Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
И јас имам порачано (од amazon.com) и ништо не платив тука. Притоа кај Ships from и Sold by стоеше Amazon, може и ова да игра улога. Веројатно барем кај Ships треба да е Amazon, ако не двете. Ако го испраќа некоја трета фирма, може да не се покриени тие трошоци.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
53
72
Моментално баш гледам продукти и на некои стои "No Import Charges & $117.46 Shipping to Macedonia", додека кај други наведува и import charges покрај шипинг. Претпоставувам кај тие што е наведено "No Import Charges" можно е да треба ние да си ги регулираме? Како стоеше кај тебе во нарачката?
Во мојот случај пишуваше "Shipping & Import Charges to Macedonia, The Former Yugoslav Republic of".

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Порачувал некој од iHerb во скоро време? Гледам сега е уште поефтина испораката, но ја спроведува Федекс наместо ДХЛ. Ова малце ме плаши дека ако стигне на аеродромска царина ќе те заклаат со лежарини, шпедиции и други глупости и еден куп време ќе ми изгубат одозгора на тога.
Дали некој порачувал откако ја заменија дхл со федекс?

Zarko

read-only
22 јуни 2010
42
8
Јас порачав сега од iHerb некои цинк суплементи тотал 2600 денари со Федекс достава, немаше дополнителни давачки, ми стаса и побрзо од ДХЛ со достава до дома

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.256
2.695
Кога се иде во главнава пошта царина, треба да имаш нешто документ као сметкопотврда од Али донесено околу нарачката? Или си плаќаш давачките и ја подигаш?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Кога се иде во главнава пошта царина, треба да имаш нешто документ као сметкопотврда од Али донесено околу нарачката? Или си плаќаш давачките и ја подигаш?
извод од кај што си платил (картица, банка и сл) да се гледа трансакцијата колку пари е и кон кого нели, и од али принт од листингот кај што е покажано колку кошта пример. Или на мејл што ти стига потврда за нарачка со цена.
Зависи на која фаза си? ако само царина ти бара доказ и чека да приложиш .. тогаш нема зимање пратката, само им праќаш на мејл/ил носиш на шалтер. Па после они ќе ја ослободат и пуштат во пошта каде ќе си платиш пресметаното и ќе си подигнеш.
Ако е веќе ослободена со пресметка тогаш да идеш пошта си плаќаш и си ја зимаш.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.256
2.695
извод од кај што си платил (картица, банка и сл) да се гледа трансакцијата колку пари е и кон кого нели, и од али принт од листингот кај што е покажано колку кошта пример. Или на мејл што ти стига потврда за нарачка со цена.
Зависи на која фаза си? ако само царина ти бара доказ и чека да приложиш .. тогаш нема зимање пратката, само им праќаш на мејл/ил носиш на шалтер. Па после они ќе ја ослободат и пуштат во пошта каде ќе си платиш пресметаното и ќе си подигнеш.
Ако е веќе ослободена со пресметка тогаш да идеш пошта си плаќаш и си ја зимаш.

Им пратив на мејл тоа све што треба. Па ќе видиме, ако не ги ослободат таму до средина на наредна недела ќе им појдам лично да си ги подигнам.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Им пратив на мејл тоа све што треба. Па ќе видиме, ако не ги ослободат таму до средина на наредна недела ќе им појдам лично да си ги подигнам.
Дур не ја пуштат од царина према пошта нема подигање

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Па таму мислев да појдам у 1006.
Не верувам дека ќе те пуштат така, треба да чекаш додека заврши царинската постапка, да се достави во пошта, и тек тогаш да си ја подигнеш.

Инаку почнаа со ДДВ за пратките или оваа е некоја голема/тешка пратка?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Па таму мислев да појдам у 1006.
Таму (царина) се оде само ако сакаш да убрзаш па да им дадеш на шалтер одма документи на лице место и сл. .. зимање пратки од царина неможе, мора да ја проследат од царина во пошта прво (иако на железничка се на исто место, различна институција е).

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.256
2.695
Таму (царина) се оде само ако сакаш да убрзаш па да им дадеш на шалтер одма документи на лице место и сл. .. зимање пратки од царина неможе, мора да ја проследат од царина во пошта прво (иако на железничка се на исто место, различна институција е).

епа тоа значи сум го направил али преку меил :ROFLMAO: Ќе причекам ајде, да видиме што ќе испадне, ако нема наредна недела ќе одам таму. Не сакам да ми ги изгубат работите.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
епа тоа значи сум го направил али преку меил :ROFLMAO: Ќе причекам ајде, да видиме што ќе испадне, ако нема наредна недела ќе одам таму. Не сакам да ми ги изгубат работите.
Кога ќе завршиш работа пиши како си поминал.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.256
2.695
Кога ќе завршиш работа пиши како си поминал.

бев се распрашав, немаат луѓе. Мислам и праќање документи без да ти сменат у тракингот нема некоја сврха. Тие уште не ни ги прегледале.
Може само да се прекрстам да не ми ги изгубат пратките.

Последна промена:

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
бев се распрашав, немаат луѓе. Мислам и праќање документи без да ти сменат у тракингот нема некоја сврха. Тие уште не ни ги прегледале.
Може само да се прекрстам да не ми ги изгубат пратките.
Да не испадне да ги чекаат новиве измени во законот да стапат на сила, односно добијат напатствија како да дерат понатаму па затоа си стагнира се така...:unsure:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.256
2.695
Да не испадне да ги чекаат новиве измени во законот да стапат на сила, односно добијат напатствија како да дерат понатаму па затоа си стагнира се така...:unsure:

И тоа е можно. Се напнав искрено. Одев за џабе до таму те гледаат ко теле па и се расправаат уште ко ти да си крив што си ја бараш нарачката.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.939
8.436

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Прочитав на Блумберг во интервјуто со еко логистик дека во 2026 Амазон ќе отвори сопствен магазин во Косово и така ќе го покрива цел Балкански полуостров. Ќе видиме дали е точно малку делува far fetched кога на Балканот има држави како Грција/Романија/Бугарија кои со години се во ЕУ и далеку подобра инфраструктура.

Линк до интервјуто

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
524
Битола
За keyboard нарачана од Amazon дали важи исто во компјутерски дел и дали е исто како другите компоненти: 0% царина, 5% данок ? 99% знам дека вака беше ама да не има промени ?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
За keyboard нарачана од Amazon дали важи исто во компјутерски дел и дали е исто како другите компоненти: 0% царина, 5% данок ? 99% знам дека вака беше ама да не има промени ?
Amazon.com? По ново ти е со вкслкурирана поштарина и давачки и треба да ти пише кај цената разложено кое колку ..

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
524
Битола
Amazon.com? По ново ти е со вкслкурирана поштарина и давачки и треба да ти пише кај цената разложено кое колку ..
За нив знам покриваат тие shipping and handling делот, ама овде кај нашите ме интересира ова со царината и данокот ... има назад низ форумот, ама треба да барам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно