Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

користејќи го компјутерот како појачало..

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
Ситуацијава е следната: Имам електрична гитара која преку converter ја приклучувам во компјутер во џекот за микрофон (немам гитарско појалачо). Но се што добивам е клин звук. Што ќе ми е електрична гитара за clean, сакам малку овердрајв, дилеј и така натаму. Успеав да најдам едно програмче (FL Studio) преку чиј плагин наречен "Hardcore" можам да го добијам посакуваниот тон, но има многу голем лаг. Звукот доцни неколку милисекунди што е многу иритирачки и невозможно да се свири добро и прецизно.
Untitled.png
Со намалување на семпловите се намалува лагот, но испод 768 звукот е многу исцепкан, не се слуша ништо.
Ме интересира што е причината за лагот, како може да го намалам, и дали имате некои алтернативни софтверски решенија со кои би ја постигнал мојата цел?

Поздрав.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Не можеш да користиш електрична гитара на компјутер, таа е пасивна ти треба засилувач, поточно пред амп, засилувач и звучник. Пошо гитарата е пасива и треба пред заасилувач да ги евидентира звуците од магнетите, па да ги донесе до засилувачот и на крајот преку звучникот да произлезе ова. Компјутерот и неговата звучна онбоард (мизерна) картица не е ниту блиску до она што е потребно за да ја свириш гитарата. А и да вадиш клин ќе биде страшно мизерен на пц, земи си некој Астер појачало, или процесор, ги има по пазар3 и реклама5, и така ќе ја поврзиш со компјутер и ќе снимаш звук и ќе слушаш на звучници од пц, пак ќе ти кажам мора појачало тој звук од појачалото е неспоредлив со тоа колку лошо ќе звучи на компјутерски звучници.

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
Не можеш да користиш електрична гитара на компјутер, таа е пасивна ти треба засилувач, поточно пред амп, засилувач и звучник. Пошо гитарата е пасива и треба пред заасилувач да ги евидентира звуците од магнетите, па да ги донесе до засилувачот и на крајот преку звучникот да произлезе ова. Компјутерот и неговата звучна онбоард (мизерна) картица не е ниту блиску до она што е потребно за да ја свириш гитарата. А и да вадиш клин ќе биде страшно мизерен на пц, земи си некој Астер појачало, или процесор, ги има по пазар3 и реклама5, и така ќе ја поврзиш со компјутер и ќе снимаш звук и ќе слушаш на звучници од пц, пак ќе ти кажам мора појачало тој звук од појачалото е неспоредлив со тоа колку лошо ќе звучи на компјутерски звучници.

последниот денар го дадов на гитарата такада.. Инаку се снајдов. успеав да го смалам лагот и сега нема гајле. На слушалки слушам и нема гајле..

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Гледам имаш инсталирано ASIO4ALL... би требало тоа да го избереш како audio device... се што е над 2-3ms e проблематично.
Не е лошо да си земеш кабел со USB за гитарата, со него се конвертира сигналот во дигитален , па има помало каснење..
Јас го користев Gutar Rig, и нема lag првите десетина минути... после ресет и од ново..
И на крај ке сватиш дека мора аудио картица да си земеш... пошто целиот проблем е onboard картицата и бројот на ефекти кои ги користиш.

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
Гледам имаш инсталирано ASIO4ALL... би требало тоа да го избереш како audio device... се што е над 2-3ms e проблематично.
Не е лошо да си земеш кабел со USB за гитарата, со него се конвертира сигналот во дигитален , па има помало каснење..
Јас го користев Gutar Rig, и нема lag првите десетина минути... после ресет и од ново..
И на крај ке сватиш дека мора аудио картица да си земеш... пошто целиот проблем е onboard картицата и бројот на ефекти кои ги користиш.

Тоа ASIO4ALL ми правеше проблеми на почетокот но еве сега го дотерав и е многу подобро од што беше. Пак има некој многу мал лаг но не е никаков проблем.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Без ASIO драјвери нема шанса , пошто сигналот ќе проаѓа низ 2-3 дополнителни обработки кои дополнително го зголемуваат lag-oт...до неподносливи граници.
Со ASIO се прерипуват тие обработки...што пак дава и по реален звук..
Ако си почетник немој да вежбаш со lag...ке си имаш проблеми при свирење подоцна.
А што гитара си купи?

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
Без ASIO драјвери нема шанса , пошто сигналот ќе проаѓа низ 2-3 дополнителни обработки кои дополнително го зголемуваат lag-oт...до неподносливи граници.
Со ASIO се прерипуват тие обработки...што пак дава и по реален звук..
Ако си почетник немој да вежбаш со lag...ке си имаш проблеми при свирење подоцна.
А што гитара си купи?

Па дечкото ми рече дека е custom праена од Squier врат и Stagg тело. Ужас комбинација, незнаеш кое е полошо. Ама вака добро ми лежи на рака. Еве втор ден не ја оставив дрндам хеви метал уште држи штим... Секое поле си е океј, нема оштетувања, ќе видиме колку време ќе остане вака.
IMG_0235.JPG

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
а да пробаш со Мимоза ? :D
Иначе, ја на фб имам еден другар од србија, он свири таке, без појачало за гитара и има направено еден кавер, еве овој ...
ако сакаш, пиши ми пп и ќе ти објасни он све убоо, ако знаеш српски... :)
Мене тој ми кажуваше, дека и ја сакам да купим гитара, па планирам да купим прво некоја поасална, па понатаму и некое поасално маршал, појачало, и ми го кажа тој начин.
Инаку, користи Guitar Rig 5 PRO, а еве и како изгледа метал преку софтверот ...

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
а да пробаш со Мимоза ? :D
Иначе, ја на фб имам еден другар од србија, он свири таке, без појачало за гитара и има направено еден кавер, еве овој ...

Slipknot? тие се тапа според мене... од вистински хеви метал само Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Heaven and Hell и бендот на Ози ги признавам...

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Slipknot? тие се тапа според мене... од вистински хеви метал само Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Heaven and Hell и бендот на Ози ги признавам...
Хахах
само пример ти дадов од тоа што го снимал преку софтверот. :)

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
848
930
Јас навечер така си свирам, гитарата во line in во Creative Audigy 4, ASIO4ALL и Guitar Rig 5. Имам закаснување од 3-4ms кое не е приметливо и воопшто не смета во свирењето. Додека без ASIO4ALL и интегрираната звучна имав закаснување од 1 секунда. Инаку ако сакаш да посвириш на добро појачало, повели на Marshall JCM800 2203. ;)

246qeiu.jpg

Моја е сликата.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Сеуште не си комотен при свирење... прерано или прекасно ги отпушташ жиците за да се наместиш на следната позиција.. Ова не е грешка ни лошо свирење.. едноставно треба уште да вежбаш.
За почеток е одлично, дури и многу подобро од 90% почетници кои сум ги слушнал.
Важно е да укапираш што кога се свири.. скалата ја знаеш.. па можеш и да пробаш со импровизација наместо оригиналното соло.

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
Сеуште не си комотен при свирење... прерано или прекасно ги отпушташ жиците за да се наместиш на следната позиција.. Ова не е грешка ни лошо свирење.. едноставно треба уште да вежбаш.
За почеток е одлично, дури и многу подобро од 90% почетници кои сум ги слушнал.
Важно е да укапираш што кога се свири.. скалата ја знаеш.. па можеш и да пробаш со импровизација наместо оригиналното соло.

Скалата (pentatonic) ја знам меѓутоа јас солото го научив механички (со читање табови а не по слух).. А околку импровизациите искрено да ти кажам врска неам, ако може нешто повеќе по приватна порака.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно