Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

2 ruteri

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
дечки здраво мојот проблем е следен;имам 2 рутери од кој едниот мие од кабловската LInksusSPA2102 тој е воип рутер преку него мие фиксниот Телефон... работава е следна од овој ВОИП рутер јас добивам на ЛАН 1 ip Адреса..за еден ПС..а јас имам уште еден рутер АSUS wi-fi ... и овај фториот рутер асус го местам на DHPC CLient и никако не дели интернет.....(nikako nese konektira naLinкsusot) пробав и со статичка ИП таа сто ја дава линксисот и пак ништо.....ги пробав сите варијанти ..никако не сака.....и со клон на Ип ..никако инаце интернетот е ЛАН Кабелнет Прилеп ....ако има некое решение пишете.... Бтв...пробав и со други рутери ,,,, и со нив несе конектира нема нет :( Helppppp

Атачменти

• Linksys SPA2102.jpg
    Linksys SPA2102.jpg
    7,6 KB · Прегледи: 4
  • asus_router_wl-520gc.jpg
    asus_router_wl-520gc.jpg
    8,9 KB · Прегледи: 5

linksys

Баниран/a
14 март 2009
507
22
vaka drugar. moeto mislenje e slednovo, ako gresam neka me popravi nekoj :)
Ti posto imas Kablovski Internet treba da e Kloniras tvojata MAC adresa na ruter. posto kablovskite interneti se so identifikacija na MAC adresa. ili druga varijanta e da se javis vo kablovskiot Internet i da im kazes deka imas ruter da te oslobodat od MAC adresa. probaj taka moe mislenje e toa. posto i jas imam kablovski internet isto e so identifikacija na MAC adresa, i jas nemav internet dodeka ne ja klonirav MAC adresata na ruter. probaj taka i pisi da vidime sto si napravil

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
дпуже вака сега.. линксисот СПА2102 тој си има се подесено во него од Кабловска..и дели интернет на 1 лан адреса....значи на 1 Пс..е сега наместо лан кабелот јас во Асусот го ставам и местам ДХПЦ КЛИЕНТ да биде нема врска МАк Адресата..пробав и со мак адресата. ја клонирав..исто е нема нет....значи линксисот си ја брка сета работа...тој е заклучен од кабовската и јас немам пристап ...доЛинксисот...една ИП ми дава ЛАН и телефонот преку него мие ...
... не знам штоЕ

Master4e

hello world
11 мај 2007
242
9
1-ва варијанта. Кабелот значи го ставаш во една од лан портите во асусот и потоа дхцп сервер ке исклучиш на истиот т.е. да делува само како посредник. (не местиш ни дхцп клиент ни ништо се друго по дефолт) И кога ти ке се конектираш на него ти би требало да добиеш ип адреса од дхцп серверот на првиот рутер т.е. линксисот и би требало да е решен проблемот.

2-ро што можеш да пробаш е наместо во лан портата, кабелот ке го ставиш во wan портата на вториот рутер. и таму знаеш кај што се мести pppoe ке избереш static ip и ке ја внесеш ип адресата што ја добиваш од првиот рутер. Во овој случај и ке вклучиш дхцп сервер на вториот и исто така решен проблем.

3-то ако има пак проблем ке ми дадеш ремоте контрол ке видам што е проблемот ке го решам и заедно тука ке објавиме решение. :)

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
1-ва варијанта. Кабелот значи го ставаш во една од лан портите во асусот и потоа дхцп сервер ке исклучиш на истиот т.е. да делува само како посредник. (не местиш ни дхцп клиент ни ништо се друго по дефолт) И кога ти ке се конектираш на него ти би требало да добиеш ип адреса од дхцп серверот на првиот рутер т.е. линксисот и би требало да е решен проблемот.

2-ро што можеш да пробаш е наместо во лан портата, кабелот ке го ставиш во wan портата на вториот рутер. и таму знаеш кај што се мести pppoe ке избереш static ip и ке ја внесеш ип адресата што ја добиваш од првиот рутер. Во овој случај и ке вклучиш дхцп сервер на вториот и исто така решен проблем.

3-то ако има пак проблем ке ми дадеш ремоте контрол ке видам што е проблемот ке го решам и заедно тука ке објавиме решение. :)
Друже сешто напиша држи место.... но деновиве испробував повејке варијанти..Пробав со Д-ЛИНК рутер и замисли се сие ок си има интернет само ДХПЦ местам и се си работи ..а со мојот рутер никако нејки а пробав и со друг Репотек рутер и со него нејки....е стварно не знам штоЕ дали нешто до рутерите или??? пошто од вчера сум преку Д-линк дир300 и еве нема проблеми со интернетот.....стварно немие јасно ..:(

Plamen

hello world
11 јануари 2008
63
1
Ај пробај вака .... вториот рутер исклучи DHCP стави му статичка и подеси го да работи како свич не како рутер, и кабелот значи од првиот рутер кон вториот, нема да го бутнеш:) во internet портата туку ке го ставиш во некоја од портите за PC .... пробај вака па кажи што си направил....

AceMkd

read-only
12 јуни 2010
2
0
И јас имам сличен проблем со овој...
значи зимам нет од кај комшијата...се работи за Call & Surf од T-Home...
e сега...преку неговиот рутер THOMSON TG782 од една порта иде кај него во компјутер, од другата за кај мене...
функционира во ред се кај него и кај мене без проблем...проблемот е што Wifi-то од неговиот рутер до кај мене дома е многу слабо, и нестабилно....

Јас имам исти таков рутер и сакам да ги поврзам на начин, сигналот од кај него да влага во мојот рутер, па од мојот во PC, а од мојот рутер да си фаќам WIFI низ дома...

Мислам дека јасно го поставив прашањето...и се надевам на јасен одговор..Фала однапред

Рутерот на комшијата:
tg782.jpg

Мојот Рутер:
!BhO9I1gBmk~$(KGrHqYOKjoEryj,wI,wBLIOuZBzGQ~~_35.JPG

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.117
3.605
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
најлесно е кабелот од едниот рутер (TG782 на комшијата) од LAN да влезе во твојот рутер исто во LAN. LAN портите се bridge-увани со WiFi-то и така ќе ти работи без проблем како една голема заедничка мрежа (ок, и не е толку голема).

Само ќе треба да го изгасиш DHCP серверот на твојот рутер за да нема конфликт помеѓу dhcp серверите на двата рутера.

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Како што рече gdamjan,наместо ЛАН кабелот да влезе во компјутер,нека влезе во твојот рутер. Само мислам дека оти специјално се конфигурирани овие рутериве и треба сервер да им специфираш,може некој проблем да се појави...

AceMkd

read-only
12 јуни 2010
2
0
најлесно е кабелот од едниот рутер (TG782 на комшијата) од LAN да влезе во твојот рутер исто во LAN. LAN портите се bridge-увани со WiFi-то и така ќе ти работи без проблем како една голема заедничка мрежа (ок, и не е толку голема).

Само ќе треба да го изгасиш DHCP серверот на твојот рутер за да нема конфликт помеѓу dhcp серверите на двата рутера.

Ja probav najprosto...lan kabelot od kaj komsijata vo prvata porta na mojot ruter...od 2rata porta ide kabelce do PC...bez nikakvo posebno podesuvanje probav da se povrzam...se povrzuvam na mrezata, ama internet nema...ni na wifi ni na drugiot...na personalniot kompjuter

ako mozes da mi kazes kako da go isklucam dchp serverot..Blagodaram...

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56

Eveme znaci posle podolgo vreme istiot problem*
za odgovorot pod;1 toa nee mozno vlezot dae vo LAN i 2riot ruter dae kako swic.. posto prviot Voip Ruter-podesen e od kablovska na 1LAN ip adresa sto znaci 1 ps ..odgovorot e ne moze pvejke od 1 PS dase ukluci na prviot ruter ..isto taka nema vrska i MAC adresata ..posto.. \taa sie vnesena vo prviot voip ruter od kablovskata..jas na mreznata kakva ida smenam mac adresa si ima net ..
2ro .e Sega mestam taa 1 ip sto ja dava prviot ruter vo vtoriot kako staticka IP i sise konektira na 1viot ruter a net nema ..kazuva deka e konektira dns se No-Net ....? :( muse ima na nekoj ova sluceno ? i ako go ima resenieto bi go zamolil da pojasni ...

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk
Незнам ова колку ќе ти помогне, но јас имав некој сличен проблем, и кога прашав од кабловската рекоа дека неможело повеќе hops да прави (од рутер во рутер).

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
Незнам ова колку ќе ти помогне, но јас имав некој сличен проблем, и кога прашав од кабловската рекоа дека неможело повеќе hops да прави (од рутер во рутер).

znaci vo prevod na MK > ne zavrsi rabota i ti so 2 ruteri * ??? oh ....:ua:
so prajme vaka ??

mihalcev

read-only
18 јуни 2010
9
0
Jas mislam deka problemot e toa sto edniot ruter neznae kako da gi izrutira paketite i zaradi toa moze da imas problemi i neznam dali vo toj ruter koj sto go koristis dali moze da se postavi default ruta

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
Jas mislam deka problemot e toa sto edniot ruter neznae kako da gi izrutira paketite i zaradi toa moze da imas problemi i neznam dali vo toj ruter koj sto go koristis dali moze da se postavi default ruta

ne znam dali ima takva moznost no jas go resiv problemot so D-Link dir 300 ruter * perfektno si raboti : ) )
ps(od kablovskata mi rekoja deka posle ruter ne mozi pak ruter dase povrzi*) eve mozi spored poslednava moja situacija:bravo:

cobanin

read-only
2 февруари 2010
35
4
Доколку провајдерот ти доделува динамичка IP адреса на LInksysSPA2 Voip, уредов знае да е во конфликт со уредите што се закачуваат позади него. Не е само до Asus рутерот туку знае и со некои мрежни картици директно на PC да прави проблеми. Многу се големи шансите ако е динамичка IP проблемот да е до некомпатибилност. Терај си со D-Link-от, бидејки некогаш нема чаре :).
поздрав

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
На вториот рутер исклучи DHCP, намести му адреса на постоечкиот субнет и стави му кабел во LAN 1 портата не во WAN. WAN оставија празна. после подеси си wifi security и ќе си работи освен ако не е расипан.

Неможеш да бутнеш дата пакети во WAN преку друг рутер освен ако првиот не подржува такво нешто (Huawei, WRT54GH итн)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно