Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Kако да го подесам лап топот да работи без батеријата

Nedelkovski

read-only
6 октомври 2010
23
0
Прочитав негде дека лап топите можеле да се користат и без батеријата односно може да е приклучен во струја без неа..Има ли некакви постаптки или само да ја извадаме батеријата од лаптопот ?фала позз

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU
Лап топот исклучен извади ја батеријата потоа вклучи го во струја и тоа е тоа .Така и го зголемуваш работниот век на батеријата :D

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Да. Мислам дека е непотребно да се вади батерија од лаптоп - тоа е една од функциите на лаптопот, исто како рам, хдд, екран итн. Со вадењето на батеријата го ограничуваш во функционалноста, а не добиваш ништо за возврат - повеќето луѓе што ја вадат батеријата, всушност никогаш веќе не ја користат, односно за што ја чувале, кога никогаш не ја употребуваат подоцна?

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
Да. Мислам дека е непотребно да се вади батерија од лаптоп - тоа е една од функциите на лаптопот, исто како рам, хдд, екран итн. Со вадењето на батеријата го ограничуваш во функционалноста, а не добиваш ништо за возврат - повеќето луѓе што ја вадат батеријата, всушност никогаш веќе не ја користат, односно за што ја чувале, кога никогаш не ја употребуваат подоцна?

И што си направил? Си ја "средил" батеријата за месец дена, и тогаш еднаш кога вистински ќе ти затреба, нема да ти заврши работа. Подобро коа е во струја, батеријата да е извадена, ама од време на време да се полни/празни, за да не стане "мрзелива".

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Лап топот исклучен извади ја батеријата потоа вклучи го во струја и тоа е тоа .Така и го зголемуваш работниот век на батеријата :D

Не и го зголемуваш работниот век на батеријата, туку и го продолжуваш. :) Секако батеријата ако не се употребува повеќе од 1.5 месец почнува да губи од своите перформанси доколку барем еднаш во тоа време не е целосно наполнета/испразнета.

Лап топот исклучен извади ја батеријата потоа вклучи го во струја и тоа е тоа

Може и лаптопот да е приклучен на струја, т.е немора да биде исклучен од струја и притоа да ја става/вади без никаква опасност за уредот, и за лицето кое го користи.Испробано од мене повеќе од 50 пати досега. :D

kirev

senior
31 мај 2010
9.113
7.801
Патем, цените на батериите од Хонг-Конг се паднати 5 пати. Навали народе, 1.000 денари батерија.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
И што си направил? Си ја "средил" батеријата за месец дена, и тогаш еднаш кога вистински ќе ти затреба, нема да ти заврши работа. Подобро коа е во струја, батеријата да е извадена, ама од време на време да се полни/празни, за да не стане "мрзелива".

Какви месец дена што збориш напамет. Батериите денес траат се подолго, некои и до 5 години.

Повеќето батерии имаа век од 300-1000 циклуси. Што значи полна/празна. Тоа би се рекло дека ако батеријата ја празните секој 2 ден, ќе и извадите најмалку 2-4 години.

Додај на тоа дека за 2 години од излегувањето на вашиот лаптоп, кинезите ќе ја продаваат истата батерија за 25-30Е, доаѓате до заклучокот дека вадењето на батеријата е тотална беспотребна работа.

Како ставање пластика врз даљинското или вадење на батериите од истото. Па што ќе ти е даљинско, кога имаш дугмиња на телевизорот. :LOL:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.117
3.605
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Доколку лаптопот се користи цело време на биро или статично покрај извор на струја а при тоа лесно може да се планира кога ќе се употребува со батерија, тогаш е подобро батеријата во тие периоди да се извади. Јас го практикувам ова со сите мои лаптопи и при тоа лап топ купен пред 4 години сеуште има целосно функционална батерија која трае цели два часа односно исто како кога го купив лаптопот.

Се разбира дека батеријата е тука заради комфор при работа и дека не е скапа да се купи нова но јас лично немам намера залудно да фрлам пари кога можам да преземам нешто околу времето во кое ќе биде функционална. Значи доколку на некого му е сеедно дали батеријата ќе ја користи 1-2 или 5 години тогаш нема зошто да ја вади од лаптоп но и тогаш е препорачливо да се грижи добро за неа односно да го исклучи лаптопот од струја кога батеријата е полна односно да не ја држи на полнач долго време по нејзиното полнење до максимум. Овие совети ги добив од овластен дистрибутер и сервисер на HP лаптопи и ги применувам во пракса а операцијата барем кај мене се покажува успешна, посебно ако споредам со колеги од работа кои добиле исти лаптопи на користење како мојот.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Вадењето на батерија имаше логика пред 4-5 години, а и се уште има со батерии од таа класа. Браво што си успеал батерија од пред 4 години да ти биде се уште функционална.

Сепак, ќе повторам дека денес има батерии кои издржуваат и 3-4 поголем обем на циклуси. Што би рекло ако порано батерија траела 1-2 години, денес е многу лесно да и извадиш 4 години, со 20-30% намалување на издржливоста, а и плус и тогаш можеш да ја замениш со нова за некои си смешни 25е.

Батеријата е за во лаптоп. За да можеш кога ќе ти текне да исклучиш, да излезеш во двор или на тераса, да се преместиш на друга маса или во дневна/кујна, да поминеш по некој саат во комфорно сурфање или работа. Се друго е малограѓаништина за заштеда од некои си 5е годишно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Вадењето на батерија имаше логика пред 4-5 години, а и се уште има со батерии од таа класа.

Сепак, ќе повторам дека денес има батерии кои издржуваат и 3-4 поголем обем на циклуси.

Јас лично не можам да дојдам до некаква констатација од ваквите изјави. Значи има и вакви и такви батерии па сега како ќе ти се погоди. Или пак треба да завршиш факултет за батерии на лаптопи па ќе знаеш подобро.

Батеријата е за во лаптоп. За да можеш кога ќе ти текне да исклучиш, да излезеш во двор или на тераса, да се преместиш на друга маса или во дневна/кујна, да поминеш по некој саат во комфорно сурфање или работа. Се друго е малограѓаништина за заштеда од некои си 5е годишно.

Малограѓанштина е несоодветен израз за луѓе на кои тешко заработенитѕе пари им се значајни. Не станува збор за 5 евра туку станува збор за принцип кој човек го почитува и на кој комфорот во животот му е помалку значаен од ресурсите кои ги остава на располагање на семејството наместо да ги користи за себе.

Но, еве ти еден пример. Јас работам во иснтитуција каде лаптоп добива секој вработен во мојот сектор. Сите работиме на HP. Не знам зошто (претпоставувам дека заради тоа што е гломазен бирократски апарат) обезбедување на нова батерија е pain in the ass односно треба да чекам толку долго (некогаш и неколку седмици) со што ќе трпи работата па ќе треба да се снаоѓам со друг лаптоп и да префрлам фајлови од стариот на овој другиот кога има потреба да сум на терен со компјутерот и никако не можам да влијаам на оваа политика.

Нови лаптопи генерално добиваме на секои 4-5 години. HP 6930 ги добивме пред година и неколку месеци. Мојата батерија е како нова а кај мои колеги батеријата трае најмногу еден час односно повеќе од 50% помалку и тоа пред се заради несоодветно користење. Дури имаше и случај за потреба од замена на батеријата за која не можам да тврдам дали е фабрички дефект или несоодветно користење.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Малограѓанштина е несоодветен израз за луѓе на кои тешко заработенитѕе пари им се значајни. Не станува збор за 5 евра туку станува збор за принцип кој човек го почитува и на кој комфорот во животот му е помалку значаен од ресурсите кои ги остава на располагање на семејството наместо да ги користи за себе.

Знаев дека ќе излезат вакви муабети, па затоа преска кажав да го извади и рамот.

Зошто на никој не му текнува да извади рам и да „си го чува“? Или да работи на минимална осветленост на екранот (и тоа го штеди екранот, а штеди и струја)?

Значи сите овие нешта се во компјутерот за да обезбедат едно функционално работење, каде што заштедата е занемарлива во споредба со удобноста или продуктивноста (зависи дали за работа, или за забава се користи компјутерот).

Не верувам дека постои семејство во Македонија на кого 30Е на секои 3-4 години му се од пресудна важност, а во исто време работи на лаптопи. Едноставно едно со друго не оди.

Да спомнам само дека никого не убедувам да не ја вади батеријата. Има и ден денес луѓе што 101-цовите си ги чуваат под церада и одат со два автобуса кога треба да одат негде. Значи секој нека живее според животниот стил што го одбрал - јас за мене избирам материјалните добра ги користам и уживам, особено ако значително не влијаат врз мојот буџет. Времето потрошено на зачувување на 30е на 3-4 години, сум доволно способен да го инвестирам во заработка десеткратно поголема од тие 30е. Тоа е мојот став, секој нека живее според својот. :bravo:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Ти благодарам што го сподели со нас твојот став и стил на живеење но искрено нити јас нити постирачот на темава не сме заинтересирани да го чуеме тоа зашто ова е форум на кој се псоделува знаење а не филозофија на живот. Прашањето не беше насочено за тоа како живееме туку кон нешто посуштествено за заеднивцава на форумов.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ти благодарам што го сподели со нас твојот став и стил на живеење но искрено нити јас нити постирачот на темава не сме заинтересирани да го чуеме тоа зашто ова е форум на кој се псоделува знаење а не филозофија на живот. Прашањето не беше насочено за тоа како живееме туку кон нешто посуштествено за заеднивцава на форумов.

Па може примети ама кога некако остана без аргументи ти почна да објаснуваш што ти е животен стил, демек затоа си ја чувал батеријата. Без патронизирање сега молам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Krale, имам чувство дека дискусијата се разводнува.

Јас не споделив со тебе животен стил туку се обидов да ти кажам дека не секој размислува и има на располагање ресурси како тебе. Генерално и нашите потреби се разликуваат како и ситуациите во кои ги користиме лаптопите.

Низа луѓе во МК купуваат лаптопи на рати од провајдери или со кредитни картички и оддвојуваат од скромните приходи на месечно ниво. Но она што е уште позначајно, постирачот на темава имаше прашање кое беше конкретни и фокусирано.

Што се однесува до аргументите јас се обидов да споделам искуство кое јас го имам со батериите на лаптопите но потоа завлеговме во малограѓанштини и стилови на живот за тоа како некои чуваат 101 под церада нели. Значи повторно ќе речам дека сметам оти на форумов наместо да ги учиме луѓето како да си го живеат животот треба повеќе да им одговориме на прашањата кои нив ги интересираат и за кои се вклучиле на форумот.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Мислам џабе ти е вадење сега. Тебе аргумент за чување на батерија ти беше „станува збор за принцип кој човек го почитува и на кој комфорот во животот му е помалку значаен од ресурсите кои ги остава на располагање на семејството наместо да ги користи за себе“.

Какве благе везе има ова со прашањето за батериите? :D

Значи без лицемерие молам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.118
14.247
Баш ми е драго што си ја забележал таа реченица која имаше за цел да го посочи она кое претходно го споменав:

не секој размислува и има на располагање ресурси како тебе. Генерално и нашите потреби се разликуваат како и ситуациите во кои ги користиме лаптопите.

А аргументи во темата беа моите искуства со батериите на лаптопите. Искрено твоите аргументи се оние кои јас не можев да ги забележам како поткрепени со искуство или написи. Но можеби и не можам добро да проценам па затоа ќе оставам на читателите и оние кои партиципираат да проценат можеби подобро што е добро за нив.

Nedelkovski

read-only
6 октомври 2010
23
0
Фала на одговорите.Сепак ќе ја извадам батеријата поради тоа што ми е релативна нова,а 95% од животниот век на лап топов ќе помине на биро, па така и конфортот ми е веќе задоволен што имам свој лап топ и несакам да фрлам пари џабе,па колку и да се евтини батериитеФала уште еднаш.поздрав:)

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
419
79
На линкот што е даден погоре се убаво си е објаснето.

Една литиумска батерија има конечен животен век, бидејки во неа постојано се одвиваат хемиски процеси, кои се неповратни.

Совети за продолжување на векот на една литиумска батерија:
- Не е добро целосно да се празни батеријата и потоа да се полни до 100% бидејки така најмногу се оптоварува, најдобро е да се празни најмногу до 20-30% и потоа да се полни.
- Не е добро постојано да се полни батеријата до 100%.
- Не е добро целосно испразнета, да се остави така бидејки ако падне напонот под одредено ниво ке влезе во sleep mode и после неможе да се полни.
- Подобро е да се полни батеријата кога уредот е исклучен.
- Ако нема да се користи подолг период добро е да се наполни околу 40% и да се чува на пониска температура (најдобро во фрижидер, но не во замрзнувач).

cobanin

read-only
2 февруари 2010
35
4
Батеријата ти е релативна ствар кај компјутерите, на кој како ке му се погоди. Јас 2 години ја немам извадено од адаптер и држи 80% од тоа што беше како нова. Како и да е мој совет ти е да не се замараш многу со батеријата пошто Марфи ке те стигне ...
поздрав

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
Зошто на никој не му текнува да извади рам и да „си го чува“? Или да работи на минимална осветленост на екранот (и тоа го штеди екранот, а штеди и струја)?

Тресеш глупости другар, што мешаш баби и жаби сега? Рамот нема допирна точка со батеријата и начинот како тие две компоненти засебно функционираат. Истото важи и за екранот.

Друга работа, никој не ти го оспорува тврдењето за зголемениот број на циклуси на новите батерии, туку начинот на кој тој циклус се одвива. Не е исто да ја сецкаш батеријата, т.е. да ја ставиш да се полни кога е на 30%, па да ја наполниш до 80%, па да ја трошиш до 20%, па пак сецни ја со полнење до 60%, итн. Тоа е целата работа, овие сецкања со полнење и празнање, е она што ќе ја направи батеријата да трае помалку и помалку со текот на времето.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
@krale а од каде ти е информацијата дека батерија за лаптоп е 30 евра ?
Јас купив за HP 550 (што мислам дека и не е толку добар лаптоп) по цена од 5100 ден во Мебиус.

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU
Друга работа, никој не ти го оспорува тврдењето за зголемениот број на циклуси на новите батерии, туку начинот на кој тој циклус се одвива. Не е исто да ја сецкаш батеријата, т.е. да ја ставиш да се полни кога е на 30%, па да ја наполниш до 80%, па да ја трошиш до 20%, па пак сецни ја со полнење до 60%, итн. Тоа е целата работа, овие сецкања со полнење и празнање, е она што ќе ја направи батеријата да трае помалку и помалку со текот на времето.

Точно од искуство го кажувам ова со 2 лаптопи..ја направив истата грешка и Отогаш почнав да читам како да се продолжи работниот век на батеријата .

Сепак, ќе повторам дека денес има батерии кои издржуваат и 3-4 поголем обем на циклуси. Што би рекло ако порано батерија траела 1-2 години, денес е многу лесно да и извадиш 4 години, со 20-30% намалување на издржливоста, а и плус и тогаш можеш да ја замениш со нова за некои си смешни 25е.

Да денес има батерии кои издржуваат и по 3-4 поголем обем на циклуси, но ако за 25 Евра најдеш батерија што пред 1 месец ја купив за 77 евра би ти дал 2 да ми купиш ;)

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
- Ако нема да се користи подолг период добро е да се наполни околу 40% и да се чува на пониска температура (најдобро во фрижидер, но не во замрзнувач).

На сите овие совети што ги даде, овој последниот без да се надополни со следното, гарантирам дека ќе ја УПРОПАСТИ БАТЕРИЈАТА.

А следното е: редовно, пожелно секои 2 недели да се вади од фрижидер, да се полни-празни (не максимум/минимум, туку едноставно да се живне) и после тоа пак да се складира на горенаведениот начин.

Остави ја во фрижидер неколку месеци и ќе најдеш конзерва после тоа.

Батеријата ти е релативна ствар кај компјутерите, на кој како ке му се погоди. Јас 2 години ја немам извадено од адаптер и држи 80% од тоа што беше како нова. Како и да е мој совет ти е да не се замараш многу со батеријата пошто Марфи ке те стигне ...
поздрав

Токму така.

Тресеш глупости другар, што мешаш баби и жаби сега? Рамот нема допирна точка со батеријата и начинот како тие две компоненти засебно функционираат. Истото важи и за екранот.

Екранот и рамот немаат врска со батеријата. Имаат врска со удобноста при работа. Исто како и батеријата.

А тие сецкања што ги спомнуваш... не знам дали да коментирам воопшто пошто ТОТАЛНО ја имаш утнато работата. Литиумските батерии НЕ САКААТ да бидат полни 100% и празни 0%. Ним најмногу им одговараат токму тие сецкања.

@krale а од каде ти е информацијата дека батерија за лаптоп е 30 евра ?
Јас купив за HP 550 (што мислам дека и не е толку добар лаптоп) по цена од 5100 ден во Мебиус.

Браво. Јас купив за HP 530 (мислам дека е иста со 550), за 25е.

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
Имаат врска со удобноста при работа. Исто како и батеријата.

Удобност, ако работи негде надвор или по дома кај што не му фаќа кабел или менува соби како чорапи, ама ако лаптопот му седи на маса и не го мрда со денови/месеци, нема да осети никаква разлика во смисла на удобност поврзана со ставена/извадена батерија.

А што се однесува до векот на траење на батериите, секој со своето искуство и среќа (како ќе ти се погоди), како што и беше спомнато погоре.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно