Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
ти стигна? ја уште го чекам, а ако памтам ок (извини ако те смешав) ја те пратив по контролер-ов десетина дена од како нарачав за мене

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Не, сеуште не пристигнало. Завршив работа со друг ргв контролер од еден член од форумов. :)

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.776
6.484
SK
Да не знае некој каде да се бараат квалитетни кулери за на 220 волти (освен во Логинг). Барам 175x150mm и 92x92mm димензии.

S

Sukhoi

Гостин
Споредба на мојот систем, со сите Case Fans вклучени и сите исклучени. Се работи за DeepCool Tesseract куќиште. Собна температура 27 степени, доста вруќо.
Список на case fans, сите се no-name:
2xFront Side Intake (120mm 1200rpm)
2xSide Panel Intake (120mm 800rpm,120mm 1200rpm)
1XBack Side Outtake (120mm, 1200rpm)
1xTop Side Outtake(120mm, pwm controlled)
1x под графичка, над напајање, Outtake (90mm, 1800rpm)
All Active
all fan.png
Not Active (CPU Fan намерно го намалив на помали вредност да видам како ке се понаша со помалку rpm)
no fan.png
Дали вреди двојно,тројно повеќе бучава за температурната разлика. Хммм не знам, сегашниве не се критични освен дисковите што се малку потопли. Интересно е што кај графичка нема толку драстична разлика а во неа дуваат 2, 120ки што е малку разорачувачки, а и тоа вентилаторче што го наместив (80мм) иако навидум кога ставам рака издувува вруќ ваздух ама не прави којзнае каква разлика. Највеќе го правив тестот да видaм максимумот како ке оди, average скорот не го гледајте. Не сум темпирал точен тест, генерално користено е browser па Fortnite и у двата случаја. Тестот траеше и во двата случаеви над 2 часа, така да генерално мене ми врши работа за споредба.
Системот без case fans, има 4 активни вентилатори, 2 од графичка и по 1 cpu и psu. CPU Cooler е стариот Hyper TX3, 10 години врши работа хахахахаа.

Изменето од модератор:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Да си прашам , кое е разликата за кулерот меѓу воденото и воздушното ладење и кои се пододбри во поглед за долготрајноста и издржливост и докажаност и се друго???

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Да си прашам , кое е разликата за кулерот меѓу воденото и воздушното ладење и кои се пододбри во поглед за долготрајноста и издржливост и докажаност и се друго???

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk
Долготрајност, издржливост, незамарање и тишина (Noctua, BeQuiet) = воздушно
Подобро ладење + тишина + $$$ (се исплати ако клокаш и ако ставаш цпу + гпу во еден луп) = водено

Пр. 4770к @4.7GHz + R9-290 значително клокната може да ги лади 1 голем вентилатор (200мм) + 1 моќна и тивка пумпа (D5) = апсолутна тишина и смешни температури АМА далеку поскапо и повеќе труд да функционира беспрекорно во споредба со Nh-D15 + stock cooler на графичката (галама).

Изменето од модератор:

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Долготрајност, издржливост, незамарање и тишина (Noctua, BeQuiet) = воздушно
Подобро ладење + тишина + $$$ (се исплати ако клокаш и ако ставаш цпу + гпу во еден луп) = водено

Пр. 4770к @4.7GHz + R9-290 значително клокната може да ги лади 1 голем вентилатор (200мм) + 1 моќна и тивка пумпа (D5) = апсолутна тишина и смешни температури АМА далеку поскапо и повеќе труд да функционира беспрекорно во споредба со Nh-D15 + stock cooler на графичката (галама).

Значи водено ладење плаќаш околу над 8000 како што е кракен и за 3-4години ќе биде истрошен бидејќи истрошена е водата, што не ми се исплати ?! А воздушното никако да наместиш сите четири модули РАМ и пак е заебанција а?! Инаку мене ми е поважното, процесорот добро да лади ,а графичката тоа е мал проблем.

Sent from my iPad using Tapatalk

Последна промена:
9 јуни 2015
1.389
2.199
Скопје
Значи водено ладење плаќаш околу над 8000 како што е кракен и за 3-4години ќе биде истрошен бидејќи истрошена е водата, што не ми се исплати ?! А воздушното никако да наместиш сите четири модули РАМ и пак е заебанција а?! Инаку мене ми е поважното, процесорот добро да лади ,а графичката тоа е мал проблем.

пумпата ќе се заебе, а водата ќе ја испие некое дете од Африка

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Превидено е да се намали нивото на водата (читај дестилирана вода и пропилен гликол) за околу 6 години. Меѓутоа голем дел од AIO имаат можност за полнење.
А како се полни ?? Со инка ли?? Без врска е тоа воденото ладење ,а за воздушното ладење е докажан со децении ама сега што се бара за таков хај енд процесор и пак се бара огромен кулер и плус тежи еден и пол кило тоа за мене некако не ми прави ќеф и згора на тоа никако да ставиш четири рам модули поради пречка од масивен кулер ,а зошто не предвидува за ова производителот ?! Само единствен кулер е идеален и плус 4 модули да се стави е Cooler Master V8 GTS друг кулер не ми текнува кој може така???Кажете кој може ама со одличен статичен притисок и барем над 180w ?

Последна промена:

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Најдобар квалитет и перформанси од Noctua ќе добиеш. D14 D15 U14 U12 C14 и компатибилноста им е на највисоко ниво, хладњаците се направени така да има место и за рам плочки со повисок профил, a вентилаторите може да се постават погоре/подоле. Кога станува збор за ладење и тишина Noctua (D14/D15) се подобри од повеќето AIO.

Провери си тука компатибилност со матичната/рамот имаат за сите:
Compatibility Lists - Support

Јас зборев за custom водено ладење, со AIO ништо не добиваш освен естетика, ич не се замарај.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Најдобар квалитет и перформанси од Noctua ќе добиеш. D14 D15 U14 U12 C14 и компатибилноста им е на највисоко ниво, хладњаците се направени така да има место и за рам плочки со повисок профил, a вентилаторите може да се постават погоре/подоле. Кога станува збор за ладење и тишина Noctua (D14/D15) се подобри од повеќето AIO.

Провери си тука компатибилност со матичната/рамот имаат за сите:
Compatibility Lists - Support

Јас зборев за custom водено ладење, со AIO ништо не добиваш освен естетика, ич не се замарај.

И кој е продавач за ноктуа ?? Овда во МК?

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Јави им се можда се преселиле, ако не работат веќе Нексио ќе ти донесат што сакаш.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Едно прашање околу водено vs воздушно ладење. За воздушно сите знаеме ако се расипе вентилаторот топлината сепак ке се спроведува преку телото и нема проблем да направи додека корисникот примети дека вентилаторот не врти. Но што со водено ладење , писебно АИО ако пумпата се расипе? Колкава е опасноста да прегрее процесорот? Знам има заштита во биос да се исклучи на 100 степени но понекогаш се случува да продолжи да работи о над 100 степ поради багован биос или што о да е. Ова од искуство го зборувам пошто мене ми се деси за i7 940 на msi x58 E Плоча, оверклокован на 4.4гхз на 1.42волти со не толку квалитетно воздушно ладење вентилаторот си престана да работи додека тестирав ставилност на prime 95 и температурата стигна до 110 степени а на екранот се појавија артефакти. Го исклучив тестот за да се олади и за среќа немаше оптетувања.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Едно прашање околу водено vs воздушно ладење.

Епа немаш гаранција тоа е една од мааните на водените ладења, секогаш постојат шанси за грешка. Меѓутоа според мене најголемиот недостаток кај AIO водените ладења е нивниот животен век. Откако ќе ти цркне пумпата се збогуваш со кулерот целосно.

Кај воздушните ладења ќе цркне вентилаторот и само го менуваш за нов, буквално за квалитетно воздушно ладење нема вистинско расипување никогаш. Дури и на Linus Tech Tips истово се збореше.

Но сепак ентузијасти сме и покрај недостатоците заради cool факторот заедно со принципот на работа со вода ги користиме AIO кулерите. И врвните AIO кулери секогаш ќе дадат подобри резултати во ладење во споредба со најдобрите воздушни кулери.

Инаку за до 6.000 денари секогаш би идел со Noctua NH-D14 наместо со AIO кулер. Да одлучат да стават некој RGB ефект во нивните кулери многу повеќе ќе им се продаваат.

Во денешно време сите high-end делови со RGB доаѓаат, NH-D14 едноставно ја руши цела таа кич синергија. :)

Поздрав.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Епа немаш гаранција тоа е една од мааните на водените ладења, секогаш постојат шанси за грешка. Меѓутоа според мене најголемиот недостаток кај AIO водените ладења е нивниот животен век. Откако ќе ти цркне пумпата се збогуваш со кулерот целосно.

Кај воздушните ладења ќе цркне вентилаторот и само го менуваш за нов, буквално за квалитетно воздушно ладење нема вистинско расипување никогаш. Дури и на Linus Tech Tips истово се збореше.

Но сепак ентузијасти сме и покрај недостатоците заради cool факторот заедно со принципот на работа со вода ги користиме AIO кулерите. И врвните AIO кулери секогаш ќе дадат подобри резултати во ладење во споредба со најдобрите воздушни кулери.

Инаку за до 6.000 денари секогаш би идел со Noctua NH-D14 наместо со AIO кулер. Да одлучат да стават некој RGB ефект во нивните кулери многу повеќе ќе им се продаваат.

Во денешно време сите high-end делови со RGB доаѓаат, NH-D14 едноставно ја руши цела таа кич синергија. :)

Поздрав.
Јас сум задоволен што ја сменија таа одвратната кафеава боја што не одговара на ништо. Само заради тоа имам Dark Rock Pro.

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Две прашања за push-pull конфигурација на Noctua NH-U12P SE2:

- Сакам да ги заменам фабричките NF-P12 со 2х NF-F12. Е сега, со оглед на тоа што имаат поголем static pressure, дали ќе направи разлика т.е. дали има потреба да ставам два NF-F12 или само еден (push) ќе биде доволно?
- Ако одам на варијанта со два, колкаво растојание е потребно од exhaust вентилаторот за да работат ефективно?

Ги имам вентилаторите, така да не е прашање дали треба да купам еден или два, туку само кое е поефективно решениe за кулерот и за провевот во куќиштето :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Ја донесоа кај нас Noctua NT-H2 термална паста?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно