ARMac
senior
Хаха буквално се празниш во шоља ако пуштиш вода додека онакво.Да не биде само ко кај девојка ми, жицата за заземјување ја ставиле на цевката за водовод![]()
Од мобилен
Хаха буквално се празниш во шоља ако пуштиш вода додека онакво.Да не биде само ко кај девојка ми, жицата за заземјување ја ставиле на цевката за водовод![]()
Нема ниедна , електричаров проверуваше секаде. Сите викаат дека е забрането ама веќе се е завршено не знам што може да направиме сега?
Дали мислиш дека ако фун во институциите се ова ќе се осудел некој да ја прави вака ?Не губи време, итно ангажирај адвокат и вештак за електрика да направи вештачење и тужба до тој што ја градел зградата, инвеститорот, општината, електричарската фирма што ја правела инсталацијата, пријава до Министерство за транспорт и врски за да им се земе лиценцата, пријава до Комора на инженери да им се земат овластувањата... Не си играјте, озбилна работа заебале, некој може да загине
Не се разбирам многу.Можеби електричарот е толку „стручен“ па лошо ја поврзал склопката.
Инаку јас не знам што е ФИД склопка, познавам само напонска и струјна склопка. Која од овие е ФИД?
Со напонска не сум работел, струјната нема гајле дали некаде е заземјувано, премостувано, итн. итн.
Како што овде пишувате, доволно е еден станар да ги преспоил некаде нулата и заземјувањето, па тоа да прави проблем. Не мора да е до изведувачот.
Не го разбирам прашањето. Те молам формулирај го повторно на македонски литературен јазикДали мислиш дека ако фун во институциите се ова ќе се осудел некој да ја прави вака ?
Мислењето е автоматски споено:
Ќе постирам слика денес. Инаку човекот кој е одговорен ми понуди да ми ја преврзел цела табла и да ми инсталира фид склопка бидејќи сега е нулирано не можело. Ми рече треба да ја преврзам таблата плус уште нешто доле да преврзел.
. Ако ом преврзуел цела табла за 1500ден ебате мајсторот. НО, ако има нулирање внатре во станот, што е стварно недозволено, е онда нема ставање ФИД никако. Да прашам нејќеше фидот да работи воопшто? На се исклучено од бушон и после се уклучено ама исклучени потрошачи од штекер? Направи електричарот мерење/тестирање на изолација? Има тука многу за да се каже просто само нејќе 
Можеби електричарот е толку „стручен“ па лошо ја поврзал склопката.
Инаку јас не знам што е ФИД склопка, познавам само напонска и струјна склопка. Која од овие е ФИД?
Со напонска не сум работел, струјната нема гајле дали некаде е заземјувано, премостувано, итн. итн.
Како што овде пишувате, доволно е еден станар да ги преспоил некаде нулата и заземјувањето, па тоа да прави проблем. Не мора да е до изведувачот.
Пак не ми е (целосно) јасно. Знам дека тоа е заштитна склопка, ама постои напонска и струјна заштита. Напонската реагира ако куќиштето добие одреден напон, струјната реагира ако има разлика во проток на струја меѓу фазниот и нултиот проводник.Кај нас ја викаат ФИД склопка, иначе е RCD, или заштитна диференцијална склопка. И да преврзал друг станар земја и нула, нема да има приблем, бидејки Фидот реагира на проблеми после него, не пред него. И да смешал комшија нема шанси да остане толку време не приметено... Ваљда ако не е до толку крш инсталацијата у зграда.
СтрујнаПак не ми е (целосно) јасно. Знам дека тоа е заштитна склопка, ама постои напонска и струјна заштита. Напонската реагира ако куќиштето добие одреден напон, струјната реагира ако има разлика во проток на струја меѓу фазниот и нултиот проводник.
Не знам каде мајсторот ја поврзувал склопката (претпоставувам на доводот, пред осигурувачите), ама ако сѐ е во ред не би требало да исфрла.
Штознам, некако и ценава ми се гледа премногу ниска за таква работа. Ако си ја заврше работата ко што треба давај бројче од него на сите во формуов да го ангажираме по куќите. Бидеќи јас сите електричари што ги знам испод 100е не се нафаќаат на таква работа.1500 денари. Само не ми е јасно како може да се изведе тоа ако е цела зграда нулована ама океј![]()
Првиот електричар се обиде на повеќе начини тестираше. Се јави кај 2-3 мајстори да се консултира бидејќи се сомневаше на ова нуловање , на крај се јавивме кај одговорниов на зградава кој ни кажа дека е нуловано. Нема ништо во штекер уклучено. Само што пуштаме долни осигурачи одма паѓа фидот.Не знаел како електричарот а и многу електричари не знаат. Ако е нулирањето пред влез у табла, со до есен само четирижилен кабел до стан (ушпарал малку инвеститорот) и направиле таканаречен TN-C систем до табла у стан место TN-C-S. Небитно како и да е може да се стави фид склопка. Да треба мало преврзување и тоа е тоа што ти го понудил ваљда тој другиот, е сега малку претерал дека баш цела табла ќе преврзуел. Ако ом преврзуел цела табла за 1500ден ебате мајсторот. НО, ако има нулирање внатре во станот, што е стварно недозволено, е онда нема ставање ФИД никако. Да прашам нејќеше фидот да работи воопшто? На се исклучено од бушон и после се уклучено ама исклучени потрошачи од штекер? Направи електричарот мерење/тестирање на изолација? Има тука многу за да се каже просто само нејќе
Кај нас ја викаат ФИД склопка, иначе е RCD, или заштитна диференцијална склопка. И да преврзал друг станар земја и нула, нема да има приблем, бидејки Фидот реагира на проблеми после него, не пред него. И да смешал комшија нема шанси да остане толку време не приметено... Ваљда ако не е до толку крш инсталацијата у зграда.
Sent from my Телефон using Tapatalk
Веројатно е волку ефтино бидејќи ме праша кој стан сум и сл. инаку не се нафаќаше да работи ако не си жител во зградата.Штознам, некако и ценава ми се гледа премногу ниска за таква работа. Ако си ја заврше работата ко што треба давај бројче од него на сите во формуов да го ангажираме по куќите. Бидеќи јас сите електричари што ги знам испод 100е не се нафаќаат на таква работа.
Ако е нуловање на ниво на довод во зграда или до стан, дефинитивно може. Затоа и се нафаќа баткава друг пошто знае точно што е финтата и како да ја реши. Затоа и таа цена ја нуди. Ќе се повторам ако е нуловани внатре у стан на штекери е онда нема шанса. Ич не му ја мисли, нека ти ја намести ибој за 1500ден, и нормално да се истестира после во сите можни сценарија, дали навистина работи заштитата.Првиот електричар се обиде на повеќе начини тестираше. Се јави кај 2-3 мајстори да се консултира бидејќи се сомневаше на ова нуловање , на крај се јавивме кај одговорниов на зградава кој ни кажа дека е нуловано. Нема ништо во штекер уклучено.
Веројатно е волку ефтино бидејќи ме праша кој стан сум и сл. инаку не се нафаќаше да работи ако не си жител во зградата.
Се консултирав со еден роднина и ми рече ако е нуловано во темели нема шанси да се стаи фид ако е нуловано до табла можело., а ја појма неам што значи оваАко е нуловање на ниво на довод во зграда или до стан, дефинитивно може. Затоа и се нафаќа баткава друг пошто знае точно што е финтата и како да ја реши. Затоа и таа цена ја нуди. Ќе се повторам ако е нуловани внатре у стан на штекери е онда нема шанса. Ич не му ја мисли, нека ти ја намести ибој за 1500ден, и нормално да се истестира после во сите можни сценарија, дали навистина работи заштитата.
Што фид имаш земено?
Нема везе. Не постои такво нешто како нуловање во темели. Има заземјување во темели, или така наречен ТТ систем, но дали е додадено заземјување во темели или не е неважно во ситуацијава, бидејќи кај нас електро системот е таков да во најблиската станица по сите прописи и така е изведено нуловање. Инаку и да беше само заземјување во темели (или поточно со посебна сонда за заземјување) пак може ФИД, т.е. не да може туку и мора тек тогаш да има барем на ниво на зграда, бидејки оној во трафостаница нема да реагира.Се консултирав со еден роднина и ми рече ако е нуловано во темели нема шанси да се стаи фид ако е нуловано до табла можело.,
Мислев кој тип, карактеристики, сликни го ако можеш.инаку земав ЕТИ фид , барав легранд или пак шнајдер во електро метал немаше.
Дај му одма за 1500 ден нека среди работа ич не се мисли.Затоа и овој човек го барав бидејќи бил одговорен за струјата во зградава кога се работела па ги знае сите ситници.
Баш имало земја пошто пецкало. Да немало ќе било бетер. Када не се заземјува (освен ако не е метална некоја), се заземјува славина. Инаку на 180В на шасија на шпорет, значи нешто се сјеб**о внатре има некој спој, и беља работа. Да имало ФИД имало да избацуе како будала нон стоп.Водата од чешма пецкаше. Електричарот откри дека има 180 волти на шасијата од шпоретот. Ни земја ни бутур. Среќа кадата не беше ставена, пошто тој што монтираше кога му кажав ми рече дека мисли дека ми кажал дека не е заземјена. Последното што го кажа беше „еј, некој курбан ќе отидеше“.
Не одат ни црева и штрафови со бојлери. Никад не сум ни видел да оделе. Инаку не треба да бушиш ништо во држачот, со L кука-штрафови се монтираат и после само закачуеш.Инаку да си прашам, земав од Сетек бољер Ariston ECO 80 Litar.
Побогу бољеров нема ни црева со него, ниту дупчиња за да се заштрафе во зидот, ниту пак штрафови со него дојдоа. Дали треба да се бушаат дупчиња во држачот на бољерот?
Нема везе. Не постои такво нешто како нуловање во темели. Има заземјување во темели, или така наречен ТТ систем, но дали е додадено заземјување во темели или не е неважно во ситуацијава, бидејќи кај нас електро системот е таков да во најблиската станица по сите прописи и така е изведено нуловање. Инаку и да беше само заземјување во темели (или поточно со посебна сонда за заземјување) пак може ФИД, т.е. не да може туку и мора тек тогаш да има барем на ниво на зграда, бидејки оној во трафостаница нема да реагира.
Мислев кој тип, карактеристики, сликни го ако можеш.
Дај му одма за 1500 ден нека среди работа ич не се мисли.
Баш имало земја пошто пецкало. Да немало ќе било бетер. Када не се заземјува (освен ако не е метална некоја), се заземјува славина. Инаку на 180В на шасија на шпорет, значи нешто се сјеб**о внатре има некој спој, и беља работа. Да имало ФИД имало да избацуе како будала нон стоп.
Многу јак т.е. спор ФИД си земал. 500мА и те како дрма и е многу по мене за во стан, што би се рекло боље од ништо ама и не е некоја заштита. Обично 50мА се става плус 30мА за купатило. Инаку многу дупки бе во таблана, ако така си го добил уште една катастрофа од наши "електричари" а и надзори.Еве неколку слики од склопката и таблата
![]()
![]()
![]()
Sent from my iPhone using Tapatalk
Дада така беше таблата од нив оставена, дали требало да земам 10 пати послаб фид? 50мА насместо 500мА?Многу јак т.е. спор ФИД си земал. 500мА и те како дрма и е многу по мене за во стан, што би се рекло боље од ништо ама и не е некоја заштита. Обично 50мА се става плус 30мА за купатило. Инаку многу дупки бе во таблана, ако така си го добил уште една катастрофа од наши "електричари" а и надзори.
Да. Јас имам 50мА А тип за цел стан у табла, освен за купатило, на која линија е брз 30мА АC тип (врзан е бојлерот на неа) и линијата за едната клима за која конечно начекав скоро F тип иначе беше без фид пошто не држеа другите, т.е. правеа false trip.Дада така беше таблата од нив оставена, дали требало да земам 10 пати послаб фид? 50мА насместо 500мА?
Ова за втор фид немам чуено ,цела струја од купатило се рутира низ фидот ?

Да. Јас имам 50мА А тип за цел стан у табла, освен за купатило, на која линија е брз 30мА АC тип (врзан е бојлерот на неа) и линијата за едната клима за која конечно начекав скоро F тип иначе беше без фид пошто не држеа другите, т.е. правеа false trip.
Значи 500мА е боље него ништо, но сепак пола ампер е струја која и те како добро дрма
.Не можам да знам дали ќе може да ја врзеДа го знаев ова порано.
Мислиш дека ќе успее овој електричар да ја врзе?
Да не ја врзе без земја колку да се рече дека врзал, и тоа било опција ми кажаа.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Не само што дрма, туку е опасно по живот. Мислам дека ја промашил заштитата. Сѐ што е преку 50 милиампера не е за во стан.Значи 500мА е боље него ништо, но сепак пола ампер е струја која и те како добро дрма![]()
Не е тешко да се провери, ама заштитата ти е промашена (прејака), и ти треба човек кој има минимални познавања од електрика.Да не ја врзе без земја колку да се рече дека врзал, и тоа било опција ми кажаа.
Исто и мене ми се случува на Беко со инвертер мотор, нео фрост... и мене не ми изгледа на нормално, нека каже некој стручен свое мислење.Прашање за фрижидер, пред да се јават на сервис.
Се работи за комбиниран Беко, околу 1 година стар. После затворање на врата се слуша гласно течење на фреонот, неколку секунди и прекинува.
Пред некој месец правел така, па се смирил. Деновиве се слуша звук на вода после секое затворање.
Дали е нормално таков звук, гласен на течење вода? Мене не ми изгледа на нормално...
Или од некаде губи фреон...
CASE KOLINK ATX Inspire X3 Glass ARGB w/Tempered glass, 1x120mm A-RGB fan, Black, GEKL-072A
2.750,00 ден
VGA GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE SFF 16GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N507TWF3-16GD
66.980,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
MOUSE WIRED USB GEMBIRD G-LASER, 2400DPI, Black ,MUS-GU-02
390,00 ден