Да бидам искрен со новиве измени што ги направив на телевизија и интернет (комбо пакет) сега ќе плаќам повеќе отколку струја.Не е за жалење, 7-8 месеци плаќаме помали сметки за струја отколку за телефон,интернет или тв.
Да бидам искрен со новиве измени што ги направив на телевизија и интернет (комбо пакет) сега ќе плаќам повеќе отколку струја.Не е за жалење, 7-8 месеци плаќаме помали сметки за струја отколку за телефон,интернет или тв.
Oва не важи за мене, исто и за многу други. Освен тоа категории како пензионери, посиромашни, итн, многу повеќе ги погодуваат сметките за струја (и немаат скапи планови за мобилен/тв).Не е за жалење, 7-8 месеци плаќаме помали сметки за струја отколку за телефон,интернет или тв.
Недостига уште една ставка:
Домаќинско користење струја, околу 800-900 денари месечно нормално без греење. Мобилен претплата А1 или Телеком на кои се 95% од луѓето, мин претплата 900 денари од член во фамилија, Интернет мин 600, кабелска 500. Гарант фамилијарно се троши мин 2000за мобилен и мин 1000 за интернет и тв. Ако земеме во предвид претплати како нетфликс, магента со спортски канали, хбо итн, направете споредба. Повеќето не се бунтуваат и не одат на Лајка или слични провајдери за 150ден месечно, плаќа мобилен 900, магента, интернети од по 150мбит само за youtube, Twitter,Instagram. Купува дополнителни спортски или филмски канали, нетфликс, хбо, купува мобилен од 500 евра за иста намена и на крајот 1000денари струја е многу. Секако исклучоци се пензионерите и постарата генерација. Поентата ми е што никој не се бунтува и не превзема ништо за останатите скапи, а помалку важни услуги, а се крева паника за 1000 ден струја од кои 184 се за осветлување и одат кај општината, ама тоа е друга прикаска.Oва не важи за мене, исто и за многу други. Освен тоа категории како пензионери, посиромашни, итн, многу повеќе ги погодуваат сметките за струја (и немаат скапи планови за мобилен/тв).
Во тој контекст неумесно е тоа „не е за жалење“, можеш зборуваш само за себе лично.
Па зошто ги споредуваш?…
Споредба струја со тв, интернет, мобилен, нетфликс итн, мислам нема споредба.
Оти цело време струја, ЕВН краде, државата краде за струјата, паника невидена за основно нешто, а за останатите работи молк, сите јаки пакети на мобилна телефонија, брзина на интернет, претплати за нетфликс, итн. Значи кога претплата од 1000ден за еден мобилен број е таман, 700 за нетфликс, 1000за интернет е ок , а 1000 ден за струја е многу тогаш нешто не е во ред.Па зошто ги споредуваш?
Не мораш да плаќаш ниту интернет, ниту мобилен, ниту нетфликс. Доброволно си го избрал тоа, можеш да се откажеш кога сакаш.Оти цело време струја, ЕВН краде, државата краде за струјата, паника невидена за основно нешто, а за останатите работи молк, сите јаки пакети на мобилна телефонија, брзина на интернет, претплати за нетфликс, итн. Значи кога претплата од 1000ден за еден мобилен број е таман, 700 за нетфликс, 1000за интернет е ок , а 1000 ден за струја е многу тогаш нешто не е во ред.
Те крадат и плаќаш 1000 ден за неопходно средство, што на крајот од денот е потребно да се произведе, не викам дека се во право, тешка ситуација е, мали плати, скап живот. А сам избираш да потрошиш 3000+ за останати средства. Друже гајба пиво е 1000 ден, шише ракија е 600+, литар вино е 300+ и тоа во продавница, да не правиме муабет во кафана, ете имаш конкуренција, имаш избор и што превземаат сите, не пијат, не излегуваат, не користат мобилен, Интернет,тв, навистина е неспоредливо. Како што реков за повеќето работи се молчи и не се бунтува, а за ова премногу се филозофира, тоа ми е поентата, не дека е во ред се со цената на струјата. Имаш струја и имаш гајба пиво или 2-3 литри вино.Не мораш да плаќаш ниту интернет, ниту мобилен, ниту нетфликс. Доброволно си го избрал тоа, можеш да се откажеш кога сакаш.
Струјата е неопходна потреба, уште кога знаеш дека поради монополот немаш избор, и кога знаеш дека јавно крадат...
Навистина е неспоредлива работа.
Пиво и вино ќе пиеш ако имаш пари. Ако немаш само ќе мирисаш на поминување. А струјата е потребна без разлика дали имаш или немаш.Те крадат и плаќаш 1000 ден за неопходно средство, што на крајот од денот е потребно да се произведе, не викам дека се во право, тешка ситуација е, мали плати, скап живот. А сам избираш да потрошиш 3000+ за останати средства. Друже гајба пиво е 1000 ден, шише ракија е 600+, литар вино е 300+ и тоа во продавница, да не правиме муабет во кафана, ете имаш конкуренција, имаш избор и што превземаат сите, не пијат, не излегуваат, не користат мобилен, Интернет,тв, навистина е неспоредливо. Како што реков за повеќето работи се молчи и не се бунтува, а за ова премногу се филозофира, тоа ми е поентата, не дека е во ред се со цената на струјата. Имаш струја и имаш гајба пиво или 2-3 литри вино.
Си немал осетено на своја кожа да не ти дојде инкасатор да ти прочита струјомер 1-2 месеца и сите тие разлики во 3тиот месец да ти ги пресметаат со надмината 3ти блок тарифа и да се чудеш од кај да почнеш за да се докажуваш дека згрешиле.Оти цело време струја, ЕВН краде, државата краде за струјата, паника невидена за основно нешто, а за останатите работи молк, сите јаки пакети на мобилна телефонија, брзина на интернет, претплати за нетфликс, итн. Значи кога претплата од 1000ден за еден мобилен број е таман, 700 за нетфликс, 1000за интернет е ок , а 1000 ден за струја е многу тогаш нешто не е во ред.
800-900 ден струја??? Ти изгледа навистина сметки не плаќаш. Молимте да не научиш повеќето овде верувам, како да трошиме само 800-900ден струја месечно. Земи просечно 4 члено семејство.Домаќинско користење струја, околу 800-900 денари месечно нормално без греење. Мобилен претплата А1 или Телеком на кои се 95% од луѓето, мин претплата 900 денари од член во фамилија, Интернет мин 600, кабелска 500. Гарант фамилијарно се троши мин 2000за мобилен и мин 1000 за интернет и тв. Ако земеме во предвид претплати како нетфликс, магента со спортски канали, хбо итн, направете споредба. Повеќето не се бунтуваат и не одат на Лајка или слични провајдери за 150ден месечно, плаќа мобилен 900, магента, интернети од по 150мбит само за youtube, Twitter,Instagram. Купува дополнителни спортски или филмски канали, нетфликс, хбо, купува мобилен од 500 евра за иста намена и на крајот 1000денари струја е многу. Секако исклучоци се пензионерите и постарата генерација. Поентата ми е што никој не се бунтува и не превзема ништо за останатите скапи, а помалку важни услуги, а се крева паника за 1000 ден струја од кои 184 се за осветлување и одат кај општината, ама тоа е друга прикаска.
Ок, сега те разбирам. И полека да ја спуштиме топката малку... Ти сакаш да кажеш дека - од твое искуство - другиве сметки повеќе те реметат.Домаќинско користење струја, околу 800-900 денари месечно нормално без греење. Мобилен претплата А1 или Телеком на кои се 95% од луѓето, мин претплата 900 денари од член во фамилија, Интернет мин 600, кабелска 500. Гарант фамилијарно се троши мин 2000за мобилен и мин 1000 за интернет и тв. Ако земеме во предвид претплати како нетфликс, магента со спортски канали, хбо итн, направете споредба. Повеќето не се бунтуваат и не одат на Лајка или слични провајдери за 150ден месечно, плаќа мобилен 900, магента, интернети од по 150мбит само за youtube, Twitter,Instagram. Купува дополнителни спортски или филмски канали, нетфликс, хбо, купува мобилен од 500 евра за иста намена и на крајот 1000денари струја е многу. Секако исклучоци се пензионерите и постарата генерација. Поентата ми е што никој не се бунтува и не превзема ништо за останатите скапи, а помалку важни услуги, а се крева паника за 1000 ден струја од кои 184 се за осветлување и одат кај општината, ама тоа е друга прикаска.
Готвиме на плин, секако седиме до 22:00 или во недела пуштаме машини за перење, миење садови. Секако има исклучоци. Штедливи сијалици, гасам компјутер кога не работам на него, кинески солар бојлер на кров. Грејна сезона околу 5000-6000 месечно со клима, температура од 23-24 степени, простор околу 70 квадрати.800-900 ден струја??? Ти изгледа навистина сметки не плаќаш. Молимте да не научиш повеќето овде верувам, како да трошиме само 800-900ден струја месечно. Земи просечно 4 члено семејство.
Sent from my TELEFON using Tapatalk
Тоа е правиот израз, благодарам: другите сметки повеќе ме реметат отколку струјата. Инаку родителите мои, пријатели, другари повеќе трошат на греење со дрва, пелети, нафта, повеќе загадуваат, повеќе се малтретираат отколку јас што трошам на струја. И јас додека се грее на дрво, поскапо ми беше отколку сега на струја. Конечно не е во ред цената, монополот, однесувањето, кражбата, ама споредбено со другите сметки што ме реметат е подруго. Ми сметаше само нашиот однос спрема останатите сметки во однос на оваа сметка. Во секој случај се е гнило.Ок, сега те разбирам. И полека да ја спуштиме топката малку... Ти сакаш да кажеш дека - од твое искуство - другиве сметки повеќе те реметат.
Ок, разбирам. Но пошто плаќаш 800-900 за струја без греење. Кажи како се грееш и колку плаќаш ( повеќе од веројатно си на парно греење). Ај ти на страна, но земи во обзир дека мал дел од луѓето имаат пристап до парно греење кое и не е баш евтино ама барем со него нема многу замарање (настрана од плаќањето).
Прашај ги тие што се греат на струја колкави им се сметките. Посебно тие што немаат топлински пумпи (каде влегуваат и клима уредите). Еве јас со малтене идеална изолација (термо фасада со премиум материјали, и сендвич ѕидови со тервол слој излолација помеѓу), и со Тошиба средна+ класа клими па пак зиме плаќам 5-6 па и 7 илјади денари. И без лутење но препрочитај ја последнава реченица.
Нејсе. Пошто што е алтернативата на греење на струја, ако немаш пристап до централно парно греење? Само греење на дрва, или греење на ѓубре што го практикуваат многумина овде. Повеќето всушност, и така доаѓаме до „титулата“ најзагаден град во светот.
Дали сега го разбираш револтот за скапата струја (последица од крадењето на нас граѓаните, следствено насловот на темава)?
Ти плаќаш мали сметки за струја, ама каков воздух дишеш и колку ти страда здравјето... Ова што ти го кажав се факти. И освен ако не можеш да ја оспориш вистинитоста на тие факти - кажи дали сеуште сметаш дека сметките за струја се ОК?
Дали сеуште сметаш дека е ОК како општество да плаќаме превисоки сметки за некој да прави политички поени за избори и држење власт? Дали е ОК сите да плаќаме и за местата (општините) како Арачиново, Грчец, Сарај, тетовско и цела Шара, итн, итн... Дали е стто тоа ОК додека сите ние колективно се труеме од загаден воздух затоа што сиромаштијата нема пари да се грее без да не труе? (и затоа што нема регулации ниту држава за да ги спроведе). Итн, итн.
Мислењето е автоматски споено:
Прочитај:
![]()
‘The air tastes like burnt plastic’: Skopje’s chronic pollution problem
Capital of North Macedonia is a PM2.5 hotspot where people fear for their health. Is there hope for change?www.theguardian.com
![]()
„Гардијан“: Северна Македонија и Србија имаат најзагаден воздух во Европа
Европа се соочува со голема јавно здравствена криза бидејќи речиси сите Европејци живеат во области со опасни нивоа на загаденост на воздухот, покажуваmakfax.com.mk
Сѐ исто, освен соларниот бојлер, и одамна не сум видел сметка за струја од 800-900ден. Ова е фантастично мора да ти признаам.Готвиме на плин, секако седиме до 22:00 или во недела пуштаме машини за перење, миење садови. Секако има исклучоци. Штедливи сијалици, гасам компјутер кога не работам на него, кинески солар бојлер на кров. Грејна сезона околу 5000-6000 месечно со клима, температура од 23-24 степени, простор околу 70 квадрати.
800-900 ден струја??? Ти изгледа навистина сметки не плаќаш. Молимте да не научиш повеќето овде верувам, како да трошиме само 800-900ден струја месечно. Земи просечно 4 члено семејство.
Сега фали ЕВН да ме демантира и нареден месец да ме стресе со сметкатаСѐ исто, освен соларниот бојлер, и одамна не сум видел сметка за струја од 800-900ден. Ова е фантастично мора да ти признаам.
Ќути си трај си. Како викаат старите наведната глава сабја не ја сечеСега фали ЕВН да ме демантира и нареден месец да ме стресе со сметката. Од тие причини не ти правам принт скрин од сметка, да не ме најдат
и да кажат на овој малку сме му пишале дај да му натпишиме нема да се буни. Или пак поради пи-ар-от што им го направив може да ми намалат некој KW, сепак не ми се ризикува.
. Еве мене ме опнале 3000 за минатиот месец. Ќе и речам сега на жена ми дека е недомаќинка.Месечна сметка за потрошена енергија од 800-900 денари плаќав во минатиот век.Домаќинско користење струја, околу 800-900 денари месечно нормално без греење. Мобилен претплата А1 или Телеком на кои се 95% од луѓето, мин претплата 900 денари од член во фамилија, Интернет мин 600, кабелска 500. Гарант фамилијарно се троши мин 2000за мобилен и мин 1000 за интернет и тв. Ако земеме во предвид претплати како нетфликс, магента со спортски канали, хбо итн, направете споредба. Повеќето не се бунтуваат и не одат на Лајка или слични провајдери за 150ден месечно, плаќа мобилен 900, магента, интернети од по 150мбит само за youtube, Twitter,Instagram. Купува дополнителни спортски или филмски канали, нетфликс, хбо, купува мобилен од 500 евра за иста намена и на крајот 1000денари струја е многу. Секако исклучоци се пензионерите и постарата генерација. Поентата ми е што никој не се бунтува и не превзема ништо за останатите скапи, а помалку важни услуги, а се крева паника за 1000 ден струја од кои 184 се за осветлување и одат кај општината, ама тоа е друга прикаска.
Ваљда затоа не сака да пушти скриншот од сметка, па се вртат муабети дека ЕВН го следеле форумов и ќе го нашле и ќе му ги појачале сметките. 800 денари само во викендица.Месечна сметка за потрошена енергија од 800-900 денари плаќав во минатиот век.
Сега, со максимално внимавање да се користи ниската цена, немам сметка под 2.100,00 денари...
Некој тука е во грешка
Соларен бојлер менува доста, во мое искуство. Цело лето поминав со ниски сметки, и сега ме пернаа некоја со порамнување ваљда, не сум го проверил струјомерот. Ова е во „летна куќа“ каде реално се живее јуни-септември, соларно за вода, другото на струја (плус голема пумпа и хлор генератор за базен секој ден на тајмер два и пол месеци).
Погледнете го атачментот 130279
Мислам дека со внимавање (машина за веш/садови на евтина) и со соларно за вода за бања и кујна се поминува со 1000 денари месечно.
Сега кога ја спомна викендичката, ми текна да дадам детали, често и во работен ден преспиваме во викендичка, значи барем 8 дена месечно, дополнително 2 дена кај на невестата родителите еден викенд, дополнително некаде на викенд еднаш месечно во земјава или странство,2 дена ни се но електрисити дејс, кога користиме свеќа или ламба на газје и мислам дека сега сметката ми има смисла, те уверив. А да не ти ја испраќам таа од викендичка 450 ден, кој ќе се објаснува. ПисВаљда затоа не сака да пушти скриншот од сметка, па се вртат муабети дека ЕВН го следеле форумов и ќе го нашле и ќе му ги појачале сметките. 800 денари само во викендица.
Еве сметка од 861 денари, баш е во таа категорија 800-900 денари. Сметкава е за потрошени 52KWh ефтина и исто толку скапа тарифа. Јас искрено не знам како може семејство да живее со 100KWh месечно.
Погледнете го атачментот 130264
Храна термички обработувате на дрва или плин? Или баба ви спрема храна а вие одите кај неа со тенџерчето? Или ноќе живеете а дење спиете?Соларен бојлер менува доста, во мое искуство. Цело лето поминав со ниски сметки, и сега ме пернаа некоја со порамнување ваљда, не сум го проверил струјомерот. Ова е во „летна куќа“ каде реално се живее јуни-септември, соларно за вода, другото на струја (плус голема пумпа и хлор генератор за базен секој ден на тајмер два и пол месеци).
Погледнете го атачментот 130279
Мислам дека со внимавање (машина за веш/садови на евтина) и со соларно за вода за бања и кујна се поминува со 1000 денари месечно.
NET ACCESS POINT UBIQUITI U7 Pro 6GHz, PoE, 2.4 - 6.0GHz, U7-Pro
16.600,00 ден
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM BROWN switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D3
7.380,00 ден
MOUSE WIRED USB A4TECH Bloody Gaming W60 Max Stone, 10000 cpi, 1ms, RGB, Black
1.400,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
MOUSE WIRED A4TECH Bloody Gaming, L65 Max Honeycomb , RGB, USB, 12000CPI, Black
990,00 ден