Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Ray Trace е супер технологија, иако nVidia не ја измисли туку само ја имплементираше у 20XX. Ама од друга страна и HAIRWORKS, VULKAN, MANTLE и ред други се исто така супер технологии на папир.

Прашањето е дали некој нормален би дал 1100 евра за три-ипол ray trace игри што ќе излезат после ова...
Koj три ипол, нема потреба да е играта Ray Traced, можеш на било што да правиш RT...Погрешно ја имаш сватено технологијата....нема никаква врска со тоа дали игра подржува или не.
- btw, nvidia одмана ја превзема RT да ја доусовршува, не како спонзор само...
- Хејтери, дај бе преку таквото сте, се повторуваме со муабетиве секоја *бана-на година
разбрано, недоразбрано...купуввај си ти продолжи со амд чкартот. Тоа карта ли е шо ли е...

Слајдер

hello world
16 мај 2018
59
25
нема потреба да е играта Ray Traced, можеш на било што да правиш RT..

Како ќе ја искористиш технологијата ако игрите и апликациите не го поддржуваат тоа? Ако мислиш на DLSS, тоа не е RTX, само е прикажано како дел од rtx кариците. Дури и старите карти поддржуваат реј трејсинг, само не се ефикасни, новите имаат назначен хардвер за процесирање. А тоа дали е игра тоа што искористува или апликација за анимација, фотошоп и слично, нема разлика. Сите тие треба да имплементираат нов начин на работа.
Не е ова плочка рам, па само го ставаш и системот/апликациите ќе го искористат колку ќе им треба.

Btw, ако нема конкуренција од други компании, не значи дека не треба да има критика. Ако прифаќаш здраво за готово сѐ што ќе ти кажат компаниите, не значи дека и другите треба да го следат твојот пристап.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
Koj три ипол, нема потреба да е играта Ray Traced, можеш на било што да правиш RT...Погрешно ја имаш сватено технологијата....нема никаква врска со тоа дали игра подржува или не.
- btw, nvidia одмана ја превзема RT да ја доусовршува, не како спонзор само...
- Хејтери, дај бе преку таквото сте, се повторуваме со муабетиве секоја *бана-на година
разбрано, недоразбрано...купуввај си ти продолжи со амд чкартот. Тоа карта ли е шо ли е...
-не сме хејтери, туку размислуваме логички
-за тие пари поголемо ѓубре не сме виделе одамна, а нема ни да видиме,
-да не ке купиш 2080ti кога ке искочи штом ги браниш волку
-тоа е целата ствар, не вреди ич за тие пари
-никој немаше да мрчи да беше цената "нормална"
-зошто го рачунаш amd за чкарт , ако може да ни објасниш
-да не зборам дека е можеби ке биде графичка карта со чип од СРЕДНА класа
-што е подобро поасален smooth gameplay да добијам за поасална цена или да ги опнам парите на нешто што ми ги крати фрејмовите на пола и скоро ич не допринесува за естетиката на играта, не проверена технологија и далеку од оптимизирана, прескупа без никаква основа...
-btw во мометов користам ngreedia така да нее сум хејтер/фанбој, туку зборам од искуство за општо добро

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Боли глава од ставовиве, се карате, а не дискутирате. :) 2 реда код е имплементација на RT, не е immuatable класа и да е потребно да правиш редизајн на целиот код. За неколку месеци или можеби година, може сите игри да имаат off и on копче за RT.

- RT во живо гледаш еи, тоа ако не е импресивно не знам што е...ај ќе праиме муабет за 50 евра поефтина карта, а дупло по шит фрејмови добиваш. За амд карти ќе праиме муабет...50 евра поефтини, wow. ИНОВАЦИЈА!

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
-не сме хејтери, туку размислуваме логички
-за тие пари поголемо ѓубре не сме виделе одамна, а нема ни да видиме,
-да не ке купиш 2080ti кога ке искочи штом ги браниш волку
-тоа е целата ствар, не вреди ич за тие пари
-никој немаше да мрчи да беше цената "нормална"
-зошто го рачунаш amd за чкарт , ако може да ни објасниш
-да не зборам дека е можеби ке биде графичка карта со чип од СРЕДНА класа
-што е подобро поасален smooth gameplay да добијам за поасална цена или да ги опнам парите на нешто што ми ги крати фрејмовите на пола и скоро ич не допринесува за естетиката на играта, не проверена технологија и далеку од оптимизирана, прескупа без никаква основа...
-btw во мометов користам ngreedia така да нее сум хејтер/фанбој, туку зборам од искуство за општо добро

Абе ти причина не го знаеш. Кога купи R9 АМД беа најбољи на свет па после обратно и така :)

Шала на страна јас хајд енд карта никад не зимам. Со работа, деца и обврски тоа малце време што го имам ми е доволно да го потрошам и на Full HD @ 60.

Дали ќе биде и што ќе биде ме интересира. Да РТ во риал тајм е одлична работа. Одлична беше и vulkan/mantle low level API интеграцијата, ама од сето тоа највеќе ќар виде M$crosoft.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Боли глава од ставовиве, се карате, а не дискутирате. :) 2 реда код е имплементација на RT, не е immuatable класа и да е потребно да правиш редизајн на целиот код. За неколку месеци или можеби година, може сите игри да имаат off и on копче за RT.

- RT во живо гледаш еи, тоа ако не е импресивно не знам што е...ај ќе праиме муабет за 50 евра поефтина карта, а дупло по шит фрејмови добиваш. За амд карти ќе праиме муабет...50 евра поефтини, wow. ИНОВАЦИЈА!

GTX 1060 vs RX 580 - скоро исти се и со цена се тука , така да што е до мене зимај што сакаш
View: https://www.youtube.com/watch?v=1p9lySsrYcw

Kога идеме во појака класа AMDelay губи комотно од Ngreedia, едноставно кажано Flopega
Да не зборам за тоа колку цениве се ненормална катастрофа поради копачиве<<ве мразам со пасија и поради немање конкуренција

E сеа, мора да ги пофалам Ngreedia за тоа дека колку толку прават нешто и ни даваат нови продукти за разлика од AMDelay
Искрено едвај чекам да искочат и баш ке земам да ги споредам со RT и без , иако ова ми личи на GimpWorks 2.0 ама ај , ке им дадам шанса
Мене не ме палат јојо светлечи ефекти бидејки и тоа сега што го имаме ако се имплементира како што треба ке изгледа приближно добро
Чекам да искочат и чекам да видам колку фрејмови ке утепа кога ке се уклучи RT, не дај боже да видиме RTX 2080Ti како едвај тера игрици на 1080p под 60 фрејма , конзолашине ке ни се смеат
RTx-от сеа за сеа може само една функција асално да ја врши по игра, бидејки ако се имплементираат сите одеднашка = slide show
Главни карактеристики на RTx се Сенки Рефлекција и Светло
Примери за овие ствари ке бидат убаво приметени во следниве игри
Metro = Светлина
Tomb Raider = Сенки
BattleField 5 = Рефлексија / Одблесоци
Не им верувајте на демоата дур не ги видиме ефективе во пракса, не за џабе се вика демо тако звано магнет за лесни пари
Во монетоv RTx е толку тешко на бидејки уште абер нема од добра имплементација
Сеа за сеа RTx ефектите се во иста резолуција како и gameplay-от односно играта, што значи дека испаѓа како да играш 2 исти игри во исто време и заради тоа фрејмовите се ужас
Многу интересен факт е тоа дека Ngreedia користи Vulkan api само за да добие подобри перформанси во RTx , а не ми текнува од кај, кој го имаше измислено она Vulkan ... AMDelay изгледа беше

Чекаме 2 години за нови графички и колку што гледам добиваме пута 2 зголемување на цена и пута 2 пад на фрејмови, се надевам едка ке се направи 180ска на ова во блиска иднина (што е до мене најрано во 2020)

Последна промена:

Yautja

read-only
19 октомври 2014
22
15

Незнам дали те плаќаат NVIDIA или си во голема заблуда... Бараш дискусија а пишуваш ствари како горе квотираното. Две линии код? :D
Никој во дискусијава не ги брани нит NVIDIA нит АМД, единствено што браниме е нашиот интегритет како потрошивачи. Пошто AMD нема со што да одговори на моменталнава ситуација имаме цена како 1000+ евра за една компонента. Останува на нас како потрошувачи да реагираме соодветно на понуденото, и до сега сите релевантни портали (со исклучот на некои платени војници) сумираа дека едноставно не е време за RAY TRACE за понудената цена. Ќе беше се во ред картиве да идеа по release price на PASCAL.

Повели NVIDIA GeForce RTX 2080 3DMark Time Spy and Fire Strike scores leak, 850 евра карта вади исто преформанси ко 1080ti што можеш да ја најдеш на самиов форум за 35/6K. И ако мислиш дека 250 евра вреди за недовршена технологија на која што ќе имаш послаби преформанси ондак слободно уште утре кликни pre-order на 2080TI за 1100 евра...

incontempt

hello world
24 февруари 2016
239
225
Скопје
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz cl16
Video card
PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502, Attack shark X3
Keyboard
Keychron K7 Max
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U x2 + 43" Philips TV
OS
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Без контекст само рандом мислења што не ми се допаѓа во промовирањето на новава генерација.
Не гледам причина и за најголем фанбој на нвидиа да ги брани од едноставна причина што за пауза од 2 години скокот во перфоманси е мал, премиум цена за технологија што не се користи, RTX во буџет варијанта нема ни да има како 2060 и послаби (мада и таа со цената не би рекол дека ќе спаѓа во буџет туку само со перформансите) RTX се рекламира како којзнае што а самите тие ограничуваат кој ќе има можност тоа да го види, да имаше и од 100 еу карта што е RTX способна па да се рачуна за нов стандард за визуелни ефекти и да биде еве сите ќе имате можност да видите прекрасни специјални ефекти и сл.....

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
215
642
Искрено за 2 години чекање не е некоја голема разлика во перформанси, јес да ајде ќе им дадам предност на Nvidia пошто сепак нема добри драјвери и добра оптимизација, ама сепак разочарувачки.
Од друга страна целава технологија со RTX иако според мене е голем напредок, сепак не е доволно развиена за секојдневна употреба. Реално DLSS е топ работа потшо добиваш Anti-aliasing без загуба на перформанси и е лесна работа за имплементација во веќе постоечки игри. Ама па ray tracing-от иако импресивен како напредок сепак не е доволно добар, реално ако имам пари да спукам 1200 долари на 2080Ti ондак гарант имам и добар монитор со 1440p или 4К резолуција и сакам да го искористам.
Според сите сознанија испаѓа дека со новиве графички и ray tracing уклучен новиве игри идат под 60fps на 1080p што е многу слабо. Ако имам 4К монитор ич нема да ми прави мерак гејмање на upscaled 1080p под 60fps, џабе сум ги дал парите, боље ќе угасам ray tracing и ќе играм со малце по слаба графика ама барем со убава резолуција и фрејмрејт.
Башка за разлика од DLSS кој што е лесен за имплементација Ray tracing e заебан пошто се базира на ново API на DirectX и потребно е да има модели кои се базирани на материјал т.е. да имаат код кој објаснува каков материјал се и каква интеракција имаат со светлината. Со други зборови ако се види како комплициран принцип за имплементација ќе има мнооогу време дур се стандардизира, Тоа е и примерот со Nvidia Hairworks и Nvidia Physx, две ствари кои Nvidia ги создаде и пробува да ги имплементира во игри ама реално од сите игри кои годишно излегуваат, само многу мал дел од нив ги користат овие технологии од проста причина што не секој има Nvidia графичка и од проста причина што не секој може да си дозволи да плати премиум цена за малце боље графика која не ја оправдува цената.
На крај се останува на тоа дали Nvidia ќе направи нешто што би можело да се омасови во гејминг индустријата.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.659
1.828
Интересна дискусија имаа Линус и Луке на нивниот поткаст, имено Луке бил на PAX West и играл некоја игра со РТХ и имала опција на некое Ф копче да се исклучи и уклучи играта и без РТХ изгледала "garbage" а инаку таа франшиза била позната по доброто осветлување. На 5:36 во видеото

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS

Yautja

read-only
19 октомври 2014
22
15
Не изгледа баш најдобро...

Nvidia GeForce RTX 2080ti and 2080 Review Megathread : hardware

Во thread-от има повеќе reviews, јас лично GAMERS NEXUS ги следам највеќе. Некако на нај релевантни работи обрнуваат внимание.
Со тек на време ќе се сменат работите (драјвери, подобра имплементација на код) али сепак мислам дека цената е sky high...

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
кај сте бе fanboy- iiiii
View: https://www.youtube.com/watch?v=WDrpsv0QIR0

кое ѓубре е овааааа, чим и фановите на ngreedia викаат дека е тапа, што остана за другите
да беше нормална цената ке пеевме друга песна

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
2080ti има mind blowing перофманси. 4k перформанси со 60 фрејма просек е големо достигнување....ама цените се у пм :)
На hardware unboxed не му се верува за перофмансите :) 50% разлика имаше во една игра со 1080ti, со драјвери во зачеток...jesus christ

-btw, дизајнот на кулерите е пресекси...првпат во историјата да фабричка картичка изгледа перверзно добро. Не видов само како стојат со децибели, ама се кладам тивки се со таков кулер, конечно го баталија blower дизајнот...каков чкарт дизајн е блоуер не ми се верува :)

Последна промена:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Тоа е тоа, кога се нема конкуренција многу јасно цената ќе оди нагоре. Да нудеа 2080Ti преформанси по цена од 800$ колко што кошта 2080-та друга приказна ќе беше. 2080-та е горе доле иста со 1080Ti а разлика во цена е 150-200$. Дали RTX и DLSS вредат 150-200$ e едно, а друго прашање е дали 1080Ti ке скока на цена или 2080-та ќе падне зошто нема логика 2 картици што нудат ист преформанс да имаат толку голема разлика во цена.

Во секој случај, high-end gaming стана уште поскап и не знам како некој би гледал позитивно на оваа работа, фанбој или не.

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Без нималку сомнеж ја рипам оваа генерација на нвидиа.
Нема теорија да дадам брдо пари за некој на основа на моето искуство да си прави анализи и математики колку вистина вреди ray tracing, дали и како ќе биде прифатен од гејмерите и дали воопшто да инвестира во понатамошно имплементирање на оваа технологија.
23 мизерни проценти разлика на 1440п помеѓу 2080ти и 1080ти,сумљиви бенчмарци со вклучен ray tracing и 500$ разлика во цена.
Thanks,but no thanks!

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Hanzo

hello world
27 септември 2017
66
77
Стварно тешко е да ја оправдаш оваа генерација во однос на пари спрема перформанси, но мислам дека 2080TI можеби е исклучок. Ѓаволски скапа карта е стварно, но за разлика од сите други картици во серијата оваа конечно носи прав 4К @60fps а тоа е стварно нешто ново. Па ако човек спие на пари по дома реално може да му се препорача да ја купи оваа картица. Убаво ќе си помине. :) За другите не знам баш дали вреди да се купат во ова време и по овие цени.

bakidota

hello world
21 март 2017
79
27
@prichina Тотално се согласувам со твоето мислење. 2080ти е баш звер. 10 години во изработка, вакво достигнување до сега не сме виделе! Зелениот тим се надмина себеси, конкуренција веке со години немаат, топ се! Бтв користам радеон графичка од црвениот тим и не сум фан бој на нвидиа, али каде треба да се даде кредит давам.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
2080ti има mind blowing перофманси. 4k перформанси со 60 фрејма просек е големо достигнување....ама цените се у пм :)
На hardware unboxed не му се верува за перофмансите :) 50% разлика имаше во една игра со 1080ti, со драјвери во зачеток...jesus christ

-btw, дизајнот на кулерите е пресекси...првпат во историјата да фабричка картичка изгледа перверзно добро. Не видов само како стојат со децибели, ама се кладам тивки се со таков кулер, конечно го баталија blower дизајнот...каков чкарт дизајн е блоуер не ми се верува :)
Што му фалеше на изгледот на GTX 690 на времето GTX 7800, 6800 Ultra, FX5950 Ultra итн итн, хммм мислам дека беше истиот муабет
lol ме зезаш така, едвај 30% подобра од 1080ти за скоро дупла цена после 2+ години , абе fanboyiii цццц
Истиве перформанси можевме да ги добиеме мноооогу порано ама ај , бидејки нема конкуренција ngreedia ке си играт intel, дур не ги стрефи некој..
NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition 11 GB Review
Сите што ги браните сакам да ве видам со по една купена
Време ке си покаже... и слатко ке се смеам уште повеќе
Среќа имаат ngreedia зошо се најдоа во иста ситуација како amdelay на времето со r9 200 серијата, кога мноооогу карти им останаа поради тогашните копачи (C-копачи сеуште ве мразам со пасија)
Да имаше конкуренција ngreedia ке ги шиткаше картиве испод набавна ама сеа имаат дупли пазар во исто време, ги шиткаат и 10та серија по стандардна ненормална цена и "новиве" 20та серија по уште помрдната цена
Огромно БРАВО за Ngreedia ама и ОГРОМНО УААААААААААААА за купците
У кратки црти Ngreedia станаа Apple
btw не дека немам кеш да ги купам, туку имам доволно мозок за да не ги купам
Само види им ги на Ngreedia roadmap-овите и ке сватиш што си играат ..
Нека ми објасни некој , зошто би сакал некој да плати повеќе а да добие мноооогу помалце

Последна промена:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
@prichina Тотално се согласувам со твоето мислење. 2080ти е баш звер. 10 години во изработка, вакво достигнување до сега не сме виделе! Зелениот тим се надмина себеси, конкуренција веке со години немаат, топ се! Бтв користам радеон графичка од црвениот тим и не сум фан бој на нвидиа, али каде треба да се даде кредит давам.

Ќе извиниш али ке море да те ставам на тапет: Пред да треснеш уште некоја глупост ај погледни малце benhcmarks од предходните генерации

GTX 1070 vs 1080 vs 980ti
View: https://www.youtube.com/watch?v=R1amynfWyVA

1070 беше за нијанса појака од 980 Ti, додека 1080 беше едно 25% појака од најјаката картица на претходната генерација, а 1080Ti беше над 40% појака. Е сега пази, 1070 беше за 100-150$ поевтина од 980Ti, 1080 беше горе дoле иста цена со 980Ti a 1080Ti беше за само 100-150$ поскапа од 980Ti а нудеше над 40% подобри преформанси. Не ги зимам предвид цените од кога мајнерите навалија на графички картици, цените беа вештачки надуени.

А сега што добиваме? 200$ повисока цена за ист преформанс од претходната генерација, додека за 30% подобрување треба да плаќаме 80% повисока цена. И на ова ти кредит даваш? Па со кој памет дај објасни ми, можда јас сум глуп шо знам.

bakidota

hello world
21 март 2017
79
27
@FreakyDroid Оф боже, абе чоек никаква конкуренција немаат зелениот тим ти биди задоволен што пуштија нов продукт во продажба, црвениот тим да беше на нивно место би седеле на иста архитектура. АМД сешуте немаат одговор за паскал архитектура, ТИ БУКВАЛНО сакаш нвидиа да си го уништи својот топ продукт со новата ар-ти-екс серијата, тоа нема да се случи никогаш, во нвидиа не пијат нафта туку маркетинг прават и дџепови полнат, за дџабе не ги викаат нгридија. За 4к гејминг 2080ти е нов кинг има 30/35% повеке перформанси од 1080ти, за некој гејминг ентузиаист ова е клучно наместо да игра со 45фрејма сега ке игра со 60 и повеке, тоа е нај битно, не е битна цената, некој шо платил 800евра ке плати и 1000евра за да игра на најдобриот харвер достапен на комерцијалниот пазар. Доколку црвениот тим имаше одговор за паскал и доколку имаа нешто складирана во ракав за оваа година тогаш цените на ар ти екс серијата ке беше доста пониска, али тоа е. Нвидиа се на тронот и со право можат што сакат да прават. Недај боже да се добри за мајнинг, тогаш ке видиш дупли цени.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно