Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Igor Aircon

read-only
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk
Во смисол дали може таков уред да ја разлади спалната соба, со оглед на тоа што е помала во однос на стандардните клима уреди. Башка по квалитет какви се? Се расипуваат имаат некоја мана бидејќи како што знам тоа е нов тип, до сеа немало така се во едно (внатрешна + надворешна единица).
Друго дали е навистина мобилна, или како што тука некој спомна дека некаква цевка требало да се пушти што ти ја знам .... ?!

Значи јачината не е помала за разлика од стандардните сплит системи , 3.5 kw e 3.5 kw, исто така и со квалитетот бренд е бренд , не е нов тип , све во едно по прицип малку е побучна пошто компресорот е внатре , имаат фабрички флексибилно црево кое може да биде долго од 50 до 2000 см. Издувот од цревото широчина е 10 см. и треба да се постави на фасада или негде да се исфрла топлиот воздух при ладење или ладниот при греење. Мала предност имаат во јачината , на пример кога надвор е + 40 внатре во просторијата е + 30 или помалку со што и е полесно да лади , или за греење кога надвор е - 15 внатре е сигурно над 0 , со што и е многу полесно загревањето..................

www.aircon.com.mk

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
По консултации со климаџиите јас во новиот мој стан пролетва монтирав клим Max 5.5kW и 3.5kW. Имаа компресори Toshiba, релативно се тивки и имаат гаранција од 5 години. Според сервисерите се многу поуздани и немаат проблеми. По 5 годни кога ќе им истече гаранцијата, ако се расипе некоја нема да се замарам да ја поправам, ќе ја фрлам во канта и ќе купам нова.
Соодветните варијанти на LG чинеа 50-60% повеќе, така да немаше никаква логика да дадам толку екстра пари за брендот.
Инаку со LG во минатото имам позитивни искуства. Кај моите, т.е. каде што јас живеев до пред 7 години, од 1997-ма имаме една 6.5kW и две 3.5kW, сите сплит систем. На 3.5kW по еднаш е дополнет фреон и толку, додека пак 6.5kW е полнета два пати, а лани и откажа електрониката за прием на сигналот од даљинскиот. Со малку пари се поправи климата. Практично сите три клими се покажаа ко мазги, меѓутоа на времето ги плативме 7-8 иљади марки, така да верувам дека нивниот квалитет на израбтока е на повисоко ниво од денешниве.
Во стариот мој стан имам клими Beko кои практично се постар модел на клими од LG, буквално се е LG до штрафче. Нив ги користевме 5 години без никаков проблем, и летово си ладат ко што треба.
Во Охрид имам една клима VIVAX 5.5kW, монтирана пред 3 години, и која се на се е уклучена 3 пати. Од ништо никаде повеќе не функционира, трепка сијаличката на дувалото, ама не се замрам да ја поправам пошто релано до сега во Охрид никогаш не ми притребала. Промашена инвестиција е, но како и да е, според моите очекувања за квалитет и климите кои ги имам користено до сега можам да кажам дека е ѓубре и препорачувам да се избегне VIVAX како можна опција. Воедно би препорачал во целост да се зибегне и брендот VIVAX. Имам и други уреди од VIVAX, TV 37" Full HD и сум тотално незадоволен од нивниот сервис и потдршка. Имав проблем со даљинското, покрај тоа што беше никакво (мали копчиња со неубаво стискање така што неможеш да препознаеш што стискаш и дали си стиснал) почна и да не фаќа. Барав да ми дадат код за да можам да користам универзално. Никој не се потруди да ми одговори. Даљинското наводно го поправија, но откако ми истече гаранција поврторно не фаќа...Сега го користам даљинското од 3-Max-от, а телевизорот го укључувам стариснки на самиот телевизор на дугме.

Igor Aircon

read-only
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk
ОК во право си, ама по карактер не зборам за конкуренција ништо.
Значи во моментот имам акција на Toshiba inverter со 7 години гаранција.

ладење/греење еур
2,5/3,2 kw ........560
3.5/4.2 kw ........650
4.4/5.2 kw ........775

www.aircon.com.mk

Christian

read-only
11 јули 2012
9
3
Овде сигурно ќе најдиш нешто :)

Код:
http://www.najevtino.mk/s/cn/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8/c/381

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Најевтино не е најдобар избор

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Сиромавиот и скржавиот плаќаат двапати.

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
Значи јачината не е помала за разлика од стандардните сплит системи , 3.5 kw e 3.5 kw, исто така и со квалитетот бренд е бренд , не е нов тип , све во едно по прицип малку е побучна пошто компресорот е внатре , имаат фабрички флексибилно црево кое може да биде долго од 50 до 2000 см. Издувот од цревото широчина е 10 см. и треба да се постави на фасада или негде да се исфрла топлиот воздух при ладење или ладниот при греење. Мала предност имаат во јачината , на пример кога надвор е + 40 внатре во просторијата е + 30 или помалку со што и е полесно да лади , или за греење кога надвор е - 15 внатре е сигурно над 0 , со што и е многу полесно загревањето..................

www.aircon.com.mk
Од ова можам да заклучам дека воопшто не е мобилна таа клима како што се вели... ок фала за инфото.

А gOJDO кај ги има тие Max клими ?! По нетов не најдов ништо такво ?

Igor Aircon тренутно немам 700е за да дадам за клима, а и да би имал искрено никад не би ни дал толку, во последно време бајаги се поефтинети, а технологијата си ја копираат другите фирми, знам дека Toshiba e Тоshiba али зависи и како ќе ти се погоди, и Beko или Neo има случаи да издржале повеќе од Toshiba или Carrier

Igor Aircon

read-only
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk
Од ова можам да заклучам дека воопшто не е мобилна таа клима како што се вели... ок фала за инфото.

А gOJDO кај ги има тие Max клими ?! По нетов не најдов ништо такво ?

Igor Aircon тренутно немам 700е за да дадам за клима, а и да би имал искрено никад не би ни дал толку, во последно време бајаги се поефтинети, а технологијата си ја копираат другите фирми, знам дека Toshiba e Тоshiba али зависи и како ќе ти се погоди, и Beko или Neo има случаи да издржале повеќе од Toshiba или Carrier

Извини , ама никој не побара да дадеш 700е, во моментот информирам дека клима-inverter Toshiba AvAnt има акција на цените мислам дека нема поефтини инвертоти и нема со 7 години гаранција.

ИСКЛУЧОЦИ ГО ПОВТОРУВААТ ПРАВИЛОТО.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.894
roka.mk

vodnokoki

read-only
21 јули 2012
2
1
Извини , ама никој не побара да дадеш 700е, во моментот информирам дека клима-inverter Toshiba AvAnt има акција на цените мислам дека нема поефтини инвертоти и нема со 7 години гаранција.

ИСКЛУЧОЦИ ГО ПОВТОРУВААТ ПРАВИЛОТО.

може ли да се симне од некаде ценовникот за toshiba климатизерите и ако може малце појаснување околу inverter технологијава гледам има различни типови на компресори, конкретно на тошиба моделот АВАНТ и ДАИСЕКАИ компресорите се резлигуваат.

Колкава јачина ми е потребна за загревање на 20m2 на поткровје со солидна изолација и кој модел ми го препорачувате???

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.894
roka.mk
барај беко најквалитетни се ! :)
Незна точно врз која основа ти е донесен заклучокот дали од лично искуство ти се погодила климата, ама најквалтетни е преголем збор за БЕКО.

eternal_mk

read-only
10 септември 2012
2
1
Здраво. И мене ме интересира колку се движат цените на Toshiba инверторите од 3.5KW. Првично размислував за Panasonic, конкретно овој модел E12-NKE-3 (околу 870 евра), но доколку цената е приближна со некој Toshiba модел подобро е можеби Toshiba.
Информации и совети се добредојдени:) Поздрав!

Igor Aircon

read-only
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk
може ли да се симне од некаде ценовникот за toshiba климатизерите и ако може малце појаснување околу inverter технологијава гледам има различни типови на компресори, конкретно на тошиба моделот АВАНТ и ДАИСЕКАИ компресорите се резлигуваат.

Колкава јачина ми е потребна за загревање на 20m2 на поткровје со солидна изолација и кој модел ми го препорачувате???
Za zagrevanje dokolku izolacijata ti e ok bi trebalo da vrsis rabota so 3.2 kw na greenje model RAS107SKV-E3 , vo momentot ima extra cena od 560 eur.Potrosuvacka na ovoj klima ured e do 820 w/h. Za daisekai bi kazal na kratko ima plazma filter , jonizator i 35% pomalku trosi od normalen invertor imeno 3.2 kw trosi 620 w/h samo sto cenata e dvojno pogolema.
Preporaka Toshiba AvAnt Invertor RAS107SKV-E3

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Кажав еднаш и па ќе кажам. Имам Нео клима со тошиба компресор 6 год, лади како и првиот ден. Не знам од каде тоа дека се лоши...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Многу е битно да не налепиш на сервисер налбат кој ќе ја монтира. Вантрешна во однос на надворешна погоре-подолу, правец и виткање на цевките, проверка на фреон и испуштање на воздух после монтажа - се ова це „цаки“ кои драстично влијаат на векот на траењето.

Првите NEO беа океј, сега не се. VIVAX-ите од 2010 беа со Panasonic мотори и R22 фреон (штетен и повеќе лади) сега не знам што мотори имаат но имаат R410 фреон (еколошки, поскап и не смее да се меша така лесно со други типови заради маслото во него)

LG се поскапи од но нејм климите ама размисли добро со набавката затоа што ова не е обичен апарат кој можеш да го отстраниш ако не се погоди.
Генерално, ако ти е само за спална соба најверојатно нема да работи долго и нема смисла да се оди на скап климатизер. Ако е за днавна соба тогаш се оди со најјака клима (ако е fix speed) или инвертер спрема квадратите.
Инвертерите се многу поскапи но како што кажав јака fix speed (18.000 btu или 5,5-ка) лесно ќе искомпензира. Обичните клими одат до најмногу -5 до -7. После ова влегува во дефрост (отопува)

Ќе ја користиш за топлење иако сега мислиш дека само ќе се ладиш затоа што е најекономично решение.
Особено во преодниве периоди од септември до ноември (зависи од времето)

LG, Beko, Samsung, Vivax - пази на гаранцијата и факторот на искоритливост CoR, CoP

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Јац ставив NEO инвертер пред еден месец во дуќан. Монтажерот ми кажа демек компресорот бил Panasonic и дека биле коска. Има 5 години гаранција што ми е најбитно.
А тоа каква е ке пишам кога ке биде -20 надвор :D

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
И јас имам нео со тошиба компресор баш денеска ја пуштив на греење собата 22м/2 од 17 до 25с. ја загрее за помалку од 10 минути после ја одржува многу лесно таа температура работи 6-7 мин. па паузира 10 и повеќе,препорака за секој кој сака ефтина а добра клима
http://www.sezaklimi.mk/product/product&product_id=53

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв