Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Server 200+ GB Ram

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Zdravo,

Da preporacate firma za nabavka na nov server so min 200 gb ram ?
Jas na net gi najdov samo Makpetrol za Dell serveri, na se drugo sto najdov ili telefonot im e isklucen ili stranata ne raboti :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Ха!

Ваков пост кога ќе видам не знам дали да се смеам или да прскам против тролови.
Кој е тој decision maker кој ќе плукне петцифрена бројка евра за сервер со 200Gb RAM а не му е јасно што и од каде да набави?

Како и да е, барај во Инет, ITD, Макпетрол. Други опции некако тешко. Евентуално во Омниа да прашаш чисто информативно, они ги знаат каналите, можат да ти дадат понуда и организираат набавка, пошто 200+GB машина не е заебанција и ќе кошта многу многу, ќе бара или банкарска гаранција или плаќање унапред.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.864
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Lancom, Asseco...има фирми, ама и мене ме буни барањето на форум.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Ха!

Ваков пост кога ќе видам не знам дали да се смеам или да прскам против тролови.
Кој е тој decision maker кој ќе плукне петцифрена бројка евра за сервер со 200Gb RAM а не му е јасно што и од каде да набави?

Како и да е, барај во Инет, ITD, Макпетрол. Други опции некако тешко. Евентуално во Омниа да прашаш чисто информативно, они ги знаат каналите, можат да ти дадат понуда и организираат набавка, пошто 200+GB машина не е заебанција и ќе кошта многу многу, ќе бара или банкарска гаранција или плаќање унапред.

Pa ne e deka kupuvam serveri sekoj den pa se si znaam ;D... Ne e setec i anhoch ova kaj sto site ideme barem ednas mesecno.
Vsusnost prv pat kupuvam server, i nema da se zaebavame so server so 8 gb ( poslab od laptopov )

I ako de neka baraat uplata, samo da mi se bendisa ponudata.

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Pa ne e deka kupuvam serveri sekoj den pa se si znaam ;D... Ne e setec i anhoch ova kaj sto site ideme barem ednas mesecno.
Vsusnost prv pat kupuvam server, i nema da se zaebavame so server so 8 gb ( poslab od laptopov )

I ako de neka baraat uplata, samo da mi se bendisa ponudata.
Ау бројката болу глава. За што ке се користат 200ГБ рам ако не е тајна?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
200гб+ рам не е мерило за сервер али ај.

Барај во Ланком Poweredge R730 со колку сакаш рам ќе ти направат. Ако се надеваш на лагер да земеш таква машина тешко.

Исто за толкава количина ќе требаат два сокета и два процесори.

Последна промена:

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
200гб+ рам не е мерило за сервер али ај.

Барај во Ланком Poweredge R730 со колку сакаш рам ќе ти направат. Ако се надеваш на лагер да земеш таква машина тешко.

Исто за толкава количина ќе требаат два сокета и два процесори.

Blagodaram za predlogot za lankom, ke gi kontaktiram, znam deka nikoj nema na lager takov server, spremni sme da cekame po naracka.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Нема проблем. Било кој дел партнер во МК ги носи за отприлика две недели. Макпетрол и Ланком како директни партнери имаат нивна логистика.

Само макпетрол очигледно имаат повеќе работа па ми се малце споро со одговори, договори и слично ланком повеќе се ангажира.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Dobro cul li nekoj od vas za in-memory database ? ... ocigledno ne

i moze 192 gb ram so eden procesor, denes veke dobiv ponudi.

i sto e so negativitetot i agresivniot stav ?
pobarav info za firmi za nabavka, ne kritiki za mojata serioznost.

i ne zborete za koja kolicina na pari e mnogu i malku, relativno e toa... vo firmava se koristat laptopi od 3500 evra, zar server od 10-20 k bi bil problem ?

kako za it crowd smesni ste !!!

Kako se osmeluvate so navredive bez provokacija i potreba ?

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Секој може да ти донесе по нарачка сервер па и АМЦ без проблем, само треба да се обратиш до набавки за понуда, а не во дуќаните и слично. Инаку во листа може да ги додадеш и Неоком за прибирање понуди.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309

Океј смири се.
Има основ за закачки затоа што тие што знаеме како да ти помогнеме и работиме со сервери не среќаваме вакви прашања секојдневно. Може прашањето не ти беше најсоодветно склопено, ама доби прилично корисни информации.

Можеше да искажеш благодарност на тие што ти спомнаа фирми каде да прашаш за понуди наместо да се фатиш за тој еден пост што те испровицира и да ја исмееш цела it crowd.

Со Enterprise SSD хардвер умре потребата за бази во рам меморија, што и онака се употребуваше во екстремни ситуации каде што предностите ги надминуваа многуте недостатоци. Може подоро е да се размисли во таа насока.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
^
SSD пак е 10тина пати поспор од DDR4.

Да, точно. наброј ми реални сценарија каде има потреба целата база од 200+ Gb да се исчитува и запишува на storage ЦЕЛАТА за да постои потреба истата да биде во РАМ меморија.

martin17

hello world
2 септември 2013
93
82
Да, точно. наброј ми реални сценарија каде има потреба целата база од 200+ Gb да се исчитува и запишува на storage ЦЕЛАТА за да постои потреба истата да биде во РАМ меморија.
Billing во големи корпорации.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

i ne zborete za koja kolicina na pari e mnogu i malku, relativno e toa... vo firmava se koristat laptopi od 3500 evra, zar server od 10-20 k bi bil problem ?

Да 192, но ти спомна 200+ затоа и реков два процесори. Ти понудиле Precision T7500 најверојатно, пошто како што знам тој е единствен со доволно слотови за 192 гб.

Јас ти го препорачав Poweredge R730 баш заради тоа, кој покрај другото има и редунантно напојување што кај сервер е мислам недискутабилно (барем озбилен).

Не би ти било лошо да пишуваш на кирилица пошто ретко читам постови napisani vaka а верувам и другите. Сега направив исклучок пошто ми се виде смешен насловот.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
DEll - Makpretrol, Lancom
HP- SnT
Fujitsu - Printec
NEC - Mellon
Генерално, си бираш серија на сервер, и после си конфигурираш процесори, рам, дискови, напајања, Raid контролери, мрежни карти и слично, према потребите и буџетот.
Внимавај кај некои модели имаш додатни плаќања на лиценци за менаџмент лан порта како IDrac, iLo и т.н. Ќе се спреми во фабрика и за 30-40 дена ќе го добиеш.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Najcesto mi nudea Lenovo SR530, sto mislam i deka e dovolno so ogled sto poddrzuva 768 Gb za nadograduvanje vo idnina, od koi 384 so eden procesor, no konkretno vo slucajov ke pocneme so 192.

Blagodaram na site za korisnite postovi, posebno na tie sto se drzea do temata, najiskreno mislam deka dobiv korisni informacii.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Дали на тие лаптопи од 3,500 евра има македонска поддршка? :D

Инаку, не треба да се лутиш, претпоставките на членовите се сосема на место. Доколку не знаеш каде да се обратиш за сервер од десетици илјадници евра, тогаш не си ти човекот што треба да го купи серверот.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Дали на тие лаптопи од 3,500 евра има македонска поддршка? :D

Инаку, не треба да се лутиш, претпоставките на членовите се сосема на место. Доколку не знаеш каде да се обратиш за сервер од десетици илјадници евра, тогаш не си ти човекот што треба да го купи серверот.

Ne gi biram jas taskovite sto gi dobivam, se soglasuvam deka ne sum kvalifikuvan za nabavka na server, zatoa i pobarav preporaki.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно