Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Да се пишува различен наслов при пуштање на вести на FB

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Веќе некое време се сукам да пишам.

Незнам кој е задолжен за постирање вести од it.com.mk на FB, но погрешно е да се става иста содржуна на постот со насловот на артиклот. Не изгледа убаво.

тхе вронг веј:
1.PNG

тхе рајт веј:
2.PNG

Г

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.734
4.333
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
сепак подобро би стоеле наслови како "нема да верувате" "погледнете што направи оваа девојка" "зар е можно ова" и сличните курир наслови :D

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
сепак подобро би стоеле наслови како "нема да верувате" "погледнете што направи оваа девојка" "зар е можно ова" и сличните курир наслови :D
Се разбира... не така.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Мал професионален совет и помош, зашто во некои аспекти доста ми помогна форумов:

Кога се споделуваат вести на Facebook, најдобро е во насловот да стои прашање, согласно интересот на фановите. Целта е да се заинтригираат и да пишат, бидејќи интерното рангирање на Facebook за зголемување на reach е:

1. Коментари
2.
3.Кликови
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. Лајкови

Ова е чисто за да ви илустрирам колку повисоко се рангираат коментарите отколку рандом лајк, бидејќи реално денес секој лајкува сé. Коментарот од примерот на Kotaku е добар, иако не е одличен и максимално искористен. За максимално искористување на веста треба да стои - Which is your favorite Resident Evil game? или Which RE game would you like to be remade in HD?

Тајната за успешни (кликани) статии денес е дека повеќе време треба да потрошите на виралниот аспект на веста, односно на коментарот со кој се споделува. IT корисни генерирани и автоматизирани споделувања, што е дефинитивно најлошиот можен начин.

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Ok, ме повикавте , тогаш да кажам збор-два.

Прво, во право си SkullMonkey за насловот на линкот. Иако постои проблем бидејќи насловот под слика не е толку впечатлив како насловот горе, напишан како статус. Ќе го поправам тоа.

Второ, двоен линк - во статус и на слика - е намерно бидејќи луѓето кликаат и на двата. Нема зошто да не стои линкот посебно што е супер краток. И L33t!

Трето, не се согласувам со TylerMKD. IT.com.mk сака да понуди добра содржина, не вести за масовни лајкови. Сакаме фановите да ни веруваат, не да се обидуваме да ги прелажеме за неколку клика или коментари на Facebook. Методите на виралните интернет медиуми се банални, бидејќи ти ги посетуваш тие медиуми на кои што им веруваш и кои што сакаш да ги читаш. Пример, можеби никогаш немаш искоментирано на фб статус на Kotaku, ама ако сакаш игри ти ги читаш секој ден. Јас никогаш не сум искоментирал ништо на BBC, ама како home page ми е за вести. И има причина за тоа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Малку го извади надвор од контекст мојот муабет, бидејќи никаде не реков дека треба да се форсираат кликови или прелажување. Содржината од линкот е таа, кога ќе го постираш на социјални мрежи се дополнува со коментар.

Мојот совет беше дека најоптимизирано (еве компјутерски термини :)) е да биде тоа со коментар кој поттикнува коментари, бидејќи на тој начин ќе се прошири веста до голем број на корисници. Наместо 4,000 reach, ќе добиеме 5-6-7,000 и нормално, поголема читаност и отвараност на IT.com.mk.

Не дека твојата логика е погрешна, ама дури и со неа (дека не коментира секој), не губиш ништо со овој начин на споделување на вести - оној кој ја сака содржината ќе ја види и ќе ја кликне, а дополнително се стапува во интеракција со оние фанови што ќе искоментираат, со што ќе се сподели содржината до уште повеќе корисници кои ќе ја видат и кликнат.

Околу линкот, верувам дека во 2015-та година луѓето се доволно писмени да кликнат слика со резолуција од 200 x 300 пиксели ако сакаат да прочитаат вест. Од целиот споделен текст, линкот прв боде во очи и дистрактира, особено ако сакаш потоа да истакнеш дел од текстот со #hashtag. Ако се навратиме на Kotaku, не џабе го немаат скратениот линк во споделувањето.

Енивеј, се надевам дека сега се разбравме, особено за првиот дел дека се форсираат кликови и прелажување.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно