Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем Монитор со многу чуден проблем (HDMI via Type C Adapter ✅, HDMI via Device Port ❌)

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Имам монитор Gigabyte G24F (ништо посебно, 1080p IPS 170Hz, се користи како втор монитор) кој на него има 1 DisplayPort и 2 HDMI влеза. (HDMI портот се користи за работниот лаптоп, а DP портот за поврзување на мојот персонален компјутер).

До пред некој месец се работеше во ред, но се деси некој тип на струен удар кој ми зема Type-C во HDMI адаптер (мирисаше на изгорено) а и делумно ми ја зема функционалноста на HDMI портите на мониторот... но - што мислам под делумно? Тука е интересниот дел за кој што не можам да најдам објаснување зошто би било така - HDMI портите работат само доколку во нив доаѓа сигнал од стари уреди или Type C HDMI адаптер...

Зошто би било вака - не можам да разберам... дали некој од вас има идеја зошто би било вака?

П.С - каблите со кои што го врзувам мониторот се HDMI 2.1 и имам пробано со повеќе кабли, едноставно сменување на портата од која што се праќа сигналот од HDMI портата на лаптопот во HDMI портата на Type-C адаптерот го враќа мониторот во живот...

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Самиот си кажа, електричен шок, ако не си сертифициран за оваа работа барај мајстор.

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Пробај со нови кабли некои кои не се оштетени.
Тестирано со други кабли, тестирани каблите на друг монитор, истиот кабел работи на Type-C адаптер а не преку HDMI портата на Лаптоп/Компјутер.

Се осеќам како ништо што сум пишал да не си прочитал xD

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
208
167
Прво објасни инпут аутпут за да може да дискутираме. Од ова што си пишал јас како што можев да дешифрирам е дека кога ќе ги поврзеш мониторот и лаптопот директно со HDMI кабел, мониторот не работи, но кога ќе ставиш USB C to HDMI адаптер на USB-C излезот од лаптопот и го поврзеш истиот HDMI кабел во овој адаптер, мониторот работи.
2.1 HDMI кабел не постои тоа е само маркетинг, може да имаш квалитетен и неквалитетен HDMI кабел.
HDMI output/input конектор/модул може да биде 1, 2, 2.1 итн итн.. да не должам...
Во HDMI кабелот 5V струја треба да има мислам дека беше на PIN18. Доколку конекторите во мониторот се отидени, USB C адаптерот му служи како workaround и му дава 5V на самиот кабел.
Мислам дека проблемот можеш да го решиш со ваков кабел:
1743269003747.png 1743269204604.png

Ваков проблем имав кога пробав да користам USB C INPUT MONITOR со PS5 конзола.
Стандарден USB-C to HDMI адаптер не функционира кога ќе поврзеш обратно HDMI (PS5 OUTPUT) to USB-C. (MONITOR INPUT)
Го решив со ваков кабел кој се напојува со USB.

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Прво објасни инпут аутпут за да може да дискутираме. Од ова што си пишал јас како што можев да дешифрирам е дека кога ќе ги поврзеш мониторот и лаптопот директно со HDMI кабел, мониторот не работи, но кога ќе ставиш USB C to HDMI адаптер на USB-C излезот од лаптопот и го поврзеш истиот HDMI кабел во овој адаптер, мониторот работи.
2.1 HDMI кабел не постои тоа е само маркетинг, може да имаш квалитетен и неквалитетен HDMI кабел.
HDMI output/input конектор/модул може да биде 1, 2, 2.1 итн итн.. да не должам...
Во HDMI кабелот 5V струја треба да има мислам дека беше на PIN18. Доколку конекторите во мониторот се отидени, USB C адаптерот му служи како workaround и му дава 5V на самиот кабел.
Мислам дека проблемот можеш да го решиш со ваков кабел:
Погледнете го атачментот 148710Погледнете го атачментот 148711

Ваков проблем имав кога пробав да користам USB C INPUT MONITOR со PS5 конзола.
Стандарден USB-C to HDMI адаптер не функционира кога ќе поврзеш обратно HDMI (PS5 OUTPUT) to USB-C. (MONITOR INPUT)
Го решив со ваков кабел кој се напојува со USB.
Ова е логично објаснување, има смисла - мислам дека е тоа а и има логика во тој случај да страдал "PIN18" при струен удар, само не ми е јасно зошто конекцијата од MaxTV ресивер би работела без проблем, ако тоа е проблемот со мониторот :unsure:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.299
11.839
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Сега следи идење по сервиси со барање да се поправи пин број 18... :D

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.299
11.839
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Верувам дека некој чесен мајстор би му го поправил пин18 на членот погоре и нема да му земе скапо
Што е според тебе дефиниција за чесен мајстор? Оној кој без разлика што и да е дефектот ќе му рече, да господине, во право бевте со вашата форумска дијагностика, само пинот беше одлемен и го залемив, цената е 150 денари?

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
208
167
Што е според тебе дефиниција за чесен мајстор? Оној кој без разлика што и да е дефектот ќе му рече, да господине, во право бевте со вашата форумска дијагностика, само пинот беше одлемен и го залемив, цената е 150 денари?
Одговорот беше саркастичен :|

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
USB-C обезбедува напон до колото на портите (кои моментално немаат , due aforementioned electrical shock)
Затоа само со него работи . Ако не ти смета и постојано така го користиш - терај така - ако не - сервисер .

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.774
10.102
А што ти е проблемот со темава? Баш е едукативна, за ова служи форумот.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.299
11.839
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Одговорот беше саркастичен :|
Воопшто не делува така.

А што ти е проблемот со темава? Баш е едукативна, за ова служи форумот.
Ова ако е едукативно ја глава сечам. Обични нагаѓања од нестручни лица кои ќе одведат некого во погрешна насока.
Мислењето е автоматски споено:

Буквално за сеекоја тема или оглас - обавезно да се направи драма па што сака нека биде ... :rolleyes:
А ти и тука си бил, требаше да претпоставам, ама дека си ми на ignore не гледам. Истото важи и за тебе, на секоја тема мораш да напишеш нешто па макар и глупост, што 90% од мислењата ти се такви. Јас барем си бирам теми кај што знам што зборувам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Знам дека не е најдобар совет кој може да се даде, но ако мене ми се случи струен удар / мирис на изгорено, јас веднаш купувам друга таква компонента, независно дали е монитор, матична, напојување или било што. Потенцијално може да направи беља со натамошно користење.

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Знам дека не е најдобар совет кој може да се даде, но ако мене ми се случи струен удар / мирис на изгорено, јас веднаш купувам друга таква компонента, независно дали е монитор, матична, напојување или било што. Потенцијално може да направи беља на други компоненти со натамошно користење.
Мониторот од тогаш го користам едно година дена, струјниот удар беше предизвикан од треперење на струјата, а клучен фактор беше лаптопот кој имаше уклучено "Always on USB/Power over USB".

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
OK ти си знаеш што е најдобро.
Фала на мислење, валидно е мислењето дека треба да се тргне уредот/уредите од употреба доколку се случи вакво нешто од ништо никако при нормална работа и нормален извор на електрична енергија - ама во случајов беа малце поспецифични околностите би рекол :D

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.774
10.102
Ова ако е едукативно ја глава сечам. Обични нагаѓања од нестручни лица кои ќе одведат некого во погрешна насока.
Мислењето е автоматски споено:
Па пиши, ќе не едуцираш сите дополнително.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.299
11.839
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Па пиши, ќе не едуцираш сите дополнително.
Не знам што да пишам иако работам со такви работи. Преку глава ми е од нагаѓања, а може да бидат мал милион работи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно