Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
АПЕЛ!
Немојте омразата од друг форум да ја префрлате тука, таму е тотален хаос има две страни и ДВЕТЕ страни се служат со манипулации навреди и извртени факти и не е возможно да се прави реална и објективна дискусија. Ако пишеш нешто негативно за грее ке те нападнат едни ако пишеш нешто позитивно за грее ке те нападнат други, само си бараат влакна во јајцето и двете страни за да се напаѓаат меѓу себе.

Едноставно игнорирајте и не пробувате вжештена дискусија од таму да ја префрлате тука.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Дап, некои се обидуваат да ја преселат истата конфронтација и овде. Сега ја листам дискусијата таму, многу препукувања а малку факти.

@sumi кој е тој модел „Lomo regular“ oд Gree?
Точно ли е тврдењето дека е истата клима како Lomo LCLH, само без грејачи? Си погледнал под хауба? Има некои кориснички искуства со неа?

Така да немора да значи дека климата УРЕД е дефект можно е некој банален и глуп проблем во монтажата да испадне.
Па добро, и тоа влегува под „дефект“. Во смисла дека одговорните треба да преземат акција за да се обезбеди нормална работа. Ако монтерите заебале работа, корисникот секако треба да рекламира проблем. Ако тоа не ги мотивира монтерите, тогаш продавачот секако ќе ги мотивира. :)

Но пак да повторам дека пред поплака за лоша работа на клима, мора да постои проценка за топлотните потреби на просторот. Ако требаат 5 киловати, 3.5 киловати нема да бидат доволни. Климите не се чудотворни направи, работат во рамки на одредени спецификации.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
АПЕЛ!
Немојте омразата од друг форум да ја префрлате тука, таму е тотален хаос има две страни и ДВЕТЕ страни се служат со манипулации навреди и извртени факти и не е возможно да се прави реална и објективна дискусија. Ако пишеш нешто негативно за грее ке те нападнат едни ако пишеш нешто позитивно за грее ке те нападнат други, само си бараат влакна во јајцето и двете страни за да се напаѓаат меѓу себе.

Едноставно игнорирајте и не пробувате вжештена дискусија од таму да ја префрлате тука.
Тука има модератори за среќа. Иначе тикви ваква квалитетна дискусија да се води.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Точно ли е тврдењето дека е истата клима како Lomo LCLH, само без грејачи? Си погледнал под хауба? Има некои кориснички искуства со неа?

GREE LOMO MIRROR GWH12QC-K3DND2G по супер цена од 25.990 ден. овој модел, да се изгледа како LCLH само е без греачи. Искрено мене некако не ми лепи многу поготово ако не е ценава промотивна за мала разлика земам LCLH со греачи НО има луѓе кои сакаат ваков дизајн на внатрешна единица па за нив е добра понуда, знаеш ние тука дискусијата повеќе ја насочуваме кон техничкиот дел, но на многумина и изгледот им е дста битен, некој што би бркал работа со ломо еко на пример а сака уникатен дизајн и спремен а малку повеќе да плати заради дизајнот тогаш оваа му е некако добар избор, има подобри преформанси и уникатен дизајн.
Не велам дека изгледот треба да е пресуден во одлуката каква клима да земеш но ако може и сака некој има избор во случајот.

Па добро, и тоа влегува под „дефект“. Во смисла дека одговорните треба да преземат акција за да се обезбеди нормална работа.

Но пак да повторам дека пред поплака за лоша работа на клима, мора да постои проценка за топлотните потреби на просторот. Ако требаат 5 киловати, 3.5 киловати нема да бидат доволни. Климите не се чудотворни направи, работат во рамки на одредени спецификации.
Не реков не е дефект, посочив дека може дефектот не е во климата ( даикин ) и непотребно е плука по брендот може да е на сосема друго место.

Знаеш некој кога платил 40-50 илјади за 3.5кв клима уред и не му работи како што треба одма се ствара нервоза и огромен притисок и кон продавачот и кој монтерот и самиот корисни, некогаш преголем притисок само го отежнува процесот на лоцирање на проблемот а истиот може да е банален проблем.

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
@Didajo Дали освен монтерот кој ја монтирал второ-трето лице има поминато да провери ? Безразлика колку да е искусен некој монтер пак е кажам човечки е да се згреши, мене ме чуди како тоа дополнувале фреон и нешто ме асоцира на грешка при монтажа па сега можеби монтерот вртка да не признае своја грешка пробува да ја залепи работата ...

Ако дополнувале фреон или монтажата не била како што треба или бакарните цевки ( претпоставувам дека се бакарни пошо на пазарот има бакарни кои по краевите се бакар ама внатре во изолацијата помеѓу двата краја е алуминиум! ) не се нешто како што треба па да диши некаде од нив што е екстремно ретко, или климата во нејзината инсталација диши или дишела од некаде па они лепеле/вареле и слично. Тоа и не е страшно АКО СЕ НАПРАВИ како што треба.

Најдобро нека ја види трета независна страна климата да бидеш сигурен дека монтажата пред се е како што треба. Како што кажав и на искусни монтери може да им се случи банален проблем. Пример се имаше случено една од цевките при виткање да се превиткала повеќе и затнала/намалила проток на фреон, долга и тешка инсталација со многу кривини, недостапен и непрегледен простор и неможеше да се најде проблем, се изгледа ОК ама климата не грее. При замена на климата истиот проблем и со новата па тек тогаш се откри дека всушност на најпрегледниот и најнедостапниот дел нешто е сумјиво, се направи нова инсталација и старата клима работи како луда сега. Ова на Хансол -20 се има случено.

Така да немора да значи дека климата УРЕДOT е дефект можно е некој банален и глуп проблем во монтажата да испадне.
Treto lice nema pominato se soglasuvam se moze da e problem pricinata moze da e banalna ama luge na Mars idat nie 4ri meseci nemozeme problem na klima da locirame i bas ne me zanima koj brend e spodeliv iskustvo od brendot koj jas go koristam ...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Treto lice nema pominato se soglasuvam se moze da e problem pricinata moze da e banalna ama luge na Mars idat nie 4ri meseci nemozeme problem na klima da locirame i bas ne me zanima koj brend e spodeliv iskustvo od brendot koj jas go koristam ...
Мој совет е викни трета страна баш заради тоа да не се маткаш ( е*аваш на кавадаречки ) уште 4 месеци....

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Дап, некои се обидуваат да ја преселат истата конфронтација и овде. Сега ја листам дискусијата таму, многу препукувања а малку факти.

Па добро, и тоа влегува под „дефект“. Во смисла дека одговорните треба да преземат акција за да се обезбеди нормална работа. Ако монтерите заебале работа, корисникот секако треба да рекламира проблем. Ако тоа не ги мотивира монтерите, тогаш продавачот секако ќе ги мотивира. :)

Хрватите го користат тој модел ломо.регулар

https://www.deltron.hr/wp-content/uploads/2017/07/GREE-RAC-katalog.pdf

Двореден изменувач ,еев ,ист компресор само најверојатно друга електроника и тоа дека нема греачи.треба да се споредат сервисние.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
АПЕЛ!

Муабетот е наводно имав хансол ама не чинеше го продадов.-имал немал кој знае.
Јас таму постирав потрошувачка за цела ланска година за секој месец поделно и за оваа година за хансолот .(тие податоци за мене лично ги пишував за моја евиденција)
Па на секој колку што му стига џебот нека купува.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Хрватите го користат тој модел ломо.регулар

https://www.deltron.hr/wp-content/uploads/2017/07/GREE-RAC-katalog.pdf

Двореден изменувач ,еев ,ист компресор само најверојатно друга електроника и тоа дека нема греачи.треба да се споредат сервисние.
По спецификации супер. Но има досега некои споделени искуства? Го користи некој?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Некој да сподели искуство со употреба на додатен WIFI модул за VIVAX AERI? Прави проблеми/не прави?

Сакам да земам но ме кочи тоа што климите се прилично оддалечени од рутерот а едната е во „дупка“ за WiFi сигнал.
Од друга страна модулот се мести внатре во капакот а сето тоа заедно е пред испарителот кој најверојатно ќе глуми фарадеев кафез.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
125
157
Некој да сподели искуство со употреба на додатен WIFI модул за VIVAX AERI? Прави проблеми/не прави?

Сакам да земам но ме кочи тоа што климите се прилично оддалечени од рутерот а едната е во „дупка“ за WiFi сигнал.
Од друга страна модулот се мести внатре во капакот а сето тоа заедно е пред испарителот кој најверојатно ќе глуми фарадеев кафез.
Ja nemam konkretnata klima i konkretniot wifi modul, ama logicki... Ako e vo dupka i faradeev kafez... Ke imas problem.
Ne mozes da go mrdnes ruterot kolku da ne e klimata poveke vo dupka barem, pa samo kafezot da ti ostane kako mozen problem?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Предлог да се затвори оваа тема и да се отвори нова со исто име Vol.2 затоа што оваа е пренатрупана и непрегледна.
По пат давам предлог до админ истрацијата да ја има на око оваа тема за да не се претвориме во кајгана.ком

Кој се согласува со мене нека кликне на „пријави“ за да прочитаат админите.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Јас мислам дека подобро би било да има две одделни теми. Една дискусија за „општи муабети“ за клими (како оваа). Втората тема би била место каде стриктно ќе се споделуваат искуства (документирани, по можност). Нешто во форматот: бренд, модел, квадратура/волумен, потрошувачка (од мерач, не од ЕВН сметка), задоволство од 1 до 10, и накратко субјективни моменти. Потоа кој сака да дискутира за постови од втората тема, тоа ќе го прави во првата тема.

Предноста мислам дека е очигледна: една тема за муабет, друга тема стриктно со сирови податоци. Па потоа кој колку има време и желба може да ги следи двете теми, или само втората (кој го интересираат само податоци).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
На близок му треба клима за греење, ама грејнава сезона е уште месец-два можеби ќе му советувам да почека акциски цени на пролет, или крај на лето почеток на есен. Некако не ми иде да препорачувам нови недокажани модели.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
На близок му треба клима за греење, ама грејнава сезона е уште месец-два можеби ќе му советувам да почека акциски цени на пролет, или крај на лето почеток на есен. Некако не ми иде да препорачувам нови недокажани модели.
Сите производители најавуваат повисоки цени за тоа и нема баш акции последниов период така да мое мислење ако има желба и можност мислам дека сега е прилика, макар да не се знае никогаш... работите знаат да се сменат.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Сите производители најавуваат повисоки цени за тоа и нема баш акции последниов период така да мое мислење ако има желба и можност мислам дека сега е прилика, макар да не се знае никогаш... работите знаат да се сменат.

Истиот муабет ми го кажаа од претставникот на C&H кога ја купував климата, наводно ова е моменталната залиха (декември), увозот после нова година ќе има нова цена. Се надевам дека идејата им беше поттикната од еуфоријата што владееше за најавени субвенции за клима. Климата ми се виде ОК, можно е во скоро време да ми треба уште една клима, но ако поскапат отидов другде ...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Истиот муабет ми го кажаа од претставникот на C&H кога ја купував климата, наводно ова е моменталната залиха (декември), увозот после нова година ќе има нова цена. Се надевам дека идејата им беше поттикната од еуфоријата што владееше за најавени субвенции за клима. Климата ми се виде ОК, можно е во скоро време да ми треба уште една клима, но ако поскапат отидов другде ...
Производителите зголемуваат цени уште од кина, не верувам дека на кинезот му дошло до нашите субвенции... Наводно има многу зголемена побарувачка на Азиски пазар за клими што доведува до недостаток на клими во глобални рамки...
Значи муабетов е од скоро сите производители ист така да наводно име нешто вистина во него.
Не оправдувам само споделувам информации што ги знам.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Производителите зголемуваат цени уште од кина, не верувам дека на кинезот му дошло до нашите субвенции... Наводно има многу зголемена побарувачка на Азиски пазар за клими што доведува до недостаток на клими во глобални рамки...
Значи муабетов е од скоро сите производители ист така да наводно име нешто вистина во него.
Не оправдувам само споделувам информации што ги знам.

Thanks, јас како купец се надевам дека нема или нема многу, т.е. ако поскапат кинеските клими, пре би зел јапонска во такви околности. Ако поскапи Škoda отидоа сите на Volkswagen. :) Мислам и дека сегашната ситуација со добра клима од околу 500 евра е во македонскиот горен лимит, т.е. тоа е 1-2 плати или 2-3 пензии.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Бидејќи падна муабет неколку пати за топлотна пумпа тука ама никој не се пофали колку што знам дека ја има еве ако сум прв да го скршам мразот.
Кај мене во куќа нова градба со пропратни изолации итн ставив топлотна пумпа GREE VERSATI II+ Значи пазете го оној + , наводно по странскиве сајтови форуми пишува дека тоа + мења работа прилично и нормално поскапи се моделите со него.
Со топлинсата пумпа греам санитарна вода и подно за првиот спрат од куќата и 3те купатила во истата Околу 80-90м2 површина.
На кат бр.2 ходниците и слично се греат со топлината од подното од 1виот спрат ( топлиот воздух оди нагоре ) бидејќи се внатрешни отворени скали кон горе и најбитно имам во дневната галерија што значи топлината од доле слободно си патува нагоре. Галеријата е околу 15м2 и истата нема потреба од дополнително греење и истата е причината зошто и ставив подно и зошто ми требаше топлинска пумпа. Останатите 3 соби ( 1 спална и 2 детски ) за греење користам мулти VRV исто на GREE со парапетни внатрешни единици. Multi VRV-то има уште 3 ватрешни единици и тоа уште една парапетна во трепезарија со кујна, една каналска клима во дневна у уште една високоѕидна единица во галерија во дневна. Овие вториве 3 единици ( трепезарија парапет, каналска и високоѕидна каналска ) за греење не ги користам бидејќи во тие простории повеќе од доволно е подното.

Да напоменам спецификации и модел од уредот се гледаат на сликите и во иднина ке придонесам за попрецизни импресии, сега за сега на кратко сум ептен задоволен, секогаш ми е топло и во горниот дел од галеријата каде што сите со галерија имаат мака дека е ептен жешко и не се дише кај мене е само 1 степен разлика на Т од долниот дел на дневата, и најбино сите што ме кудеа дека нема да се стоплам во дневната доле заради големата висина испадна дека со ваква изведба небитно која е надворешна Т јас сум дома по куси ракави и не сум приметил да ме студи.

20180129_230355.jpg

20180129_230429.jpg

20180129_231532.jpg

20180129_230904.jpg

20180129_230919.jpg

20180129_230932.jpg

20180129_230554.jpg

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@sumi ептен си ја утнал прогнозата. :)
PROMO 2018 od 1-15 Fev a.png
PROMO 2018 od 1-15 Fev b.png
Гри имаат попуст од денес до 15.02 (наводно) по повод Кинеска Нова Година. Пре би рекол дека зимава се погоди топла, а и кај да е завршува. Мислам и лани ова време имаа попусти. Секако на крај на зима и на крај на лето е најповолен период за купување клима. ;)

Како и да е, цениве се пристојно симнати.

.
@sumi, секоја чест за споделување на искуство со Версати+. Тоа е комплексно, но квалитетно решение. За жал ретки се лични искуствата од овој тип, така да продолжи со информирање.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно