Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за антивирус

Chiller

user
8 март 2012
1.552
1.159
Скопје Аеродром
Со Bitdefender имав негативно искуство (не како антивирус). Ми ја блокирашe мрежата (не можев да пристапам од друг пц на лаптопов), не успеав да го средам ова.
Мене ми најде вирус кој ги краде сесиите од browseri, telegram и viber. Брзо реагирав се ама податоците инстант беа испратени.
Го тргнав вирусот, сите можни пасворди ги сменив и додадени логини на вибер, телегерам и фејсбук.
Па после 2 недели почна лик да ме пцуе на телеграм. :D

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Дозволете да се правам паметен и да кажам дека пробувате да превенирате на погрешно место. Да, антивирусот е потребен но firewall-от е првата појдовна точка за превенција.
Спречување на сите outbound конекции кои не ви се познати или кои не сакате да се остварат.

Менаџирањето на дифолт firewall-от во Windows е катастрофално решено. По дифолт дозволува секакви излезни конекции.

Најдобра контрола, без никакво сомнение, има Norton 360 кој има автоматски но и мануелен firewall кој знае да запамти тоа што си го одбрал.

Лани собрав вирус и покрај сите предупредувања на антивирусот (се работеше за крак) . Сите препораки на „заедницата“ беа дека е false positive и да се игнорира.
И навистина беше така. Без никакви симптоми без ништо се додека за време на idle на компјутерот видов во дел од секундата прозор на PowerShell кој се појави и го снема навистина брзо.

Антивирусот односно Firewall-от побараа дозвола за пристап на PowerShell на интернет. Забраната ме спаси.
Се работеше за страшно комплицирана скрипта која требаше да се поврзе на одредена веб страна и да собере payload. Среќа е што страната беше недостапна (очигледно неактивна) и што забранив пристап.

Ова го решив по кратка остапка со Disk Image ресторе со Acronis.

Друга работа е, ве молам, скинете му ги сите права на PowerShell да извршува туѓи непотпишани скрипти.
Има милион туторијали за ова.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.293
11.826
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Kaspersky Premium, дневно се штракаат по неколку дискови и усб-а од клиенти, се префрлуваат гигабајти и гигабајти разно разни фајлови, компјутерот максимално се експлоатира по секакви shady сајтови (јебига таква ми е истражувачка работата, а и радознало говедо сум), секој вирус е фатен на време и оперативниот не е реинсталиран веќе 3 години, иако се користи во Test Mode константно заради одредени драјвери кои не работат поинаку, без никакви чепкања околу сигурноста освен неколку твикови во Kaspersky за да не ми брише мои проверени апликации. Тоа и uBlock Origin, како и Cloudflare DNS.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Го користам битдефендер пола година веќе и задоволен сум. Претходно го користев виндоус дефендер и немав проблем и со него, повремено скенирав со Malwarebytes и не наоѓаше ништо, значи си ја вршел работата. Не дека имав потреба од битдефендер, ама додатно ниво на заштита не е на одмет кога имаш битни работи на пц, т.ест све. Лесен е на ресурси, ова беше клучно зошто се одлучив за него, и многу е рестриктивен, што е и добро за обични корисници и иритирачки малку за пауер јусер, пример ми блокира скрипти за симнување виндоус исо па мора секогаш во ексепшн да ги ставаш, али ок е. А и не е скап, 600 денари годишна лиценца во анхоч за антивирус плус (овој го имам), и 1000 денари за годишна лиценца за 5 уреди тотал сеќурити. Во комбинација со адлист на рутерот што блокира ад и малициозни домени на мрежно ниво задоволен сум ептен.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
ми се деси куршлус
Применуваш пракса да:
  • работиш на обичен корисник без админ привилегии?
  • релативно сложени (не идиотски сложени, ама релативно сложени) шифри и за обичниот и посебно за администратор корисникот?

Тоа плус антивирус, дефендерот или (подобро за малку понапреден корисник) бесплатниот Касперски, плус малку здрав разум - би треба да резултира со голем процент на општа безбедност. Релативноста е во тоа што ако некој баш те таргетира, тешко ќе се заштитиш. Само шансите се дека никој не нѐ таргетира специфично нас обичните луѓе.
Мислењето е автоматски споено:

Во прв план ме интересира ФРЕЕ верзијата...да е добар за детекција пред катастрофа :))
Engine-от е истиот со платената верзија. Разликата е во нивото на контрола, можности на за кофигурации, и незамарање за платената верзија. Порано ич не замараше, сега понекогаш... Ама сето тоа е светлосни години подобро од страњата како Аваст и сличните. Има бре редовно да јадеш спам за доручек, ручек, вечара (и неколку ужини). :)

Дозволете да се правам паметен и да кажам дека пробувате да превенирате на погрешно место. Да, антивирусот е потребен но firewall-от е првата појдовна точка за превенција.
Спречување на сите outbound конекции кои не ви се познати или кои не сакате да се остварат.

Менаџирањето на дифолт firewall-от во Windows е катастрофално решено. По дифолт дозволува секакви излезни конекции.

Најдобра контрола, без никакво сомнение, има Norton 360 кој има автоматски но и мануелен firewall кој знае да запамти тоа што си го одбрал.

Лани собрав вирус и покрај сите предупредувања на антивирусот (се работеше за крак) . Сите препораки на „заедницата“ беа дека е false positive и да се игнорира.
И навистина беше така. Без никакви симптоми без ништо се додека за време на idle на компјутерот видов во дел од секундата прозор на PowerShell кој се појави и го снема навистина брзо.

Антивирусот односно Firewall-от побараа дозвола за пристап на PowerShell на интернет. Забраната ме спаси.
Се работеше за страшно комплицирана скрипта која требаше да се поврзе на одредена веб страна и да собере payload. Среќа е што страната беше недостапна (очигледно неактивна) и што забранив пристап.

Ова го решив по кратка остапка со Disk Image ресторе со Acronis.

Друга работа е, ве молам, скинете му ги сите права на PowerShell да извршува туѓи непотпишани скрипти.
Има милион туторијали за ова.
Зошто прво не пробуваш вакви работи на виртуелки?

Последна промена:

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Сепак толку им е лиценцата (премиум) за 3 уреди, 60 долари годишно што според мене е одличен дил за тоа што го нуди како пакет премиум верзијата, но секако има и поевтина варијанта од 46 долари годишно за само антивирус верзијата.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Зошто прво не пробуваш вакви работи на виртуелки?
Пошто сум мрзлив MF и види ник :)

99% вакви работи ги Sandbox-ам ама погоди оној 1% кога беше?
Крај краева има префригани вируси кои знаат декасе најдуваат во виртуелка или во сендбоксана околина па ќутат.

Среќа е што не налепив на криптолокер. Имам додуша бекапи кои манично ги правам ама реметот е преголем од ова.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.699
3.822
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Го користам битдефендер пола година веќе и задоволен сум. Претходно го користев виндоус дефендер и немав проблем и со него, повремено скенирав со Malwarebytes и не наоѓаше ништо, значи си ја вршел работата. Не дека имав потреба од битдефендер, ама додатно ниво на заштита не е на одмет кога имаш битни работи на пц, т.ест све :). Лесен е на ресурси, ова беше клучно зошто се одлучив за него, и многу е рестриктивен, што е и добро за обични корисници и иритирачки малку за пауер јусер, пример ми блокира скрипти за симнување виндоус исо па мора секогаш во ексепшн да ги ставаш, али ок е. А и не е скап, 600 денари годишна лиценца во анхоч за антивирус плус (овој го имам), и 1000 денари за годишна лиценца за 5 уреди тотал сеќурити. Во комбинација со адлист на рутерот што блокира ад и малициозни домени на мрежно ниво задоволен сум ептен.
Ме бендиса битдефендерот и мене, компактен и брз антивирус ама како што кажав погоре имав проблем со него (премногу битна работа ми беше и се реши проблемот кога го анинсталирав битдифендерот)

Применуваш пракса да:
  • работиш на обичен корисник без админ привилегии?
  • релативно сложени (не идиотски сложени, ама релативно сложени) шифри и за обичниот и посебно за администратор корисникот?

Тоа плус антивирус, дефендерот или (подобро за малку понапреден корисник) бесплатниот Касперски, плус малку здрав разум - би треба да резултира со голем процент на општа безбедност. Релативноста е во тоа што ако некој баш те таргетира, тешко ќе се заштитиш. Само шансите се дека никој не нѐ таргетира специфично нас обичните луѓе.

Engine-от е истиот со платената верзија. Разликата е во нивото на контрола, можности на за кофигурации, и незамарање за платената верзија. Порано ич не замараше, сега понекогаш... Ама сето тоа е светлосни години подобро од страњата како Аваст и сличните. Има бре редовно да јадеш спам за доручек, ручек, вечара (и неколку ужини). :)
Релативно пазам на све ама ето се деси и тоа (не ми беше десено ваква хаварија 30 и кусур години како користам пц-ја).
Од прилика знам од каде беше проблемот и сега е решен на новиоот лаптоп со нова инсталација (нема отворање сумљиви сајтови. стрикно во виртуаела).

Сменив тогаш пасворди на све живо и диво ама џабе кога некој имаше пристап до пц-то. Како што кажа флегма, приметив дека се активираше powershell скрипта, прво на дел од секунда а на крај траеше и по 5-6 сек ахаха ама не можев да најдам што се стартоваше.
Виетнамци беа фаците со кои имав проблем :))) Џабе менував пасворди на маил, фејс, инста.......влегуваа туку така највероватно преку некој backdoor.
Рекламираа огради и куќи ахаха
Нова инсталација на windows и се среди све (пасвордите сменати уште еднаш за секој случај)

Атачменти

• Screenshot 2025-10-09 113914.jpg
    Screenshot 2025-10-09 113914.jpg
    109,8 KB · Прегледи: 39
  • Screenshot 2025-12-10 230322.jpg
    Screenshot 2025-12-10 230322.jpg
    153,5 KB · Прегледи: 40
  • Screenshot 2025-12-10 230353.jpg
    Screenshot 2025-12-10 230353.jpg
    13 KB · Прегледи: 37
Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Kaspersky Premium, дневно се штракаат по неколку дискови и усб-а од клиенти, се префрлуваат гигабајти и гигабајти разно разни фајлови, компјутерот максимално се експлоатира по секакви shady сајтови (јебига таква ми е истражувачка работата, а и радознало говедо сум), секој вирус е фатен на време и оперативниот не е реинсталиран веќе 3 години, иако се користи во Test Mode константно заради одредени драјвери кои не работат поинаку, без никакви чепкања околу сигурноста освен неколку твикови во Kaspersky за да не ми брише мои проверени апликации. Тоа и uBlock Origin, како и Cloudflare DNS.
Во претходниот пост опишав дека собрав вирус и дека Нортонот креваше раменици. Откако направив „истрага“ и видов дека PowerShell сака да оди на интернет со помош на логирање на истиот видов (во Event Viewer) дека се работи за многу поган вирус.

Ги употребив сите мене познати алати за скенирање. Од Malwarebytes па наваму и само MBAM најде нешто генеричко, што не е вирус. Другите сереа нешто во стилот suspicious итн.
Како и да е, да не гњавам понатаму, симнав Kaspersky Rescue Disk (iso) и тој единствен го лоцира, го кажа по име, го исчисти и ги отстрани клучевите во регистри кои овој ги имаше користено.

На Нортон му реков набијем те на к*рац ама сеуште го користам атер за firewall-от.

И Defender не е воопштолош ама дефинитивно зоанчува за вирус се што пробува да „легализира“ Microsoft производ а дефинитивно не е вирус.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Koга (понекогаш) сум на windows овој firewall го користам:

Ова е фронтенд за windows firewall. Oна што е доброто кај него (покрај тоа што работи и има многу мал футпринт) е тоа што по дифолт ништо сообраќај не пушта надвор. Мора апликацијата/сервисот рачно да ја whitelist-аш. Делува како заморно но всушност не е, како ти затребува нешто само десенклик и whitelist процес. Еднаш се сетира и потоа ретко кога нов софтвер се инсталира.

И да, Нортон е тешко срање веќе децении. Децении. Тешко срање.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
пазиш што ставаш у пц и тоа е :D
crh_poster__safety_is_number_one_priority_by_artinvent_daduo6w-fullview.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
И да, Нортон е тешко срање веќе децении. Децении. Тешко срање.
Врска немаш што зборуваш ако мислиш на перформанси и такви работи. Дека е идеален не е. Ете пишав погоре

Дека има ненадјебиво најдобар firewall има. Ниеден друг не му е ни до колена
Имаше еден период кога Нортон беше навистина грозен во сите погледи. Наназад 6-7 години навистина е добар.
Под услов да го подесиш добро во смисла да му исклучиш бедотии од типот на Automatic program updater, disk optimiser и слични глупости

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Одговор на вашите прашања кој е најдобар, = PCMAG ривју за најдобриот антивурисен софтвер за 2025 година:
Screenshot 2025-12-11 002631.png
Супериорен е касперски во споредба со предложените антивирусни решенија, но ете гео-политиката кога е прашање, кој го е.е крајниот корисник !!!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Sold on kaspersky premium.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.293
11.826
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Кој знае на колку homemade филмчиња имаш налетано...;)
Никогаш не гледам освен ако клиентот не ми каже барај тоа и тоа специфично. Срам ми е едноставно а и секако не ме интересира. Е сега сум имал случки кај што е неизбежно да се видат некои работи, ама I'd rather not discuss that nor remember it. :ROFLMAO:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
McAfee го ставиле во Top Picks.
Нема што да читаме натаму.
МекАфи е најсрање од срањата кои се плаќаат (многу веројатно и пошироко).

Врска немаш што зборуваш ако мислиш на перформанси и такви работи. Дека е идеален не е. Ете пишав погоре

Дека има ненадјебиво најдобар firewall има. Ниеден друг не му е ни до колена
Имаше еден период кога Нортон беше навистина грозен во сите погледи. Наназад 6-7 години навистина е добар.
Под услов да го подесиш добро во смисла да му исклучиш бедотии од типот на Automatic program updater, disk optimiser и слични глупости
Tешко срање биле уназад со децении, со задршка дека не сум се ни обидел да ги пробам многу долго време. Немам ама баш никаква намера ни да ги пробам ама оставам за возможно ако ви врши работа на некој од вас - дека ви врши работа.

Јас кога на два пати лично сум ги користел наназад низ годините, па потоа на работа кога се користеа на цел админ кампус - премногу добро знам какви тешки срања правеше Нортон/Симантек, не само перформанси и такви работи туку буквално дека беа такво ѓубре од софтвер кое не можеш нормално ни да го исчистиш, ни да живееш со него.
Пари да ми даваат сега не би оставил такво срање да се приближи на километар до компјутери кои треба да ги одржавам (не па да ги користам). Кластерфак од срање.

Они можеби нешто смениле ако го отпуштиле цел тим на чело со директорот, па потоа купиле некоја функционална помала фирма со готов производ. Не знам и не сакам да знам, стварно не ме интересира. Секоја чест на фајл менаџерот во DOS времето, и на Ghost бекап софтверот... Ама како што потоа се одвиваа работите навистина немам намера да се приближам до ништо од Нортон/Симантек.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
со задршка дека не сум се ни обидел да ги пробам многу долго време. Немам ама баш никаква намера ни да ги пробам

Пари да ми даваат сега не би оставил такво срање да се приближи на километар до компјутери кои треба да ги одржавам (не па да ги користам). Кластерфак од срање.

Они можеби нешто смениле

Ти ги цитирав клучните делови за да ти доловам зошто секоја дискусија со тебе завршува ..лошо.
Каде вака со Фемина лајк постови? Контам дека се понашаш како да ти ја истуриле манџата пошто не можеш да ги смислиш ама да поткпрепеше со нешто барем?

Ама ти немаш намера да прекопуваш по AV Comparatives за да докажеш, нели?

Абе знаев дека не си чешит чим купуваш Gree клима... ама нема врска сега тоа :)

Од 2010 наваму имаат навистина импресивни перформанси. Последната верзија ја нашибаа со глупости и се на добар пат повторно да ти одат во прилог на тврдењата.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно