Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15

Атачменти

• Gree indukcija.JPG
    Gree indukcija.JPG
    54,1 KB · Прегледи: 43

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.479
7.743
Скопје
www.facebook.com
Барам насекаде шпорет со индукциона плоча и рерна, има ли нешто такво кај нас? Оти јас не можам никаде да најдам. Све е претежно со стаклокерамички плочи.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.267
Скопје
hackitfree.github.io
Домаќини,

искуство некој со индукција мобилна на грее?
Искуство немам - се надевам некој ќе пише.. Јас лично не би си комплицирал живот со ваков продукт - освен ако нема долготрајна гаранција - зошто ако се расипе (поради прекомплицираната технологија внатре) - господ не го поправа...

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Барам насекаде шпорет со индукциона плоча и рерна, има ли нешто такво кај нас? Оти јас не можам никаде да најдам. Све е претежно со стаклокерамички плочи.
тешко да најдеш таква комбинација, склопи си од иверка и плотна и вгради ги

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Домаќини,

Скоро 4-5години ја имам, нема гајле до сега а ја користиме секојдневно

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Домаќини,

Gree малце претеруваат со цените.

Мајка ми го земала ова од Сетек и работи без проблем веќе втора година. Имаше еден момент кога го остави на тераса есента, и од влагата надвор почна да вади грешка, ама после ден-два се исуши влагата внатре и досега нема мака.

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Препорака за фрижидер?
Барам од повисоките модели околу 200-205цм со поголема литража.

Се мислам измеѓу
  • Самсунг 37000
  • Либхер 37000
  • ЛГ 45000

Е сеа шо ме шубе за секој од овие е
  • Самсунг моето н=1 искуство се поклапа со гуглањето дека имаат фрки со замрзување и течење вода (иако се нофрост)
  • Либхер наводно добра фирма ама моделов шо го глеам само по бугарски продавници се продава (шо значи не само шо е јавна тајна дека се бугарски склопувани туку и за бугарски пазар)
  • ЛГ наводно биле тужени за проблеми со компресорот мада имаат 10 години гаранција на компресор и 5 на фрижидерот, а и офк. ценава е далеку поголема

Совет?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Препорака за фрижидер?

Се мислам измеѓу
  • Самсунг 37000
  • Либхер 37000
  • ЛГ 45000

• Самсунг моето н=1 искуство се поклапа со гуглањето дека имаат фрки со замрзување и течење вода (иако се нофрост)
  • Либхер наводно добра фирма ама моделов шо го глеам само по бугарски продавници се продава (шо значи не само шо е јавна тајна дека се бугарски склопувани туку и за бугарски пазар)
  • ЛГ наводно биле тужени за проблеми со компресорот мада имаат 10 години гаранција на компресор и 5 на фрижидерот, а и офк. ценава е далеку поголема

Совет?

Технологијата за топлотна пумпа во фрижидери - со други зборови компресор и изменувач е толку веќе усовршена шо сите фрижидери шо ги иам видено се буквално копија еден на друг. Види ги во живо ако имаат некој бенефит плус шо ти одговара (пример како изгледа, квалитет на пластиката од полиците на врата што стојат, позиција на светло или шо знам такви некои глупости) и одбери си.

Јас земав ФУЕГО дупли фрижидер (со две врати) и искрено неам никаква замерка. Тотално не вреди веќе да се фрлаат дупло пари на ист производ (мое мислење). Тоа го применувам за фрижидер, веш машина (пошо сите се веќе инвертер и во живо со сличен квалитет - повеќе сум разочаран за падот на квалитет во look and feel на самсунг и ЛГ отколку изненаден од скокот во квалитет на пример кај фаворит), машина за сушење алишта (макар кај овие има добри features шо ги имаат некои поскапи модели ама растот во цена е непропорционален и не ми вреди), аспиратор за во кујна (факин обичен вентилатор е во суштина) и би рекол стаклокерамичка плотна и рерна (тука најголем фокус треба на квалитет на изработка на рерната и на тоа дали командите ти одговараат - се заклучува според упатството лесно за командите а квалитетот на рачка, дугмиња и се тоа се проверува во живо).

Се друго е веќе бренд лојалност, name recognition, колку гаранција имаат стварите и шлепање на стара слава (cough cough gorenje cough).

EDIT: а да и среќа. пошо секад треба среќа да не ти се погоди нешто шо често се расипува па да треба стварно да се замараш со лошата корисничка поддршка кај нас, независно од бренд.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.698
3.813
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Препорака за фрижидер?

Се мислам измеѓу
  • Самсунг 37000
  • Либхер 37000
  • ЛГ 45000

Совет?
Либхерот се склопува во бугарија и не ве јавна тајна, како фрижидери се океј

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Дечки ако може малку помош , малце е оф топик прашањето.

Купив фид склопка за во стан , дојде мајстор ја намести но никако не може да функционира фидот. Постојано паѓа и на крај ми рече со консултација со други електричаи дека зградата нема одвоена 0 и земја , нешто познато како нуловање во електриката и не е можно да се постави фид. Можно е ова што ми го кажа ?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Купив фид склопка за во стан , дојде мајстор ја намести но никако не може да функционира фидот. Постојано паѓа и на крај ми рече со консултација со други електричаи дека зградата нема одвоена 0 и земја , нешто познато како нуловање во електриката и не е можно да се постави фид. Можно е ова што ми го кажа ?
Можно е. Мислам дека истото се дешаваше на една зграда во комшии, фидот им паѓаше нон стоп, па после установија дека има нуловање на зградата. Нека кажат некои што разбираат повеќе.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово

(не сум електричар по професија)

пример како работи оваа фид склопка без нула
1652093636066.png

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.379

Во стан е чудно да има, но не дека е невозможно. Обично во куќи знае да биде нуловано.
Ако е тој случај, шанси нема да работи фид склопката. И решението(одвојување) не е воопшто едноставно ниту ефтино да се изведе.

Ако се консултирал и со други електричари, и стварно е потврдено дека е нуловано тогаш немаш простор за вградување таква заштита :/.
Распрашај се и по комшии/други влезови.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Во стан е чудно да има, но не дека е невозможно. Обично во куќи знае да биде нуловано.
Ако е тој случај, шанси нема да работи фид склопката. И решението(одвојување) не е воопшто едноставно ниту ефтино да се изведе.

Ако се консултирал и со други електричари, и стварно е потврдено дека е нуловано тогаш немаш простор за вградување таква заштита :/.
Распрашај се и по комшии/други влезови.
Прашав комшииве ама никој не ни бил заинтересиран да стави такво нешто. Се слушнав со електричарите кои ја граделе зградава ми потврдија дека е нуловано за поефтино да помине инвеститорот се штедело доста на материјали во овој случај кога не се одвојувале нула и земја.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Прашав комшииве ама никој не ни бил заинтересиран да стави такво нешто. Се слушнав со електричарите кои ја граделе зградава ми потврдија дека е нуловано за поефтино да помине инвеститорот се штедело доста на материјали во овој случај кога не се одвојувале нула и земја.
Веројатно е стара зградата. Иначе мислам дека е по закон забрането веќе нуловање на нови згради.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нова зграда е , 2022 завршена.
Новите згради по закон мораат да имаат 2 фид склопки колку што сум запознаен. Едната мора да е за целиот стан а другата за купатилото. Нешто смрди овде, распрашај се, не е можно ова.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Новите згради по закон мораат да имаат 2 фид склопки колку што сум запознаен. Едната мора да е за целиот стан а другата за купатилото. Нешто смрди овде, распрашај се, не е можно ова.
Нема ниедна , електричаров проверуваше секаде. Сите викаат дека е забрането ама веќе се е завршено не знам што може да направиме сега?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нема ниедна , електричаров проверуваше секаде. Сите викаат дека е забрането ама веќе се е завршено не знам што може да направиме сега?
Ваљда има инспекциско тело. Не смее да остане на ова, 2022 година да има нуловање на зграда.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Некако ми нема логика ова, нулирање на земја се врши на самиот штеќер обично (пошто нема кабел за земја во ѕидот, само фаза и нула), не гледам како би заштедил инвеститор со нулирање на цела зграда.

Дали воопшто позади раводната табла (позади осугурачите) нема земја жица? Зелено-жолтата. Пошто такви кабли за струја не се ни произведуваат. Ако има и плави и зелено жолти тогаш има и земја и нула. Фазата ти е кафеава.

Невозможно е да правеле кастм 2 жилни кабли за цела зграда тоа и поскапо ќе излезе. Или електричарот малце се збунил?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Bootleg ground е тоа нулирањето во самиот штекер така? Едино ако нема 3та жица за заземјување па да нулирал?( ако има логика ова)

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Некако ми нема логика ова, нулирање на земја се врши на самиот штеќер обично (пошто нема кабел за земја во ѕидот, само фаза и нула), не гледам како би заштедил инвеститор со нулирање на цела зграда.

Дали воопшто позади раводната табла (позади осугурачите) нема земја жица? Зелено-жолтата. Пошто такви кабли за струја не се ни произведуваат. Ако има и плави и зелено жолти тогаш има и земја и нула. Фазата ти е кафеава.

Невозможно е да правеле кастм 2 жилни кабли за цела зграда тоа и поскапо ќе излезе. Или електричарот малце се збунил?
Ќе постирам слика денес. Инаку човекот кој е одговорен ми понуди да ми ја преврзел цела табла и да ми инсталира фид склопка бидејќи сега е нулирано не можело. Ми рече треба да ја преврзам таблата плус уште нешто доле да преврзел.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.479
7.743
Скопје
www.facebook.com
Ќе постирам слика денес. Инаку човекот кој е одговорен ми понуди да ми ја преврзел цела табла и да ми инсталира фид склопка бидејќи сега е нулирано не можело. Ми рече треба да ја преврзам таблата плус уште нешто доле да преврзел.
Колку ти бараат за работна рака ако не е тајна?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно