Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Како можеш да збориш така за нашиот миленик Интел, јас имам 7600к купен за 300 евра. Имам монстер компјутер, амд можат да го јадат, тие се греачи за дома. Мојов тивко си работи.
Еве ти пример за монстер гејминг машина од интел.
MONSTER GAMING PC i7 ZVER
Важно е да е и7, не е важно од која година е :)

Леле неможам од куќиштето зверско !!!!

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Леле неможам од куќиштето зверско !!!!
Од Swecka е.

Интел за да биде конкурентен треба да излезе со 5nm производен процес, 7 во најлош случај, 10 и 14 се минато.
10nm на Intel е подобар и погуст од 7nm со кои TSMC произведува процесори на AMD

И

Избришан член 18474

Гостин
Кога ќе излезе и да сум при пари јас ќе земам лаптоп со тој процесор освен ако амд не излезе со подобро :)

I

itstheigyg

Гостин
10nm на Intel е подобар и погуст од 7nm со кои TSMC произведува процесори на AMD
Висок перформанс на 10nm со добра густина преточен у десктоп процесор ќе видиме за година две, моментално амд е на врвот, додека интел излезе со добар 10nm ќе биде DOA пошто нема сигурно да се натпреварува со 7нм на TSMC
https://www.eetimes.com/tsmcs-half-node-shrink-from-7nm-to-6nm/

И

Избришан член 18474

Гостин
АМД процесорите се најдобри процесори na 7nm и Лиса Су е нашиот спасител од семоќниот интел. Да се затвори темава готово :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Еве само шо имав 3 vulnerability закрпи у последниот BIOS апдејт на тинкпадот... и после обични корисници немало да приметат загуба на перформанси заради пропустиве на интел - ХА!

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
3900x, со последни BIOS, конзистентни 4.6GHz на сингл кор
kNDtPqo.png

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Беше само прашање на време кога ќе наидам на некомпатибилност:

The open-source RPCS3 PlayStation 3 emulator will now offer faster performance on modern Intel systems.

Thanks to recent improvements to RPCS3, this PlayStation 3 emulator is able to provide major performance improvements for Intel Skylake and newer CPUs offering support for Transactional Synchronization Extensions (TSX). This transactional memory support is able to significantly speed up RPCS3, upwards of 40% in some cases.

Атачменти

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    175,6 KB · Прегледи: 68

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Беше само прашање на време кога ќе наидам на некомпатибилност:

The open-source RPCS3 PlayStation 3 emulator will now offer faster performance on modern Intel systems.

Thanks to recent improvements to RPCS3, this PlayStation 3 emulator is able to provide major performance improvements for Intel Skylake and newer CPUs offering support for Transactional Synchronization Extensions (TSX). This transactional memory support is able to significantly speed up RPCS3, upwards of 40% in some cases.
Што значи ова од аспект на реална употреба?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.331
Скопје
androgaming.com
Во RPCS3 разликата кај одредени наслови е до степен на неигривост.

Па ипхоне неможе ни еден емулатор да игра ако гледаш така :)

Рано е ова да се прогласи за некомпатибилност. Емулаторот е во алфа (едвај) и рака на срце и онака 99% од игрите се со багови.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
5000 е PS3 конзола на старо, не знам зашо некој би се замарал со емулирање на тоа коа добиваш гага Blue Ray Player за у дневна со тоа.

Емулатори не се ни од далеку некој бенчмарк за перформанси на процесор. Едноставно девелопмент комјунити-то одбрало да го оптимизира кодот на хардверот шо го користат за девелопмент валјда.

Плус многу е чудно пошо АМД хардвер се нели конзоливе, валјда подобро ќе прошле да го прават со нативни АМД инструкции? Некоја таква логика ми се мота у глава.

За емулаторската сцена ако историјата е показател, стално може да се појават копметиторски емулатори кои се подобри и пооптимизирани за нешто сосема трето.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
5000 е PS3 конзола на старо, не знам зашо некој би се замарал со емулирање на тоа коа добиваш гага Blue Ray Player за у дневна со тоа.

Емулатори не се ни од далеку некој бенчмарк за перформанси на процесор. Едноставно девелопмент комјунити-то одбрало да го оптимизира кодот на хардверот шо го користат за девелопмент валјда.

Плус многу е чудно пошо АМД хардвер се нели конзоливе, валјда подобро ќе прошле да го прават со нативни АМД инструкции? Некоја таква логика ми се мота у глава.

За емулаторската сцена ако историјата е показател, стално може да се појават копметиторски емулатори кои се подобри и пооптимизирани за нешто сосема трето.

Мислам дека Cell CPU-то кај PS3 не е технологија на AMD. Ако не се лажам, е joint-venture на IBM и Sony.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Па ипхоне неможе ни еден емулатор да игра ако гледаш така :)

Рано е ова да се прогласи за некомпатибилност. Емулаторот е во алфа (едвај) и рака на срце и онака 99% од игрите се со багови.
иПхоне не дирај. Тоа е светиот грал, за иПхоне се гине.

Алфа е, ама некои игри ич не ни стартаат на Рајзен, док на Интел не само што стартаат, дури може да се каже дека се горе доле игриви.

Не знам. Ако најдам добар торент да ја симнам ќе пробам па ќе пишам.

Последна промена:

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Сега ја симињам Silent Hill Downpour со интегриран RPCS3 и идеално оптимизиран за 4к 60fps.
Ќе видиме дали е само за Интел или ќе иде и на Рајзенов.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.331
Скопје
androgaming.com
Сега ја симињам Silent Hill Downpour со интегриран RPCS3 и идеално оптимизиран за 4к 60fps.
Ќе видиме дали е само за Интел или ќе иде и на Рајзенов.

Ај кажи на која кога ќе ја тестираш, па јас ќе ја пуштам на интел да видам какво искуство ќе имам. Од кај го симињаш торентот да го симнам и јас.

Edit: ја најдох

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Ај кажи на која кога ќе ја тестираш, па јас ќе ја пуштам на интел да видам какво искуство ќе имам. Од кај го симињаш торентот да го симнам и јас.

Edit: ја најдох
Што да кажам.
Нереално добро. Ја имам играно и на Xbox и на PS3.
Има гличови, да, ама изгледа страшно добро и фура страшно добро. Подобро изгледа од конзола каде каде.

Ја симињаш v4.3? Таа е задња.

Испаѓа дека ако комјунитиво се посвети на било кој Playstation ексклузив, ќе ја портира боље неголи Konami, Naughty Dog итн...

Clip_3.jpg

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.331
Скопје
androgaming.com
Што да кажам.
Нереално добро. Ја имам играно и на Xbox и на PS3.
Има гличови, да, ама изгледа страшно добро и фура страшно добро. Подобро изгледа од конзола каде каде.

Ја симињаш v4.3? Таа е задња.

Испаѓа дека ако комјунитиво се посвети на било кој Playstation ексклузив, ќе ја портира боље неголи Konami, Naughty Dog итн...

Погледнете го атачментот 82667

Таа е. Ке ја тестирам попосле да видам како иде мада мојот процесор е постаричок (7700)

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно