Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Користење Google Pay во Македонија

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Имам виртуелна VISA картичка со која можам да плаќам online.

Засега само за плаќање на сметка од А1 не ми ја прифаќа (користат Casys преку Стопанска Банка).
И Водовод Скопје користат Casys (само не забележав од која банка), но таму ми ја прифаќа.

Сакам да ја користам и за физичко плаќање во маркети и слично, но не издаваат физички картички во Македонија.

Издавачот на картичката вика дека картичката може да се користи со Google Pay.
Но не можам да ја инсталирам Google Pay бидејќи не е Македонија не е во листата на поддржани земји.
Според информациите на Google Pay support:
You can use your phone to pay wherever contactless payments are accepted.

а подолу пишува:
To find out if your bank or card supports contactless payments with Google Pay on your phone, choose your country below. (и листа на земји каде што ја нема Македонија)

Колку што разбирам, проблемот би требало да биде тоа што не можам да ја инсталирам апликацијата заради локацијата.

Дали некој користел Google Pay за физичко плаќање во Македонија?
Или предлог за некоја друга апликација за NFC бесконтактно плаќање која поддржува виртуелна VISA и може да се користи во Македонија?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Имам виртуелна VISA картичка со која можам да плаќам online.

Засега само за плаќање на сметка од А1 не ми ја прифаќа (користат Casys преку Стопанска Банка).
И Водовод Скопје користат Casys (само не забележав од која банка), но таму ми ја прифаќа.

Сакам да ја користам и за физичко плаќање во маркети и слично, но не издаваат физички картички во Македонија.

Издавачот на картичката вика дека картичката може да се користи со Google Pay.
Но не можам да ја инсталирам Google Pay бидејќи не е Македонија не е во листата на поддржани земји.
Според информациите на Google Pay support:

а подолу пишува:

Колку што разбирам, проблемот би требало да биде тоа што не можам да ја инсталирам апликацијата заради локацијата.

Дали некој користел Google Pay за физичко плаќање во Македонија?
Или предлог за некоја друга апликација за NFC бесконтактно плаќање која поддржува виртуелна VISA и може да се користи во Македонија?

Ако проблемот е локацијата за да ја инсталираш апликацијата, се решават.

1. Инсталирај VPN
2. Исклучи го телефонот, извади ја SIM картичката
3. Уклучи го телефонот, без SIM картичка, и конектирај се со VPN-от на сервер кај шо функционират Google Pay
4. Оди на Play Store, спушти си ја апликацијата и подеси ја
5. Исклучи го телефонот и врати ја SIM картичката, па уклучи го.

Истово ми функционираше со години, меѓу другото го користев за Spotify Premium дури не беше достапно кај нас. Имај на ум дека постапкава ми е стара, во меѓувреме можно е да не функционират ама worth a shot.

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10

1. Инсталирај VPN
3. Уклучи го телефонот, без SIM картичка, и конектирај се со VPN-от на сервер кај шо функционират Google Pay

Истово ми функционираше со години, меѓу другото го користев за Spotify Premium дури не беше достапно кај нас. Имај на ум дека постапкава ми е стара, во меѓувреме можно е да не функционират ама worth a shot.

Знам како да ја инсталирам апликацијата, можам преку германска IP адреса.
Дополнително може и да сменам држава во подесувањата на Google Play (важи и за Pay), но тоа може да се направи само еднаш годишно.

Прашањето ми е дали некој има искуство со користење виртуелни картички и NFC апликации за бесконтактно плаќање кај нас (не од локални банки).

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Дополнително може и да сменам држава во подесувањата на Google Play (важи и за Pay), но тоа може да се направи само еднаш годишно.

Прашањето ми е дали некој има искуство со користење виртуелни картички и NFC апликации за бесконтактно плаќање кај нас (не од локални банки).
Друже зошто ти треба кај нас, ќе си ја одбереш земјата каде е издадена картичката, пробај да ја додадеш на некој сервис за плаќање и ќе ти прикаже каде од која земја е. Додека користев Entropay за плаќање ми покажуваше дека е од државата Малта (Спотифај ме префрли таму и Аппле Стор на Мак Ос ме префрли на тој регион).

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828

Ќе мора да пробаш. Јас апликации што имаат рестрикции за дл во однос на географска локација симнувам преку Aurora Store: Aurora Store (fdroid version) APKs - APKMirror

Имам мастеркард од Комерцијална прикачена во Гугл акаунтот за плаќања и ако пробам да ја сетирам за in-store payments во Google Pay ми дава:

gp.jpg

Преку KomPay си работи без проблем за in-store payments.
Додај ја виртуелната и види што ќе добиеш како известување.

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Друже зошто ти треба кај нас, ќе си ја одбереш земјата каде е издадена картичката, пробај да ја додадеш на некој сервис за плаќање и ќе ти прикаже каде од која земја е. Додека користев Entropay за плаќање ми покажуваше дека е од државата Малта (Спотифај ме префрли таму и Аппле Стор на Мак Ос ме префрли на тој регион).
Ми треба за физичко плаќање кај нас во супермаркет, дуќани, бензинска ...
Повеќето банки во Македонија имаат сопствени апликации за бесконтактно плаќање, но тие се само за картички издадени преку нив.
Бидејќи издавачот не дава физички картички во Македонија (може во Бугарија, Србија, Хрватска, Грција ...), барам начин да ја користам преку NFC апликација на телефон (бесконтактно плаќање).

Ќе мора да пробаш. Јас апликации што имаат рестрикции за дл во однос на географска локација симнувам преку Aurora Store: Aurora Store (fdroid version) APKs - APKMirror

Имам мастеркард од Комерцијална прикачена во Гугл акаунтот за плаќања и ако пробам да ја сетирам за in-store payments во Google Pay ми дава:

Погледнете го атачментот 110772

Преку KomPay си работи без проблем за in-store payments.
Додај ја виртуелната и види што ќе добиеш како известување.

Можам и apk-то да го најдам, или да инсталирам преку VPN.
Проблемот е што е користење на сервис од Google, не само апликација.

Во твојот случај е картичка издадена од македонска банка, што не е поддржано од Google Pay.
Мојот случај е за поддржана картичка.

Во Google акаунтот имам картичка од НЛБ, но не гледам опција за подесување in-store payments.
Каде го подесуваш тоа?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Повеќето банки во Македонија имаат сопствени апликации за бесконтактно плаќање, но тие се само за картички издадени преку нив.
Бидејќи издавачот не дава физички картички во Македонија (може во Бугарија, Србија, Хрватска, Грција ...), барам начин да ја користам преку NFC апликација на телефон (бесконтактно плаќање).

Во твојот случај е картичка издадена од македонска банка, што не е поддржано од Google Pay.

Во Google акаунтот имам картичка од НЛБ, но не гледам опција за подесување in-store payments.
Каде го подесуваш тоа?
Не сум многу запознаен со тоа, но мислам дека плаќањето оди преку НФЦ, така да секој терминал би треба да работи, а ако не е тајна кој сервис ги издава овие виртуелни картички на Македонски граѓани?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514

Каде го подесуваш тоа?
Епа стај Гугл Пеј, стај ја таа твојата картица виртуелна, и тркни купи едно пиво (или по избор производ) и кажи ни. Најпросто решение...

Sent from my Телефон using Tapatalk

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Не сум многу запознаен со тоа, но мислам дека плаќањето оди преку НФЦ, така да секој терминал би треба да работи, а ако не е тајна кој сервис ги издава овие виртуелни картички на Македонски граѓани?
NFC е само канал за комуникација, како bluetooth.
Процесот го одработува апликацијата и сервисот што се користи (Google Pay, Curve и слични smart wallets).

Инаку ја користам letsdeel.com, платформа за договори и плаќања.
За користење на платформата има почетна верификација со лична карта или пасош, па за издавање виртуелна картичка има дополнителна верификација на billing адреса со сметка од струја, вода, телефон или извод од банка.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828

Каде го подесуваш тоа?

Да, затоа велам да пробаш, пошто твојата не е МК картичка.

Отворам GPay, кликам на кратичката и под неа имам:

set.jpg

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Додади на Google Play уште еден акаунт каде за држава ја имаш одбрано Америка, после од тој акаунт инсталирај Google Pay и прави што ќе правиш. Само да знаеш не сите банки се поддржани, зависи од банката што ја издала картичката.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Нема никаква врска ова со региони и од кај пробуваш. Ако провајдерот кој ти ја дал виртуелната картица не е на листава:
Не постои начин да можеш да плаќаш преку NFC, како со физичка картичка на POS терминали.
Од кај ти е издадена виртуелната Виса? Единствен начин би било ако пројадерот на картичката твоја има сопствена апликација (како NLB Pay) или соработува со некој virtual wallet сличен на Google Pay.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Мој совет - извади си Wise картичка. Припејд е, работит со Google Pay/Apple Pay, и воопшто не ти е потребна физичката картичка. Ја надополнуваш со било која картичка, ко да си платил на интернет, и плаќаш со телефон.

Едино шо ќе требит физичката картичка да ја пратиш кај некој во странство, ама не ти е ни потребна. Од моментот ко ќе ти го верифицирет акаунтот, имаш опција да ја додајш на Google Pay.

Платформава шо си ја спомнал не е поддржана на Google Pay.

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Додади на Google Play уште еден акаунт каде за држава ја имаш одбрано Америка, после од тој акаунт инсталирај Google Pay и прави што ќе правиш. Само да знаеш не сите банки се поддржани, зависи од банката што ја издала картичката.

Нема никаква врска ова со региони и од кај пробуваш. Ако провајдерот кој ти ја дал виртуелната картица не е на листава:
Не постои начин да можеш да плаќаш преку NFC, како со физичка картичка на POS терминали.
Од кај ти е издадена виртуелната Виса? Единствен начин би било ако пројадерот на картичката твоја има сопствена апликација (како NLB Pay) или соработува со некој virtual wallet сличен на Google Pay.

Од платформата што ја издава картичката:

Does the Deel Card support Google Pay?​

Yes, you can add your Deel Card to your Google Pay account following these stepshttps://support.google.com/pay/answer/7625139?hl=en&co=GENIE.Platform=Android

Does the Deel Card support Apple Pay?​

We're sorry, the Deel Card doesn't currently support Apple Pay.

Мој совет - извади си Wise картичка. Припејд е, работит со Google Pay/Apple Pay, и воопшто не ти е потребна физичката картичка. Ја надополнуваш со било која картичка, ко да си платил на интернет, и плаќаш со телефон.

Едино шо ќе требит физичката картичка да ја пратиш кај некој во странство, ама не ти е ни потребна. Од моментот ко ќе ти го верифицирет акаунтот, имаш опција да ја додајш на Google Pay.

Платформава шо си ја спомнал не е поддржана на Google Pay.

Платформата што ја користам издава и виртуелни и физички картички, само што не даваат физички во Македонија, па истиот муабет би бил како и за Wise.

A aко веќе вадам Wise картичка, што исто така не е поддржано во Македонија и се замарам со верификација и праќање кај друг во странство, ќе ми ја донесат и ќе можам да ја користам физички и нема да барам решение преку Google Pay :rolleyes:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Има врска регионот на акаунтот, јас неможев да додадам ништо на Pay додека не го ставив другиот акаунт да ми биде примарен. Исто така банката што ја користам официјално не поддржува Google Pay, ама мене ми е врзан со PayPal акаунтот, а тој со мојата сметка. Инаку ова не се работи за во Македонија.

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Прво напомена:
Прашањето ми беше во однос на користење на Google Pay во Македонија, а не дали картичката е поддржана од сервисот, како да инсталирам нешто или информации за други сервиси.
Благодарам на членовите што пробаа да одговорат on-topic.

On topic:

Регионот нема врска.

Успеав да поврзам без проблем на мојот постоечки акаунт со македонска адреса и македонски телефонски број.
Тој акаунт го користам за други сервиси и API-a од Google Cloud Platform, па веќе имам поврзано VISA картичка од НЛБ.

Процесот е едноставен, со мали забелешки.
Прво, има две верзии на Google Pay:
Стара со 1 милион reviews:
Google Pay - Apps on Google Play
и нова со 7 милиони reviews:
Колку што забележав, двете се ажурираат редовно.

Прво ја инсталирав новата апликација, но таа била само за US, Индија и Сингапур, па на отварање пишува дека за останатите земји може да се користи старата апликација.

Доколку на некого му користи ваква информација, еве конкретно како поврзав:

Не сменив ништо ни во подесувања на телефонот, ни на Google акунтот, ни VPN, ни рестарт, ни други заебанции.
  1. Ја симнав и инсталирав Google Pay од APKMirror:
    https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/google-pay
  2. Од главниот Google акаунт ја прикажа картичката од НЛБ
  3. Ја додадов виртуелната картичка и Google Pay препозна дека е од Deel
  4. Овозможив in-store payments на таа картичка
  5. Бев во Тинекс и си купив пиво :D
Бидејќи беше сабота и денот ионака ми беше испланиран за пазарење, поминав на повеќе места да ја пробам.
Плаќањето беше нормално на терминали од НЛБ и Халкбанк (Тинекс, Веро, Кам, Стокомак, Кит-Го).
На терминали од Стопанска Банка (Силбо, Макпетрол) ми бараше пин, но бидејќи е виртуелна, нема пин, па плаќав со кеш.
Бидејќи ми ја одбива и при online плаќање преку Casys со Стопанска Банка, претпоставувам дека е до банката, не до терминалот.
Макпетрол имаат терминали од различни банки, па сега кажувам на кој да платам.

Заклучок: единственото ограничување беше неможноста да се инсталира апликацијата преку Play Store заради локацијата.

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
253
103

1. Инсталирај VPN

Зошто е толку важен моментот со вадење на картичката?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Зошто е толку важен моментот со вадење на картичката?
Зато шо имат можност да не ти се сменит регионот на Play Store иако си поврзан преку VPN, поради то шо SIM картичката ти е поврзана на мрежа во нашиов регион. On second thought, можда и Airplane Mode би функционирало, ама немам пробано.

ekstrakt

read-only
10 јули 2012
16
10
Ова што нема PIN е голем проблем. CVV има?
Виртуелните картички немаат ПИН, при online плаќање се користи OTP преку смс или маил.
Исто како што не се користи пин и кај физичките картички кога се плаќа online (за кои до пред некое време немаше дури ни OTP).

Инаку има нормален број од VISA, важност MM/YY и CVV број.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Јас кога додавам картичка за бесконтактно плаќање преку YooMoney ми праќаат код со пинот на смс, е сега не знам колку може да се користат Руските Виса картички надвор од Русија поради рестрикциите, но можно е да се користат за плаќање.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
@ekstrakt гледам си запознаен доста со Deel и нивната картичка.
Настрана од користењето на виртуелната картичка (за која што има 1.25% провизија за секое non-US плаќање), како си задоволен од Deel како платформа?

Дали се бавни си примање, процесирање и исплаќање payments?
Како оди со праќањето фактура? Праќаш директ преку платформата или само генерираш преку нив а праќаш по меил?
Некои скриени провизии и педе*ски финти да праат ?
Како ти помина KYC валидацијата со нив?
Гледам пробуваш ваљда да ги трошеш парите преку нивната картичка, но дали проба да си повлечеш директ на твоја МК банкарска сметка? Како се одвиваше тој процес? Исто од аспект на плаќање данок?

Ти благодарам.

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Прво напомена:
Прашањето ми беше во однос на користење на Google Pay во Македонија, а не дали картичката е поддржана од сервисот, како да инсталирам нешто или информации за други сервиси.
Благодарам на членовите што пробаа да одговорат on-topic.

On topic:

Регионот нема врска.

Успеав да поврзам без проблем на мојот постоечки акаунт со македонска адреса и македонски телефонски број.
Тој акаунт го користам за други сервиси и API-a од Google Cloud Platform, па веќе имам поврзано VISA картичка од НЛБ.

Процесот е едноставен, со мали забелешки.
Прво, има две верзии на Google Pay:
Стара со 1 милион reviews:
и нова со 7 милиони reviews:
Колку што забележав, двете се ажурираат редовно.

Прво ја инсталирав новата апликација, но таа била само за US, Индија и Сингапур, па на отварање пишува дека за останатите земји може да се користи старата апликација.

Доколку на некого му користи ваква информација, еве конкретно како поврзав:

Не сменив ништо ни во подесувања на телефонот, ни на Google акунтот, ни VPN, ни рестарт, ни други заебанции.
  1. Ја симнав и инсталирав Google Pay од APKMirror:
    https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/google-pay
  2. Од главниот Google акаунт ја прикажа картичката од НЛБ
  3. Ја додадов виртуелната картичка и Google Pay препозна дека е од Deel
  4. Овозможив in-store payments на таа картичка
  5. Бев во Тинекс и си купив пиво :D
Бидејќи беше сабота и денот ионака ми беше испланиран за пазарење, поминав на повеќе места да ја пробам.
Плаќањето беше нормално на терминали од НЛБ и Халкбанк (Тинекс, Веро, Кам, Стокомак, Кит-Го).
На терминали од Стопанска Банка (Силбо, Макпетрол) ми бараше пин, но бидејќи е виртуелна, нема пин, па плаќав со кеш.
Бидејќи ми ја одбива и при online плаќање преку Casys со Стопанска Банка, претпоставувам дека е до банката, не до терминалот.
Макпетрол имаат терминали од различни банки, па сега кажувам на кој да платам.

Заклучок: единственото ограничување беше неможноста да се инсталира апликацијата преку Play Store заради локацијата.
Ве молам некое решение за оваа Screenshot_20230324-062528_NLB_Pay_Makedonija.png
Screenshot_20230324-062350_GPay.png Screenshot_20230324-062356_GPay.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514

Викса

lurker
12 март 2011
574
691
На рутиран телефон со кастм ром тешко.

Sent from my TELEFON using Tapatalk
Со Магиск можеше да се крие дека има рут телефонот , меѓутоа кога се префрлив на Андроид 13 не сака да работи апликацијата со истиот метод од порано каде што работеше. На плеј стор има многу поплаки за истово , не знам дали е само до рут-от.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв