Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Батерии за соларни системи (Lifepo4,lead-acid,Lithium Ion......

Fiatov

read-only
18 септември 2020
49
14
Не можев да најдам соодветна тема затоа ја отварам оваа.

Каде може да се најдат батерии за соларни системи во Скопје или преку интернет од кина,еу...?

mak

hello world
15 април 2009
126
62

Цените се релативно добри.
Мислењето е автоматски споено:

Друга опција LEDLight.mk | Skopje
Цените мислам дека се повисоки, но провери си.
Мислењето е автоматски споено:

Ако сакаш од Кина да земеш, треба до некоја држава во ЕУ и да ти донесат после до тука. До Македонија директно скоро невозможно. Ако има некој од Германија да ти ја донесе, кажи ми и ќе ти препорачам од каде да земеш. Цените се најевтини.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
VCS Solar - Берово.
Цените се пониски за разлика од другите продавници (проверено).
+359893965532 (пиши му на вибер бидејќи 90% од времето се во бугарија).

Последна промена:

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Сега видов дека во насловот си напишал и Lead-acid. Ако веќе допрва градиш систем, и планираш да го користиш, немој ни да помислуваш да купуваш обични акумулатории, било Гел било АМГ. И најлошите кинески LifePO4, се подобри од најдобрите оловни. LifePO4 се супериорни во однос на обичните. Потруди се да си купиш LifePO4. Ако немаш одма буџет, почекај, собери пари, но не купувај обични.

Во насловот си напишал и Li-ion. Такви батерии не ми е познато да се користат во соларните системи. Можеби некој сам си прави, но тоа не се користи и нема во продажба за соларни системи.

18 август 2019
1.223
1.196
Сега видов дека во насловот си напишал и Lead-acid. Ако веќе допрва градиш систем, и планираш да го користиш, немој ни да помислуваш да купуваш обични акумулатории, било Гел било АМГ. И најлошите кинески LifePO4, се подобри од најдобрите оловни. LifePO4 се супериорни во однос на обичните. Потруди се да си купиш LifePO4. Ако немаш одма буџет, почекај, собери пари, но не купувај обични.

Во насловот си напишал и Li-ion. Такви батерии не ми е познато да се користат во соларните системи. Можеби некој сам си прави, но тоа не се користи и нема во продажба за соларни системи.
Мислам дека LiFePO4 се Li-ion батерии. Инаку оловните акумулатори воопшто не доаѓаат во предвид, гел батериите можат да се користат, ама имаат 4-5 пати пократок животен век.

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Мислам дека LiFePO4 се Li-ion батерии. Инаку оловните акумулатори воопшто не доаѓаат во предвид, гел батериите можат да се користат, ама имаат 4-5 пати пократок животен век.
LiFePO4 не е исто со Li-Ion. Имаат сличности со тоа што е двете содржат Литиум. Едните се литиум-железн-фосфорни, а другите литиум јонски. првите се користат се повеќе за соларни системи, а другите не. Другите се користат за помали работи. Не е исклучено да може да се направи и систем со литиум јонски, ама тоа е поретко. Комерцијално во главно се продаваат само LiFePo4.

ГЕЛ акумулаторите се исто така оловни, само што затворен систем.

18 август 2019
1.223
1.196
LiFePO4 не е исто со Li-Ion. Имаат сличности со тоа што е двете содржат Литиум. Едните се литиум-железн-фосфорни, а другите литиум јонски. првите се користат се повеќе за соларни системи, а другите не. Другите се користат за помали работи. Не е исклучено да може да се направи и систем со литиум јонски, ама тоа е поретко. Комерцијално во главно се продаваат само LiFePo4.

ГЕЛ акумулаторите се исто така оловни, само што затворен систем.
Според мене LiFePO4, Li4Ti5O12, LiCoO2, LiMn2O4 и уште некои се литиум-јонски батерии.
Можеби погрешно ги толкувам работите.

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Според мене LiFePO4, Li4Ti5O12, LiCoO2, LiMn2O4 и уште некои се литиум-јонски батерии.
Можеби погрешно ги толкувам работите.
Тоа се литиумски, но не јонски. Во самите имиња си пишува која батерија од што е составена, не е некоја голема филозофија да се разбере.

Fiatov

read-only
18 септември 2020
49
14

Да,не се користеле литиум јонски моја грешка.Во мојот случај не ми треба батерија со голем капацитет туку за минимален соларен систем.100ah 12v батерија.За од странство шипингот е скап а у Скопјево нема LifePO4 со тој капацитет има само 5kw/10kw.
Има избор за lead acid/гел батерии кои мора дупло поголем капацитет да се земе поради тоа што не смеело да се испразнат повеке од 50%.

Изменето од модератор:

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Требаше уште самиот почеток да кажеш што точно бараш. Најдобра варијанта ти е да купиш од Кина до Германија или некоја друга ЕУ земја, и некој да ти го донесе. 100ah на 12v би бил околу 10-15кг макс.
Обично кинезите имаат магацини во некоја ЕУ земја.

Исто така в Лисиче има едни дечки кои работат со батерии, па може да ти склопат еден акумулатор, ама не верувам дека ќе ти излезе поефтино.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Да,не се користеле литиум јонски моја грешка.Во мојот случај не ми треба батерија со голем капацитет туку за минимален соларен систем.100ah 12v батерија.За од странство шипингот е скап а у Скопјево нема LifePO4 со тој капацитет има само 5kw/10kw.
Има избор за lead acid/гел батерии кои мора дупло поголем капацитет да се земе поради тоа што не смеело да се испразнат повеке од 50%.
Пиши му на батката од Делчево и ке завршиш работа.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно