Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
Ахх, ми недостига мојот Sensation, златно телефонче.

Што би препорачал за Sensation? Го имам околу месец дена, слабо го баратам андроидот, прва средба со андроид ми беше кога го тестирав LDK-то од Анхоч :D инаку се префрлив од Симбиан Нокиа 5800 на андроид па може да замислиш колу комплицирано ми изгледаат овие рутирања и слично :)
Апдејтиран ми е до 4.0.3, до толку наоѓа автоматски преку WiFi, може ли да се му се стави 4.2.2 Jelly Bean и дали вреди? Моментално му ставив Go Launcher EX и од поновите Sense теми за One и како да работи малку побрзо и помазно.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Имам Galaxy s4 i9505 купен е од T-mobile МК па пред некој ден испадна официјален ром со 4,3, и сега сакам да го флешнам преку один (постапката гледам е многу лесна имам симнато се што е потребно) само имам прашање до вас. Tелефонот е брендиран или кодиран од T-mobile и сега дали можам слободно да го флешнам со овој официјален ром или треба да чекам официјален ота апдејт од T-mobile? Страв ми е да не направам некоа грешка од типот на hard brick или нешто друго.

Oфицијалниот ром пишува дека работи за сите GT-i9505 модели.Како пишува кај тебе?Би трбало да работи и за М919 но не сум 100% сигурен,прочепкај на youtube.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ве читам повеке време али немав потреба од постирање, се регистрирав само за ова што ме интересираше.:D

Koлку искрено од твоја страна,сепак имаш право и на тоа.Кој модел точно ти е телефонот?може скрин од About your device?

Iwtoc

read-only
21 октомври 2013
4
0
Oфицијалниот ром пишува дека работи за сите GT-i9505 модели.Како пишува кај тебе?Би трбало да работи и за М919 но не сум 100% сигурен,прочепкај на youtube.

Кај мене моделот е GT-i9505, изгледав се што е можно на youtube читав и по некои форуми со декодирање на телефонот знам дека со сигурност ке нема проблем, но дали во мојот случај можам да го ставам официјалниот ром преку один или да чекам одобрен апдејт од T-mobile. Не сум сигурен дали има некоја врска тоа што телефонот е брендиран или можам слободно да флешнам ром преку один.

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Што би препорачал за Sensation? Го имам околу месец дена, слабо го баратам андроидот, прва средба со андроид ми беше кога го тестирав LDK-то од Анхоч :D инаку се префрлив од Симбиан Нокиа 5800 на андроид па може да замислиш колу комплицирано ми изгледаат овие рутирања и слично :)
Апдејтиран ми е до 4.0.3, до толку наоѓа автоматски преку WiFi, може ли да се му се стави 4.2.2 Jelly Bean и дали вреди? Моментално му ставив Go Launcher EX и од поновите Sense теми за One и како да работи малку побрзо и помазно.

Кога го користев Sensation на него имав флешнато или CyanogenMod или Elegancia ROM. Тоа беше до почеток на лето, сега гледам дека има излезено CM 10.2 (WOW!) што е базирано на 4.3.1, абдејтиран Sense+ и многу други работи.

Ќе ти дадам сега образложение.

Доколку сакаш повеќе рам, брзина, модификации, батерија и погласна музика (но само на слушалки) тогаш CyanogenMod е правиот избор. Поготово сега со поновата верзија која е up & running, жалам што го немам телефонот. Има и свои downsides, поготово ако ти се допаѓа Sense изгледот и неговите апликации, што мене никогаш не ми бил проблем. Единствена работа поради која што не сум седел многу на CM е тивкиот звучник, неможам да издржам така, ме иритира. Доколку овие работи не ти се проблем, тогаш CM FTW!
Заборавив да напоменам дека камерата е видно полоша од камерата на Sense.

Доколку сакаш повеќе МНОГУ ПОДОБРА КАМЕРА, Stock Sense, погласен звучник, посебни Sense модификации тогаш Sense Based ROM би бил вистинскиот избор. Гледам дека ги имаат обновено добрите РОМ-ови како Elegancia, Viper па јас никако не би ги исклучил од игра. Вреди да се напомене дека со овие РОМ-ови добиваш и некои гратис вградени работи од креаторите, па додатно замарање со SWAP, Sound mods итн не ти се потребни. Се ова го избираш преку AROMA Installer. Simple and easy. Е сега што се однесува до лошите страни, мене ми пречеше тоа што Сенсот ја јадеше батеријата многу брзо, на слушалки не беше доволно гласно, и тоа што немаше доволно слободен RAM (воглавно поради Sense). Ептен се приметуваше при мултитаскинг што искрено ми сметаше, малку специфичен сум.

Разгледај ги и kernel-ите, поготово Sultan Kernel и SebastianFM Kernel, двата се перфекција. Најдобро искуство имам со Sultan Kernel, дефинитивно изработен одлично и кернел на место. Во комбинација со Sense ROM, идеше одлично, па јас на твое место би разгледал што опции имам и што највеќе ми одговара.

Доколку сакаш повеќе опции и модификации, тогаш разгледај ги и PACman, MIUI и ParanoidAndroid, одлично се вклопуваат на телефони со поголем екран (да не зборам како е на таблети).

Ако ти треба објаснување за нешто слободно пиши ми порака.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Кај мене моделот е GT-i9505, изгледав се што е можно на youtube читав и по некои форуми со декодирање на телефонот знам дека со сигурност ке нема проблем, но дали во мојот случај можам да го ставам официјалниот ром преку один или да чекам одобрен апдејт од T-mobile. Не сум сигурен дали има некоја врска тоа што телефонот е брендиран или можам слободно да флешнам ром преку один.

Aко е GT-I9505 значи дека е интернационален.Дали ги има сите јазици дифалт инсталирани(македонскио,србски,хрватски и тн)Ако е да,не би требало да имаш проблем а тоа што е кодиран и работи само на T- mobile не би трбало да прави проблем но сепак информирајсе добро прво.

Iwtoc

read-only
21 октомври 2013
4
0
Aко е GT-I9505 значи дека е интернационален.Дали ги има сите јазици дифалт инсталирани(македонскио,србски,хрватски и тн)Ако е да,не би требало да имаш проблем а тоа што е кодиран и работи само на T- mobile не би трбало да прави проблем но сепак информирајсе добро прво.

Да тој е моделот ги има и сите јазици. Имам утнато xperia x8 при отклучување на ботлоадер па за тоа ми е малку се двоумам, ке пробам па што биде нека биде сепак фала ти на искрената помош :)

1383337_523895511027164_896431279_n.jpg

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Да тој е моделот ги има и сите јазици. Имам утнато xperia x8 при отклучување на ботлоадер па за тоа ми е малку се двоумам, ке пробам па што биде нека биде сепак фала ти на искрената помош :)

Преку данлоад мод со ОДИН е прелесно,пробајси но на свој ризик.Можам да ти го пратам видеото од кое јас го флешнав 4.3.Детално е објаснато и имаш линк од све што ти треба

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
како да направам целосен бекап за да можам да ги избришам апликацииве кој не ми требаат а подоцна да можам да ги вратам,исто ме интересира и како се враќа бекапот.Труп сум знам :D
Вака за нубови како мене добро е некој да отвори тема како се рутира,ресетира,бекап,ресторе,како се менува карнел,кастам ром.Кој се придобивките и тн.

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Huawei Y300
Кај мене има баг телефонов со Viber, му инсталирав постара верзија и си работи. Дури барав решение за Viber-от разбрав дека имам постар built number http://www.huaweidevice.com/worldwi...=toDownloadFile&flay=software&softid=NDcxNDI=. Кај мене е со крај B171, го има некој Update телефонов?

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Преку данлоад мод со ОДИН е прелесно,пробајси но на свој ризик.Можам да ти го пратам видеото од кое јас го флешнав 4.3.Детално е објаснато и имаш линк од све што ти треба

За секој телефон е различно, но во план ми беше кога ќе го сменам телефонот да направам туторијал од одклучување бутлоадер до менување кернел/ром итн итн.

Иначе ЦЕЛОСЕН бекап за да направиш потребен ти е custom recovery. Тоа се флешнува исто така. Доколку сакаш бекап само на одредена програма, тогаш користи Titanium Backup, нема подобар.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Многу добар овај телефон од анхоч што го купив. Посебно екранот ми праве ќеф и со тач пенкалцето like a boss:D И за читање книги е добар. Се мислам дали да правам рецензија? Овие 3-4 дена тамн сум слободен да си го искористам времето :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
За секој телефон е различно, но во план ми беше кога ќе го сменам телефонот да направам туторијал од одклучување бутлоадер до менување кернел/ром итн итн.

Иначе ЦЕЛОСЕН бекап за да направиш потребен ти е custom recovery. Тоа се флешнува исто така. Доколку сакаш бекап само на одредена програма, тогаш користи Titanium Backup, нема подобар.
A пример сега флешнам официлаен 4.2.2 ке се одрутира телефонот?Ме интересира како да го одрутирам(доколку затреба)а да не може да се познае дека е рутиран предходно.не разбирам баш како оди тоа.Исто ме интересира ако стегна фактори ресет,дали ке се одрутира и ке ме врати на 4.2.2 или ке си остане вака?Значи сега моментално имам официјален ром преку Один ставен плус рут.
Многу добар овај телефон од анхоч што го купив. Посебно екранот ми праве ќеф и со тач пенкалцето like a boss:D И за читање книги е добар. Се мислам дали да правам рецензија? Овие 3-4 дена тамн сум слободен да си го искористам времето :)
Aјде,чекаме рецензија и создравје да го користиш.

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
A пример сега флешнам официлаен 4.2.2 ке се одрутира телефонот?Ме интересира како да го одрутирам(доколку затреба)а да не може да се познае дека е рутиран предходно.не разбирам баш како оди тоа.Исто ме интересира ако стегна фактори ресет,дали ке се одрутира и ке ме врати на 4.2.2 или ке си остане вака?Значи сега моментално имам официјален ром преку Один ставен плус рут.

Ако рефлешнеш firmware ќе ти се тргне рутот. Доколку некад дојде до потреба да го носиш на сервис (недај "боже" нели), тогаш се флешнува 4.2.2 назад, и со еден трик се менува статусот на телефонот дека никогаш не бил рутнат нити менуван. Доколку некогаш дојде до тој момент, ќе ти покажам како да го направиш тоа.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ако рефлешнеш firmware ќе ти се тргне рутот. Доколку некад дојде до потреба да го носиш на сервис (недај "боже" нели), тогаш се флешнува 4.2.2 назад, и со еден трик се менува статусот на телефонот дека никогаш не бил рутнат нити менуван. Доколку некогаш дојде до тој момент, ќе ти покажам како да го направиш тоа.
Ajде дури те имам тебе ,немам гајле :D реков од сега да си симан официјален 4.2.2 за С4 но валда нема потреба.Ок другар и премногу ти благодарам за помошта.:D

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
@dejan_str пошто веќе имаш рутирано телефонот(алелуја :D ), инсталирај Titanium Backup и можеш преку оваа апликација да направиш бекап на апликациите што сакаш со се data(како да го дефенирам ова?) и после ќе си продолжиш да работиш/играш од моментот како што си ги оставил.

За целосен бекап(на целиот ром) како што ти кажаа ти треба custom recovery.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
како да направам целосен бекап за да можам да ги избришам апликацииве кој не ми требаат а подоцна да можам да ги вратам,исто ме интересира и како се враќа бекапот.Труп сум знам :D
Вака за нубови како мене добро е некој да отвори тема како се рутира,ресетира,бекап,ресторе,како се менува карнел,кастам ром.Кој се придобивките и тн.

Инсталирај rom manager и оттаму cwm recovery . После бутирај во recovery и бекап.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Инсталирај rom manager и оттаму cwm recovery . После бутирај во recovery и бекап.
то беше со вадење батеријата па тие 3 дугмиња?како данлод мод?Гледав нешто на youtube.com .
Едно прашање,што треба смартфонот да има за да може маус да се уклучи преку усб или УСБ стик?дали има некој совтвер за тоа или сепак немаат можност сите телефони за тоа(за S4 e ok,си работи,ме интересира за други модели како алкател ОТ М поп)

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Едно прашање,што треба смартфонот да има за да може маус да се уклучи преку усб или УСБ стик?дали има некој совтвер за тоа или сепак немаат можност сите телефони за тоа(за S4 e ok,си работи,ме интересира за други модели како алкател ОТ М поп)

Само usb OTG кабел ти треба да поддржува хардверот.

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD