Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
627
Регуларен банкарски трансфер е само ви наоѓа по број луѓе што имаат сметка во истата банка.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Има лимит? Данок пријавуваат?
Претпоставувам важат општите услови:
1687984401887.png

Оваа опција од вчера им е активна, не сум ја користела. Сум ја користела само на НЛБ до сега и не сум имала никаков проблем со данок. Сумите секако не биле овие од лимитите, туку драстично помали :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Ќе пишеш дознака пари за кафе и префрлаш 200,000.00 денари на другар

Сигурно не прават проблеми за ситни суми, али законски смееш само на семејство да префрлаш без да се даночи.

kirev

senior
31 мај 2010
9.063
7.738
Законот беше дека ти треба да пријавиш. Они имаат обврска да пријават ако е сумата 10.000 евра (може и во повеќе трансакции). Затоа и прашувам да не се сменило нешто. Законот треба да е за спречување на финансирање на тероризам

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.304
11.858
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ова го има во стопанска одамна, се вика топси и важи само за корисниците што имаат раЌун во истата банка и се во контактите од телефонскиот именик.
За данок не знам, сум префрлал само до кај 10К и никогаш ништо не ми стигнало за даночење по тој основ.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
256
243
Како функционира ова плати на пријател на КМБ. Како за проба се обидов да пуштам кај татко ми, одбирам од именикот неговиот контакт и ми покажува апп дека е непостоечки корисник. Проверено на неговиот акаунт и точен број имаат во КМБ за него

И

Избришан член 41324

Гостин
Како функционира ова плати на пријател на КМБ. Како за проба се обидов да пуштам кај татко ми, одбирам од именикот неговиот контакт и ми покажува апп дека е непостоечки корисник. Проверено на неговиот акаунт и точен број имаат во КМБ за него

Само може со лица што имаат сметка во НЛБ

Sent from my iPhone using Tapatalk

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
256
243
Двајцата сме на КМБ и не функционира. Нлб може има друга ваква ф-ја за нивните корисници.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Веста не е во врска со „најдобра“ банка, ама се однесува на сите банки во Македонија, и е во позитивна насока, за наводно поефтинување на провизиите за трансферите кон странство:
https://pari.com.mk/nbrm-saka-da-gi-namali-bankarskite-provizii-za-transferi-vo-stranstvo/

Во секој случај, ќе видиме :)

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
708
1.010
Стопанска АД Скопје го апдејтираше дизајнот на картичките по 100 години :

Погледнете го атачментот 138797Погледнете го атачментот 138798
Ноогу се потрудиле . Абе сето уметници и дизајнери. 200% е истиот тим што прај реклами на скупско. Да се чуда будалите шо сака писателот да кажи..

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Ноогу се потрудиле . Абе сето уметници и дизајнери. 200% е истиот тим што прај реклами на скупско. Да се чуда будалите шо сака писателот да кажи..
Постирав позитивна вест, зошто си олку негативен? Еднаш да видев здрава реакција од типот „еј добар дизајн“...никогаш не може да ви се угоди :)

Chiller

user
8 март 2012
1.561
1.169
Скопје Аеродром
Постирав позитивна вест, зошто си олку негативен? Еднаш да видев здрава реакција од типот „еј добар дизајн“...никогаш не може да ви се угоди :)
Може да биде и најгрда само нека врши работа, дури и да има дизајн како прљава картица (во вид на фекалија :) ) за да не е уочлива и да има пониски камати и да не им потфрлува системот еднаш месечно. :p

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Предупредување за НЛБ ! (n)

Во последниов период девизни приливи од Upwork беа блокирани од страна на НЛБ.

Досега засегнати бевме 10-15 луѓе што се изнајдовме на ФБ со истиот проблем ( а сигурно има и повеќе ). Парите ни беа вратени од НЛБ на Upwork дури после два месеци и притоа без 100-150$ во зависност од трансакцијата. Најголемата сума ја зема НЛБ, а другите банки во синџирот исто така земаат провизија, но помала (секој си наплаќа трошоци за трансфер).

Објаснување на НЛБ е дека на трансакцијата и фали број на трансакциска од Upwork во некое поле според протокол МТ103. Од банката на Upwork викаат дека според МТ103 протоколот трансацкијата е во ред пополнета и на тој начин (трансакциската сметка е пополнета во алтернативно поле) и во право ако читаш документација.

Проблемов станува очигледен откако средствата нема да ти стигнат во рок од 10 дена и ги контактираш Upwork да направат trace на wire transfer. Во меѓувреме ги контактираш НЛБ на 300 начини и не ти кажуваат дека имаш заглавен прилив, губиш 10-15 дена дур фатиш врски на повисоко ниво за да видат луѓе што имаат пристап до системот и така дознаваш дека нешто е неправилно пополнето (според нив)....

Како резултат на ова, од Upwork ја ставија сметката на НЛБ на црна листа и не може да се повлекува повеќе, а веројатно ќе следи и банирање на SWIFT кодот во рамките на целата платформа.

⚠️⚠️⚠️ Припазете на НЛБ ⚠️⚠️⚠️

Последна промена:

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
625
1.514
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro

Досега засегнати бевме 10-15 луѓе што се изнајдовме на ФБ со истиот проблем ( а сигурно има и повеќе ). Парите ни беа вратени од НЛБ на Upwork дури после два месеци и притоа без 100-150$ во зависност од трансакцијата. Најголемата сума ја зема НЛБ, а другите банки во синџирот исто така земаат провизија но помала (секој си наплаќа трошоци за трансфер).

Објаснување на НЛБ е дека на трансакцијата и фали број на трансакциска од Upwork во некое поле според протокол МТ103. Од банката на Upwork викаат дека според МТ103 протоколот трансацкијата е во ред пополнета и на тој начин и трансакциската сметка е пополнета во алтернативно поле, и во право ако читаш документација.

Проблемов станува очигледен откако средствата нема да ти стигнат во рок од 10 дена и ги контактираш Upwork да направат trace на wire transfer. Во меѓувреме ги контактираш НЛБ на 300 начини и не ти кажуваат дека имаш заглавен прилив, туку треба да фаќаш врски во погорни нивоа за да видат луѓе што имаат пристап до системот и така дознаваш дека нешто е неправилно пополнето (според нив)....

Како резултат на ова, од Upwork ја ставија сметката на НЛБ на црна листа и не може да се повлекува повеќе, а веројатно ќе следи и банирање на SWIFT кодот во рамките на целата платформа.

Припазете на НЛБ.
Имав сличен проблем со НЛБ со повлекувбање на поголема сума на пари преку Skrill,

Повлекував пари од моја сметка на Skrill на моја сметка на NLB ми бараа во трансакцијата да стои зашто Skrill мене ми префрла сума од XXXX евра, ако било плата да стои плата и слично, две недели се маткав по филијали и на 100 различни луѓе им објаснував дека не сум вработен во Skrill и дека Skrill е сервис за трансфер на пари, дека јас всушност од моја сметка на Skrill си ги праќам на моја сметка на НЛБ,
Се ова беше залудно, на крај ја реврснаа трансакцијата и изгубив некаде околу 250evra во целиот процес, сума која што не е ни малку за потценуивање,

Пази ова, не ми е прва туку некаде околу 50та иста ваква трансакција и во моментот кога повлекував најголема сума на пари ме заклаа.

НЛБ и skrill (заради високите fee) се на црна листа кај мене од тој ден па навака, Long live Crypto, откако почнав да прибирам пари за завршени услуги во crypto имам сигурно заштедено над 1000е само во fee и еден тон главоболки од типот на "зашто уште не ми се легнати парите на банкарска сметка"

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Имав сличен проблем со НЛБ со повлекувбање на поголема сума на пари преку Skrill,

Повлекував пари од моја сметка на Skrill на моја сметка на NLB ми бараа во трансакцијата да стои зашто Skrill мене ми префрла сума од XXXX евра, ако било плата да стои плата и слично, две недели се маткав по филијали и на 100 различни луѓе им објаснував дека не сум вработен во Skrill и дека Skrill е сервис за трансфер на пари, дека јас всушност од моја сметка на Skrill си ги праќам на моја сметка на НЛБ,
Се ова беше залудно, на крај ја реврснаа трансакцијата и изгубив некаде околу 250evra во целиот процес, сума која што не е ни малку за потценуивање,

Пази ова, не ми е прва туку некаде околу 50та иста ваква трансакција и во моментот кога повлекував најголема сума на пари ме заклаа.

НЛБ и skrill (заради високите fee) се на црна листа кај мене од тој ден па навака, Long live Crypto, откако почнав да прибирам пари за завршени услуги во crypto имам сигурно заштедено над 1000е само во fee и еден тон главоболки од типот на "зашто уште не ми се легнати парите на банкарска сметка"
За памет ова... Каков идиотизам човече. Со ова блокирање изгубија најмалце 10-15 луѓе. Сите што ги знам со проблемов отворија сметка во Комерцијална, Шпаркасе и др банки. Јас пред тоа на неколку наврати имам големи трансакции исто на НЛБ повлекувано немало проблем, ама примарно повлекувам на Шпаркасе и Халк банка (Халк се малце терс што треба на секое договор да им праќам). Овие две никогаш не ми блокирале и секогаш биле на место.

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје

2024та година банките уште блокираат пари од скрил, пејонир и слични сервиси...

Јас со Комерцијална не сум имал проблем, бараат само да пополниш формулар за прв прилив и си ги книжат после без дополнителни документи.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968

Досега засегнати бевме 10-15 луѓе што се изнајдовме на ФБ со истиот проблем ( а сигурно има и повеќе ). Парите ни беа вратени од НЛБ на Upwork дури после два месеци и притоа без 100-150$ во зависност од трансакцијата. Најголемата сума ја зема НЛБ, а другите банки во синџирот исто така земаат провизија, но помала (секој си наплаќа трошоци за трансфер).

Објаснување на НЛБ е дека на трансакцијата и фали број на трансакциска од Upwork во некое поле според протокол МТ103. Од банката на Upwork викаат дека според МТ103 протоколот трансацкијата е во ред пополнета и на тој начин (трансакциската сметка е пополнета во алтернативно поле) и во право ако читаш документација.

Проблемов станува очигледен откако средствата нема да ти стигнат во рок од 10 дена и ги контактираш Upwork да направат trace на wire transfer. Во меѓувреме ги контактираш НЛБ на 300 начини и не ти кажуваат дека имаш заглавен прилив, губиш 10-15 дена дур фатиш врски на повисоко ниво за да видат луѓе што имаат пристап до системот и така дознаваш дека нешто е неправилно пополнето (според нив)....

⚠️⚠️⚠️ Припазете на НЛБ ⚠️⚠️⚠️

Ако е така, тешко дека нешто ќе се реализира од веста што ја споделив пред некое време:
https://pari.com.mk/nbrm-saka-da-gi-namali-bankarskite-provizii-za-transferi-vo-stranstvo/
Мислењето е автоматски споено:

Другарчето @Глупав сподели уште една вест, воедно креираше и нова тема за СЕПА:
SEPA за Македонија

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.515

ArtLab

read-only
14 февруари 2023
25
10
Дечки од Payoneer повлеков 1500 usd.
Последниве неколку месеци во просек толку ми се приливите. Работам графички дизајн и имам направено Patreon. На Patreon си имам како е-продавница и ми нарачуваат дизајни што сакаат да им ги изработам. Patreon и Payoneer ми се споени на Patreon плаќаат од Payoneer си правам withdraw. Идам во банка, таман да ми ги распределат парите на моја сметка, ми бараат договор за работа. Со саати им објаснувам дека работам фриленс со физички лица и според тоа неможам да имам договор. И се бунеа да ми го одобрат трансферот. Викаат над 1000 евра мора договор? Ова е некој нов закон? До пред месец дена немав никаков проблем...

Им реков да ги вратат парите на Payoneer па ќе ги повлечам на два пати.. помали трансфери...

Дали ви се случило ова или е до Стопанска Банка?

Се извинувам на волку текст, фала за помошта.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.311
1.332
Дечки од Payoneer повлеков 1500 usd.
Последниве неколку месеци во просек толку ми се приливите. Работам графички дизајн и имам направено Patreon. На Patreon си имам како е-продавница и ми нарачуваат дизајни што сакаат да им ги изработам. Patreon и Payoneer ми се споени на Patreon плаќаат од Payoneer си правам withdraw. Идам во банка, таман да ми ги распределат парите на моја сметка, ми бараат договор за работа. Со саати им објаснувам дека работам фриленс со физички лица и според тоа неможам да имам договор. И се бунеа да ми го одобрат трансферот. Викаат над 1000 евра мора договор? Ова е некој нов закон? До пред месец дена немав никаков проблем...

Им реков да ги вратат парите на Payoneer па ќе ги повлечам на два пати.. помали трансфери...

Дали ви се случило ова или е до Стопанска Банка?

Се извинувам на волку текст, фала за помошта.
2к долари скоро направено, нит договор ми побараа нит ништо, само потпишав изјава зошто ми е приливот, исто стопанска. Е сега фактот тука е дека приливот е од правно лице од таму, ако тоа им менува.

ArtLab

read-only
14 февруари 2023
25
10
Чим договор не ти побарале пак е чудно... овие се бунеа зашто немам договор... без разлика дали е правно или физичко лице. Се бунеа зашто немам договор, демек над 1000€ мора со договор. Фала ти што пиша.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно