Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Новиот Nexus 6 [2014]

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Буквално од првиот нексус, па до Нексус 6, имало компромиси во некои делови од уредите. Но како и секој телефон на пазарот, не постои совршен - поготово со различните вкусови и потреби на луѓето.
Јас ги користам Нексус уредите бидејќи користат open-source оперативен систем и корисникот има најголема контрола (модификации и подесувања) ако одлучи да промени нешто за неговите потреби. А на Google далеку им е од пензија и од смрт на Нексус линијата, поради тоа што ова им е шести телефон а воедно и целата Нексус линија е во експанзија со понудата на различни уреди.

Дефинитивно кој ќе се пофали со Нексус 6 прв на форумот, ќе мора да се собереме и да го расчепкаме ( нема лутиш :D )!
До сега сме двајца, јас и @Necromancer , а верувам дека и @psyside е љубопитен за истиот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Се пријавувам и јас за чепкање!!! This came out wrong... Сакам да кажам дека и јас сакам да го допрам и расчепкам... По ѓаволите, се искача некако наопаку :D
Инаку се слагам дека Нексус секогаш имале компромиси и секогаш биле оправдани со цената, ама сега со ваква цена, би требало да биде almost perfect, али првичните впечатоци се дека не е :( Дефинитивно нема да го купам, ама би сакал да поминам неколку мигови со него. Патем, големо разочарување е и што сеуште е недостапен/тешко достапен.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Каде го чепкаше? Го има кај нас некаде?
И јас би сакал да знам дали го донеле некои трговци кај нас, но сепак мислам дека се работи за пријател некој кој си го купил Нексус 6 од страна.

Не кај нас. Бев во Солун, го чачкав во Public на Цимиски.

Ја @Oktar јавно пред народ го чачкав ;)

Последна промена:

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
36e40bb3ce9762f94fa6be8d9c62906b.jpg

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Очекував повисока цена, бидејќи се прогнозираше низ европа да е 650 евра, а всушност е 550-560 евра.
Ги следи некој случувањава со нексус 6кава, пошто јас не го пратам веќе 2 месеци, ептен ме разочараа првичните проблеми што ги имаше телефонот.
Уште ли ги има тие проблеми со burn in на екранот, неможноста да ја исклучиш енкрипцијата без рут, како и разочарувачката брзина (поспор беше од н5 на првичните ривјуа ) ???

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.726
12.654
Skopje
www.wemaxa.com
Иако мрчам за Xiaomi, сепак, Note 4 од Самсунг со Exynos и Note Pro на Xiaomi се бест бај телефони периодов, bar none што би рекле америте. 6кава е телефон на ранг на LG G3, веќе е минато свршено. Посебно за ценава по која се нуди.

4ката и 5ката беа добра опција, барем додека не дојде LG G2 кој ги прегази потоа, посебно заради батеријата.

Лично, таблетите ги имав (7миците) телефониве никогаш не ми биле ништо интересно. Кај нас секогаш доаѓаа прекасно кога веќе имаше подобра алтернатива на пазарот.

Тоа дека први добиваат апдејт не ми значи ништо, популарни конкурентни телефони на ХДА веднаш добиваа AOSP ромови енивејс а за некој што сака да рутира и да си игра со Titanium Backup, па да мрзне тиња на лг/сони/самсунг, ниту сток ром не смета.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
@Војвода И јас не пратам у последно време неам поим за екранот, ама за енкрипцијата не требаше рут, само оем анлок и преку нексус тул кит се гаси за 5 минути. Има голема разлика потоа.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
@xenon муабетот е што се навлекуваш на тој ванила андроид, имаш отклучен телефон, бутлоудер и други подобности што ги нуди нексусот. Од друга страна, генерално патат од батерија и камера, иако јас со мој начин на користење, не сум имал проблем со батеријата.

To each his own, што викаш и ти. Веројатно добар дел од Нексус корисниците се и приврзани за тие уреди и не сакаат да ги менуваат.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.726
12.654
Skopje
www.wemaxa.com
Софтвер на страна, бидејќи како што напоменав, некој што е упатен и сака да потроши саат два, секој телефон може да го доведе до сток искуство, нексус уредите секогаш ми биле 20-30% послаби од конкурентите. Тоа беше ок бидејќи се рефлектираше и во цената. Новата 6ка ја нема таа предност и нема никаква логика со ценава по која се нуди. Јас сум бренд агностичен, најверојатно и Ајфон 6+s ќе земам ако внатрешноста од Air2 ја пренесат на есен и средат проблеми со шасијата.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Софтвер на страна, бидејќи како што напоменав, некој што е упатен и сака да потроши саат два, секој телефон може да го доведе до сток искуство, нексус уредите секогаш ми биле 20-30% послаби од конкурентите. Тоа беше ок бидејќи се рефлектираше и во цената. Новата 6ка ја нема таа предност и нема никаква логика со ценава по која се нуди. Јас сум бренд агностичен, најверојатно и Ајфон 6+s ќе земам ако внатрешноста од Air2 ја пренесат на есен и средат проблеми со шасијата.
Убаво кажано, ова го зборев долго пред да излезе нексусот.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Имате ли користено Нексус уред? Макар еден месец? Не ми е јасно стварно како правите вакви директни и самоуверени споредби а цел живот користите самсунг...Софтверот на страна? Хахах... Во никој случај. Па тоа е најбитна ствар! Ромови глупости? Епа не, ете тоа е тој посебен шмек кај ванила, го вадиш од кутија, го палиш и не модифицираш ништо, си работи перфектно бидејќи си е среден од фабрика, а самсунг сеуште не успеа во тоа.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.783
10.104
Nexus е всушност iPhone во Android светот - оптимизиран, вадиш од кутија и возиш. Како и да е, забегаа со 6-ката, зашто мислеа дека Snapdragon 801 ќе „трае“, а еве веќе имаме уред со Snapdragon 805 кој во Македонија сигурно ќе биде со цена од околу 700 евра и пониска.

Како и да е, со Android Silver/One програмата, овие уреди верувам ќе изумрат. Смешно е како Android почна „еден оперативен за сите телефони“, а сега е „земи си Nexus за да видиш што е Android“. Како е ова поразлично од iPhone?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.726
12.654
Skopje
www.wemaxa.com
Телефончево тежок фејл испадна а? Никој го нема на форумов. Ноте 4 гледам барем 10 активни членови земаа + Х луркери.

Тоа е, дај им на Моторола ќе усерат работа. Burn-ин, тапа дисплеј, глуп енкодиран леер, премногу скап, фејл.

Ако се паметни ќе го симнат на 300 еура кај што му е место.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Јас сакам да го земам, ама кога ќе можам да го сменам со Ноутов, сега му е многу висока цената. Или барем мала доплата да се додаде.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
400 евра е реална цена за oвој телефон.....иначе без навреда, ама треба да си луд да смениш N4 за N6....поготово сега со 5.1....

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Не се навредувам, едноставно не ми прави ќејф толку многу Ноутов. Дали се навикнав премногу на сток андроид, не знам.

Супер е ноутот, и изработка, камера, батерија, ама ми пречат некои апликации што не можам да ги сменам без рут. Би рутирал одма да знам дека ќе го задржам, ама бидејќи се двоумам не сакам да изгубам гаранција.

Од друга страна мислам дека Нексусот не е до толку лош колку што првично се претпостави.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Мавни му роот и избриши се што не користиш од блотверот ако не ти е битна гаранцијата , има испаднато и CM за него

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно