Ја еднаш коа имав платено 4-5000 повеќе на евн онлајн сметките ми идеа со - ознака (пример -5000 за плаќање) дури не се изедначи состојбата па почнаа во плус да ми идат сметки.Speaking of крадење и EVN, ми треба ваше мислење на поврзана тема.
Имено, се работи објект во кој не се троши електрична енергија. Во објектот претходно престојуваа станари и редовно си плаќаа струја се до напушањето на објектот. Иако нема потрошувачка, сепак стигаа сметки од по 1000 денари месечно, претпоставувам паушално. Се до моментот кога не започнав да ја пријавувам состојбата, но не реалната (која е помала од таа на последната платена сметка) туку ја пријавував како : последната платена + 1 kWh (колку да има промена. Можеби требаше да ја пријавувам истата, но не мислам дека е битно).
Ми се јавија пред нецел месец дека требало да дојдат да го баждарат броилото. Наводно била процедура која се повторувала на 10 години.
Моето прашање до вас е - дали при баждарењето ќе ми ја анулираат претплатената електрична енергија? 4-5 месеци x ~1000 денари сум во претплата (едноставно ги платив сметките бидејќи требаше да пишувам приговор). Имам чувство дека сакаат да ми анулираат бидејќи сум ја платил по стара цена, а наскоро ќе имаме нова која ќе биде повисока, а јас ќе пријавувам фиксна состојба се додека не ја истрошам претплатената електрична енергија.
Броилото нема да го баждарат, ќе го сменат. Затоа навреме информирај се, своевремено во таков случај на многумина им ги украдоа преплатените киловатчасови.Speaking of крадење и EVN, ми треба ваше мислење на поврзана тема.
Имено, се работи објект во кој не се троши електрична енергија. Во објектот претходно престојуваа станари и редовно си плаќаа струја се до напушањето на објектот. Иако нема потрошувачка, сепак стигаа сметки од по 1000 денари месечно, претпоставувам паушално. Се до моментот кога не започнав да ја пријавувам состојбата, но не реалната (која е помала од таа на последната платена сметка) туку ја пријавував како : последната платена + 1 kWh (колку да има промена. Можеби требаше да ја пријавувам истата, но не мислам дека е битно).
Ми се јавија пред нецел месец дека требало да дојдат да го баждарат броилото. Наводно била процедура која се повторувала на 10 години.
Моето прашање до вас е - дали при баждарењето ќе ми ја анулираат претплатената електрична енергија? 4-5 месеци x ~1000 денари сум во претплата (едноставно ги платив сметките бидејќи требаше да пишувам приговор). Имам чувство дека сакаат да ми анулираат бидејќи сум ја платил по стара цена, а наскоро ќе имаме нова која ќе биде повисока, а јас ќе пријавувам фиксна состојба се додека не ја истрошам претплатената електрична енергија.
Така и очекував.Броилото нема да го баждарат, ќе го сменат. Затоа навреме информирај се, своевремено во таков случај на многумина им ги украдоа преплатените киловатчасови.
Еве случај како твојот (овде нема промена на броило). ЕВН сами забележале дека е направена грешка. Ја признаваат, сега секој месец наместо плаќање се врши „пребивање“ (ко ли кога пребија).Speaking of крадење и EVN, ми треба ваше мислење на поврзана тема.
Броилата ги менуваат на 10 години. Ако на тоа мислиш. Некаде и после 12 години не се сменети, пасивно броило, монтирано внатре.Така и очекував.
Да не случајно знаеш како им е регулирано тоа со рокови?
И цениве што гу пишеш ти се грешни, ете си линкнал сајт убаво има табели таму која тарифа колку ќе е, и дали поскапела или поефтинила.
Намалување 20% на мрежарина, и ќе било поефтино( 3.37 денари на 2.68 денари за мрежарина )
Е сега никој не кажува дека ниската тарифа поскапе ДУПЛО од 0.62 денари на 1.32 денари 112.87% поскапување на ниска.
Првиот блок се зголемува за 8.7%, вториот 9.70%, трет блок 14.5% и последниот блок 14.4% ова е чиста пресметка само за струја без мрежарина.
И ддв од 5% на 10%, па после 6 месеци од 10% на 18%.
И онај дебилот ќе кажува после дека првиот и вториот блок поефтиниле, а скоро сите потрошувачи најмногу користат ниска тарифа и крајно испаѓа дека пак поскапи струјата.![]()
Ај кажи ми каде сум згрешил во цените?И цениве што гу пишеш ти се грешни, ете си линкнал сајт убаво има табели таму која тарифа колку ќе е, и дали поскапела или поефтинила.
Sent from my ТЕЛЕФОН using Tapatalk
Не знам дали ти си згрешил (не сум проверувал), ама порталот сигурно згрешил. Претпоставувам дека толкав им е капацитетот (на интелигенција).Ај кажи ми каде сум згрешил во цените?
Порталот не згрешил, на порталот си има финална пресметка на струја. Јас ви ја дадов пресметката без мрежарина.Не знам дали ти си згрешил (не сум проверувал), ама порталот сигурно згрешил. Претпоставувам дека толкав им е капацитетот (на интелигенција).
Со ова ти кажува демек "Субвенцирање на енергија", а тоа ти кажува дека некој зема % од државни пари.А што е ова чидо во последната сметка? Демек сметките ни се 20 000 па што идат 6 000? Или понатаму ако се 6000 ќе плаќаме 2 500? Ништо не разбирам ,некој покомпететен ако знае да каже
Гледам си се коригирал и си допишал без мрежарина. Така може. Но она што сите ги интересира а тоа е топтан, пошто не може да не платиш мрежарина не е толку страшно поскапувањето, т.е. за најголем дел ќе го нема.Ај кажи ми каде сум згрешил во цените?
Нигде не сум корегирал, туку ти не си прочитал што сум напишал.Гледам си се коригирал и си допишал без мрежарина.
Ок.Нигде не сум корегирал, туку ти не си прочитал што сум напишал.
| Н | Т1 | Т2 | Т3 | Т4 | |
| стара цена | 3,9935 | 7,7226 | 8,0759 | 8,6619 | 17,3992 |
| стара цена +ддв | 4,1932 | 8,1087 | 8,4797 | 9,0950 | 18,2692 |
| нова цена | 3,9983 | 7,4057 | 7,8378 | 8,7363 | 18,8136 |
| нова цена + ддв | 4,3981 | 8,1463 | 8,6216 | 9,6099 | 20,6950 |
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден
MICROPHONE FIFINE K658 DYNAMIC RGB, USB Type-C, Black
4.880,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON Q6 ULTRA 8K RGB FULL SIZE Metal body, HS Keychron Silk POM Banana Switch Multi-Device (2.4Ghz & BT), Black, w/knob,Q6U-M4
16.460,00 ден
VGA PNY RTX 5080 TRIPLE FAN 16GB GDDR7, HDMI ,3xDP, VCG508016TFXPB1
89.450,00 ден
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Banana switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M4
5.450,00 ден