Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

denko55

hello world
8 ноември 2025
55
55
Јас од што разбирам имаат превземно ЕЛС и UPS да си царинат сами, затоа веќе пратки од UPS ни 2-3 дена не чекам да ми се исцаринат, а порано 7-15 дена. Исто и ЕЛС.
А во пошта, и до царина и до поштарите е проблем, секо на другиот му ја префрла вината.
Не верувам дека ЕЛС и UPS „си царинат сами“. Колку што знам, царинењето е надлежност на Царината и не може приватна компанија самостојно да одлучува за царински давачки и ослободување на пратки.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.113
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не знаев дека и по пошта праќаат од царина барање за фактура. Инаку писмово ми стигна денес, а пишува дека е од 22 мај и имам десет дена да доставам преку пошта или имејл - фактура, тракинг број и извод од банка за трансакцијата - инаку ќе ја вратат назад. Сега гледам дека преку имејл сум им пратил се тоа на 30 мај (значи во рокот). Статусот уште е ист - Недостасува фактура.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
50
67
Не знаев дека и по пошта праќаат од царина барање за фактура. Инаку писмово ми стигна денес, а пишува дека е од 22 мај и имам десет дена да доставам преку пошта или имејл - фактура, тракинг број и извод од банка за трансакцијата - инаку ќе ја вратат назад. Сега гледам дека преку имејл сум им пратил се тоа на 30 мај (значи во рокот). Статусот уште е ист - Недостасува фактура.
Колку време помина од кога ти стигна пратката на царина (1005) до денес?

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Јас од кога ќе им дојде на царина им праќам документации, фактури све, тотално го игнорираат се тоа. Најорганизирани e-mail-и све како што треба.
Од 30ти април ми пишува на едно недостасува фактура па недостасува фактура
1. Неќна мајка ми дека на нејзино име е пакетот отиде во пошта им однесе принтани фактури, рекоа да готово срредено го знаеме пакетот, не е проблем. Готово е почекајте ќе се смени статусот
2, После недела две пак недостасува фактура нема update на статусот
Отиде она да земен друг пакет, пак збореше со нив, тој виде на маил, испринта рече се е тука што треба нема проблем стварно на маил има.
3. Поминуваат некои 5-6 дена, статусот НЕПРОМЕНЕТ, доаѓа денот кога ја блокира таа продавницата Македонија. Тотално спизден им се јавувам на царина, овие со као културен тон, мирно, немај гајле те знаеме тебе, ти ги знаеме маилите, се има сите документи организирано убаво ги праќаш, евен готово, испринтанто, средено се.

Денекса?
Статусот е ист, недостасува фактура

нема промена, нема ништо
милион пати истите документи за пратки ги поднесувам, они гледаат нема проблем, си стои истото па истото.
Веќе незнам што да направам, неможе да се караш, неможе со фино, ништо.

Исто и за една пратка од 6ти Март, за таа ни до фактурата нема дојдено среќа не ми е НАЈБИТНА ама таа е од продавницата што ме блокираше, али ај таа и не ми е најважна реално повеќе ја земав за пропс за позадина за youtube видеа, оваа од 14 Април што е стигната ми е пребитна.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.113
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
И да отидеш таму и да им однесеш принтана фактура џабе е
денеска и го искључиле телефонот за царина што е тој еден на меили иде
Баш сакав да вртам сега. Инаку се работи за контактни леќи кои ги порачав во март. До сега речиси никогаш немало проблем, порачувам со години - стигаат за 3 недели од прилика од Западна Европа а и од УСА имам порачувано.
Кога видов колку е саат со поштава, си порачав од една фирма од Чешка пред 15-20 дена, ги прашав дали за 10 дена ќе стигнат во нивната оптика во Прага пошто ќе бидам на неколку дена таму и си стигнаа си ги подигнав и се е супер. А со овие кај нас којзнае што ќе биде.

Goran333

hello world
19 август 2022
93
104
Да се упропасти па да може после ефтино да се приватизира. Газда се знае, ќе биде некој политичар

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
848
731
Еве ви еден пример,земета ја Украина која е во војна со Русија скоро 4-5+ години,имаат постабилен систем и појака пошта од нашава, кој не сме ни војно загрозени , украинците примаат пратки 90 % побрзи од нас, отворете само на тему, алиекспрес 80 % се украинци 90 % се фалат за брзо стигнување на пратки,Ние цуцулиги недај боже па да сме во војна крахиравме уште првиот саат не ке можеме до пазар да отидеме

Последна промена:

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Јас стварно незнам што се случува пошто порано барем ќе донесеш фактура и за 3-4 дена се средува, али сега нема промена на статусот со недели а ти викаат да готово ете средено.
Вчера ли кога беше завчера кога се јавив коа ја блокираше продавницата Македонија прво едвај НИШТО не ги слушав на царина, од таму галама, зборње што се не им викам јасно зборете ништо не се слуша, па тој еден ме предаде на друг и тој другиот беше фин, ме знаеше све, али и нему му свикав ништо не се слушаше од прво па после се развравме се смирија у п
Мислењето е автоматски споено:

Леле каква драма се направи со царина ама ќе постирам дука за да документирам се што бидна.

- Нормално и покрај тоа што некна се јавив и ми вeтеија дека се е завршено, нема никаква промена на статусот од "недостасува фактура".
Пак зборев со тој еден цариник што као ме знаел, ми вика готово еве сега поминува се ќе видиш. Ништп нема промена во статусот. Вика јави и се на директорката. Се јавувам, жената не ни била директорка на царина него на некшто подружница од поштата. Вика она "ни ја префлраат нас вината, јас се што е до мене средив они неќат да работат" Али ок е, она си е во ред.

- После едно време викам морам да се јавам пошто нема промена на статусот да видам што да правиме, што да превземеме пошто ми се вика дека готово е средено.

- Се јавувам, ми се јавува некој друг цариник викам со кого зборувам, човекот се замислува ".....со еден од помладите цариници". Викам дај ми име да знам со кого комуницирам, он нешто избегава. И викам леле какви пички сте, ем криви ем се криете.

И нормално овој почна "јас сум службено лице, ќе те пријавам на суд и полиција".

И тука му експлодирав. Човече, кај држите пратки толкави пари на луѓе, кај лажете дека средувате со недели а ништо нема промена и уште мене ќе ме пријавиш на полиција зашто сум изнервиран со право? ОК СЛОБОДНО, ќе види полицијата кој е крив.

- Тој ми затвара телефон, пошто ептен му спиздев, се јавува друг "господине не се јавувајте веќе тука на полиција стре пријавен"

ОК супер, на полиција сум пријавен затоа што застанувам за себе, за свои пари, за свои пратки, затоа што ме заебаваат со месеци и недели, затоа што поради нив ја блокираат земјата продавници. Али тоа јас што сум му викал на цариникот и што сум спиздел што ми се флекса со статусот на службено лице, е тоа е за полиција.

Плус во тие 3 секунди сигурно не може да пријави во полиција кога буквално 3 секунди се, ова само ми докажува колку се исмеваат, потценуваат и не прават будали.

Баш да ги видам, нека пријават на полиција, нека пријават на суд, па да збориме за тоа на судот колку стрес и колку грижа ми создава тоа што толку пакети ми ги држат и мене и на други на царина. Секакви пакети, и за медицина(среќа не ова за мене ама на други да), за све, се заебаваат. Па мене ќе ме пријавувале на полиција пошто сум рекол пички се што не сакаат името да си го кажат.

Што не мрднат статусиве со недели им носиме и праќаме документи
Screenshot (7351).png

А овој па од 6ти март, имаше двојно царина на шести март дека дошло, па го избришаа, па го направија само на 30ти Мај сега. Овој од јапонуија е пакетот од таа продавницата што ја блокираше Македонија
Screenshot (7352).png
Тој пакет имаше две, царина од 6ти март дека е во пошта на царина, и после уште една царина од 30ти мај и тоа го избришаа и само мај го оставија.

Човече имам право да можам да си ги подигнам пратките што ги купувам

Не ми се верува дека криминалци и лажови ми ги држат моите и на цела македонија пакетите.

• Се крие за да е безличен службеник, за да не сноси одговорност за лагите
  • Кога ја согледуваш реалноста и му викаш дека е куквица, се сили со статусот на СЛУЖБЕНИК, па ако си толку СЛУЖБЕНИК онда служи и работи си ја работата СОВЕСНО.
  • Лаже дека на полиција пријавил и на суд во рок од 3 секунди, они неможат да процесираат пратки со месеци, полицијата ќе прифати и процесира пријава во 3 секунди.

Се само затоа што човек сака да си ги земе пратките, да функционира нормално и да не е лажен и правен будала од хоштаплери.

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.222
2.655
џабе идете кај тие дебилите под железничка од десно што се. Само ќе се изнервирате, освен чекање нема некој друг излез.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Незнам, многу е лошо, до сега кога сум идел, сум носел фактури се поминувало побрзо. Ова немам видено.
Сериозно ќе помислам дека некој од нив си ги украл пратите да ги препродаде, па се прават дека ги процесираат нонстоп а не се ни таму пратките.
Неќна мајка ми кога била некој декчко се расправал исто со нив таму му викале незанеле каде е пратката, им вика како незнаете тука пишува дека е, што се случило и му одговараат "ете незнаеме"

Изгледа полицајците на кои ме пријавија ги стегнаа, па КОНЕЧНО ЈА МРДНАА Пратката од 6ти барем :D
Screenshot (7353).png

Ај сеа следнава да мрдне, што ми е фактички најбитната, тоа судијата од полицијата и судот на кои ме пријавија во рок од 3 секунди ваљда ќе потегне.
Таа NL пратката што е.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.113
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Незнам, многу е лошо, до сега кога сум идел, сум носел фактури се поминувало побрзо. Ова немам видено.
Сериозно ќе помислам дека некој од нив си ги украл пратите да ги препродаде, па се прават дека ги процесираат нонстоп а не се ни таму пратките.
Неќна мајка ми кога била некој декчко се расправал исто со нив таму му викале незанеле каде е пратката, им вика како незнаете тука пишува дека е, што се случило и му одговараат "ете незнаеме"

Изгледа полицајците на кои ме пријавија ги стегнаа, па КОНЕЧНО ЈА МРДНАА Пратката од 6ти барем :D
Погледнете го атачментот 162235

Ај сеа следнава да мрдне, што ми е фактички најбитната, тоа судијата од полицијата и судот на кои ме пријавија во рок од 3 секунди ваљда ќе потегне.
Таа NL пратката што е.
Да ти дадам и мое бројче на пратка да ги отераш у $@#%@# за да мрдне праткава? Ич не ми иде со караници :)

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Да ти дадам и мое бројче на пратка да ги отераш у $@#%@# за да мрдне праткава? Ич не ми иде со караници :)

И јас сум на пола уште, тоа од NL што ми е Chromatic ModRetro gameboy FPGA пакетот уште не поминал, цело review ради тоа ми се оддложи :)

Најзаебано е што не завршуваат сите на царина пратки, си има некои дирекно во пошта идат и толку, имам вече 3-4 такви да приберам. Не е ни до вредноста на пакетот незнам до што е, рандом е скроз.

denko55

hello world
8 ноември 2025
55
55
Јас стварно незнам што се случува пошто порано барем ќе донесеш фактура и за 3-4 дена се средува, али сега нема промена на статусот со недели а ти викаат да готово ете средено.
Вчера ли кога беше завчера кога се јавив коа ја блокираше продавницата Македонија прво едвај НИШТО не ги слушав на царина, од таму галама, зборње што се не им викам јасно зборете ништо не се слуша, па тој еден ме предаде на друг и тој другиот беше фин, ме знаеше све, али и нему му свикав ништо не се слушаше од прво па после се развравме се смирија у п

Леле каква драма се направи со царина ама ќе постирам дука за да документирам се што бидна.

- Нормално и покрај тоа што некна се јавив и ми вeтеија дека се е завршено, нема никаква промена на статусот од "недостасува фактура".
Пак зборев со тој еден цариник што као ме знаел, ми вика готово еве сега поминува се ќе видиш. Ништп нема промена во статусот. Вика јави и се на директорката. Се јавувам, жената не ни била директорка на царина него на некшто подружница од поштата. Вика она "ни ја префлраат нас вината, јас се што е до мене средив они неќат да работат" Али ок е, она си е во ред.

- После едно време викам морам да се јавам пошто нема промена на статусот да видам што да правиме, што да превземеме пошто ми се вика дека готово е средено.

- Се јавувам, ми се јавува некој друг цариник викам со кого зборувам, човекот се замислува ".....со еден од помладите цариници". Викам дај ми име да знам со кого комуницирам, он нешто избегава. И викам леле какви пички сте, ем криви ем се криете.

И нормално овој почна "јас сум службено лице, ќе те пријавам на суд и полиција".

И тука му експлодирав. Човече, кај држите пратки толкави пари на луѓе, кај лажете дека средувате со недели а ништо нема промена и уште мене ќе ме пријавиш на полиција зашто сум изнервиран со право? ОК СЛОБОДНО, ќе види полицијата кој е крив.

- Тој ми затвара телефон, пошто ептен му спиздев, се јавува друг "господине не се јавувајте веќе тука на полиција стре пријавен"

ОК супер, на полиција сум пријавен затоа што застанувам за себе, за свои пари, за свои пратки, затоа што ме заебаваат со месеци и недели, затоа што поради нив ја блокираат земјата продавници. Али тоа јас што сум му викал на цариникот и што сум спиздел што ми се флекса со статусот на службено лице, е тоа е за полиција.

Плус во тие 3 секунди сигурно не може да пријави во полиција кога буквално 3 секунди се, ова само ми докажува колку се исмеваат, потценуваат и не прават будали.

Баш да ги видам, нека пријават на полиција, нека пријават на суд, па да збориме за тоа на судот колку стрес и колку грижа ми создава тоа што толку пакети ми ги држат и мене и на други на царина. Секакви пакети, и за медицина(среќа не ова за мене ама на други да), за све, се заебаваат. Па мене ќе ме пријавувале на полиција пошто сум рекол пички се што не сакаат името да си го кажат.

Што не мрднат статусиве со недели им носиме и праќаме документи
Погледнете го атачментот 162233

А овој па од 6ти март, имаше двојно царина на шести март дека дошло, па го избришаа, па го направија само на 30ти Мај сега. Овој од јапонуија е пакетот од таа продавницата што ја блокираше Македонија
Погледнете го атачментот 162234
Тој пакет имаше две, царина од 6ти март дека е во пошта на царина, и после уште една царина од 30ти мај и тоа го избришаа и само мај го оставија.

Човече имам право да можам да си ги подигнам пратките што ги купувам

Не ми се верува дека криминалци и лажови ми ги држат моите и на цела македонија пакетите.

• Се крие за да е безличен службеник, за да не сноси одговорност за лагите
  • Кога ја согледуваш реалноста и му викаш дека е куквица, се сили со статусот на СЛУЖБЕНИК, па ако си толку СЛУЖБЕНИК онда служи и работи си ја работата СОВЕСНО.
  • Лаже дека на полиција пријавил и на суд во рок од 3 секунди, они неможат да процесираат пратки со месеци, полицијата ќе прифати и процесира пријава во 3 секунди.

Се само затоа што човек сака да си ги земе пратките, да функционира нормално и да не е лажен и правен будала од хоштаплери.
Никогаш не навредувај или користи недолични зборови кога зброуваш со службени лица или корисничка поддршка. Не дека ќе имаш некакви реални последици (барем не тука), ама едноставно нема да им дадеш изговор да ти спуштат слушалка. Можеш најучтиво да ги критикуваш и да ги направиш неспособни со избрани зборови. Она што ни е проблем на сите нас е што никогаш не одиме со официјални претставки во институциите кои треба да им вршат надзор на овие службеници. Верувајте ми, од лично искуство, не е губење време. Друга работа, последен пат кога мрднаа пратките од комплетно заглавени беше по објавувањето во медиуми. Значи треба јавен притисок, инаку ќе не блокираат сите продавници заради некому кому му текнало без подготвен терен да наплаќа ДДВ на секоја пратка. Твојата голгота е вредна за сторија, контактирај медиум и зборувај.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Iako otvoriv i nov topic za ova go pastiram i tuka ic ne mi e gajle

Ете бидна, најбитната eBay Јапонска продавница ја блокираше македонија проади нашата неспособна царина​

Japan4You, продавница од која без проблеми купувам повеќе од десет години гледам дека наеднаш нема листано никакви производи иако уште ја имам во историја, се укључувам преку VPN, си има се.
Ни ЕДНАШ немам побарано рефундација од нив, али благодарејки на неспособњаците и мрзливците на нашата царина пакети од нив ми стојат не процесирани од 6ти Март.

Поради ова, сами по себе ме блокирале.
Еднниот пакет дури пред неколку дена ми беше процесиран, другиот уште не е, беше стигнат на царина на 6ти прв пат, па сега мрзливите лажговци го направиле да изгледа дека стигнал на 30ти Мај, да извадев скриншот ќе беше јасно дека стигнат е на 6 Март, па после го беа обоновиле 30-ти април од тука, а кај нас во земја е влезен 6ти Март.

Поради ова, мојата најбитна продавница, на која нити сум и побарал рефундација, нити сум и се пожалил, самата ја Блокираше Македонија. Јас им кажав на царина дека ова ќе биде, лажовите инсистираа дека нема шанси, дека до нив што се однесува се е во ред.

Погледнете го атачментот 162157

Ова на вас normies не ви значи ништо, али мене ми го упорпастува активно целото хоби.
Јас страдам и сум ИНФОРМАТИВНО ЗАГРОЗЕН поради мрзливата СЕЉАЧАНА на царина и во пошта

Јас сега што треба да направам? Не купуваме сите само домакински работи од Тему
А не сме сите ни Македонски СНАОДЛИВИ ВИЗНИСМЕНИ, речи ситни хоштаплери. Некои од нас стварно само си имаат хобија и сакаат да си уживаат во нив, а сега и тоа е оневозможено и забрането.

Им Објаннив дека не ми е проблем мене да чекам за пакети да поминат и дека знам не е до нив и се тоа.

Иако знаев дека ќе ми одговорат вака

Погледнете го атачментот 162158
Во иднина ако сакаш да купуваш од таму ќе мораш дополнителни трошоци да плаќаш кај посредници како Tiptrans односно ја испирачуваш пратката во една од 5 те држави таму со регистрирана адреса па откако ќе им платиш провизија ти ја праќаат за Македонија.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Во иднина ако сакаш да купуваш од таму ќе мораш дополнителни трошоци да плаќаш кај посредници како Tiptrans односно ја испирачуваш пратката во една од 5 те држави таму со регистрирана адреса па откако ќе им платиш провизија ти ја праќаат за Македонија.
Да, за жал
Иако по FedEx/DHL Express така се фаќа поевтино ама ни со тоа веќе до Македонија не сакаат да пуштаат.
Среќа што скоро се што ми треба имам земено од продавницава, али можеше уште година две да ме послужи да си докупам уште по некоја ефтина работа.

Никогаш не навредувај или користи недолични зборови кога зброуваш со службени лица или корисничка поддршка. Не дека ќе имаш некакви реални последици (барем не тука), ама едноставно нема да им дадеш изговор да ти спуштат слушалка. Можеш најучтиво да ги критикуваш и да ги направиш неспособни со избрани зборови. Она што ни е проблем на сите нас е што никогаш не одиме со официјални претставки во институциите кои треба да им вршат надзор на овие службеници. Верувајте ми, од лично искуство, не е губење време. Друга работа, последен пат кога мрднаа пратките од комплетно заглавени беше по објавувањето во медиуми. Значи треба јавен притисок, инаку ќе не блокираат сите продавници заради некому кому му текнало без подготвен терен да наплаќа ДДВ на секоја пратка. Твојата голгота е вредна за сторија, контактирај медиум и зборувај.

Не сум формален човел, и со месеци со фино, објаснувам, севе и кога овој на најлигав начин почна да избегнува да не каже кој е, она со тонот дигнат неколку октави пизгав тука веќе ме спизде ептен.
И уште згора на се повторува "имајте убав деееен"
Како не се срами маж од сам себе да пизгаво лигаво така зборува и да ги завлекува така зборовите. Неможам органски тоа да го поднесвам, нормално ќе реагирам, не сум калкулант, не сум тип што трпи неправда. А со месеци и месеци сум фин со нив, разбран.

Не викам дека немаш право, имаш, ама таков човек сум и тоа 40 гоидини не се сменило нема ни да се смени. Не се тепам, не сум агресивен, ама кога долго време вака ме влече за нос некој, па уште со тој пизгав да не речам збор што ќе навреди некој без пореба, тоа не поднесувам, па колку и да сакам да сум смирен, човек сум.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Отидов на железничка од позади од десно, се изнервирав, пратките што веќе ги постирав овде од Јануари сеуште не се титнати за влез, се работи за една скапа и една обична со ниска вредност, па тој таму си запалил цигарче си ужива ме убедува дека од Холандија не била пратена пратката, па се наљути кога му реков дека во поштата во Холандија не се пуши цигари со две нозе во вис. Се сомневам дека намерно не се внесени во систем за да ги украдат.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
149
128
Отидов на железничка од позади од десно, се изнервирав, пратките што веќе ги постирав овде од Јануари сеуште не се титнати за влез, се работи за една скапа и една обична со ниска вредност, па тој таму си запалил цигарче си ужива ме убедува дека од Холандија не била пратена пратката, па се наљути кога му реков дека во поштата во Холандија не се пуши цигари со две нозе во вис. Се сомневам дека намерно не се внесени во систем за да ги украдат.
100% намерно не се венесени
Како мене што ми направија со пратката од Јапонија денеска што ја поминаа, буквално ПИШУВАШЕ дека е на царина од 6ти Март, го избришаа, го променија 30ти Мај да мислип дека тогаш стигнала па уште ме убедува. А јас и маили и све им испраќам од 6ти март од кога стварно дојде на царина.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно