли тоа проблем доколку се одлучам да ја земам оваа?
  • Дали треба да има одвод за вода или си собира некаде самата сушара внатре?
Благодарам.
Повеќето од новите се адаптираат на нивото на влага (си имаат некој сензор за влага) во сушарата и ги скратуваат програмите ако има потреба (помала количина на алишта). И си има сад за вода којшто треба да го празниш после секое или неколку сушења зависно колку вода собрал садот. Ако преполни ќе ти јави ерор и ќе паузира додека не го испразнил. Исто така имаат филтер за lint (не ми текнува на македонскиот термин) којшто треба да се чисти после секое сушење.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно