Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Сигурен си дека се 800? Јас бев на Smart M од 800 денари и по истекувањето на договорот Доверба 12 ми ја кренале претплатата на 899.
Се јавив и ми кажаа дека тие 800 биле промотивни и дека сега ми се наплаќа по "нормална" цена.
Не држи вода затоа што јас преминав од ниска во повисока тарифа.
Промотивен беше интернет пакетот во таа тарифа.

Нормалната цена од 900 сега е 1000 ;)
затоа пребегаа сите во VIP, кој искрено не е лош.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
А во целосен пакет со кој би поминал полесно? Во смисла на мрежа, стабилност на интернет, политика на фер користење.
Да бидеме реални ВИП имаат многу добра телевизија која е назависна од интернет, мобилното бројче јас го префрлив од телеком во вип и немам осетено никаква разлика во мрежата, зборувам за во Скопје.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Да бидеме реални ВИП имаат многу добра телевизија која е назависна од интернет, мобилното бројче јас го префрлив од телеком во вип и немам осетено никаква разлика во мрежата, зборувам за во Скопје.
Со вип комбо 4 сум откако почнаа да ги нудат, за цирка 60 евра месечно имам 3 телефони на претплата од 900 денари, 100 мегабити брзина на нет, три телевизори со солидна програма. ( Некои спортски канали фалат, но имам хбо премиум и хбо го). Ептен сум задоволен и не, не е реклама туку повеќегодишно користење и заклучок.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Со вип комбо 4 сум откако почнаа да ги нудат, за цирка 60 евра месечно имам 3 телефони на претплата од 900 денари, 100 мегабити брзина на нет, три телевизори со солидна програма. ( Некои спортски канали фалат, но имам хбо премиум и хбо го). Ептен сум задоволен и не, не е реклама туку повеќегодишно користење и заклучок.
Upload исто 100?

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Да, тоа во Штип, уште не е воведена новата инфраструктура и е симетричен. Од прва рака имам информација дека во Штип ќе остане барем уште 5 години вака. Мислам дека само во Скопје не е симетричен оптичкиот нет.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас после години едвај чекање да раскинам договор, и после милијарда поплаки без добра поддршка од страна на ВИП - никогаш повеќе не одам па какви сакале пакети нека извадат.

Плус во комуникација со пријатели кои се на ВИП стално лошо ги слушам на телефон и сум уверен дека ВИП имаат полоша услуга од Т-Мобиле.

Но секако, и Т-мобиле не се нешто сјајни, си имаат тон проблеми но бар поддршката им е подобра и 24/7. И со нив некогаш на поддршка ќе се изнервираш или ќе ти се погоди некој шо нема да разбере шо сакаш или шо ти е проблемот, но општо не сум имал проблем да не се среди во рок од недела дена, а и поретко иам проблеми.

Со ВИП фиксните услуги ги губев бар еднаш во месец на неколку па и повеќе саати, со Т-хоум тоа ми се нема десено.

Телевизија исти шајзе и двете нудат, ХД каналите се преку сила 1080 или 720п, останатите се катастрофа, ама тоа е.

На цени, Магента пакетиве се соленки, ама коа нема добра алтернатива тоа е. Се надевам на пониски цени во наредна година, па да обновам договори можда со Т-хоум. Од тоа шо гледав сеа не ми се исплати да обновувам, повеќе ми вреди тоа шо можам во секое време да раскинам откоа ми се истечени договорите, за да не се повтори ВИП сценарио пак.

Телекабел кој знае дали ќе ги биде, цените гледам ни ним не им се којзнае колку поевтини од Т-хоум за фиксни услуги.

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Само што се вратив од салон на Телеком и го продолжив договорот на 12 месеци и 900 ден претплата со неограничени разговори/смс во земјата и 15gb интернет кој важи 1 год, а по истекот ќе се зголеми на 1000 ден претплата.

Опции што понудија:
- телефон со бонус 8000 ден на било кој модел, но пресметан од цената „само уред“ која е прилично повисока
- спојување на 2 мобилни броја - 10% попуст на заедничка претплата
- спојување на 3 мобилни броја - 25% попуст на заедничка претплата

За телевизии и интернет не прашував бидејќи не сум заинтересиран.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Телекабел нема да може да постави инфраструктура по зградите за оптика, затоа што ќе им треба дозвола од 51% од станари за да копаат.
Што се однесува до Телеком, ок им е понудата, ама повторно ја зголемија цената за Магента средниот пакет, лани за 100-ка и годинава за 100-ка. Сепак оваа година го нудат и HBО бесплатно, што за некои кои не сакаат (или не знаат) да се замараат со торенти е топ работа.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
ама може ќе паднат цени или ќе има нови пакети коа ќе излезе телекабел. добар совет е да се почека.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
ама може ќе паднат цени или ќе има нови пакети коа ќе излезе телекабел. добар совет е да се почека.
Телекабел одат преку мрежата на Телеком, така што не очекувајте дека ќе има којзнае каква конкуренција. Цените може да паднат, но тоа би било маргинално. Телекабел имаат за цел да го опфатат бизнис секторот, т.е да нудат услуга со стабилен оптички (нивни) интернет и телефонија базирана на мрежата на Телеком. На крај краева, добитна комбинација.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Мислам дека толку долго време сме во овој дуопол, што не сфаќаме колку скапо плаќаме. Ме мрзи да барам на кајгана, имаше италијански оператор со 50 гб интернет за тарифи и цени за кои кај нас нудат 500 мегабајти. Телемаркетери од сегашниве оператори вртат нон стоп и даваат промотивни 10 гб и опции БЕЗ договори. Не е ништо случајно...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ете во србија за 5 евра имаш 10 гига интернет и неограничени минути во припејд. Постпејд пакетите сигурно им се и поисплатливи.

Грција е скапа, и Америка имаат скапи пакети. Ние реално имаме добри цени ако се гледа на глобално ниво, ама не е ко да не можеме подобро посебно ако се земе предвид стандардот на живот тука.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Да, тоа во Штип, уште не е воведена новата инфраструктура и е симетричен. Од прва рака имам информација дека во Штип ќе остане барем уште 5 години вака. Мислам дека само во Скопје не е симетричен оптичкиот нет.

Скопје е мизерни 3 мегабита + заебанции со интерни натирања.

Освен Телеком (и неотел со нив) нема кој да понуди барем 50 мегабита нагоре со стабилна конекција.

Telekabel има најконфузни пакети и инфо за достапност на планетава.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Понудава од ВИП за 650 ден без телефон со 15GB и неограничени разговори и не е така лоша. Плус на неопределено е.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Сигурен си дека се 800? Јас бев на Smart M од 800 денари и по истекувањето на договорот Доверба 12 ми ја кренале претплатата на 899.
Се јавив и ми кажаа дека тие 800 биле промотивни и дека сега ми се наплаќа по "нормална" цена.
Не држи вода затоа што јас преминав од ниска во повисока тарифа.
Промотивен беше интернет пакетот во таа тарифа.
Во прави си, не сум забележал, качена е сумата по истекот. Многу идиотски.

Како и да е, решив да ги пробам Вип. Договорот е на неопределено, па можам кога сакам да ги откажам.

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
Денеска проверив сметки некој и приметив дека има неколку наплати што не се извршени од моја страна, ги исконтактирав телеком по што добив одговор имаш некоја апликација снимено што ти прајќале пораки со што ти наплаќале(во телефонот немаше никакви појдовни ни дојдовни пораки што се направени без мое знаење), на телефонот има само Instagram, Facebook, Messenger и Телеком апликацијата надвор од bloatware-от, со што сите имаат исклучено дозвола за пристап до контакти,апликацијата за телефон,смс. Освем апликацијата на телеком која ги има сите дозволи. Од нив добив одговор дека они можеле да го решат проблемот и дека по решавање ќе ме побарале што не се случи си остана така,малку ми е чудно како они можат да го решат проблемот ако некоја апликација сама си праќа преку мој телефон?
e2o3Csj.png

gb9RWdi.png

e9SmxcG.png

NmGoC1s.png

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Ете во србија за 5 евра имаш 10 гига интернет и неограничени минути во припејд. Постпејд пакетите сигурно им се и поисплатливи.

Грција е скапа, и Америка имаат скапи пакети. Ние реално имаме добри цени ако се гледа на глобално ниво, ама не е ко да не можеме подобро посебно ако се земе предвид стандардот на живот тука.
Да но и најниска плата во регионот што не прави најскапи.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391

IcePick

hello world
19 ноември 2013
317
262
@IcePick Читај (го добив со гуглање "nthprovider")
Барав јас прееска но не најдов ништо фала ти, според ова е најверојатно ист случај само што тука бројот е друг, во 9 часот му стигнала порака на брат ми дека сервисот е одјавен (како и кога се најавил ни он незнае) па ќе видиме дали повторно ќе има наплати.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно