Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

препорака за лаптоп за игри

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Практично е за во скут? Мислам кога лежиш и играш, стабилно е?

Може едно вакво да земе, го има во Сетек. Јас имам постар модел, малку поинаков дизајн но истата функционалност, можеш да го подесуваш на повеќе нивоа. Само малку е незгодна положбата на тастатурата кога ќе го подигнеш ама сепак може да се склопи пристоен портабилен сетап кој можеш да го шеташ од соба до соба.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Практично е за во скут? Мислам кога лежиш и играш, стабилно е?

Моето е стабилно, овој новиов модел што сум ти го линкнал од Сетек гледам во некоја кружна форма му е постољето, треба да пробаш.

GunnerMkd

hello world
29 ноември 2017
85
120
Скопје
никогаш не сум пробал во скут, ама сигурно за гејминг лаптоп мора да се користи кулер помага доста во намалување на температура

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
никогаш не сум пробал во скут, ама сигурно за гејминг лаптоп мора да се користи кулер помага доста во намалување на температура

Пред се' му го предложив за ергономија дека муабетот беше нешто дека ќе се кичмел со лаптоп на ниска маса, а инаку да, помага доста и за температура.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
температурата на cpu се движи од 75 па до 90 степени целзиусови кога играм, во овој случај најновата томб раидер на најјаки сетинзи. нормално е тоа?

иначе купив постоље со вентилатори, не баш она што ми го препорачавте бидејки го немаше ама адеквантно на тоа, со 4 вентилатори, и некаде 4-5 степена ја намалува темп. кога е вклучено.

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
температурата на cpu се движи од 75 па до 90 степени целзиусови кога играм, во овој случај најновата томб раидер на најјаки сетинзи. нормално е тоа?

иначе купив постоље со вентилатори, не баш она што ми го препорачавте бидејки го немаше ама адеквантно на тоа, со 4 вентилатори, и некаде 4-5 степена ја намалува темп. кога е вклучено.

Како прво со среќа да си го користиш новиот лаптоп.

Како второ, не е. Овие лаптопи на АСУС се познати по тоа што можда ја имаат најлошата вентилација од сите гејминг лаптопи и има доста рецензии и артикли околу нив низ интернет, па со малце повеќе истражување ќе ги најдеше. Има доста теории на заговор зошто толку тиња вентилација имаат, демек намерно го прават за купувачите повеќе да се пренасочуваат кон нивната премиум РОГ серија на лаптопи али небитно. Најлошото од тоа загревање ти е thermal throttling што би го добил и ваљда пократок животен век на лаптопот, али чим ти е привремено решение, терај си.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Ок, не е нормално за нормален лаптоп, али нормално е за оваков лаптоп, така?

Не сум сигурен али ако под thermal throttling мислиш на GPU-то toa и не е толку лошо, повеке од 75 степена не преминува. CPU-то ме бунеше али според спецификацииве што ги добив со него до 105 степена као демек е ок.

Како и да не да не го дрвиме, тоа е што е, јас мислам дека двата услова кој што ме натераа да го земам, а тоа се:

1. За 1000 евра подобар тешко да ке најдев за гејмање.
2. 2 години има гаранција, ако тера толку топ е, а повеке него сигурно ке го сменам каде каде порано од 2 години.

се исполнети. :D Нека тера 1 (немора две) година без дефект, очекувањата спрема мене се исполнети. Како за привремен лаптоп јас мислам дека е ок.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
гпу до 85ц немаш проблем.
цпу до 95ц немаш проблем.
Тука најголем проблем е што овие температури треба да ги добиеш после неколку месеци до година користење (најчесто ради прашина што се собира и ја гуши вентилацијата). Е сега замисли после една година во каква ситуација ќе е температурата.
Додека имаш гаранција терај си, понатаму ќе ја мислиш. Секако нема друг избор што ти ги задоволуваше потребите во овој момент.

Среќно гејмање!

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
уше едно прашање, кој драјвери ми е попаметно да ги користиам за графичката? оние на asus или директ од nvidia?

GunnerMkd

hello world
29 ноември 2017
85
120
Скопје
уше едно прашање, кој драјвери ми е попаметно да ги користиам за графичката? оние на asus или директ од nvidia?
дури има подршка од асус за најнови драјвери користи ги тие ...ако застарат драјверите и нема нови можеш и од нвидиа само пази драјверите за лаптоп да ги симнуваш ..
power mode na windowsot best performance ..најдобро е кога играш на полнач да биде ..
отвори контрол панел нвидиа и намести ги сетинзиите соодветно за гејминг ..види изгуглај

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв