Ха!
Ваков пост кога ќе видам не знам дали да се смеам или да прскам против тролови.
Кој е тој decision maker кој ќе плукне петцифрена бројка евра за сервер со 200Gb RAM а не му е јасно што и од каде да набави?
Како и да е, барај во Инет, ITD, Макпетрол. Други опции некако тешко. Евентуално во Омниа да прашаш чисто информативно, они ги знаат каналите, можат да ти дадат понуда и организираат набавка, пошто 200+GB машина не е заебанција и ќе кошта многу многу, ќе бара или банкарска гаранција или плаќање унапред.
Ау бројката болу глава. За што ке се користат 200ГБ рам ако не е тајна?Pa ne e deka kupuvam serveri sekoj den pa se si znaam ;D... Ne e setec i anhoch ova kaj sto site ideme barem ednas mesecno.
Vsusnost prv pat kupuvam server, i nema da se zaebavame so server so 8 gb ( poslab od laptopov )
I ako de neka baraat uplata, samo da mi se bendisa ponudata.
Ау бројката болу глава. За што ке се користат 200ГБ рам ако не е тајна?
200гб+ рам не е мерило за сервер али ај.
Барај во Ланком Poweredge R730 со колку сакаш рам ќе ти направат. Ако се надеваш на лагер да земеш таква машина тешко.
Исто за толкава количина ќе требаат два сокета и два процесори.
Исто за толкава количина ќе требаат два сокета и два процесори.
kako za it crowd smesni ste !!!
Kako se osmeluvate so navredive bez provokacija i potreba ?
^
SSD пак е 10тина пати поспор од DDR4.
Billing во големи корпорации.Да, точно. наброј ми реални сценарија каде има потреба целата база од 200+ Gb да се исчитува и запишува на storage ЦЕЛАТА за да постои потреба истата да биде во РАМ меморија.
....е сеа, спој го ова што го кажа со првиот пост на темаваBilling во големи корпорации.
Fuck logic....е сеа, спој го ова што го кажа со првиот пост на темаваh:
h:
Dobro cul li nekoj od vas za in-memory database ? ... ocigledno ne
i moze 192 gb ram so eden procesor, denes veke dobiv ponudi.
i sto e so negativitetot i agresivniot stav ?
pobarav info za firmi za nabavka, ne kritiki za mojata serioznost.
i ne zborete za koja kolicina na pari e mnogu i malku, relativno e toa... vo firmava se koristat laptopi od 3500 evra, zar server od 10-20 k bi bil problem ?
Dobro cul li nekoj od vas za in-memory database ? ... ocigledno ne
i moze 192 gb ram so eden procesor, denes veke dobiv ponudi.
i sto e so negativitetot i agresivniot stav ?
pobarav info za firmi za nabavka, ne kritiki za mojata serioznost.
i ne zborete za koja kolicina na pari e mnogu i malku, relativno e toa... vo firmava se koristat laptopi od 3500 evra, zar server od 10-20 k bi bil problem ?
Дали на тие лаптопи од 3,500 евра има македонска поддршка?
Инаку, не треба да се лутиш, претпоставките на членовите се сосема на место. Доколку не знаеш каде да се обратиш за сервер од десетици илјадници евра, тогаш не си ти човекот што треба да го купи серверот.
Бесплатна достава
HDD 3,5" 320GB SEAGATE 5900RPM SATAII ST3320311CS
2.190,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V4U, 2xMIC, USB-C Receiver, Black, BY-V4U
8.490,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C3 PRO 8K TKL QMK/VIA RGB HS Keychron Super Red switch, Black , C3PX-H1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD RED Plus NAS 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD120EFGX
34.320,00 ден