А ти знаеш ли колку не краде Виза и банкиве?
Да, она што криптоевангелистите не го кажуваат е дека провизиите за трансакции се мнооогу повиски од банкарските, а времетраењето на извршувањето е од неколку десетици до неколку стотици пати пати подолго. И нема да се намалува, само се зголемува. Ама кај да е, ќе ги заменат валутите и банките.Самата трансакција би чинела многу повеќе од 12 долари?
Сериозно?
Значи ако сакам да купам нешто со бтц/етц во вредност од 12 долари, ќе ме чини 12 долари, плус 2 пати трансакции (еднаш до мене, и еднаш од мене кон продавницата)? Од кои трансакции секоја чини повеќе од сумата?
Сериозно ова??
Значи колку конечно би ме чинело (во долари) ваквото купување?
36 долари? 50 долари? ...100 долари?
Ова значи дека дури и да имам бтц/етц пак не ми се исплати да купувам секојдневни работи во бтц/етц? Многу лошо, ако е вака.
Џаб`л`к. Прошла недела беше триесет.
Како и во сите вакви системи, најголем профит прави организаторот, во случајов берзите те менувачниците.
These high transaction fees coincide with a series of accidents at Chinese coal mines which have taken mining farms in the coal-rich regions of China offline. Bitcoin’s hashrate has fallen some 25% to 125 exahashes a second, according to mining pool-reported data.
“This is a combination of ASIC shortages, huge price increases of BTC outpacing difficulty and the sudden hashrate drop, resulting in slower block times, backlog of transactions and extra fees per block,” Compass Mining Chief Business Officer Thomas Heller told CoinDesk.
Да, она што криптоевангелистите не го кажуваат е дека провизиите за трансакции се мнооогу повиски од банкарските, а времетраењето на извршувањето е од неколку десетици до неколку стотици пати пати подолго. И нема да се намалува, само се зголемува. Ама кај да е, ќе ги заменат валутите и банките.
Како и во сите вакви системи, најголем профит прави организаторот, во случајов берзите те менувачниците.
За кое бе друже, за кое?Затоа има други алт коинс
Ама нели децентрализирани беа што има врска сеа тоа шо се десило таму у рудници у Кина?These high transaction fees coincide with a series of accidents at Chinese coal mines which have taken mining farms in the coal-rich regions of China offline.
Гледајте на бтц и етх како злато и сребро, не идеш да купиш маица на пазар со злато, со тек на времето тежината на трансакциите ќе се зголемува, а со тоа и провизијата, моментално на бтц е 17 долари ама беше и над 50 пред некој ден.
Ама нели децентрализирани беа што има врска сеа тоа шо се десило таму у рудници у Кина
По знакот на почетната страна прифаќаат и LTC а кај litecoin провизијата е значително помала а и трансакцијата веројатно ке се изврши побрзо така да веројатно со ltc ке можеш да завршиш работа.бтц/етц е платежно средство во онлајн продавница. Од друга страна мене досега во ниедна продавница не ми побарале да платам во злато/сребро... Разбирам што кажуваш - ти ги гледаш криптовалутите како подобар избор/начин на штедење, ама тоа не е она со што ги промовираат. Ги промовираат како подобра замена за фиатот.
Со ваква цена на трансакции, тоа не може никогаш да бидат. А тие криптовалути со proof of stake/spacе/history ... Што можеш со нив да купиш? Скоро сите бараат бтц/етц.
Етц во 2.0 ќе биде базиран на proof of stake?
Како ќе функционира генерирањето на нови коини тогаш?
Ама го сетив врвов браво, треба да си отворам ЈутЈуб каналче.![]()
Не прозвав конкретно никого, но штом се почувствува така, ајде информирај нѐ.Значи како што напишав и претходно, високите провизии за трансакциите одат кај копачите а не кај берзите. Тоа е наградата што ја добиваат за "копањето". Кога е оптоварена мрежата тогаш времетраењето и цената на провизиите се поголеми. На цената за провизии исто така влијаат и тежината на копањето како и моменталниот вкупен hashrate. Што помал hashrate, тоа потешко се копа и поголема е провизијата.
Како и зошто настанал овој проблем и кои се некои од можните солуции за во иднина може да прочитате овде:
Во врска со начинот на кој функционираат трансакциите ова се две информативни статии:
![]()
A Guide to Saving on Bitcoin's High Transaction Fees
The average bitcoin transaction fee is $23. Luckily, there are ways to cut costs.www.coindesk.com
![]()
Wie viel Bitcoin-Transaktionsgebühren sind für eine bestätigte Transaktion zu zahlen?
How much Bitcoin transaction fees should you be sending. Learn how much does it cost to send bitcoin and how to save money on Bitcoin transaction fees.coinsutra.com
Не сум ни криптоевангелист, ни копам ни пазарам со крипто, само мислам дека треба подобро да се информираме бар за основните работи пред да пишуваме саркастични трол постови на IT форум во тема стара веќе 10 години.
Овие глупостиПред некој ден пуштив 1 милион сатошиња и ни 1000 не ми зедоа како провизија незнам шо глупости трескате тука
transaction fee 17$ на колкава сума, од 1 биткоин? 10 битоини? 0.00001 биткоин?Овие глупости
![]()
Bitcoin Average Transaction Fee (Daily) - Historical Data &…
View daily updates and historical trends for Bitcoin Average Transaction Fee. Source: Blockchain.com. Track economic data with YCharts analytics.ycharts.com
Тоа зависи од брзината на трансакцијата, поголемо fee побрзо ќе помине, помало и може да не помиме никад, горе на линкот е некој просекtransaction fee 17$ на колкава сума, од 1 биткоин? 10 битоини? 0.00001 биткоин?
Значи како што напишав и претходно, високите провизии за трансакциите одат кај копачите а не кај берзите. Тоа е наградата што ја добиваат за "копањето". Кога е оптоварена мрежата тогаш времетраењето и цената на провизиите се поголеми. На цената за провизии исто така влијаат и тежината на копањето како и моменталниот вкупен hashrate. Што помал hashrate, тоа потешко се копа и поголема е провизијата.
Како и зошто настанал овој проблем и кои се некои од можните солуции за во иднина може да прочитате овде:
Во врска со начинот на кој функционираат трансакциите ова се две информативни статии:
![]()
A Guide to Saving on Bitcoin's High Transaction Fees
The average bitcoin transaction fee is $23. Luckily, there are ways to cut costs.www.coindesk.com
![]()
Wie viel Bitcoin-Transaktionsgebühren sind für eine bestätigte Transaktion zu zahlen?
How much Bitcoin transaction fees should you be sending. Learn how much does it cost to send bitcoin and how to save money on Bitcoin transaction fees.coinsutra.com
Не сум ни криптоевангелист, ни копам ни пазарам со крипто, само мислам дека треба подобро да се информираме бар за основните работи пред да пишуваме саркастични трол постови на IT форум во тема стара веќе 10 години.
Какви глупости. 75% па уште. Не се тоа обновливи погрешно си разбрал. Тоа се за корисникот "обновливи". Односно бесплатни. На работа, во изнајмениот стан, во заедничка гаража, во арачиново, во камп, во дебар, во кампус, во смештај, во полошко, во комшиски штекер...Во последното WAN Show на LTT објаснија и околу делот со „обновливи извори на енергија“ кои се користат во крипто рударење. Во основа бројката што ја расфрлаат дека 75% се рудари на обновлива енергија е извртена.
Фактички точната реченица била дека 75% од рударите користат и некоја форма на обновливи извори на енергија. Без да е специфицирано во колкава мера.
Што значи крајниот процент на тоа колку од електричната енергија потрошена за рударење доаѓа од обновливи извори на енергија не е познат и ако го ислушате подкастот Линус вика дека е многу мал процент.
Значи чуле не дочуле приказни за хајп.
Не прозвав конкретно никого, но штом се почувствува така, ајде информирај нѐ.
Еве сосема конкретна и реална ситуација и прашањата што произлегуваат од неа.
@Lokvan треба да уплати биткоин во вредност од 12 долари. Ама нема биткоин и други криптовалути, има само денари. Како наједноставно и најбрзо да ја направи уплатата? Колку ќе го чини вкупно? Колку од таа сума одат на продавачот, колку за посредници, колку за мрежата односно копачите? Колку ќе трае сето тоа?
Не постирај линкови, само пиши тука конкретни начини и бројки.
Јас колку што успеав да прочитам тука, или ќе чекаш со саати, или ќе сетираш лајтниг што ќе те кошта пари иницијално, или ќе си платиш ко попче (десетици долари).
Ниеден од начиниве не е некое олеснување на високите цени по трансакција.
Фала богу некој прочитал. Да, колку што знам јас тоа се најдобрите решенија во моментов, а подолгорочно е како што спомна некој погоре да се премине на друг механизам како proof of stake и слични, или да спласне хајпот и да се растерети мрежата...
Којзнае Колку Убо ти Било, редјуб да си отвориш.
Испратено од Redmi Note 5 преку IT.mk форум апликација
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED LEATHERETTE, 120KG MAX, Black, CF-9010050-WW
17.220,00 ден
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON K3 MAX SE QMK/VIA LP HS RGB, Milk POM Red Switch, 2.4Ghz/BT/Wired, Black, K3M-F1
7.950,00 ден
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 8K polling rate,All silent micro switch, White, M6S-A24
4.860,00 ден