Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Сега ти е џабе, стоката е излезена од царина и никој нема фактичка состојба што било внатре во пакетот, сега е твојот збор против неговиот а без фактичка состојба со самото тоа што он е цариник а ти не си секогаш ќе тепа за жал неговиот збор а тебе може и да те казат плус :)

Ова ми се има дешавано во повеќе наврати, од сега ќе си знам. Сега за сега можам да го пуштам случајов по медиуми, само да приберам повеќе информации.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Сега ти е џабе, стоката е излезена од царина и никој нема фактичка состојба што било внатре во пакетот, сега е твојот збор против неговиот а без фактичка состојба со самото тоа што он е цариник а ти не си секогаш ќе тепа за жал неговиот збор а тебе може и да те казат плус :)
Има фактура, ги има предметите. исто така на царина имаат документација.

rootismyhome

read-only
10 април 2021
33
30
Пробувам да ги дешифрирам царинскиве стапки пошто ме репнаа 18% за компјутерски делови од странство по царинска стапка "Слушалици". Помош?

Во прилог се слики:

Invoice
Погледнете го атачментот 104822

Царина
Погледнете го атачментот 104823
Слушалици ...

Од Computer Universe е нарачкава?

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Има фактура, ги има предметите. исто така на царина имаат документација.
И сам знаеш дека кај нас тоа не функционира.

Фактичка состојба се утврдува со преглед на стоката од надлежен цариник додека истата е во царински склад, јас на фактура може да пишам дека увезувам „х“ производ а внатре во кутиите има „у“ производ и цариникот да ме фати. Тоа не значи дека не можам во Анхоч да отидам и да го купам стварно „х“ производот и да речам после 5 саати абе еве го не е „у“ внатре во кутија туку е „х“, цариникот ме мести, ама нема да функционира.

Во моментов и @wolverine има лист хартија (фактура) и цариникот има лист хартија (царинска декларација), декларацијата секогаш се утврдува врз фактура + царински преглед, а не врз основа само на фактура.

Како и да е по правило во нормална држава како што може и нарачателот да одговара за грешно/лажно поднесена документација, и те како може и цариникот за грешно/лажна декларација излезена со негов потпис и печат.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Некој ако можи да прати ексел фајл од што како се царини и колку ддв.
Планирам да купам рам матична ссд процесор напојување и водено ладење за процесор од CU.

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

Атачменти

• vodic.fevruari.2021 (1).rar
    631,3 KB · Прегледи: 59
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
фала,

Уште барам али освен ЛАДЕЊЕ за микропроцесори дека е 18 ддв не пишува дали се царини.
Остатокот ништо не најдов. Зарем волку одвратно ги именуваат компјутерскиве делови?

rootismyhome

read-only
10 април 2021
33
30
Има ли некој увезувано спортска опрема (тренажер поточно) од bike24? Не можам да најдам стапка за тренажери во тарифникот, ама претпоставувам ќе има ДДВ 18% и царина 5-10%.

pacerMK

hello world
28 декември 2015
126
172
Ohrid
Дечки здраво. Ми треба мала помош или совет.
Денес ми стигна маил од ДХЛ дека ми е пристигната пратка која треба да се царини. Понудено ми е да ме застапува ДХЛ или шпедитер по сопствена волја.
Прашањето ми е кое од овие две зла да ги одберам и која е разликата во цена дали знае некој?

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Не беше голема заштедата, мислам дека сумите пишани претходно сеуште се валидни

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
@pacerMK
Пушти ги они да ти ја завршат целата постапка, можеби ќе испадне за нијанса поскапо но од друга страна барем живци нема да искинеш.

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
за 295долара телефон колку царина и ддв би искочило? искуство некој од алија експрес сакам и дали ако го пише дека е тв бокс пр. и 43 долара може да пројде без царина? тенкју вери мач

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Не би знаел конкретно, погледни во тарифникот за царинење или прелистај малку назад во темата и сигурно ќе најдеш.

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
Не би знаел конкретно, погледни во тарифникот за царинење или прелистај малку назад во темата и сигурно ќе најдеш.
не видов тоа вика 18% ддв само... мислев искуство имаш па споделуеш... ме интересира некој со искуство како прошол со давачки дали е као шо е пишано или од ѓутуре...

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Обично гледат според локaлни цени на самиот модел. Ѓутуре никако.

Последна промена:

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
Обично гледат според локлани цени на самиот модел. Ѓутуре никако.
е сеа нишо не те сфатив, одат по ценовникон кај шо вика нула посто царина и само 18% ддв или ова ко шо викаш ти ценовников шо го глеам е pointless и лупаат од ѓутуре односно према моделот....?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
е сеа нишо не те сфатив, одат по ценовникон кај шо вика нула посто царина и само 18% ддв или ова ко шо викаш ти ценовников шо го глеам е pointless и лупаат од ѓутуре односно према моделот....?
или ќе ти побараат доказ колку си го платил, извод од трансакција и сл да им пратиш за да стават давсчки. Инаку толку се 0 царина и 18% данок на цената.. без проблем до сега двапати имам нарачано

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
или ќе ти побараат доказ колку си го платил, извод од трансакција и сл да им пратиш за да стават давсчки. Инаку толку се 0 царина и 18% данок на цената.. без проблем до сега двапати имам нарачано
епа ќе им речам на тие од али да подели цената на 45 долара ќе платам со моја пример картица и рестото со на мадре картица... и ако бараат ќе им извадам од моја трансакциска 45$... изводливо или monkey business...
Иначе фала ти друже на споделено искуство

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
е сеа нишо не те сфати
Ако цената е ниска тогаш им е сомнително и прават царинска декларација според цена која што ја има овде по мобиларите.
изводливо или monkey business...
Фанти финти малку тешко за телефони.

btw Како што реков погоре, можно е и да го избегнеш радарот па да си пројдеш без давачки (многу ретко се случува ова).

KjEBE

hello world
6 декември 2016
179
284
Ако цената е ниска тогаш им е сомнително и прават царинска декларација според цена која што ја има овде по мобиларите.

Фанти финти малку тешко за телефони.

btw Како што реков погоре, можно е и да го избегнеш радарот па да си пројдеш без давачки (многу ретко се случува ова).
ама си имал искуство до сега лично ти? пошо погоре дечково два телефона земал само 18% ддв платил... ако нагаѓаш исто ко мене... not helpful...
Мислењето е автоматски споено:

sorry друже само кажи ми со реална цена ти ги пишуваа од али телефоните или пониска?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
ама си имал искуство до сега лично ти? пошо погоре дечково два телефона земал само 18% ддв платил... ако нагаѓаш исто ко мене... not helpful...
Мислењето е автоматски споено:

sorry друже само кажи ми со реална цена ти ги пишуваа од али телефоните или пониска?
за од Али не памтам искрено, ама за пријавување реална цена од трансакција на картица :) реално за поефтини телефони немаш многу математика да кратиш некоја стотка .. а ако ставиш пре ниско секако ке им паднеш во очи па ке си направиш и беља

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно