Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Повраток на средства од Марнет

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.665
3.263
Здраво Владислав,

Благодарам за одговорот и појаснувањето. Драго ми е што конечно се разјаснија работите.

Само би напоменал дека мојата забелешка беше токму за тоа што информацијата за задолжителната регистрација преку овластен регистратор не беше јасно наведена.
Добро е што најави дека тоа ке биде дополнето на сајтот, бидејкки така во иднина ке се избегнат вакви недоразбирања.

Од 2007ма си на форумов. Тоа би требало да значи дека знаеш како порано се регистрираа домени (одиш во марнет) и како после либерализацијата и отворањето на пазарот се префрли постапката на регистрантите.
Веројатно затоа што тоа било општо познато на сите што тоа ги интересира, не било ни наведено експлицитно, туку треба да прочиташ многу за да видиш дека марнет регистрира домени на државни институции, а сите други одат преку регистранти.
Си пробал со еден домен, да видиш дали проаѓа, (само да прашам момент, а си можел да им пишеш меил и да ги прашаш дали можеш да направиш регистрација преку нив), па ако проаѓа, да си тераш регистрирање и обновување преку нив (ако имаш многу домени, разликата во сумата на годишно ниво не е мала).
Се покажа дека и од другата страна има
Ајде баш пробај преку земи.мк да смениш контакт на техничко лице или на администрато пример емаил само сакаш да промениш, па врати се кажи ми на што си налетал.
Тоа треба да биде решено од земи.мк преку некаква опција кај нивниот панел.
Воедно и префрлање на сопственост треба да биде поедноставено. Сакам да префрлам сопственост на некој домен и тоа е процедура. Зошто?

• ми се допаѓа
Реакции: marv

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.755
3.448
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ама нема формулари ебаго. И каков администратор? Формулар има само при промена на сопственик. И за тоа имало отсекогаш формулари.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Aко сакаш да промениш: Регистрант, Администраторски контакт и Технички контакт, тогаш Zemi.mk ти дава да симнеш барање (она барање кое го споделив претходно) кое најверојатно треба да го пополниш и вратиш до нив за да ја направат измената.

Моментално само NS може да се промени, личните податоци за доменот се уште одат по оној сложен пат.

stefan

lurker
13 април 2007
716
554
Прилеп
netops.network
stefan's setup  
Processor & Cooler
i5-1235U
Storage
1TB NVme
RAM
16 GB DDR4-3200
Case
ThinkPad T14 Gen 3
Keyboard
Logitech K470
Monitor
Dell P2425H
OS
Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
Од 2007ма си на форумов. Тоа би требало да значи дека знаеш како порано се регистрираа домени (одиш во марнет) и како после либерализацијата и отворањето на пазарот се префрли постапката на регистрантите.
Веројатно затоа што тоа било општо познато на сите што тоа ги интересира, не било ни наведено експлицитно, туку треба да прочиташ многу за да видиш дека марнет регистрира домени на државни институции, а сите други одат преку регистранти.
Си пробал со еден домен, да видиш дали проаѓа, (само да прашам момент, а си можел да им пишеш меил и да ги прашаш дали можеш да направиш регистрација преку нив), па ако проаѓа, да си тераш регистрирање и обновување преку нив (ако имаш многу домени, разликата во сумата на годишно ниво не е мала).
Се покажа дека и од другата страна има

Тоа треба да биде решено од земи.мк преку некаква опција кај нивниот панел.
Воедно и префрлање на сопственост треба да биде поедноставено. Сакам да префрлам сопственост на некој домен и тоа е процедура. Зошто?

Тоа што сум член од 2007 не значи дека треба да ги знам денешниве промени, јас се држам до официјалните информации од MARNET. Не спорам дека сега се работи преку регистратори, туку прашањето е дали НИВНИТЕ услови беа доволно јасни. Муабетот "требаше да прашаш на маил" не држи вода кога информациите треба да се кристално јасни сами по себе. Јас платив услуга и нормално е да барам зошто не е реализирана. Ако постои конкретен член што забранува директна регистрација за физички лица, нека го прикаже некој, а претпоставките што сум требал јас да знам нека останат на страна.

Ова е мој прв .mk домен, знам дека порано тие вршеја регистрација на домени со потполнет формулар и прикачена уплатница, па тоа ми останало во меморијата. Пред да уплатам на буџетска сметка, убаво го разгледав и прочитав веб сајтот на MARNET и никаде не видов дека е наведено дека не прават регистрација за физички лица. Секако дека не се залетав на прва. Денеска јас згрешив, утре некој друг ќе го направи истото.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.886
5.594
Ајде баш пробај преку земи.мк да смениш контакт на техничко лице или на администрато пример емаил само сакаш да промениш, па врати се кажи ми на што си налетал.
Како реков проблемот е до регистраторот не до марнет и реггулатива. Не работам со земи.мк, поради тупење, ама еве на Ухост и на Мкхост без проблем ги менуваш тие работи.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно