Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
18 август 2019
1.236
1.219
Затоа што имаш работа со кинези затоа

Тоа е сензор за амбиентална температура. Има уште два. Еден за температура на испарител и еден за дефрост.
Лаички кажано овие два работат во спрега за „логиката“ да оцени дали е потребен дефрост.

Иначе се работи за обичен променлив отпорник кој можеш да го измериш со унимер. За ова е потребно бааги расклопување (цел надворешен оклоп)
Со мојата моментална физичка и психичка состојба не сум во состојба да расклопувам. А и малку незгодно е поставена, имам пристап само од страната кај што се приклучени цевките. Ако треба да се отшрафува и од другата страна, ќе биде голем проблем.

До пролет ќе тура така (ако издржи), а потоа може и во гулаб да се престори (ќе одлета од тераса).

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Па не само темава :D
Него,.. Имам даикин 3,5kw, пред некој ден комшијава ми се пожали дека била доста бучна ( јас сум малу тврд на уши, и да била су ја игнорирал), е сега зтоа траело пократко време, 30-60 минс, инаку работи нормало. Има некој идеја што можи да биде, од прилика пред 2-3 недели, кога беа тем. пониски, но вањда е предвидена за -5 степени да работи, што не верувам дека беше испод -5, и толку дали беше ладно... Би пријавил в сервис, ама за кој проблем, кога сега си работи тивко и нај нормално. Не би сакал да ги вознемирувам комшииве, нели меа смила ако е толку бучна, но морам да се згреам...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Па не само темава :D
Него,.. Имам даикин 3,5kw, пред некој ден комшијава ми се пожали дека била доста бучна ( јас сум малу тврд на уши, и да била су ја игнорирал), е сега зтоа траело пократко време, 30-60 минс, инаку работи нормало. Има некој идеја што можи да биде, од прилика пред 2-3 недели, кога беа тем. пониски, но вањда е предвидена за -5 степени да работи, што не верувам дека беше испод -5, и толку дали беше ладно... Би пријавил в сервис, ама за кој проблем, кога сега си работи тивко и нај нормално. Не би сакал да ги вознемирувам комшииве, нели меа смила ако е толку бучна, но морам да се згреам...

Појма немам не ги разбирам...

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
За сите беше прашањето, а тебе тре цитирав за кинезите... ако треба да затвораме теми за кинески производи... :D Све треба да затвориме :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
За сите беше прашањето, а тебе тре цитирав за кинезите... ако треба да затвораме теми за кинески производи... :D Све треба да затвориме :D

Во друг контекст е

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
WTF?

Ова во никој случај не може да оди во категоријата „такви се“ „така работат“ „нормално е ова за нив“ итн.

Ако гаранцијата е истечена ве советувам најпрво да го најдете сервисното упатство и да видите какви отпори на конкретна температура има таа сонда. Има огромна можност да е неисправна (полу исправна)

Друг совет што можам да дадам е преместување на истата неколку реда погоре.

Постои и трета варијанта истата да „ѕирка“ неколку милиметри надвор од кошулицата во која е наместена. Таа (треба да) мери само со врвот а не со цело тело.
Сосема точно дека не може да се категоризира таква е марката.
Од искуство последните две недели кога имаше многу голема влажност надвор (полесно нафаќање на мраз) и двете клими правеа исто многу почесто дефрости.
Едната е gree AMBER polar 12 а другата Tadiran Supreme 18.
Не се сензорите за џабе поставени во нив, еве два различни производители исто реагира на иста промена на услови за работа.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

18 август 2019
1.236
1.219
Сосема точно дека не може да се категоризира таква е марката.
Од искуство последните две недели кога имаше многу голема влажност надвор (полесно нафаќање на мраз) и двете клими правеа исто многу почесто дефрости.
Едната е gree AMBER polar 12 а другата Tadiran Supreme 18.
Не се сензорите за џабе поставени во нив, еве два различни производители исто реагира на иста промена на услови за работа.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Ама (претпоставувам) на +5° не прават дефрост.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
прават, влажно беше, ребрата од климите се поладни за внатре да те згреат.
Е сега мене ме загрижи што кај мене бучеше ко spitfire од wwII :D не верувам дека е нормално...

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Баш така ако е надвор +5 во климата е под 0 затоа што ја црпи топлината. Секако дека би мрзнело.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Ве читам пишувате за дефростови, јас да ви кажам најискрено само еднаш имам приметено едната да прави дефрост. Ако ова е дефрост :) , се затворија вратничките и почна појако да дува надворешната единица, отварам апликацијата гледам на 700W работи, работеше така помалку од 3 минути, се отворија вратничките и полека се врати во нормала. До сега не сум приметил мраз ни на едната ни на другата (двете се Митсу HR25).
Колку често е нормално да прават дефрост? Има ли улога на која јачина (температура и фан) е вклучена?

18 август 2019
1.236
1.219
Колку често е нормално да прават дефрост? Има ли улога на која јачина (температура и фан) е вклучена?
Има улога на која јачина е вклучена, ама поголема улога има со каков квалитет е направена.
Некои вклучуваат дефрост кога навистина има потреба, други кога ќе им се ќефне. Таков им е алгоритамот (софтверот).

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Нема нормално ако имаш 80%+ влажност и магла околу тебе. Дефрости ќе прави скоро секој саат.
Нормално при нормални временски услови, обично навечер прави по еден до два дефрости за цел ден, а може и без.
Ако почне често да ти прави дефрости, намали за еден степен и прати ги дефростите. Обично сејф бет ми е 24Ц на 2/3 брзини за кинезите (Вивакс) или 3/5 за јапонците. (Тошиба)

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Ме интересире од членовите на 18ки клими истите колку струја ви потрошија за месец декември. Мислам на киловати не на пари, зошто мојава 18ка аери за месец декември на оваа поприлично топло време потроши 480кв струја па ме занима другите колку потрошија. Сепак се работи за куќа со солидна изолација ама сепак ме занима колку одприлика се потрошиле вашите 18ки.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.603
19.322
Ме интересире од членовите на 18ки клими истите колку струја ви потрошија за месец декември. Мислам на киловати не на пари, зошто мојава 18ка аери за месец декември на оваа поприлично топло време потроши 480кв струја па ме занима другите колку потрошија. Сепак се работи за куќа со солидна изолација ама сепак ме занима колку одприлика се потрошиле вашите 18ки.
Мојата потроши 660 киловати. 45 квадрати без изолација. 880 вати просек

Твојата е во рамките на 18-ка. Околу 620 вати просек. Нормална потрошувачка.

Ако се ориентираш спрема овие кои седат во станови никаде нема да стигнеш.

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257

Добро сите знаеме дека неможе да се спореди стан со куќа за загревање. Општо вака ме интересираше зошто оваа година прв пат мерам потрошувачка и ме занимаше колку трошат други за да имам некоја ориентација сепак оваа година е многу потопла за разлика од лани. И она што минпадна најинтересно 12ката потроши скоро пола од 18ката. 490кв спрема 230кв.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.603
19.322
И она што минпадна најинтересно 12ката потроши скоро пола од 18ката. 490кв спрема 230кв.
Грубо земено, 12-ка 350W а 18-ка 650 до 700W при температурни распони од +10 до +5.

Од ова изземаме јапонски клими како Mitsubishi LN35VG и ред Toshiba клими кои знаат да спуштат (и така да работат) на 200W.

Од +5 до кај 0 очекувај околу 500~550W, под 0 до - 7 околу 800W. Подолу од - 7, максимум 1200W.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Куќа 60м2 втори спрат, АЕРИ 18-ка (од 2016), 5цм надворешна изолација + пвц и внатре летоска реновирано со гипс/глет. Имав 2-3 места доле кај вратите (од внатре) на тераса од каде ми дуваше ладно од надвор ама ги санирав со пурпена после Нова Година, такашто мислам оти може и подоле да оди со потрошувачката. Зададена темп. од 7-22ч. е 21-22Ц, и од 22-7ч. кога паѓа под 5Ц ја дигам на 23-24Ц, 2/3 фан цело време.

home.shelly.cloud_.png

Први спрат 50м2 со 50цм ѕидови (без изолација) + пвц, Тошиба Сеја 3.5KW за Декември има 217kWh, и цело време е оставена на 22Ц 3/5 фан. Модулира на 300-350W на 22Ц зададена.
Последната сметка која ќе ја плаќам денес е 5900ден., со проточен бојлер горе и обичен доле, готвење секој ден, компјутерот си работи 20 часа во денот. Два фрижидери + сандак за длабоко замрзнување. Двата спрата се на едно броило.

Само изолација дечки, и не мора наеднаш. Ѕид по ѕид. Источниот ѕид не ми беше изолиран до сега, почнавме да го лепиме овие денови со 5цм камена волна. (1м2 = 32еур комплет)

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279

Да, ама: ИЗОЛИРАНА КУЌА > НЕИЗОЛИРАН СТАН. (под претпоставка дека и двете се со ПВЦ столарија)

Кај мене у стан коа ќе се доближам до некој надворешен ѕид, буквално осеќам како зрачи ладно. Кај аголната гарнитура коа беше надвор околу 0 степени, го избегнувавме аголот пошо и од двете страни е на надворешен ѕид и се осеќа ептен. Да имам пари одма би ставил внатрешна изолација, макар 2-3цм

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Mitsubishi heavy SRC50ZS во стан со изолација на 1 спрат. Помошна HR25VF во спална со отворени врати да се грее цела површина заедно од околу 52 квадрати. Ориентација север/запад.
Screenshot_20230112_133212_Tapo.jpg

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Да, ама: ИЗОЛИРАНА КУЌА > НЕИЗОЛИРАН СТАН. (под претпоставка дека и двете се со ПВЦ столарија)

Кај мене у стан коа ќе се доближам до некој надворешен ѕид, буквално осеќам како зрачи ладно. Кај аголната гарнитура коа беше надвор околу 0 степени, го избегнувавме аголот пошо и од двете страни е на надворешен ѕид и се осеќа ептен. Да имам пари одма би ставил внатрешна изолација, макар 2-3цм
И кај мене до лани зрачеа ѕидовите како во фрижидер да си.... откако ставив изолација од внатре сосем друга песна е.
Огромна е и разликата на оптеретеноста и потрошната кај климата.... додуша нема саглам заладено ама до сега еве средина јануари потрошна над 400w се нема задржано повеќе од првите 10тина минути после дефрости.
Модулација периодов:
LN35 200-400w.... ретко испод 200 ако е ептен сончево надвор....
AP25 270-350w или on-off кога е сончево и потопло пошто не сака да спушти испод 270w и да работи пролонгирано така.
Раскршен простор со разотворени врати пошто го греам цел спрат ~65м2.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
И кај мене до лани зрачеа ѕидовите како во фрижидер да си.... откако ставив изолација од внатре сосем друга песна е.
Огромна е и разликата на оптеретеноста и потрошната кај климата.... додуша нема саглам заладено ама до сега еве средина јануари потрошна над 400w се нема задржано повеќе од првите 10тина минути после дефрости.
Модулација периодов:
LN35 200-400w.... ретко испод 200 ако е ептен сончево надвор....
AP25 270-350w или on-off кога е сончево и потопло пошто не сака да спушти испод 270w и да работи пролонгирано така.
Раскршен простор со разотворени врати пошто го греам цел спрат ~65м2.
Што/каква изолација стави и колку ти излезе по квадрат отприлика?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Што/каква изолација стави и колку ти излезе по квадрат отприлика?
5cm тврдопресувана камена волна па 3cm воздушен џеб колку што зафаќаат кнауф профилите па затворено со кнауф табли па глетувано.
Вкупно отфрлање од сите надворешни ѕидови и плафони по 10цм.

Пазарен бев уште лани пред нова година на топтан цена за цел спрат вклучуваќи ги и внатрешните ѕидови кои само се глетуваа....
Инаку мислам беше 22еур/м2 за изолација+кнауф+глет со негови материјали.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.603
19.322
5cm тврдопресувана камена волна па 3cm воздушен џеб колку што зафаќаат кнауф профилите па затворено со кнауф табли па глетувано.
Вкупно отфрлање од сите надворешни ѕидови и плафони по 10цм.

Пазарен бев уште лани пред нова година на топтан цена за цел спрат вклучуваќи ги и внатрешните ѕидови кои само се глетуваа....
Инаку мислам беше 22еур/м2 за изолација+кнауф+глет со негови материјали.
Мувла не ти се појави никаде?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно