Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

ENTROPAY ги прекина услугите за Македонија

Ajso

read-only
28 август 2009
15
0
Наздравје нека ни е.

Наместо подобрување, по се изгледа состојбите ни се влошуваат.

Денес од ENTROPAY го добив следниов одговор:

We regret that Macedonia is one of the countries we are no longer allowed to service.
There are some restrictions and limitations as to where we can offer our services. These restrictions arise from agreements with our banking partners.
If the situation changes, we will of course, let you know.
You will be able to use up the balance in your account, but will not be able to load any more funds to it.
Once again, our sincere apologies for not being able to continue offering you our services at this time.

Kind Regards
Customer Support
=========================
Вакви примери, за жал има и други (Okpay etc.), покрај веќе познатиот проблем со PayPal.

Можеби треба да се преземе некоја заедничка акција со институцииве... во смисла на точно детектирање на проблемот и условите кои треба да ги исполни Македонија за да излеземе од ова дереџе.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Во ваква држава што има да очекуваме, кога западот не споредува со Таџикистан.

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Не ќе да е само до институциите, кога сме сите ЗА пиратерија Пиратерија? -За! -Против! и мислиме дека можеме да играме по наши правила Зголемување на бројот на посетители на вашата веб страна против сите и да победиме, нека не не чуди што сите не избегнуваат.

Кој кажа дека е поради институциите, тоа што го кажа ти го мислев јас, дека не сме точни како народ.

tonkac

read-only
20 мај 2011
5
0
Проблемот е до државата и до банкарскиот систем. На пример moneybokers i OKPAY нудат својата дебитна картичка. Таа картичка ја даваат за сите земји освен за 5 - 6 земји од цел све меѓу кои и ние.Заедно сме со Сомалиа и Либија.Не е пиратеријата во прашање туку државата. Не сака парите на луѓето да бегаат на страна. А парите на политичарите по други "посигурни" канали одат надвор.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Jas vo poveke navrati kazhav deka prichinata poradi koja PayPal ne gi nudi svoite uslovi vo Makedonija (a gi nudi vo Albanija, Bosna, Bugarija) e poradi nashiot bankarski sistem koj ne dozvoluva rezidentnite gragjani da imaat smetka vo stranstvo, a bidejki paypal-ot e bankarska smetka bankite ne sorabotuvaat so nego za da se prefrlaat sredstva.

Makedonija ostana posledna shupa na Balkanot vo sekoj pogled.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Не ќе да е само до институциите, кога сме сите ЗА пиратерија Пиратерија? -За! -Против! и мислиме дека можеме да играме по наши правила Зголемување на бројот на посетители на вашата веб страна против сите и да победиме, нека не не чуди што сите не избегнуваат.

Каква врска има пиратеријата со ова... :S

Ajso

read-only
28 август 2009
15
0
... bidejki paypal-ot e bankarska smetka...

@Zee

Морам да те корегирам:

PayPal (ниту било кој друг сличен систем) не нудат отварање на банкарски сметки.

Банкарски сметки може да се отвараат само во банка и нивното користење е регулирано со посебни законски прописи.

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје
Каква врска има пиратеријата со ова... :S

Кога 90% од корисниците на интернет (потенцијалните онлајн потрошувачи) немаат намера никогаш да платат за софтвер (или сличен вид на услуга) поголемиот процент на онлајн трансакции отпаѓа на измами (fraud) со кредитни картички (не знам колку се, но колку и да се малку се веројатно повеќе од бројот на вистински трансакции). Во таков случај претставува поголем трошок (више дара од масла) за компаниите што работат со овој тип на трансакции да ја поддржуваат Македонија. За големите компании можеби тоа е неприметно, но за некои помали може многу да влијае. Затоа според мене широката поддршка за пиратеријата има индиректно влијание.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
@Zee

Морам да те корегирам:

PayPal (ниту било кој друг сличен систем) не нудат отварање на банкарски сметки.

Банкарски сметки може да се отвараат само во банка и нивното користење е регулирано со посебни законски прописи.

Pejpal e platezno sredstvo koe ti gi chuva parite so koi ti raspolagash i mozhesh da gi israkjash kade sakash a voedno i da primash pari na istoto mesto. Sto e toa ako ne e smetka so koja mozes da pravis bankarski transakcii odnosno bankarska smetka?

Кога 90% од корисниците на интернет (потенцијалните онлајн потрошувачи) немаат намера никогаш да платат за софтвер (или сличен вид на услуга) поголемиот процент на онлајн трансакции отпаѓа на измами (fraud) со кредитни картички (не знам колку се, но колку и да се малку се веројатно повеќе од бројот на вистински трансакции). Во таков случај претставува поголем трошок (више дара од масла) за компаниите што работат со овој тип на трансакции да ја поддржуваат Македонија. За големите компании можеби тоа е неприметно, но за некои помали може многу да влијае. Затоа според мене широката поддршка за пиратеријата има индиректно влијание.

Piraterijata nema apsolutno nikakvo znacenje vo ovoj slucaj, vo Amerika i Zapadna Evropa imas isto taka piraterija kolku sto ne mozes da si zamislis, internet izmami i krazbi ima poveke vo Amerika i Evropa otkolku kaj nas, no site tie krazbi mozat da se najdat i sprecat. Kaj nas bankarskiot sistem i zatvoren i nemaat namera da go oslobodat za da mozeme da rabotime so paypal, vo edna prilika koga go prasav ministerot koga ke dojde paypal kaj nas mi reche abe sho kje ti paypal imame casys koj odlicno funkcionira. Go prasav kako ke platam za kompjuter vo Amerika so casys prevrti ochi mi reche 'e sega..'

Bevme sami i nemashe novinari.

Luge, edna Albanija i edna poludrzava Bosna gi smenija komunistickite zakoni i dozvolija PayPal transakcii, Makedonija od 21 vek nema namera da go liberalizira ova.

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје
Piraterijata nema apsolutno nikakvo znacenje vo ovoj slucaj, vo Amerika i Zapadna Evropa imas isto taka piraterija kolku sto ne mozes da si zamislis, internet izmami i krazbi ima poveke vo Amerika i Evropa otkolku kaj nas...

Во Америка има едно чудо легитимни онлајн трансакции, така да една fraud на 10/20 (не ја знам точната статистика) се трпи. Ако во земја во која скоро сите трансакции се fraud, нели, колку и да се малку, ретко на кого му паѓа на памет да плати за софтвер, се регистрираат само измамниците и тие ја даваат глобалната слика за нас. Така да многу од payment процесорите може да се одлучат да се откажат од тие 1-2 % легитимни трансакции од Македонија на сметка на 98-99% fraud трансакциите (пак, и да се 10 месечно, ако се сите лажни, тоа е тоа).

Башка да не збориме дека во Америка јавното мислење во однос на пиратеријата е сосема различно од тоа кај нас, за нив е сосема нормално да си платиш за софтвер (да, да, знам, платите се кај нас мали, но тоа ништо не менува, ние не сме им муштерии).

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Abe Burce, ova sto go kazuvas nema vrska so paypal.

Paypal nema problem so izmamnicite (demek nema izmamnici vo albanija i bosna a? :isplashen: ) bidejki paypal i visa si imaat dobar sistem koj gi otkriva izmamnicite, problemot poradi koj paypal ne moze da gi nudi svoite bankarski uslugi e sto narodna banka i bankarskite zakoni od SFRJ ne dozvoluvaat rezidentni zhiteli na RM da poseduvaat bankarski smetki vo stranstvo. PayPal ne e vo Makedonija i koga parite se isprakjaat preku paypal ili dobivaat na paypal tie lezat vo stranstvo. NBRM ne dava makedonskite banki da vospostavat dogovori so paypal za protok na sredstva.

Koga moze Albanija Bosna i pola Africki zemji da imat paypal, sto ostanuva za nas koj ne mozeme ni da se sporedime za internet kriminal so niv. :ua:

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје
Zee, јас одговарав на @01 Vlatce којшто исто ме цитирал, ти го цитираш мојот одговор и си го врзуваш со paypal, јас ти одговарам во контекстот на кој оригинално пишував и зборувам генерално зашто Македонија не е атрактивна за payment processing компаниите.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608

Измамите се друга работа. Пиратеријата нема врска со ова.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Како може Moneybookers (исто како PayPal), да ги нуди своите услуги во Македонија, а PayPal не може?
Колку што разбрав PayPal не се достапни бидејќи за да ја додадат Македонија ќе треба целиот систем да се измени - дополни (прилично скапа работа), а другиве Држави(Словенија, Хрватска) кога се додавани, врз Македонија имало економско ембарго (незнам колку точно е ова), или пак дека имало немири и поради тоа не сме додадени, а исто така и врз Србија, па и таа не е додадена, односно водела војна. Незнам точно зошто тоа е така - но до ден денешен не е сменета состојбата.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Како може Moneybookers (исто како PayPal), да ги нуди своите услуги во Македонија, а PayPal не може?
Колку што разбрав PayPal не се достапни бидејќи за да ја додадат Македонија ќе треба целиот систем да се измени - дополни (прилично скапа работа), а другиве Држави(Словенија, Хрватска) кога се додавани, врз Македонија имало економско ембарго (незнам колку точно е ова), или пак дека имало немири и поради тоа не сме додадени, а исто така и врз Србија, па и таа не е додадена, односно водела војна. Незнам точно зошто тоа е така - но до ден денешен не е сменета состојбата.

Nema vrska embarga nemiri toa se gluposti, Bosna e zemja koja edvaj postoi i pred raspad so godini pa sepak ima PayPal. Albanija e na rab na gragjanska vojna ama ima PayPal.

Ne e ni skapo da se smeni 1 zakon vo bankarskite zakoni, problemot e sto samite banki i drzhavata ne saka da go dozvoli ova i da ima internet trgovija.

Srbija kolku sto znam si gi prilagodi zakonite i na narednoto prosiruvanje PayPal kje ja dodade.

Makedonija trebashe da bide vo PayPal zemjite uste vo 2010 toa beshe vetuvanje na ministerot Ivo shabanot.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно