Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новиот Nexus 6 [2014]

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.250
5.582
Скопје
Освен Ерика, другиве портали не пријавија нешто особени проблеми со burn-in. Да беше толку драматично сигурно ќе имаше доста повеќе коментари, или јас сум отспал едно пар недели.
Башка на Ерика моторола и пратиле нов уред и еве недела дена ништо нема пишано, ако има верувам ќе пише.

Наводно и стигнал новиот телефон, еве го коментарот:
I just got it several hours ago in the mail. I checked it immediately upon turning it on and setting it up. There is no status bar burn in out of the box BUT the navigation buttons are faintly burned in first thing out of the box.

I can only assume that these panels go through testing and then firmware is tested before these are sent out. So it seems what I am seeing could have happened at the factory. My unit is brand new.

Покрај останатото, што лично не ми е некој проблем, она со камерата и ауто-фокусот на крај е за никаде. Од видеа, приметив дека споро фокусира, ама ова е сТрање! Note 4 фокусира супер брзо, а iPhone 6+ малтене инстантно, така да Н6 во тој поглед заостанува многу.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Фокусот на Nexus-те никогаш не била камерата, без разлика што ќе кажат. Би се секирал за камерата само ако планирате да седите на сток, и да не инсталирате кастом апликации. Поготово е разочарувачки што видеата се ОСЕТНО полоши од оние кај Note 4, не само фокусот, него и самиот квалитет, а тек за сликање во хдр да не збориме, кај мене слика хдр за помалце од 1/2 секунда Nexus 6 бара најмалце 1.5 секунди, при што сликите искачаат матни! (освем ако не го држиш супер стабилно) ова му беше најсилна страна, и таа ја заебаа.....

Јас реков, ама некако искочив сега дека сум нереален, Nexus 6, за да стане на ниво, или блиску до Note 4 ќе мора најмалце 2 месеци да поминат, со оглед на тоа дека тек сега го добија некои, очекувајте тек за 2 месеци да се знае што каде е, и тоа ако сакате да модифицирате на сток нема никогаш да биде на исто ниво, барем не од хардверски аспект. Првичните впечатоци скроз ми се сменија за жал...капак на све со 4 микрофона снима во моно, абе да ти пукне џигер :angry:

Затоа се одлучив за Note 4....вадам максимум од него од самиот старт, наместо да чекам месеци за да имам 'совршен" уред.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.067
Скопје
Што ќе биде за за 2 месеца за да стане на ниво со Н4? Самсунг никогаш нема да го достигнат работењето на ванила андроидот, колку и да се подобри во некои други сегменти. Ако гледаме од тој аспект онда Н6 е неприкосновен. Псај, сите твои мислења засега се субјективни откако зема Ноте 4 си ми пристрасен малку и се некако сакајки да си го оправдаш изборот што не викам дека не е добар, можда и јас ќе земам наскоро ама го напаѓаш нексусот и кажуваш колку не е добар избор и дека има многу маани. No hard feelings, ама реално така испаѓа :) Ете еден човек на др форум нарача Н6 ќе каже за некое време што и како.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Викаа дека ќе бидe уред без компромиси, па така ја проголтнавме цената? не е така!

2. Викаа дека камерата ќе биде лудило, не е така (мада ќе се среди со модови - ако не ви смета кастом ромови - модови)

3. Викаа иста генерација на Амолед со Ноте 4, не е.

4. Викаа многу добри мирофони, звучници, испадна мизерија - моно при снимање, и мизерно висок шум при слушање.

5. Паѓаат букви од позади, лоша контрола на квалитет...

6. Недостапност глобална.....

7. Горење на пиксели.....

Што повеќе да набројам?

Да за 2 месеци со модови, и кастом ромови - може да средат,

Аудиото да биде во стерео, при снимање.....

Да ја средат батеријата....кастом ромови/кернели.

Да ја средат камерата, кастом апликации/ромови.

До тогаш, Nexus 6 не смее да биде над 450 евра/долари, све над тоа е грабеж каков сака Лолипоп нека има (мое мислење)

Последна промена:

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Никој не викал ова, тоа дека многу си читал претпоставки си испомешал.
:)

1. Никој не рекол ова.

2.Nope, викаа и викавме на почеток на темава дека камерата нема да биде лудило.

3.Викаа исти амолед со мото x.

4.Гарант бољи звук вади со стерео звучници неголи на нотето тој отпозади.;)

5.(facepalm) Oва изолиран некој случај така ?:blank:

6. Нексус.:)

7.:)

Jaс ќе додадам уште две недостатоци кои ги имаш заборавено.

8. Викаа ќе биде поефтин.

9.Викаа ќе биде помал.

:)

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
683
973
Да се надоврзам на последниве две објави од @psyside и @The_Man :
Морам да кажам дека повеќе се согласувам со вториот пост. Никој официјално не изјавил дека ќе биде совршен уред, тоа дефинитивно е дел од хајпот кој се создава пред излегувањето на уред со голем удар врз андроид заедницата - Нексус линијата. Од друга страна ја разбирам фрустрацијата на @psyside, бидејќи уред од 650€ треба да има далеку подобри компоненти и контрола на квалитет. Сепак од досегашното искуство со Нексус уредите, очекував некои компромиси, па не сум разочаран со другото - освен со цената.
Едит: Дефинитивно најразочаран сум бидејќи употребија Амолед екран, наместо IPS. Цената доаѓа на второ место за мене.

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Имајте во предвид дека некои што ќе го купат Нексус 6-ката, ќе го тераат сток, така да тие поправања, доправања со ромови, кернели и останато, не влегува во игра.
А има такви, и не се малку...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Што ќе биде за за 2 месеца за да стане на ниво со Н4? Самсунг никогаш нема да го достигнат работењето на ванила андроидот, колку и да се подобри во некои други сегменти. Ако гледаме од тој аспект онда Н6 е неприкосновен. Псај, сите твои мислења засега се субјективни откако зема Ноте 4 си ми пристрасен малку и се некако сакајки да си го оправдаш изборот што не викам дека не е добар, можда и јас ќе земам наскоро ама го напаѓаш нексусот и кажуваш колку не е добар избор и дека има многу маани. No hard feelings, ама реално така испаѓа :) Ете еден човек на др форум нарача Н6 ќе каже за некое време што и како.

Toа и е реалноста, Nexus 6 има многу мани со оглед на цената, ама добро тука веќе се откажувам од дискусија, затоа што очигледно не сте способни и спремни да прифатите критика, мене не ми е битно дали е Nexus, или Note...ако има нешто што не ми се свиѓа си го кажувам, нормално дека првите 2-3 недели не се знаеше сеуште дека има недостатоци кои лично неможам да ги опростам, па затоа викав дека е скоро на исто ниво со N4, но кога се расчитав, и дознав што е и како е, ќеифот и оцената за него осетно ми паднаа, поготово после проблемите со контрола на квалитет, како и снимањето во моно, слабата камера, па дури и батерија.

Па така сега бидејќи никогаш на ниеден уред не му давам прелазна оцена ако има повеќе работи што ми пречат, поготово не кога од буџет уред стана хај енд, јас нема да им прогледам низ прсти, за вас незнам. За 2 месеци иначе, ќе има модови за камера, кастом кернели (за батерија) како и некои други ревизии на телефонот, кои може осетно да ги намалат проблемите, тоа е разликата која може и треба да се случи за тие 2 месеци.

Викса

lurker
12 март 2011
577
697
Јас нексус линијата до сега сум ја гледал како рели кола со рол кејџ :D која е наменета за голема брзина и стабилност и прилично осакатена во поглед на комоција ( клима , радио , греење на седишта и т.н. ) додека на пример еве Ноте 4 го гледам како Mercedes S550 кој ги има сите можни опции и комодитети но исто така и добар голем мотор. Ми се чини дека сега дечките што го правеле рели автомобилот сакале да направат нешто слично на Mercedes но заборавиле многу финеси. :D

Шала на страна...

По се што читам тука испаѓа дека Нексусот ја има истата цена со Ноте-то а има послаб дисплеј , послаба камера , послаба батерија и полоша изработка. Ме интересира како ја оправдуваат цената на уредот од Google , не се ваљда тие 0.26 инчи и ексклузивните системски надградби...

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Нексус се купува баш поради огромната поддршка со кастом ромови.

Грешка си јас имав Нексус 4, не ради огромната поддршка со кастом ромови, туку поради тоа што го нуди чистиот андроид, минимализам и брзина. Знаев дека има полоша камера и батерија од С3, и пак го избрав, затоа што не сакав да го трпам блоатверот на Самсунг.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.212
18.898
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Го делам мислењето со @CeeTour, и јас од истите причини избрав нексус уред, а баш за заебанции со ромови и остали ствари... имав С3/4... пошто таму немаш опција мора да бараш решение некакво.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Грешка си јас имав Нексус 4, не ради огромната поддршка со кастом ромови, туку поради тоа што го нуди чистиот андроид, минимализам и брзина. Знаев дека има полоша камера и батерија од С3, и пак го избрав, затоа што не сакав да го трпам блоатверот на Самсунг.
Ретки се тие како тебе, што не значи и дека ги нема. Но Нексус претежно го купуваат гиковски расположени корисници, поголемиот дел на просечни Андроид корисници не ни знае што е тоа. И самата Нексус линија прво беше претставена како девелоперска.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Полека дечки полека. Како што има кажано @Војвода назад на темата, нексус никогаш нема да биде најдобриот андроид телефон кој ќе го има на секој билборд и ќе биде достапен секаде. Со тоа би се утепале другиве производители (нешто што мајкрософт го прави со лумиа и се чуди оди 3% market share има wp).

Psy не се лути ама маните набројани назад се во најмала рака смешни. Немал Ноте екран, па ниту еден друг телефон на пазарот нема ноте4 амолед,самсунг го чува најновиот панел само за нив. Не е можно телефон кој не е самсунг да вози најнов амолед моментално. Поголема маана е што нема ips него ли што нема ноте.

Друго, камера. Ако е полоша од ноте значи е маана и промашено е нешто? Dark Hacker примаше опомени за вакви слични изјави.

На нексус 6 до сега најголема маана му е софтверот, багови,рандом лаг и сл. стари кои ваљда ќе се решат.

И да,ноте е бољи уред од аспект на камера,дисплеј, но од аспејт на софтер и флуидност....

Пред некој ден го гледав ноте кај еден дечко, морам да признаам дека е најбрзиот тачвиз телефон што го имам видено,не кочи како претходно ама дропа фрејмови. Буквално се што отворив , мултитаскинг менито,стор,контакти,пораки,твитер,фб,месенџер секаде дропаше фрејмови при скролање телефонот на прво отварање на апп.После некој 10-20 секунди откако ти е отворена апп се намалува тоа и тера ок. И ова да е најдобар тел. каков сака нека има дисплеј ова е неопростливо.

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
И зошто се инсистира на стерео снимање на телефон навистина не ми е јасно. Дали мислите дека микрофони поставени на неколку милиметри еден од друг можат да направат стерео снимка каде што ќе има јасно одвоени звуци??
Или ако му стават пет микрофони ќе снима во сараунд, како што едно време имаше видео камери со таква опција?!

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да мислиме, тестирано на телевизор и на слушалки, сега ќе употребам една позната изјава која е омилена на форумов,

"Ако не си користел неможеш да коментираш" да малце циничка изјава, признавам.

Што се однесува до темава, јас на неа зборам од мој аспект, од моја гледна точка тие пропусти ЗА МЕНЕ се неопростиви, дали тоа е за вас смешно или не, е друга работа.

Друго, Note 4 сеуште нема 5.0, кога ќе има, и кога ќе биде активен ART наместо Dalvik, тогаш ќе збориме за скролачки перформанси, до тогаш џабе е дискусија на таа тема, мада кај мене освем во Chrome, дроп на фремови нема на скролање, за да се уверам дека не е само до Note 4, споредив со Nexus 5, и исто беше, проблемот е повеќе во самиот Chrome.

Толку од мене на темава, имајте забава во вашите (наводно) не пристрасни мислења за овој прецент уред.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Да мислиме, тестирано на телевизор и на слушалки, сега ќе употребам една позната изјава која е омилена на форумов,

"Ако не си користел неможеш да коментираш" да малце циничка изјава, признавам..
Ок, ако сакаш така.
Прво, не знаеш дали сум или не сум снимал за да коментираш така.
Второ, кога веќе се одлучи да се повикаш на таа изјава (не знам чива е, не е ни важно), тогаш според неа целава оваа тема не ни требаше да постои, затоа што сеуште никој не го користел новиот нексус па за да може да коментира, не? А токму ти имаш едно чудо објави на темава, и тоа сега имаш сосема спротивни ставови од оние на почетокот на истата. Што е поинтересно, сегашните ставови ти се ако не исти, тогаш многу слични како oние на @Dark HaCkeR, пред месец-два, истите тие поради кои го баниравте. Така во најмала рака треба да му го тргнете банот на членот, затоа што сепак знаел што зборува и испадна дека бил во право. Секако ако е се уште заинтересиран да учествува на форумов.
Што се однесува до темава, јас на неа зборам од мој аспект, од моја гледна точка тие пропусти ЗА МЕНЕ се неопростиви, дали тоа е за вас смешно или не, е друга работа.
Не е тоа ништо смешно, се е тоа во ред за тебе, само што тоа е субјективно гледање на работите. Ние (барем јас) се трудиме да бидеме објективни колку што може повеќе.

А, ако ти дојде желба да ја избришеш објавава и/или да ме банираш и мене, ќе те разберам ;)

• ми се допаѓа
Реакции: maci

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Види, познат си по пасивно агресивните ставови, џабе глумиш неутрален и реален. А таа реченица што ти смета беше кажана во иронија, нејсе не планирам да ви се правдам, фала богу секој има право на свој став и мислење, ако не е така немаше да постои форумов.

За крај, Дарк Хакер беше баниран заради хехе постовите, и директните навреди, не заради тоа што имал спротивни ставови, сега може да продложите да дискутирате, јас не сум на тема, ако имаш нешто да кажеш за телефонов бујрум....

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Од некус 6 не очекував ништо певеќе од мидрејнџ телефон како претходните генерации, и така испадна. Арно ама хајенд цена од 650 евра и депришиејшн има огромен, сеа 650 на ново за две недели 50 евра на старо, па и луѓе го купуваат.
Па имам една полуавтоматска секира 600 евра, ако сакате да се договориме.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Па и Н4 е топ сеуште, па не 5. :) Како што се оди сега со телефониве ќе нема скоро никаква голема разлика, само ќе се пумпаат спецификации на хартија безвезе.
Има граници до каде може еден корисник да раководи со телефонот и со процесите. Сегашниве топ телефони се и повеќе од доволни за сите дневни работни и лични апликации. Светот е фатен во таква една еуфорија за повеќе и повеќе од све.. Па така и повеќе екран (поголем), повеќе процесори и повеќе опции. Тоа оди во сатурација, посебно со Самсунг. Они ставаат повеќе од „све“ од било кој друг на планетава. Затоа и сите се споредуваат со нив, нормално.

Но да ти дадам и телефон со 16 јадра, со 8 GB рам и со екран од 6'', што ќе добиеш реално? Само една голема мака како све тоа да ставиш во функција :) :) А ако не знаеш да го ставиш во функција, реално не ти треба тоа. Големата трка многу ќе се изедначи во 2015-та и натака. Како што зборевме, само корисничкиот интерфејс (софтверот и неговата практична примена) и цената ќе бидат фактор. Нормално и имиџот што ти го нуди еден телефон како моден детал ;)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно