Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

HD5750 MSI или Sapphire?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
А јас дефинитивно не можам да најдам некој Скопски емигрант :S
Дали ке биде некако по пошта па јас од поштата да одам да ја земам...

Можеш преку Гојдо да ја земеш.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Превозот твој до Скопје и Назад ќе те фати иста цена како да ја зимаш од друго место. Бидејќи мислам дека на Гојдо понудата ти беше по половна.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Дали би било можно Гојдо да ја прати графичката по пошта, а јас да одам и да си ја земам од пошта и таму да ја платам. Секако, поштарината јас ке ја платам, и доколку е можно дали знае некој колку би била поштарината?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
да, може по пошта, може преку брза пошта околу 200 ден е нормална пратка, ама јас така не би зимал хардвер, не ми се сигурни при транспорт не си гледал како ги фрлаат пакетите може и да ти ја оштетат, најубаво по некој човек или лично да си тркнеш до скопје и една прошетка ќе направиш ќе си купиш нешто друго, сега на ова убаво време :)

minimoog

hello world
14 јули 2007
317
16
Ахем, па нели MSI имаа убаво паковање? Ако имаат убаво паковање тогаш ќе преживее EMS. <циничен коментар>

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Јас ке одам за Штип следна недела...Ако има некој што треба да купи од Скопје, можам да донесам за Штип се што треба...Соберете вие само пари, мари, ово оно, договорете се и ке ви донесам се што сакате..Организирајте се побрзо...Незнам кој ден точно но ке биде неделава.
Поз

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.287
Е па @01 Vlatce мислам дека нема што да се двеумиш повеќе. Ова ти е идеална прилика. Вакви ситуации се случуваат само на форумов каде има срцки луѓе.

Земај картицата и да ни се пофалиш со некој бенчмарк.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Најдете карго сервис чиешто возило минува и во Штип и во Скопје, договорете се со службата да наплатат за графичката што Влатче ја подига, во спротивно нема да ја дадат.Сум продал неколку работи така досега, фунционира.Кирил ќе си земе белешка дека треба да подигне одредена сума за графичката и сете ќе бидете заштитени.Само ќе мора некој да плати 100 ден( мислам дека толку чини , може и помалку, не сум сигурен ).

Dj Dare

hello world
2 декември 2008
56
0
MSI, разлика од 1 год во гаранција многу значи, не ради тоа што ќе ти се расипе после 2 години таа до Sapphire, но после 2 години таа од сафир потешко ќе ја продадеш од таа од MSI. Кога ќе напишеше дека има 1 година гаранција многу значи во очите на можниот иден сопственик.Во случајов 1 година гаранција ја добиваш гратис, т.е. минимална разлика.Не размислувај за квалитетот- и двата производители се солидни, а тоа што Sapphire се повеќе застапени кај нас е поради нивната ниска цена.Ако не друго со MSI добиваш поубава кутија :D Пред неколку години кога купив 7600GT од MSI , кутијата во која што беше сместена беше поголема од онаа на матичната плоча од ABIT :) Порано MSI беа познати по импозантните кутии, така да чувството дека добиваш нешто повеќе и вредно нема да изостани доколку се одлучиш за нив :)

Ова со гаранцијава ви е како да земете Asus или Acer лап топ со 2 години гаранција пред Lenovo или HP со една. А во врска со прашањето и претходно сум имал Sapphire картици и од лично искуство ги препорачувам. MSI графики не сум работел многу, ама за матични плочи се тапа , се утепав од смеење кога видов P45 на MSI. Но сепак 01 Vlatce твое е да одлучиш што ќе земеш и од каде.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
@Dj Dare

Споредбата што ја превиш нема никаква сличност, а во случајов ирелевантно е да споредуваш квалитет. Сум имал две графички од MSI И сум немал апсолутно никаков проблем, а и двете сум ги продал после 2 години користење , и тоа без никаков проблем. Обиди се ти да продадеш HP без гаранција и АSUS со 1 година гаранција, ако ме разбираш што сакам да ти кажам ;)

Dj Dare

hello world
2 декември 2008
56
0
@zorandesign Со такви ефтини финти можеш да зезнеш некој што помалку се разбира и лета по гаранција. Го разбрав јас многу добро муабетот, но сепак за мене лично не прави никаква разлика тоа со гаранцијата, ако сака некој да ја купи графиката ќе ја купи. Мене многу повеќе ми се допаѓа дизајнот и изработката на Sapphire графичките пред тие на MSI, а и за support сум немал никаков проблем до сега. Но да не бегаме многу off-topic, било која од графиките да ја земеш ти се топ избор.:bravo:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.287
Јас би сакал да го додадам следново:

Многу се ретки картички од генерацијата 5ххх на ATi кои се изградени врз основа на нереферентен дизајн. Конкретно овие две картички меѓу кои @01 Vlatce се двеуми имаат референтен дизајн со тоа што единствената разлика помеѓу нив е кулерот односно Sapphire го носи референтниот кулер од ATi а MSI има малку поинакво решение кое не е светлосни години над референтниот кулер но можам да кажам од искуство со 5770 на MSI дека сепак е одличен кулер. Но и референтниот ги задоволува највисоките критериуми во секој поглед.

Кога станува збор за гаранцијата, се разбира дека времетраењето е од особено значење, и тоа и јас ќе кажам дека тоа е посебно изразено при продажба на старо но лично за мене не е круцијално при купување на харвер зашто и вака и така ќе го дадеш стариот хардвер по многу пониска цена а од моето искуство на пазарот на старо сепак за луѓето кои купуваат најважна е цената па после гаранцијата односно доколку продавам картичка без гаранција за 3000 ден. и истата со гаранција за 3500 или 4000 ден. најверојатно побрзо ќе ја продадам првата.

Околу супортот, многу е битно да го поврзам со референтниот дизајн на картичките. Не сум правел анализа конкретно на 5750 но по правило картичките со референтен дизајн споделуваат комплетно исти карактеристики што во најголема мера дури и значи дека биос од еден производител одговара на картичка од друг производител со ист референтен дизајн (конкретно во случајов тука може да се различни вредностите за кулерот во биос што исто така се решава). Драјверите се исти така што генерално кога се прави анализа на интернет решението на проблем не мора да се бара од производителот туку од било која картичка и од било кој друг производител со ист проблем, со референтен дизајн.

Најголемата разлика во сето ова е РМА што не смее да се изостави односно доколку картичката поради еве така да речам фабричка грешка рикне додека е под гарантен рок. Но тогаш најзначаен е продавачот односно дистрибутерот кај нас.

Генерално дистрибутерите и нивното расположение според мене влијае на ова право на купувачот.

Баш би сакал да чујам дали некој имал потреба хардвер да го испрати директно до производителот за РМА а овие да возвратат, зашто не исклучувам дека постои и таков случај но јас лично не сум имал потреба да идам до таму до сега.

Dj Dare

hello world
2 декември 2008
56
0
Јас мислам дека во Македонија е најважен дистрибутерот. Значи сигурно би зел Sapphire од Анхоч со 2 години гаранција, отколку MSI од ТДК со 3(односно 0) години гаранција. Значи многу е важен сервисот и support-от во Македонија, а не надвор од неа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.131
14.287
Само би додал дека MSI не ги носи само TDK. Има и други увозници во МК. 01 Vlatce мислеше на НИКО на пример.

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
околу транспортот низ македонија,може да му се даде на било кој шофер од меѓуградските автобуски линии со парична надокнада.влатче дава пари на шоферот и гојдо се наоѓа со шоферот.тоа е.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Ова со гаранцијава ви е како да земете Asus или Acer лап топ со 2 години гаранција пред Lenovo или HP со една. А во врска со прашањето и претходно сум имал Sapphire картици и од лично искуство ги препорачувам. MSI графики не сум работел многу, ама за матични плочи се тапа , се утепав од смеење кога видов P45 на MSI. Но сепак 01 Vlatce твое е да одлучиш што ќе земеш и од каде.

извинете за оффтопик
ќе сакаш да појасниш малце зошто мислиш дека за матични плочи се тапа, доста време користам MSI матични и не сум имал никаков проблем до сега, само ме интересира ако имаш некој поконкретен проблем што си го сретнал да ми го посочиш

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Ахем, па нели MSI имаа убаво паковање? Ако имаат убаво паковање тогаш ќе преживее EMS. <циничен коментар>

Проблемот е што не е МСИ таа од гОјдо, туку е Асус. Да беше МСИ ке ја порачав кај некој пилот од Скопје, па нека ја пуште над мојата кука. :LOL::LOL:
Јас ке одам за Штип следна недела...Ако има некој што треба да купи од Скопје, можам да донесам за Штип се што треба...Соберете вие само пари, мари, ово оно, договорете се и ке ви донесам се што сакате..Организирајте се побрзо...Незнам кој ден точно но ке биде неделава.
Поз

Сале, епа да се договорам јас со гОјдо да ти ја даде картичката на тебе штом ти ке доагаш во Штип па јас ке ја земам од тебе и ке ти дадам пари да му дадеш на гОјдо?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно