Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Нарачки од Computer Universe

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
528
940
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Па за почеток во кутијава не собира монитор од 32'', а кога ја кренав беше прелесна и ја отворив таму за да го видам следното ^
Пиши му на CU одма. Некогаш 2-3 дена му треба да вратат ама враќат секогаш. Пушти му слики, се се можно шо имаш, и кажи му дека точно тежеше пратката а дека ти не ти стигна монитор. Обично океј се за вакви работи CU, и можи ќе ти поможат, ама како шо гледам малер си и проблем имаш со некоја пошта по пат наместо со CU (претпоставувам кај нас). Еден куп луѓе од тука имат порачано од ЦУ без мака, претпоставувам си начекал некој дебил шо открил дека е монитор и го зел како клошар најголем. Компјутерски делој ваљда не му фаќат толку око оти не знат шо се секогаш.

Spiritus

read-only
15 јули 2011
19
25
Пиши му на CU одма. Некогаш 2-3 дена му треба да вратат ама враќат секогаш. Пушти му слики, се се можно шо имаш, и кажи му дека точно тежеше пратката а дека ти не ти стигна монитор. Обично океј се за вакви работи CU, и можи ќе ти поможат, ама како шо гледам малер си и проблем имаш со некоја пошта по пат наместо со CU (претпоставувам кај нас). Еден куп луѓе од тука имат порачано од ЦУ без мака, претпоставувам си начекал некој дебил шо открил дека е монитор и го зел како клошар најголем. Компјутерски делој ваљда не му фаќат толку око оти не знат шо се секогаш.
Им пишав уште прееска, ама не верувам дека они се криви во случајов.
Имам цела конфигурација од кај нив, не нарачувам прв пат ама прв пат е вака,.
@smole Бев во полиција и ми рекоа да земам записникот утре што ми го ветија од пошта и да одам пак кај нив доколку не е средено

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.350
5.376
Скопје
hackitfree.github.io
@smole Бев во полиција и ми рекоа да земам записникот утре што ми го ветија од пошта и да одам пак кај нив доколку не е средено
Така . Ќе си тераш постапка - Што ќе треба - тоа ..
Не може они туку така да си чепкаат да си избираат за НГ поклон за малиот - и да си земат.
Тоа секому од нас може да се случи - ќе следиме што ќе биде ...
Ако стварно некој исчепкал од пакетот и зел - голема срамота за пошта и царина ...
Да се надеваме дека е некоја грешка и ќе се среди брзо...

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825
Не е твој проблем - нека си бркаат ЦУ. Сам да си го организирал транспортот па да разберам ти да се замлатуваш по полиции. Ти си им платил на нив за комплетна услуга. Дали си го добил тоа што си платил? Не. Дури и credit card charge back може да направиш ако ЦУ не ти прифати жалба.

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Ги набутаа у царина ДУИнг бизнис и почнаа да прават малверзации, се јавуваат по луге бараат мито за да ти помине со помала царина, крадат пратки, страшно. Нека не укинат скрос, да не постоиме. Со вакви работи ќе укинат и достава ЦУ кај и дае.

Цу се прецизни нема шанси да утнале толкава пратка и да стават кабел.

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Типична македонска работа, еднаш-два пати ќе плати ЦУ ама 3тиот пат ќе не избришат од достава а у пошта и понатака ќе не крадат, ептен ке го решиш проблемот. Ти кажа дека прумена е пратка во дхл од 9кг, како може ЦУ да е крив?
Не е твој проблем - нека си бркаат ЦУ. Сам да си го организирал транспортот па да разберам ти да се замлатуваш по полиции. Ти си им платил на нив за комплетна услуга. Дали си го добил тоа што си платил? Не. Дури и credit card charge back може да направиш ако ЦУ не ти прифати жалба.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.350
5.376
Скопје
hackitfree.github.io
Типична македонска работа, еднаш-два пати ќе плати ЦУ ама 3тиот пат ќе не избришат од достава а у пошта и понатака ќе не крадат, ептен ке го решиш проблемот. Ти кажа дека прумена е пратка во дхл од 9кг, како може ЦУ да е крив?

Абе некој не чита предходни постови - туку на последното ќе се „лупне„ и одма има нешто паметно да каже :rolleyes: . Ок признавам - и јас сум лупнал понекогаш така...

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825

Кој земал пари за транспорт има обврска да истражува. А крив е тој што украл

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Мислам дека ништо од пошта нема да е средено, само спомни им дека со записникот идеш ОДМА у полиција бидејќи од полиција така те советувале.

Или ќе се создаде мониторот пред тебе за 3 минути во пошта или терај у полиција.

32" монитор не е чибичан за да го украде некој туку-така.

Ако вредноста на мониторот е над Х просечни плати се тера случајот по службена должност преку обвинителство, ако е под Х просечни плати мислам дека е прекршочно, консултурај се со адвокат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825
Луѓе - не му е ништо украдено. Цу не му испорачал. Тој што го организирал транспортот ќе си пушти барање да се испита по службена должност. Во меѓувреме нека му пратат друг а они нека си го активираат осигурувањето.
Све е платено. И транспортот. Да си организирал купувачот сопствен транспорт има правила за тоа.
Зошто купувачот да биде детектив и да се плетка со пријави? Сте чуле за лажна кривична пријава? Уште му треба да го наместат за тоа...
(Член 147 од Кривичен законик е повреда на тајност на пошта или пратки)

Последна промена:

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
528
940
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Луѓе - не му е ништо украдено. Цу не му испорачал. Тој што го организирал транспортот ќе си пушти барање да се испита по службена должност. Во меѓувреме нека му пратат друг а они нека си го активираат осигурувањето.
Све е платено. И транспортот. Да си организирал купувачот сопствен транспорт има правила за тоа.
Зошто купувачот да биде детектив и да се плетка со пријави? Сте чуле за лажна кривична пријава? Уште му треба да го наместат за тоа...
(Член 147 од Кривичен законик е повреда на тајност на пошта или пратки)
А чекај малку, ти 100% си сигурен дека ЦУ не му испорача? Пиша членот убо дека пратката си тежела колку шо треба во Германија. По пат негде некој си лапна монитор, не значи дека тие не му испорачаја. Да носеа ЦУ самите до дома со нивно комбе да, ама и тие одат преку пошта. Не можи да му испорачат нов дури не го добијат стариот монитор назад, па после магично да испадни со два монитори корисникот ако се најди кај бил оригиналниот. И аман немој со лажни кривични пријави да почнуваш, на чоекот монитор му крадат во државна установа, цела политичка сцена кради лево и десно кај ќе стигни, него ќе го пријавеле ако му речи дека ќе оди во полиција... мало морген.

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825
ОВА Е ДЕЛОВНА РАБОТА НА ЦУ. Мора да се грижи од почетокот до крај на испораката. Членот само треба да им укаже дека не ја добил робата. Ќе си го активираат осигурувањето, ќе почнат каква и да е постапка. Ама они. Не муштеријата.
А вие играјте си детективи

Последна промена:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
А па ќе заврши работа со нив или они со Дојче пост, нема грешка. И јас мислам дека некој во царина го има собрано, пријави насекаде каде можеш.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Поприлично едноставно е, порачуваш производ, не го добиваш производот, отвораш dispute, повраток на средства, шо и да е. Нема шо како краен купувач да се занимаваш кој шо направил. Едноставно не те интересира, и си ги бараш назад парите / бараш достава на производот. Крај на приказната.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.017
Ако не заврши - му останува Chargeback - Wikipedia . Инаку сериозен сум за лажната пријава
Сигурно не си отворил што пишува во артиклот од wikipedia.
1671346318185.png
Нема никаде за роба која не ти е стигната, да правиш Chargeback.
Ова е македонското, купуваш работи и ја пријавуваш дека не е стигната. И после се чудите оти не испорачуваат работи во МК епа така ќе биди.
Ќе си направи записник во пошта дека не добил тоа што порачал и ако поштата не си провери што се случило, тогаш ќе пријави во полиција.
Има камери на сите страни + на секое скенирање на пакетот има датум евидентирано, така да ќе се најди дали во Германија или тука некој правел мајмунлук.
Поприлично едноставно е, порачуваш производ, не го добиваш производот, отвораш dispute, повраток на средства, шо и да е. Нема шо како краен купувач да се занимаваш кој шо направил. Едноставно не те интересира, и си ги бараш назад парите / бараш достава на производот. Крај на приказната.
Тоа да отвараш dispute и си во контант со фирмата која си порачал роба, и така ќе се заврши работата ферски од 2 те страни.
А не да правиш дирек Chargeback како што кажува членот kirev, Chargeback се користи во краен случај кога фирмата неќи да ти поможи.

Spiritus

read-only
15 јули 2011
19
25
Да но на CU нема ни опција за dispute, има само контакт мејл на кој уште ми немаат вратено и германски број на кој не знам дали зборуваат англиски?
Инаку го земав записникот од пошта, ми земаа број и ми рекоа дека ќе покренат интерна истрага и доколку има новости ќе ме бараат :ROFLMAO:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.350
5.376
Скопје
hackitfree.github.io
Да но на CU нема ни опција за dispute, има само контакт мејл на кој уште ми немаат вратено и германски број на кој не знам дали зборуваат англиски?
Инаку го земав записникот од пошта, ми земаа број и ми рекоа дека ќе покренат интерна истрага и доколку има новости ќе ме бараат :ROFLMAO:
Јас ти реков - со ЦУ убаво искомуницирај - телефон или видео кол по можност -размени инфо и слики од распакуваниот продукт -дали е тоа нивното пакување- дали е препакувано - советувај се со нив што во ваков случај . Јави се на бројот - замоли да одвојат време - прашај како им одговара да поразговарате и да се разберете најубаво...

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Читам и не можам да се изначудам за да заштедете 2000-3000 денари на некоја компонента идете на варијанта од странство на крај се дешаваат овакви работи + вашите живци и тепање време по слепи сокаци на неосигурани пратки.
Оваквите случаеви не се ни први ни последни, на пријател мој 3090ки нови нарачани од странство од 18 парчиња мислам по 4 у пакет беа , еден пакет му фалеше али за среќа му беа осигурани.
Секогаш кога нарачувате и се ставате на ризик бидете си спремни за таа ваша заштеда да бидете спремни дека можете и да ве коштаат нервози.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.350
5.376
Скопје
hackitfree.github.io
Читам и не можам да се изначудам за да заштедете 2000-3000 денари на некоја компонента идете на варијанта од странство на крај се дешаваат овакви работи + вашите живци и тепање време по слепи сокаци на неосигурани пратки.
Оваквите случаеви не се ни први ни последни, на пријател мој 3090ки нови нарачани од странство од 18 парчиња мислам по 4 у пакет беа , еден пакет му фалеше али за среќа му беа осигурани.
Секогаш кога нарачувате и се ставате на ризик бидете си спремни за таа ваша заштеда да бидете спремни дека можете и да ве коштаат нервози.
Е не е само за 2000-3000 ден. Одбивам да платам некоја неразумна сума која на пример си ја одредиле чичко Анхоч или чичко Сетек за да заработат добро и да ми „фучат„ после под прозор со бесни коли...
Цените на производите се знае што ги балансира - добра конкуренција и побарувачка - па не е лек па да мора да го купам. Ако не им купиме јас и ти - ќе мора нешто да преземат за да не натерат да купиме. А не само „Има у Нексио - дошла нова серија 13 Интел - брзо цел форум да купиме - за 5% перформанси екстра - Цена? Не е важно - зимај дур има „...
Не сакам да се каам после како некои што лупнаа по 150 000 ден и повеќе за 6900ХТ а еве после 6 месеци можат за помалку од 30 000 да ги земат .

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Е не е само за 2000-3000 ден. Одбивам да платам некоја неразумна сума која на пример си ја одредиле чичко Анхоч или чичко Сетек за да заработат добро и да ми „фучат„ после под прозор со бесни коли...
Цените на производите се знае што ги балансира - добра конкуренција и побарувачка - па не е лек па да мора да го купам. Ако не им купиме јас и ти - ќе мора нешто да преземат за да не натерат да купиме. А не само „Има у Нексио - дошла нова серија 13 Интел - брзо цел форум да купиме - за 5% перформанси екстра - Цена? Не е важно - зимај дур има „...
Не сакам да се каам после како некои што лупнаа по 150 000 ден и повеќе за 6900ХТ а еве после 6 месеци можат за помалку од 30 000 да ги земат
А што на CU да не беа графичките 500е па што кај нас тука беа 150.000 ?
Јас зборам за монитор. Не може да е разликата во цена над 3000 денари. А и еве нека е повеќе од тоа. Кај се сеа тука стресовите и трошоци за гориво и тепање време?
Јас моето време си го ценам и моиве живци. Идам у Анхоч или Сетек за да го купам директ и уживам у него уште истиот ден. Додека ти ке чекаш уште 1 месец и у случај да заскита некаде праткава или ја снема и додека се разберете таму ке си почекаш уште 1 месец плус. Јас ке делкам игри а ти ке шеташ од шалтер на шалтер.
Никако не оправдувам разлика од 50е. Оправдано е кога ке бидеш мангуп и нарачаш 10 дела по 50е разлика на секој од нив тоа се 500е. Тогаш можеме да разговараме сериозно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.613
3.100
Јас зборам за монитор. Не може да е разликата во цена над 3000 денари. А и еве нека е повеќе од тоа. Кај се сеа тука стресовите и трошоци за гориво и тепање време?
Јас моето време си го ценам и моиве живци. Идам у Анхоч или Сетек за да го купам директ и уживам у него уште истиот ден. Додека ти ке чекаш уште 1 месец и у случај да заскита некаде праткава или ја снема и додека се разберете таму ке си почекаш уште 1 месец плус. Јас ке делкам игри а ти ке шеташ од шалтер на шалтер.
Никако не оправдувам разлика од 50е. Оправдано е кога ке бидеш мангуп и нарачаш 10 дела по 50е разлика на секој од нив тоа се 500е. Тогаш можеме да разговараме сериозно.
Пане, мора да земиш во предвид дека триљади денари за некој е голема пара (или барем му значат во поголема мера од тебе или мене), не дека е негова вина тоа, туку толку му се примањата....а не значи дека и покрај ниските примања, нема мерак да си купи убав хардвер.
А од друга страна, си вика: еј, абе еве овде поефтино е, а глем позитивни искуства имаат луѓето, ај ќе порачам од тука, а со разликата во цената ќе си платам парно и струја.

Испратено од телефоно.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.350
5.376
Скопје
hackitfree.github.io
Епа баш од такви мангупи - што купувавте по 20 картици веднаш штом стигнат у Анхоч - се искурназија нашиве продавници. Ај во вашиот случај на картиците се гледаше како некој машини за работилница да се купува - од нив вадите пари - вам ви се исплатеше и по 150 000 да платите , Ама мене таа цена ко ќе ми ја понуди (а јас ја купувам таа картица за да наместо 60 фрејма- добијам 144 ) епа не можам да ја оправдам.
Монитор во секој случај не се порачува по пошта - па и од Прилеп да го праќаат - не знаеш во каква состојба ќе пристигне ама ете тој цела конфигурација има порачувано - па се исплати бе 200-300 е ќарил сигурно на тоа - и што на шалтер 5 мин работа е ;)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Како и да е му посакувам на дечкото среќен крај и сите да бидаат задоволни без никој да биде оштетен во овој случај.
Овоа на другиве нека ви биде лекција, ако има опција при достава да се осигура пратка доколку е во поголем износ сторете го тоа без двоумење оти верувајте дека ке ви спасаат еден куп малтретирање.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Како и да е му посакувам на дечкото среќен крај и сите да бидаат задоволни без никој да биде оштетен во овој случај.
Овоа на другиве нека ви биде лекција, ако има опција при достава да се осигура пратка доколку е во поголем износ сторете го тоа без двоумење оти верувајте дека ке ви спасаат еден куп малтретирање.
Мислам дека најдоброто осигурување шо го нудат е нешто во стилот подобро пакување, а за да се заштити самиот би препорачал плаќање преку ПејПал, па ако има некој проблем кој CU одбива да го реши, си прајш рефунд, и чао пријатно.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно