Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Не разбрав дали целосно ги расклопуваш пластиките, или едноставно работиш на толку колку што ти е достапно со поклопецот подигнат?
Со подигнат капак и додатоци на цревото. Имам Rainbow со такви додатоци.
Ама со duct tape и пластични цевчиња нема што не може :)

Единствено што вадам, ама ретко, е клапната и насочувачите. Кај вас внимателно со ова.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Сакаш да кажеш дека откако специфично се нафативте дека вашиот сервис ќе ја работи монтажата, потоа без барем телефонски да ја објасните ситуацијата - го оставивте клиентот на денот на монтажата да се соочи со фактот дека друг сервис ќе ја изврши монтажата? Без воопшто да понудите алтернативна дата на монтажата од вашиот сервис, како што бил договорот?

Да, непредведени ситуации се случуваат. Но како што кажа тоа (треба да) се исклучоци, а не пракса. Разликата помеѓу разните фирми, е ваљда како истите се справуваат со таквите непредведени ситуации и каков однос имаат кон клиентите.
Напротив беше понудено решение, клиентот инсистираше на монтажа денес. Воедно и од бизнис аспект сигурно не сакаме да изгубиме работа самите ние, подобро ние да монтиравме друг ден него ли на друг да му ја дадам работата. Ако не сме понуделе алтернатива не само што би биле несериозни туку и глупави :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Штета што не спаѓа детално чистење во годишниот сервис. Баш би било добро да е така. Барем да има некаква логика.

И онака треба детално да се чисти секоја година и надворешната и внатрешната единица.

Ама само на печат изгледа се сведува, како и кај сите продолжени гаранции.
@mdeni веќе пишав дека детално чистење е вклучено во тој сервис:
Избор на клима уред?

Незнам каде си прочитал воопшто дека не вклучува чистење ?!

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ако и го фатиш редот со чистење од почеток нема да имаш потреба некој да ја расклопува за да се чисти барем во првите 5~6 години.
Јас на пример пред почеток на сезона на ладење ја чистам со (ова по ред) со:
  1. Усисување колку што ми дозволува просторот
  2. жешка/врела вода со пумпица,
  3. со раствор или не (во зависност од производителот) на средство за дезинфекција (екосал на пример, може да се нанесува на прибор за храна или „ростфрај“) (средства базирани на Хлор во никој случај)
  4. ...чекање да си ја одработи задачата...
  5. Плакнење со врела вода.
Пипаво е ама на крајот ќе биде тип-топ. Затестувањето се случува во лето заради кондензатот и нередовното чистење на филтрите.
Кај мене климите се како првиот ден.
Климата не е set & forget.

За надворешната употребувам црево со вода од перката према надвор (назад). Нема потреба да се силува и да се инсистира на клиничка чистота кај надворешната.
Никој да не помислил да употреби Aris / Grily и останати средства за одмастување затоа што се агресивни на метал и гумени делови и затоа што тешко се плакнат. Згора на се, претерано се штетни за дишни патишта.
Ако веќе се работи за масни наслаги најдобро е да се употреби обичен Шпиритус од 70+ % па потоа плакнење со вода и оставање добро да се исуши.
Уште еднаш напомнувам дека нема потреба да се инсистира на клиничка чистота.
АМА ВИЕ го правете ова, а другите 99% од корисниците ? Да се сите како тебе сите ке даваат по 20 години гаранција, тука е проблемот што никој не одржува а без одржување неможе да има ефективност и долготрајност.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Напротив беше понудено решение, клиентот инсистираше на монтажа денес. Воедно и од бизнис аспект сигурно не сакаме да изгубиме работа самите ние, подобро ние да монтиравме друг ден него ли на друг да му ја дадам работата. Ако не сме понуделе алтернатива не само што би биле несериозни туку и глупави :)
Тоа е фер од ваша страна, клиентот да одбере сам. Јас на пример ја немав таа привилегија. :-/

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
АМА ВИЕ го правете ова, а другите 99% од корисниците ? Да се сите како тебе сите ке даваат по 20 години гаранција, тука е проблемот што никој не одржува а без одржување неможе да има ефективност и долготрајност.
Она јас не го подразбирам како одржување. Она е дезинфекција
Имам дечиња на кои им дијагностицираа (како на грото деца во последно време) алергија на се и сешто па сега мора да се снајдуваме како знаеме и умееме.
Оние упатства што ги напишав делуваат драматично ама во суштина се работи за макс. еден час работа заедно со сушењето.

Јас повеќе би сакал да се најде јунак да ми ја извади перката да можам да ја исчистам :)

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.238
5.557
Скопје
Toyota и останатата далекуисточна екипа дава 5 години гаранција ама збирот на сумите од сервисите за тие 5 години надминуваат 2500 евра.
Целосно неточно! Вака излегува дека 500 евра е редовен сервис?

Околу 150 евра се редовните сервиси, и може нешто плус на 60 и 90к километри.

Испратено од Nexus 6P преку IT.mk форум апликација

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Целосно неточно! Вака излегува дека 500 евра е редовен сервис?

Околу 150 евра се редовните сервиси, и може нешто плус на 60 и 90к километри.

Испратено од Nexus 6P преку IT.mk форум апликација
Цените ти се наведени на страната од Toyota. Види си сам.

[edit ]
Цени за одржување на Corolla за 5 години.
2000 евра
http://toyota.com.mk/content/modelspdfs/247-corolla-2016-mk-4.pdf?t=1491752521

Последна промена:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.238
5.557
Скопје
Цените ти се наведени на страната од Toyota. Види си сам.

[edit ]
Цени за одржување на Corolla за 5 години.
2000 евра
http://toyota.com.mk/content/modelspdfs/247-corolla-2016-mk-4.pdf?t=1491752521
Возам Тојота, знам колку сум платил. Цените се тие, да, но тоа не е за 5 години туку за 150.000 километри што реално и статистички се извозува за 10 години кај нас. Просек е 10-15к годишно.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Делумно поврзано - дали некој знае добар сервис за клима?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Зошто да се проверува фреон секоја година?
Фреонот во клима или го има или го нема. Се наоѓа во затворен систем, не се троши. Ако климата работи нормално, значи фреонот си е тамам. Доколку има некоја пукнатина во инсталацијата, може да истече, ама тоа веднаш ќе се забележи, климата нема да лади или да грее, само ќе дува.
А не може малку да истече, на 40 атмосфери е фреонот кога работи климата, ќе истече цел ако истекува од некаде.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Зошто да се проверува фреон секоја година?
Фреонот во клима или го има или го нема. Се наоѓа во затворен систем, не се троши. Ако климата работи нормално, значи фреонот си е тамам. Доколку има некоја пукнатина во инсталацијата, може да истече, ама тоа веднаш ќе се забележи, климата нема да лади или да грее, само ќе дува.
А не може малку да истече, на 40 атмосфери е фреонот кога работи климата, ќе истече цел ако истекува од некаде.
Кога збориме за сервисно одржување на клима дали е под гаранција или не безразлика зошто пак да не се провери нивото на фреонот кога веќе сервисерот е таму и врши чистење на внатрешна единица ?

Јас лично не сум сервисер но во неколку наврати како корисник сум имал потреба од дополнување на фреон во кола на пример иако немало никаков дефект. Како и каде заминал фреонот во тој случај? А се сеќавам дека и многу поодамна пред едно 7-8 години домашната клима ладеше ама со тешкотии иако претходно не беше таква, само дополнување на малку фреон го среди проблемот без друга интервенција.

И мене ме чуди тоа каде оди фреонот ако нема дефект уредот бидејќи како што напомена сепак е затворен систем.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Најдобро решение е според овластен сервисер на производителот сепак би требале да имаат некоја основна обука за тој бренд. Што марка е ?

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Фреонот со време може да истече делумно или целосно пример ако холендрите не се доволно стегнати, незначи дека мора да има дупче во бакарите за да го снема фреонот.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Кога збориме за сервисно одржување на клима дали е под гаранција или не безразлика зошто пак да не се провери нивото на фреонот кога веќе сервисерот е таму и врши чистење на внатрешна единица ?

Јас лично не сум сервисер но во неколку наврати како корисник сум имал потреба од дополнување на фреон во кола на пример иако немало никаков дефект. Како и каде заминал фреонот во тој случај? А се сеќавам дека и многу поодамна пред едно 7-8 години домашната клима ладеше ама со тешкотии иако претходно не беше таква, само дополнување на малку фреон го среди проблемот без друга интервенција.

И мене ме чуди тоа каде оди фреонот ако нема дефект уредот бидејќи како што напомена сепак е затворен систем.
Истекол. Не реков дека не може никојпат да истече, туку ако тече веднаш ќе се забележи затоа што климата ќе престане да лади или да грее, како во твојот случај. Може да се јави некоја микро пукнатинка или од некоја спојка да тече. Не мора ни одеднаш целиот да истече, но штом почнал релативно брзо ќе истече целиот заради високиот притисок додека работи климата. Но доколку работи нормално, значи дека количината на фреон е добра и нема потреба од проверка. Баш напротив, поверојатно е да заради отворање/затворање на вентилите за да се приклучи мерниот инструмент, нешто не се стегне како треба и да се јави потенцијално место за истекување.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Истекол. Не реков дека не може никојпат да истече, туку ако тече веднаш ќе се забележи затоа што климата ќе престане да лади или да грее, како во твојот случај. Може да се јави некоја микро пукнатинка или од некоја спојка да тече. Не мора ни одеднаш целиот да истече, но штом почнал релативно брзо ќе истече целиот заради високиот притисок додека работи климата. Но доколку работи нормално, значи дека количината на фреон е добра и нема потреба од проверка. Баш напротив, поверојатно е да заради отворање/затворање на вентилите за да се приклучи мерниот инструмент, нешто не се стегне како треба и да се јави потенцијално место за истекување.
Во случајот не престана да лади/грее наднаш туку се намалуваше ефикасноста од година во година што значи не истекол наеднаш и не истекол скроз туку постепено и делумно.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Во случајот не престана да лади/грее наднаш туку се намалуваше ефикасноста од година во година што значи не истекол наеднаш и не истекол скроз туку постепено и делумно.
Да, ама тоа веднаш се забележува на перформансите, затоа и си реагирал. Ако работи уредот нормално, нема зошто да се проверува количеството.

draganzoran

Баниран/a
21 април 2017
20
7
Smederevo
Pozdrav za sve na forumu.Izvinjavam se sto ne pisem na Makedonskom ali se nadam da se razumemo.
Imam jedno pitanje za klime Gree.Koji modeli i oznake klima uredjaja su kod vas u ponudi ?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно