Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Да не биде само ко кај девојка ми, жицата за заземјување ја ставиле на цевката за водовод :)
Хаха буквално се празниш во шоља ако пуштиш вода додека онакво.

Од мобилен

18 август 2019
1.219
1.193
Можеби електричарот е толку „стручен“ па лошо ја поврзал склопката.
Инаку јас не знам што е ФИД склопка, познавам само напонска и струјна склопка. Која од овие е ФИД?
Со напонска не сум работел, струјната нема гајле дали некаде е заземјувано, премостувано, итн. итн.
Како што овде пишувате, доволно е еден станар да ги преспоил некаде нулата и заземјувањето, па тоа да прави проблем. Не мора да е до изведувачот.

15 септември 2012
1.159
1.300
Нема ниедна , електричаров проверуваше секаде. Сите викаат дека е забрането ама веќе се е завршено не знам што може да направиме сега?

Не губи време, итно ангажирај адвокат и вештак за електрика да направи вештачење и тужба до тој што ја градел зградата, инвеститорот, општината, електричарската фирма што ја правела инсталацијата, пријава до Министерство за транспорт и врски за да им се земе лиценцата, пријава до Комора на инженери да им се земат овластувањата... Не си играјте, озбилна работа заебале, некој може да загине

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Не губи време, итно ангажирај адвокат и вештак за електрика да направи вештачење и тужба до тој што ја градел зградата, инвеститорот, општината, електричарската фирма што ја правела инсталацијата, пријава до Министерство за транспорт и врски за да им се земе лиценцата, пријава до Комора на инженери да им се земат овластувањата... Не си играјте, озбилна работа заебале, некој може да загине
Дали мислиш дека ако фун во институциите се ова ќе се осудел некој да ја прави вака ?
Мислењето е автоматски споено:

Инаку јас не знам што е ФИД склопка, познавам само напонска и струјна склопка. Која од овие е ФИД?
Со напонска не сум работел, струјната нема гајле дали некаде е заземјувано, премостувано, итн. итн.
Како што овде пишувате, доволно е еден станар да ги преспоил некаде нулата и заземјувањето, па тоа да прави проблем. Не мора да е до изведувачот.
Не се разбирам многу.

15 септември 2012
1.159
1.300
Дали мислиш дека ако фун во институциите се ова ќе се осудел некој да ја прави вака ?
Мислењето е автоматски споено:
Не го разбирам прашањето. Те молам формулирај го повторно на македонски литературен јазик

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Ќе постирам слика денес. Инаку човекот кој е одговорен ми понуди да ми ја преврзел цела табла и да ми инсталира фид склопка бидејќи сега е нулирано не можело. Ми рече треба да ја преврзам таблата плус уште нешто доле да преврзел.

Не знаел како електричарот а и многу електричари не знаат. Ако е нулирањето пред влез у табла, со до есен само четирижилен кабел до стан (ушпарал малку инвеститорот) и направиле таканаречен TN-C систем до табла у стан место TN-C-S. Небитно како и да е може да се стави фид склопка. Да треба мало преврзување и тоа е тоа што ти го понудил ваљда тој другиот, е сега малку претерал дека баш цела табла ќе преврзуел . Ако ом преврзуел цела табла за 1500ден ебате мајсторот. НО, ако има нулирање внатре во станот, што е стварно недозволено, е онда нема ставање ФИД никако. Да прашам нејќеше фидот да работи воопшто? На се исклучено од бушон и после се уклучено ама исклучени потрошачи од штекер? Направи електричарот мерење/тестирање на изолација? Има тука многу за да се каже просто само нејќе

Кај нас ја викаат ФИД склопка, иначе е RCD, или заштитна диференцијална склопка. И да преврзал друг станар земја и нула, нема да има приблем, бидејки Фидот реагира на проблеми после него, не пред него. И да смешал комшија нема шанси да остане толку време не приметено... Ваљда ако не е до толку крш инсталацијата у зграда.

Sent from my Телефон using Tapatalk

18 август 2019
1.219
1.193
Кај нас ја викаат ФИД склопка, иначе е RCD, или заштитна диференцијална склопка. И да преврзал друг станар земја и нула, нема да има приблем, бидејки Фидот реагира на проблеми после него, не пред него. И да смешал комшија нема шанси да остане толку време не приметено... Ваљда ако не е до толку крш инсталацијата у зграда.
Пак не ми е (целосно) јасно. Знам дека тоа е заштитна склопка, ама постои напонска и струјна заштита. Напонската реагира ако куќиштето добие одреден напон, струјната реагира ако има разлика во проток на струја меѓу фазниот и нултиот проводник.
Не знам каде мајсторот ја поврзувал склопката (претпоставувам на доводот, пред осигурувачите), ама ако сѐ е во ред не би требало да исфрла.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Пак не ми е (целосно) јасно. Знам дека тоа е заштитна склопка, ама постои напонска и струјна заштита. Напонската реагира ако куќиштето добие одреден напон, струјната реагира ако има разлика во проток на струја меѓу фазниот и нултиот проводник.
Не знам каде мајсторот ја поврзувал склопката (претпоставувам на доводот, пред осигурувачите), ама ако сѐ е во ред не би требало да исфрла.
Струјна

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.479
7.743
Скопје
www.facebook.com
1500 денари. Само не ми е јасно како може да се изведе тоа ако е цела зграда нулована ама океј :D
Штознам, некако и ценава ми се гледа премногу ниска за таква работа. Ако си ја заврше работата ко што треба давај бројче од него на сите во формуов да го ангажираме по куќите. Бидеќи јас сите електричари што ги знам испод 100е не се нафаќаат на таква работа.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Не знаел како електричарот а и многу електричари не знаат. Ако е нулирањето пред влез у табла, со до есен само четирижилен кабел до стан (ушпарал малку инвеститорот) и направиле таканаречен TN-C систем до табла у стан место TN-C-S. Небитно како и да е може да се стави фид склопка. Да треба мало преврзување и тоа е тоа што ти го понудил ваљда тој другиот, е сега малку претерал дека баш цела табла ќе преврзуел . Ако ом преврзуел цела табла за 1500ден ебате мајсторот. НО, ако има нулирање внатре во станот, што е стварно недозволено, е онда нема ставање ФИД никако. Да прашам нејќеше фидот да работи воопшто? На се исклучено од бушон и после се уклучено ама исклучени потрошачи од штекер? Направи електричарот мерење/тестирање на изолација? Има тука многу за да се каже просто само нејќе

Првиот електричар се обиде на повеќе начини тестираше. Се јави кај 2-3 мајстори да се консултира бидејќи се сомневаше на ова нуловање , на крај се јавивме кај одговорниов на зградава кој ни кажа дека е нуловано. Нема ништо во штекер уклучено. Само што пуштаме долни осигурачи одма паѓа фидот.
Штознам, некако и ценава ми се гледа премногу ниска за таква работа. Ако си ја заврше работата ко што треба давај бројче од него на сите во формуов да го ангажираме по куќите. Бидеќи јас сите електричари што ги знам испод 100е не се нафаќаат на таква работа.
Веројатно е волку ефтино бидејќи ме праша кој стан сум и сл. инаку не се нафаќаше да работи ако не си жител во зградата.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Првиот електричар се обиде на повеќе начини тестираше. Се јави кај 2-3 мајстори да се консултира бидејќи се сомневаше на ова нуловање , на крај се јавивме кај одговорниов на зградава кој ни кажа дека е нуловано. Нема ништо во штекер уклучено.

Веројатно е волку ефтино бидејќи ме праша кој стан сум и сл. инаку не се нафаќаше да работи ако не си жител во зградата.
Ако е нуловање на ниво на довод во зграда или до стан, дефинитивно може. Затоа и се нафаќа баткава друг пошто знае точно што е финтата и како да ја реши. Затоа и таа цена ја нуди. Ќе се повторам ако е нуловани внатре у стан на штекери е онда нема шанса. Ич не му ја мисли, нека ти ја намести ибој за 1500ден, и нормално да се истестира после во сите можни сценарија, дали навистина работи заштитата.
Што фид имаш земено?

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ако е нуловање на ниво на довод во зграда или до стан, дефинитивно може. Затоа и се нафаќа баткава друг пошто знае точно што е финтата и како да ја реши. Затоа и таа цена ја нуди. Ќе се повторам ако е нуловани внатре у стан на штекери е онда нема шанса. Ич не му ја мисли, нека ти ја намести ибој за 1500ден, и нормално да се истестира после во сите можни сценарија, дали навистина работи заштитата.
Што фид имаш земено?

Се консултирав со еден роднина и ми рече ако е нуловано во темели нема шанси да се стаи фид ако е нуловано до табла можело., а ја појма неам што значи ова :D инаку земав ЕТИ фид , барав легранд или пак шнајдер во електро метал немаше. Затоа и овој човек го барав бидејќи бил одговорен за струјата во зградава кога се работела па ги знае сите ситници.

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Водата од чешма пецкаше. Електричарот откри дека има 180 волти на шасијата од шпоретот. Ни земја ни бутур. Среќа кадата не беше ставена, пошто тој што монтираше кога му кажав ми рече дека мисли дека ми кажал дека не е заземјена. Последното што го кажа беше „еј, некој курбан ќе отидеше“.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Се консултирав со еден роднина и ми рече ако е нуловано во темели нема шанси да се стаи фид ако е нуловано до табла можело.,
Нема везе. Не постои такво нешто како нуловање во темели. Има заземјување во темели, или така наречен ТТ систем, но дали е додадено заземјување во темели или не е неважно во ситуацијава, бидејќи кај нас електро системот е таков да во најблиската станица по сите прописи и така е изведено нуловање. Инаку и да беше само заземјување во темели (или поточно со посебна сонда за заземјување) пак може ФИД, т.е. не да може туку и мора тек тогаш да има барем на ниво на зграда, бидејки оној во трафостаница нема да реагира.
инаку земав ЕТИ фид , барав легранд или пак шнајдер во електро метал немаше.
Мислев кој тип, карактеристики, сликни го ако можеш.
Затоа и овој човек го барав бидејќи бил одговорен за струјата во зградава кога се работела па ги знае сите ситници.
Дај му одма за 1500 ден нека среди работа ич не се мисли.
Водата од чешма пецкаше. Електричарот откри дека има 180 волти на шасијата од шпоретот. Ни земја ни бутур. Среќа кадата не беше ставена, пошто тој што монтираше кога му кажав ми рече дека мисли дека ми кажал дека не е заземјена. Последното што го кажа беше „еј, некој курбан ќе отидеше“.
Баш имало земја пошто пецкало. Да немало ќе било бетер. Када не се заземјува (освен ако не е метална некоја), се заземјува славина. Инаку на 180В на шасија на шпорет, значи нешто се сјеб**о внатре има некој спој, и беља работа. Да имало ФИД имало да избацуе како будала нон стоп.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.479
7.743
Скопје
www.facebook.com
Инаку да си прашам, земав од Сетек бољер Ariston ECO 80 Litar.
Побогу бољеров нема ни црева со него, ниту дупчиња за да се заштрафе во зидот, ниту пак штрафови со него дојдоа. Дали треба да се бушаат дупчиња во држачот на бољерот?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Инаку да си прашам, земав од Сетек бољер Ariston ECO 80 Litar.
Побогу бољеров нема ни црева со него, ниту дупчиња за да се заштрафе во зидот, ниту пак штрафови со него дојдоа. Дали треба да се бушаат дупчиња во држачот на бољерот?
Не одат ни црева и штрафови со бојлери. Никад не сум ни видел да оделе. Инаку не треба да бушиш ништо во држачот, со L кука-штрафови се монтираат и после само закачуеш.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Нема везе. Не постои такво нешто како нуловање во темели. Има заземјување во темели, или така наречен ТТ систем, но дали е додадено заземјување во темели или не е неважно во ситуацијава, бидејќи кај нас електро системот е таков да во најблиската станица по сите прописи и така е изведено нуловање. Инаку и да беше само заземјување во темели (или поточно со посебна сонда за заземјување) пак може ФИД, т.е. не да може туку и мора тек тогаш да има барем на ниво на зграда, бидејки оној во трафостаница нема да реагира.

Мислев кој тип, карактеристики, сликни го ако можеш.

Дај му одма за 1500 ден нека среди работа ич не се мисли.

Баш имало земја пошто пецкало. Да немало ќе било бетер. Када не се заземјува (освен ако не е метална некоја), се заземјува славина. Инаку на 180В на шасија на шпорет, значи нешто се сјеб**о внатре има некој спој, и беља работа. Да имало ФИД имало да избацуе како будала нон стоп.

Еве неколку слики од склопката и таблата

8ede8b7d0a6857abf5a582a01e78171a.jpg

4b23f2becb1057d79b64da522a15ae88.jpg

25909e12b9c572c9527a72f932251b01.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Еве неколку слики од склопката и таблата

8ede8b7d0a6857abf5a582a01e78171a.jpg

4b23f2becb1057d79b64da522a15ae88.jpg

25909e12b9c572c9527a72f932251b01.jpg

Многу јак т.е. спор ФИД си земал. 500мА и те како дрма и е многу по мене за во стан, што би се рекло боље од ништо ама и не е некоја заштита. Обично 50мА се става плус 30мА за купатило. Инаку многу дупки бе во таблана, ако така си го добил уште една катастрофа од наши "електричари" а и надзори.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Многу јак т.е. спор ФИД си земал. 500мА и те како дрма и е многу по мене за во стан, што би се рекло боље од ништо ама и не е некоја заштита. Обично 50мА се става плус 30мА за купатило. Инаку многу дупки бе во таблана, ако така си го добил уште една катастрофа од наши "електричари" а и надзори.

Дада така беше таблата од нив оставена, дали требало да земам 10 пати послаб фид? 50мА насместо 500мА?
Ова за втор фид немам чуено ,цела струја од купатило се рутира низ фидот ?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Дада така беше таблата од нив оставена, дали требало да земам 10 пати послаб фид? 50мА насместо 500мА?
Ова за втор фид немам чуено ,цела струја од купатило се рутира низ фидот ?
Да. Јас имам 50мА А тип за цел стан у табла, освен за купатило, на која линија е брз 30мА АC тип (врзан е бојлерот на неа) и линијата за едната клима за која конечно начекав скоро F тип иначе беше без фид пошто не држеа другите, т.е. правеа false trip.
Значи 500мА е боље него ништо, но сепак пола ампер е струја која и те како добро дрма

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Да. Јас имам 50мА А тип за цел стан у табла, освен за купатило, на која линија е брз 30мА АC тип (врзан е бојлерот на неа) и линијата за едната клима за која конечно начекав скоро F тип иначе беше без фид пошто не држеа другите, т.е. правеа false trip.
Значи 500мА е боље него ништо, но сепак пола ампер е струја која и те како добро дрма

Да го знаев ова порано.

Мислиш дека ќе успее овој електричар да ја врзе?

Да не ја врзе без земја колку да се рече дека врзал, и тоа било опција ми кажаа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Да го знаев ова порано.

Мислиш дека ќе успее овој електричар да ја врзе?

Да не ја врзе без земја колку да се рече дека врзал, и тоа било опција ми кажаа.

Не можам да знам дали ќе може да ја врзе :) Инаку на неа не се ни врзува земја така да не знам како тоа е опција. Ако мислат да исклучи скроз заземјување низ стан ваљда није толика будала. Инаку кажи му после да ти докаже дека работи фидот. Фаза-земја, нула-земја, и така натака. Ајде да веруеме дека не сака да направи глупост со инсталацијата.

18 август 2019
1.219
1.193
emoji3.png
Не само што дрма, туку е опасно по живот. Мислам дека ја промашил заштитата. Сѐ што е преку 50 милиампера не е за во стан.
Не е тешко да се провери, ама заштитата ти е промашена (прејака), и ти треба човек кој има минимални познавања од електрика.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Прашање за фрижидер, пред да се јават на сервис.
Се работи за комбиниран Беко, околу 1 година стар. После затворање на врата се слуша гласно течење на фреонот, неколку секунди и прекинува.
Пред некој месец правел така, па се смирил. Деновиве се слуша звук на вода после секое затворање.

Дали е нормално таков звук, гласен на течење вода? Мене не ми изгледа на нормално...
Или од некаде губи фреон...

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Прашање за фрижидер, пред да се јават на сервис.
Се работи за комбиниран Беко, околу 1 година стар. После затворање на врата се слуша гласно течење на фреонот, неколку секунди и прекинува.
Пред некој месец правел така, па се смирил. Деновиве се слуша звук на вода после секое затворање.

Дали е нормално таков звук, гласен на течење вода? Мене не ми изгледа на нормално...
Или од некаде губи фреон...
Исто и мене ми се случува на Беко со инвертер мотор, нео фрост... и мене не ми изгледа на нормално, нека каже некој стручен свое мислење.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно